Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 квітня 2019, 10:10

5,5 мільярда з Привату виводили через кіпрський філіал — OCCRP

Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов змогли вивести з нього 5,5 мільярда доларів через філію банку на Кіпрі. Про це пише Finclub.

Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов змогли вивести з нього 5,5 мільярда доларів через філію банку на Кіпрі.
Фото: cenzor.net

Що відомо


Механізм виведення з Приватбанку коштів описує Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Свої висновки організація засновує на аудиті компанії Kroll.

«Ця схема дозволяла приховувати факт зникнення грошей, оскільки Національний банк України розглядав кіпрську філію Приватбанку так само, як і його національні філії. Чиновники не виявили, що гроші, переведені на Кіпр, залишають Україну», — йдеться в матеріалі.

Водночас OCCRP зазначає, що кіпрські регулятори або не змогли виявити, що різні банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд дол. були підкріплені фіктивними контрактами, або не вжили необхідних заходів, щоб зупинити їх.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення, що націоналізація Приватбанку була незаконною, а його перехід в державну власність — недійсним.

Крім того, суд повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру банку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd і скасував перелік пов'язаних з Приватбанком фізичних і юридичних осіб. Це скасовує bail-in на 29,4 млрд грн.

Нацбанк виступив категорично проти цього рішення і оскаржить його в апеляції. Скаргу на рішення київських суддів подасть і Мінфін, який вклав в банк для його порятунку 155,3 млрд грн.

Коментарі - 7

+
+40
bonv
bonv
21 квітня 2019, 10:55
#
Коломойський на схемах розуміється дуже добре…
+
+32
Skpablo17
Skpablo17
21 квітня 2019, 11:32
#
Прям таки «чиновники не обнаружили»…
+
+10
yarg
yarg
21 квітня 2019, 18:43
#
У них и небыло задачи что-то такое обнаруживать.
+
+71
rredrred
rredrred
21 квітня 2019, 15:11
#
Гениально все просто: «поскольку Национальный банк Украины рассматривал кипрский филиал Приватбанка так же, как и его национальные филиалы». И пусть руководство нбу это объяснит! И кроме того, если даже с филиала были переводы на зарубежные другие банки, то финмониторинг не моге не видеть. очебидно, что руководство НБУ в доле
+
+25
bonv
bonv
21 квітня 2019, 18:57
#
кіпрські регулятори або не змогли виявити, що різні банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд дол. були підкріплені фіктивними контрактами, або не вжили необхідних заходів, щоб зупинити їх.
+
0
yarg
yarg
21 квітня 2019, 19:20
#
А вы думаете что иностранные банки показывают свои операции кипрскому регулятору 7 или он какие-то документы по ним бере и анализирует? зачем это ему?
+
+12
Veresoleg
Veresoleg
22 квітня 2019, 0:55
#
«Чиновники не обнаружили, что деньги, переведенные на Кипр, покидают Украину»- что-то проорал с этой фразы. Серьёзно? :D
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися