Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 квітня 2019, 7:56

Вибори, Приват, курс: ризики та сценарії

Вибори, що наближались, не стали причиною потрясінь на валютному ринку. Минулого тижня міжбанк закрився котируваннями долара в межах 26,81 / 26,85 гривень.

Хоча в останні дні міжбанк поводився не цілком стандартно. Він повністю залежав від ситуативних курсових інтересів і дій найбільших гравців.

До числа нестандартних проявів можна віднести:

1) Нечутливість курсу гривні до проведення чергового аукціону з розміщення ОВДП. Національна валюта практично не зміцнилася, хоча Мінфін розмістив папери майже на 13,5 млрд гривень, з яких в гривні — на 8,15 млрд.

Справа в тому, що частина нових іноземних покупців купила облігації одразу в валюті, а частина — просто перевклали в нові гривневі папери за рахунок погашення попередніх ОВДП без додаткового продажу валюти. Через це обсяг «живої» пропозиції на міжбанку виріс незначно.

2) Відсутність реакції міжбанку на стан ліквідності в системі. Коррахунки знаходилися в межах 52,9 — 57,6 млрд гривень, але курс і поведінка торговців валютою майже не були прив'язані до цього показника.

Це пояснюється нерівномірністю розподілу гривні в банківській системі. В основному вона сконцентрована максимум в 10-15 банках. Тому така переліквідність не дозволяє всьому обсягу гривневого навісу (через нормативи НБУ щодо валютної позиції) «тиснути» на курс;

3) Слабкий вплив бюджетного фактора на поведінку клієнтів і курс. Експортери не продавали багато валюти для забезпечення своїх гривневих бюджетних проплат, а майже вся пропозиція викуповувалася самим ринком. Це не дало Нацбанку можливості активно збільшити ЗВР в такий, зазвичай сприятливий для цього, період.

В рідкісні моменти перевищення попиту над пропозицією НБУ застосовував «анонімний» формат викупу долара через Matching. За розрахунками «Мінфіну», за 16 і 17 квітня він зміг купити від $30 млн до $45 млн. Це досить скромний результат в умовах, коли вже в травні зовнішнім кредиторам потрібно заплатити до $2 млрд. Назвати позитивною таку статистику валютного міжбанку складно.

Слабке зростання всієї української економіки призводить до недовиконання бюджету в дохідній частині. Ті підприємства, які повинні були заплатити і могли — вже розрахувалися з державою. А у тих компаній, у яких грошей не було — вони так і не з'явилися. Ні в гривні, ні в валюті.

Негативне сальдо торгівлі тільки посилює цей процес в частині відтоку валюти з країни. Негативний бізнес клімат призводить до того, що клієнти заводять лише стільки валютної виручки, скільки їм потрібно для поточної господарської діяльності. Решта осідає поза країною і не працює на вітчизняну економіку. А ось попит на валюту залишається на тому ж рівні або зростає, що і призводить до нестачі валюти на міжбанку і скорочує можливості НБУ щодо збільшення ЗВР.

Чого очікувати від міжбанку найближчими днями 

Тиждень буде дуже складним на валютному ринку. Причому як з економічної точки зору, так і з політичної. Завершення періоду президентських перегонів і останні судові рішення щодо Приватбанку здатні активно розбурхувати готівковий ринок за рахунок тієї частини населення, хто завжди шукає в тому, що відбувається, негатив і стає легкою здобиччю спекулянтів при розгойдуванні курсу.

Читайте такожНБУ оскаржить скасування націоналізації Привату

Але якщо політичні події і судові дебати здатні як психологічно «підігріти» пристрасті на валютному ринку, так і швидко «заспокоїтися» в разі грамотної і, головне, відповідальної заяви провідних політиків і юристів, то економіка збереже всі свої вхідні при будь-якому розкладі на виборах і це потрібно враховувати всім учасникам ринку.

Ось основні, суто економічні чинники, які впливатимуть на валютний ринок цими днями:

1) Найактивніший період отримання експортерами великих сум відшкодувань ПДВ.

Пік таких перерахувань клієнтам припаде на цей тиждень, так як через перенесення вихідних банківська система не буде працювати практично 5 днів — з 27 квітня до 1 травня включно, що ще й на тлі політичної плутанини провокує експортерів на притримування валюти понад сум обов'язкових продажів. Зниження пропозиції на торгах спрацює проти гривні;

2) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 23 квітня (вівторок) і розрахунки за ним 24 квітня (середа). У вівторок будуть пропонуватися як облігації, номіновані як в гривні, так і в доларах США, з різними термінами обігу. Дохідність цих паперів за результатами минулих аукціонів залишається дуже високою, що залучає як нерезидентів, так і місцевих інвесторів. У середу 24-го числа необхідно буде розрахуватися за куплені ОВДП, що теоретично послабить тиск на гривню на міжбанку за рахунок продажів валюти іноземцями, які купили нові облігації.

Але цього разу ми не дуже розраховуємо на великі обсяги розміщення. Причин дві:

1) іноземці можуть поставити «на паузу» купівлю облігацій до моменту остаточного розуміння і осмислення результатів президентських виборів (відбудуться 21 квітня та всі результати ще не будуть озвучені до моменту аукціону);

2) частина паперів номінована в доларах і багато нерезидентів не захочуть заходити у валютні ризики і куплять відразу папери, номіновані у валюті. Це позбавить міжбанк частини обсягів пропозиції, так як при такому рішенні нерезидентам не треба буде продавати валюту;

3) Зростання активності імпортерів щодо закриття валютних контрактів в кінці місяця. Таке відбувається щомісяця, коли великим імпортерам, за умовами їхніх контрактів, треба закривати свої зовнішньоекономічні зобов'язання на звітну дату. Це збільшує попит на валюту, а тривалі майбутні 5-ти денні вихідні простимулюють їх зробити ці розрахунки оперативно на початку тижня, щоб потім «не зависнути" з товарами на великодні свята. Великі покупці валюти будуть поспішати, що призведе до збільшення перекосів попиту і пропозиції на міжбанку. Особливо на початку тижня;

4) Операції банків щодо валютної позиції та економічних нормативів на звітну дату, провокації спекулянтів, поведінка готівкового ринку, ліквідність банків і дії НБУ.

Операції банків щодо валютної позиції. Банкірам треба зафіксувати результат з торгівлі валютою за місяць, а також виконувати нормативи Нацбанку. Це збільшить обсяги власних валютних операцій банків і вплине на зростання статистики торгів;

Провокації спекулянтів. Чим би не закінчилися президентські перегони — у спекулянтів з'являється чудова можливість спробувати «розігріти» ринок як на роздмухуванні питання щодо Приватбанку, так і за рахунок цейтноту у великих гравців міжбанку перед закінченням місяця і тривалими вихідними. А якщо до цього додасться ще й ажіотаж на готівковому ринку, то ще й за рахунок спекулятивних переливів валюти з одного сегмента валютного ринку на інший і грі на різниці в курсах налу і безготівки. Більшість спекулянтів буде працювати в режимі «в дві сторони» з постійними спробами погойдати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців;

Готівковий ринок і ліквідність в банківській системі. До моменту оголошення офіційних результатів виборів, на тлі питань, які активно роздмухуються, щодо Приватбанку, на готівковому ринку будуть спроби гри «на підвищення».

У разі нестійкості населення — готівковий ринок може швидко стати провокатором зростання котирувань, причому на всіх сегментах ринку. Ми все ж сподіваємося на те, що громадяни, вже багато разів обдурені валютними гойдалками, «не наступлять на ті ж граблі».

Що стосується ліквідності в банківській системі, то після того, як минулого тижня коррахунки банків перебували в коридорі від 52,9 до 57,7 млрд гривень, — ми прогнозуємо їх ще більшу волатильність як в період розрахунків за ОВДП (середа), так і в період основних вливань в банківську систему відшкодувань ПДВ. Це буде давати спекулянтам можливість пограти курсом за рахунок розширення їх гривневих можливостей протягом валютних торгів.

Але так як нерівномірність розподілу гривневої ліквідності між банками збережеться (вона сконцентрована на перших 10-15 банках) — саме їхні ситуативні управлінські рішення щодо розподілу цих обсягів ресурсів та їх вкладення багато в чому і сформують той остаточний обсяг вільної ліквідності в системі, яка вийде на валютний ринок.

Нацбанк і Мінфін України намагатимуться пов'язати цей гривневий навіс за рахунок активної роботи з банками в частині депсертифікатів, а також за рахунок «відкачування» частини ліквідності на рахунки держказначейства в період аукціону з розміщення ОВДП.

Дії Нацбанку. Цей тиждень буде дуже складним для регулятора. Крім традиційних для третьої декади кожного місяця турбот з утримання валютного ринку під контролем під час масових виплат відшкодувань ПДВ і завершення місяця — на НБУ одночасно наваляться додаткові завдання щодо погашення розмухуваної політиками і спекулянтами пожежі щодо Приватбанку, підготовка до виплати в травні майже $2 млрд зовнішнім кредиторам, погашення можливих перекосів попиту і пропозиції з валюти в день розрахунків за ОВДП і згладжування курсових коливань на міжбанку в ті сесії, коли більшість великих гравців будуть в «одній стороні „з купівлі валюти для закриття своїх клієнтів-імпортерів.

Тісна взаємодія Мінфіну України (аукціон ОВДП), Держказначейства (виплати відшкодувань ПДВ) і самого НБУ (контроль за ресурсним і валютним міжбанком) на цьому тижні буде як ніколи важливо для підтримки курсової стабільності.

Ми не віримо у великі обсяги пропозиції валюти на міжбанку і не прогнозуємо тому особливих можливостей для Нацбанку в частині поповнення ЗВР на цей період.

Основним завданням для НБУ на цьому тижні буде недопущення значних курсових коливань на міжбанку та оперативність у вирішенні виходу/невиходу на торги з відповідними інтервенціями.

Поповнювати резерви НБУ, швидше за все, зможе лише у вівторок і середу за рахунок потенційних продажів іноземців під купівлю ОВДП, а в інші дні йому навряд чи вдасться поповнювати резерви понад декларованих регулятором планових $15 млн. Купувати він їх буде в своєму улюбленому форматі через Matching.

Поєднання політичних і економічних чинників на цьому тижні не дасть нудьгувати нікому на валютному ринку: ні громадянам, ні бізнесу, ні банкам, ні самому Нацбанку з Мінфіном і Держказначейством.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку громадян, обстановку на міжбанку і на психологічний настрой ринку. Будуть спроби “розігріти» ринок на політичних новинах, але вони будуть впиратися в одне — купівельну спроможність населення. Фінкомпанії (основні власники обмінників) будуть утримувати рівень спреда по долару в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах до 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 22-26 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,90-27,20 гривень, а в банках — 26,80-27,30 гривень. Якщо політичні пристрасті після вихідних швидко вщухнуть, то коридор за готівковим доларом скоротиться до 26,80-27,10 гривень.

Більшість обмінників будуть працювати в форматі «з обороту» з періодичними спробами зіграти «на підвищення».

На міжбанку. З причин, описаних вище, цей тиждень пройде з набагато більшою курсової волатильністю, ніж попередні. Основну небезпеку для гривні представляє масоване повернення відшкодувань ПДВ клієнтам, на тлі зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів перед закінченням місяця, з додаванням психологічного розгойдування ринку як за рахунок політичних новин, так і за рахунок обігравання приватівської теми.

При виникненні ситуативного надлишку пропозиції долара на торгах — НБУ буде максимально викуповувати його з метою поповнення резервів (нагадаємо, що в травні треба виплатити $2 млрд зовнішнім кредиторам). Скупка надлишків валюти регулятором не дасть долару серйозно просісти навіть в сприятливі для гривні дні.

За нашими розрахунками, відносно нейтральними, з точки зору врахування інтересів всіх учасників валютного ринку, безготівковим курсом, з урахуванням напруження політичних пристрастей, зараз є коридор в межах 26,90-27,10 гривень за долар.

Обсяги щоденних операцій міжбанку складуть:

У понеділок-четвер — поступове щоденне зростання в межах $410-450 млн при укладанні до 510-600 угод з піками активності у вівторок і середу (розміщення ОВДП Мінфіном України і оплата за них), а також в четвер (передостанній повноцінний робочий день місяця, коли клієнти будуть закривати свої зовнішньоекономічні контракти на звітну дату перед довгими вихідними);

У п'ятницю — «Мінфін» очікує істотне зниження активності клієнтів (останній день місяця перед п'ятьма вихідними і компанії будуть тільки остаточно завершувати свої зовнішньоекономічні розрахунки за квітень). Крім того, спрацює ефект закінчення тижня, що знизить обсяги операцій і ділової активності в більшості компаній. Обсяги міжбанку складуть близько $370-400 млн при здійсненні до 460-520 угод.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 28

+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 10:05
#
«иностранцы могут поставить «на паузу» покупки облигаций до момента, пока результаты выборов не будут ясны окончательно. „- результаты всем и так ясны, 73% на 25%, здесь без вариантов, Порошенко признал победу Зеленского. Уже все кто мог поздравили в т.ч. Трамп самый первый. Потому тут проблем нету с непониманием.
+
+30
bonv
bonv
22 квітня 2019, 10:55
#
Поки не стане зрозуміло куди буде рухатися зе.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 11:12
#
Я думаю что ему не позволит двигаться «против Украины», а если решится вопрос с Донбассом до выборов в парламент и транзит Газа, по поверьте даже Львовяне проголосуют осенью за Зе.
+
+41
bonv
bonv
22 квітня 2019, 11:14
#
Якою ціною вирішиться питання по Донбасі і Криму?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 11:50
#
Цена — чтоб у нас не стояли ракеты НАТО, а мы были нейтралами.
+
+83
bonv
bonv
22 квітня 2019, 11:52
#
Я в казки не вірю. Росія розуміє тільки силу.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 13:25
#
Силы у нас должны быть дать отпор, вот только силой идти против более сильного противника и плюс ядерного противника — это игра в одни ворота. Тут нужно все хитро и умно построить, извлечь выгоды.

Вы сами отлично понимаете, что жизнь людей в РФ падает, не смотря на рост резервов, и падает рейтинг самого Путина, и той же власти нужны дивиденды внутри самой страны, особенно когда им Лукашенко «пальцем крутит». Россияне устали от войны, изоляции и т.д. Потому получить минимум контроль на Донбассом — я считаю будет важной победой для ЗЕ. В ответ ЕС и другие снимут ряд санкций. Понятно все никто не снимет из-за Крыма.
+
+54
bonv
bonv
22 квітня 2019, 13:35
#
Якраз НАТО є запорукою того що росія не буде лізти в Україну.
+
+15
Roman Kachur
Roman Kachur
22 квітня 2019, 14:46
#
Наивно полагать, что нейтралитет — это «никто нас не тронет, так как мы не трогаем никого». Нейтралитет — это готовность воевать против любого, кто рыпнется, и это очень дорого. Посмотрите на ту же Швейцарию, которая регулярно учения проводит и вообще в обеспечение армии огромные деньги вкладывает. Вот только у нас таких ресурсов нет, как у них, чтобы быть нейтральными. Либо НАТО, либо нас снова подомнут под себя «дружелюбные» орки с востока.
+
+15
bonv
bonv
22 квітня 2019, 14:47
#
Тільки НАТО і курс на Європу.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 15:14
#
Нейтралитет, это чтобы нам вернули Донбасс и Крым, при этом сильно улучшая Армия, оснащение, инфраструктуру, производств в т.ч ракет и т.д., новые технологии такие как в Израиле чтобы уничтожать С-300 и т.д.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 квітня 2019, 20:27
#
AleksandrBank
Знаем мы ваш хитро сделанный нейтралитет…

Вам нужно, чтобы украинские вопросы с РФ решали ЕС и блок НАТО, а вы так нейтральненько продолжали филонить от призыва в армию и в свободное время продолжали бы пользоваться яндексом, мейл-ру, одноглазниками и вконтактиком, да ещё покупали всякое российское барахлишко — конфетки, косметику, средства гигиены и прочую фигню, которую с таким же успехом можно купить от украинского или европейского производителя.
Летом по старой привычке мотались бы в Крым — на отдых, ведь нет никакой агрессии и необъявленной войны.
Ну и конечно во всех опросах общественного мнения писали о братской любви к РФ и её народу.

По последним опросам уже 57% украинцев очень положительно относятся к РФ — поэтому скорее украинцы что-то отдадут любимой РФии, Россия отдаст хоть что-то украинцам…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 квітня 2019, 22:14
#
Вы меня с кем-то путаете?
Ваша злоба на ЗеПрезидента затуманила Вам разум?

Что за бред Вы говорите в мою сторону? Читаете между строк?
+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 10:25
#
Выборы прошли нормально, украинцы сделали свой выбор, его нужно всем участникам признать. 73% за Зеленского и 25% за Порошенко — здесь без вариантов. Порошенко победил во Львове и на заграничных участках. Президент признал поражение и поздравил Зеленского, Порошенко сказал что остается в политике. Трамп поздравил первый, но сегодня уже и Кадыров и Медведев поздравили Зеленского, и выразили надежды. Не нужно ничего лишнего надумывать, я думаю никто не сдаст Украину, наш пусть к открытым рынкам типа ЕС, США, Азии. Но нам также нужно решить вопрос по Донбассу и транзит Газа. Что хорошо что у Лукашенко проблемы с РФ, и РФ сейчас начала активно через нас качать Газ. Время более 6 мес и важно заранее без «зрад» договориться. Ситуация с Крымом решится не ранее, чем когда Путина не будет у власти. Я не верю в быстрое решение не при каком Президенте.
Все проходит спокойно, в отличии от ситуации с судами по Коломойскому и кто захотел эту тему обострить ближе к выборам. Там еще будут пересуды, потому не нужно ничего бояться пока. У нас еще выборы в парламент, и потому веселье у нас будет целое лето и осень, все впереди.

Эта неделя, это выплаты НДС, плюс из-за 5-ти выходных включительно 01.05.2019, компании выплатят большинство ЗП у кого припадает на конец месяца и 1-е число, и лишь малая часть с 02-03 мая. Многие будут спешить как закрыть свои позиции в валюте, так и в гривне.
Потому, мне кажется, колебания и спекуляции будут большие.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 10:25
#
Коридор 26,70-27,15. Хотя выше 27,10+ мало верю.
+
0
nomer
nomer
22 квітня 2019, 11:03
#
Что бы понять как действую иностранные инвесторы с ними нужно общаться. Они глубоко не лезут в «дебри» и все считают достаточно прагматично. Вкладывать будут исходят с информации о сотрудничестве МВФ, отсутствия «ляпов» новоизбранного президента і шумихи вокруг Привата.
2-3 недели нет глобально предпосылок к большому росту.
+
0
nomer
nomer
22 квітня 2019, 11:06
#
Что бы что то решать надо в большинстве понимать, что за все в жизни нужно платить.
У нас 40% ждёт снижения тарифов, у нас проблемы с транзитом газа, санкциями и явные намеки «что нужно забыть о Крыме».
+
+15
bonv
bonv
22 квітня 2019, 11:06
#
Реакция бизнеса на результаты выборов президента Украины. LIVE
https://biz.nv.ua/experts/reakciya-biznesa-na-rezultaty-vyborov-prezidenta-ukrainy-live-50017716.html
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 11:50
#
Понедельник 22.04.2019
Наличный рынок хорошо заработал на выходных на страхах, но как всегда все прошло спокойно и тихо. Межбанк после историй с Приватом, также спокоен как удав.
На прошлой неделе многие спешили закрыть свои контракты, опасаясь непоняток с понедельника, но как раз по выборам все понятно, даже без «очков».

По валютам исчез фактор спекуляции из-за «неопределенности», и потому гривна хорошо возвращает свое. Гривна укрепляется на фоне признания выборов участниками как в самой Украине, так и за ее пределами.

Доллар 26,70-26,85
Евро 29,90-30,15 — евро имеет шансы уйти ниже 30. Наверное потому что у нас выборы прошли лучше чем в некоторых странах ЕС.
Рубль 0,4178-0,4205

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/120810/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 11:51
#
«По нашим расчетам — относительно нейтральным с точки зрения учета интересов всех участников валютного рынка безналичным курсом с учетом накала политических страстей сейчас является коридор в пределах 26,90-27,10 гривен за доллар.» — мимо с первого дня. Политические страсти утихли вчера, а не дали сегодня разогреться. Сегодня только итоги и поздравления.
+
0
kozyrev
kozyrev
22 квітня 2019, 12:57
#
Похоже Вы забываете фактор наполнения бюджета ( а во многом он зависит от курса, падение котировок — падение таможенных сборов), так что соглашусь с Минфином 26,90-27,10 гривен для них всех сейчас компромисс. Конечно, что-то захочет в угоду политике погнать курс вниз, чтобы сказать как резко все «покращилось» за 5 минут после выборов, но пару-тройку выходов НБУ с чуть завышенным курсом и котировки войдут в нужный НБУ, Минфину Украины и правительству коридор. Никто к 26,50 его сейчас не погонит, несмотря на любые политические расклады.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 13:20
#
Я фактор этот не забываю, вот только задачи у НБУ и КабМина у каждого свои.
В угоду политиков? Зачем. Выборы вчера состоялись, пора далее работать. Новый Президент пока ноль влияния на КабМин без большинства в Раде. Опять же таки даже согласование Главы НБУ через Раду, а он не протащит.

Вопрос не в компромиссе, а в том что на прошлой неделе нагнали страха, а что же будет после второго тура — все быстро скупились, догнали курс в четверг.

Если Вы не знаете, Индекс С/Х сектора у нас на намного выше уровне, чем год назад, мы еще перерабатываем урожай 2018, плюс у металлургов все в нормально.

И часть экспортеров, зажали валюту, так как ожидали роста с понедельника, но этого не произошло, и потому и курс уже проседает ниже 26,70, а Евро в плотную подошло к 30.00.

НБУ и так вышел с самого утра и еще выйдет. К 26,50 врядли, согласен, но расклады всем и так ясны, что у нового Президента пока «отрубаны» крылья, лишь часть поменяется людей, пока…
+
+5
DataProvider
DataProvider
22 квітня 2019, 12:00
#
Как обычно пишут про ОВГЗ, не замечая слона.
Сроки погашения облигаций на
24/04 4,3 млрд. грн. и $77 млн.
01/05 6,4 млрд. грн. и $77 млн.
И завтрашний аукцион — последний перед этими выплатами.
С трудом вериться, что завтра инвесторы вложатся на 10,7+ млрд. грн. и $150+ млн.
Во всяком случае я бы не стал.
По валютным ещё может быть, но заходить в валютные риски накануне выплат в мае решатся не многие.
+
+15
bonv
bonv
22 квітня 2019, 14:59
#
Результат президентських виборів в Україні не має великого значення для фінансового становища країни. Адже він навряд чи призведе до того, що новий лідер почне «розхитувати човен» відносин з МВФ, Світовим банком, Євросоюзом й іншими міжнародними донорами Києва.
Про це пише Bloomberg.
Видання нагадує, що Україні гостро необхідно зберегти доступ до фінансових ринків, щоб виконати свої боргові зобов’язання.

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 15:17
#
Да это и так понятно.

Я об этом говорил ранее. Просто некоторые, не хочу тыкать пальцами, рассказывали что ппц и т.д.

У нас путь только по пути МВФ, СБ, ЕС и т.д., и уходить нужно от ОВГЗ. Точнее их нужно привести к нормальным %-м.
+
+15
bonv
bonv
22 квітня 2019, 15:20
#
Поки що вигідно з МВФ 3-3,5% але ж не дають скільки хочемо:) Та і Світовий Банк під 1,25% не так багато дає…
Саме тому ОВДП рулить.
+
+15
bonv
bonv
22 квітня 2019, 15:13
#
Главред журнала «Россия в глобальной политике» Федор Лукьяновпоразился, что суды в Украине принимают решения в пользу бизнесмена Игоря Коломойского, с которым связывают кандидата в президенты Владимира Зеленского. Об этом сообщает РИА «Новости».
«Поразительно, с какой скоростью в Украине все разворачивается. Еще даже выборы не закончились, а суды вовсю принимают решения в пользу Коломойского», — отметил эксперт.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 квітня 2019, 15:44
#
Чего удивляться? Судебной реформы от Порошенка так и не произошло. А он заявлял о том что это реформа, и что что-то там поменяли. Конечно поменяли, отменили закон о незаконном обогащении, отпустили всех обвиняемых при Пете, молодцы — он умыл руки, никто на него чтобы не был злой, вот и все.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися