Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2019, 15:30

Банки оптимістично оцінюють перспективи кредитування

Банки оптимістично оцінюють перспективи зростання кредитування населення та бізнесу як у II кварталі 2019 року, так і в наступні 12 місяців. Про це свідчать результати Опитування про умови банківського кредитування.

Банки оптимістично оцінюють перспективи зростання кредитування населення та бізнесу як у II кварталі 2019 року, так і в наступні 12 місяців.
Фото: 24tv.ua

Очікування банків

  • У наступні 12 місяців банки очікують приріст депозитів і портфеля корпоративних кредитів
  • 76% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних кредитів у наступні 12 місяців, а 74% – роздрібних.
  • Оптимізм банків що приросту депозитів населення зберігається вже чотири роки, проте останні три квартали поспіль очікування банків є найбільшими. Припливу депозитів очікують 66% опитаних – найвище значення показника за весь період опитування. Водночас 72% респондентів розраховують на приплив коштів бізнесу.

 Оформити депозит і отримати бонус до доходу

  • Підвищення якості кредитного портфеля бізнесу та населення у наступні 12 місяців очікують переважно великі банки – 26% опитаних, хоча більшість респондентів змін не прогнозує.

Прогнози банків

  • У квітні-червні банки прогнозують зростання попиту на кредити населенню та малому бізнесу
  • Відповідно до прогнозів банків попит у корпоративному сегменті найбільше зросте на короткострокові кредити, кредити МСП (малі та середні підприємства) та гривневі позики. На збільшення попиту на іпотеку сподіваються переважно великі банки.
  • У ІІ кварталі банки не планують змінювати стандарти кредитування для бізнесу, проте очікують на продовження тенденції пом’якшення стандартів кредитування у споживчому сегменті.

Банки констатують зростання попиту на кредити бізнесу та населенню у першому кварталі

  • У І кварталі 2019 року пожвавився попит на корпоративні кредити. Про це заявили 40% опитаних. Ідеться про кредити як МСП, так і великим підприємствам. На думку фінустанов, найбільше попит зростав на довгострокові позики та кредити великим підприємствам. Головними чинниками називають потреби бізнесу в оборотному капіталі та коштах для інвестицій.
  • Внутрішні вимоги більшості респондентів до корпоративних позичальників (стандарти кредитування) не змінилися. Водночас вимоги до позичальників – МСП послабилися порівнянні з попереднім кварталом, унаслідок посилення конкуренції між банками й позитивних очікувань розвитку окремих підприємств і галузей та економіки загалом.
  • На відміну від великих позичальників, у сегменті МСП зростає кількість схвалених кредитних заявок. Утім, уже п’ятий квартал поспіль банки вказують на посилення жорсткості цінових умов видачі кредитів – підвищення відсоткових ставок.

Обрати вигідні умови банківського кредиту

  • У І кварталі банки продовжували інтенсивно кредитувати населення. Рівень схвалення заявок на споживчі кредити зростає, і ця тенденція триває з ІІІ кварталу 2015 року. Найвагомішими чинниками зростання попиту на споживчі кредити названі покращення споживчих настроїв та зростання витрат на товари тривалого вжитку.

Банки очікують зниження кредитного та валютного ризиків

За оцінками великих банків, у І кварталі загальний рівень ризиків знизився, найбільше – ризик ліквідності. Два квартали поспіль зменшуються операційний, валютний та процентний ризики. Очікується, що у ІІ кварталі кредитний та валютний ризики надалі знижуватимуться, водночас інші ризики, на думку респондентів, не зміняться.

Коментарі - 3

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 квітня 2019, 15:36
#
«Банки оптимистично оценивают перспективы кредитования» — банки оптимистично настроены на дальнейшее увеличение свое прибыли.
+
0
ccc2013
ccc2013
23 квітня 2019, 19:12
#
Банки не должны забывать, что есть «гуманные»украинские суды:)
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
24 квітня 2019, 11:49
#
Интенсивное кредитование населения ни к чему хорошему не приведет. Уже проходили в 2008 и 2014…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися