Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 квітня 2019, 11:34

У ФГВФО розповіли про афери в банку Петрокоммерц-Україна

Фактично за рік до запровадження тимчасової адміністрації активи Петрокоммерц банку скоротилися майже вдвічі – з 1 300 млн грн до 700 млн грн. Про це розповіла директор департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО Катерина Мисник.

Фактично за рік до запровадження тимчасової адміністрації активи Петрокоммерц банку скоротилися майже вдвічі – з 1 300 млн грн до 700 млн грн.
Фото: antikor.com.ua

За її словами, оціночна вартість активів виявилася ще нижчою – 230 млн грн. Таким чином, банку завдано збитків на загальну суму близько 1 млрд грн.

До 2015 року фінустанова належала російському банку «Петрокоммерц», а основним напрямом його діяльності було обслуговування корпоративних клієнтів, кредити яких мали ліквідне забезпечення – нерухомість, виробничі потужності тощо.

У березні 2015 року російський банк продає всі акції «Петрокоммерц-Україна» 11 фізичним особам. З цього часу якість активів банку знижується, що безпосередньо пов’язано з неправомірними діями посадових осіб установи.

Як з’ясувалося згодом у процесі ліквідації банку, одними з основних учасників схем виведення активів стали ТОВ «ФК «Централ Капітал» і ПАТ «ЮСБ Банк».

Зокрема, за однією зі схем між банками було укладено угоду, за якою «Петрокоммерц-Україна» набував права вимоги за 5 кредитами в «ЮСБ Банк», забезпеченими сміттєвими цінними паперами двох фіктивних компаній.

З кореспондентського рахунку «Петрокоммерц-Україна» в «ЮСБ Банку» було списано необхідні для розрахунку 206,36 млн грн, які були попередньо перераховані фінансовою компанією «Централ Капітал» в рахунок оплати за придбані у «Петрокоммерц-Україна» кредити, забезпечені високоліквідним майном.

В результаті банк «Петрокоммерц-Україна» залишився з непрацюючими кредитами, забезпеченими сміттєвими цінними паперами, та без грошей.

Нагадаємо,  3 березня 2016 року Нацбанк запровадив особливий режим контролю за діяльністю банку. З огляду на масштаб виявлених махінацій, 7 березня 2016 року банк було визнано проблемним, а 17 березня запроваджено тимчасову адміністрацію.

Процедуру ліквідації банку розпочато 22 квітня 2016 року.

Коментарі - 3

+
0
Rond
Rond
8 квітня 2019, 11:49
#
Ну, ну а далі що? І як завжди- тиша…
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
8 квітня 2019, 12:29
#
Вот бы они еще про свои рассказали
+
0
serega k
serega k
8 квітня 2019, 13:17
#
Щось нічого не написано про судові позови та арештування рахунків
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися