Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 квітня 2019, 17:39

Що буде з курсом гривні після виборів

На наступний день після першого туру виборів Президента України курс гривні на міжбанківському валютному ринку істотно зміцнився - як щодо долара, так і відносно євро українська гривня подорожчала на 30 копійок. Про те чи збіг це і як зміниться курс гривні до кінця року розповів на своїй сторінці у Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

На наступний день після першого туру виборів Президента України курс гривні на міжбанківському валютному ринку істотно зміцнився - як щодо долара, так і відносно євро українська гривня подорожчала на 30 копійок.
фото: golos.ua

За три перших місяці 2019 року гривня зміцнилася відносно долара на 1,8%, відносно євро на 3,7%. При цьому варто врахувати підвищення курсу долара до євро за цей період з 1,14 до 1,12. Нагадаю, що нацвалюта України орієнтується на долар США.

В цьому році з курсом складається ситуація, що не типова для кількох попередніх років. Зокрема, ми не бачимо тимчасової, але відчутної девальвації гривні, яка починалася в грудні і тривала більшу частину січня (2016-2018 роки), деколи зачіпаючи і лютий (в 2015 році).

Ймовірно, ключову роль зіграло рівномірне витрачання коштів держбюджету в кінці року, що відбулося вперше за останні 5 років. Найбільш кричущий випадок агресивного витрачання бюджетних коштів був у 2017 році, коли за грудень залишок коштів на єдиному казначейському рахунку уряду зменшився в 10,6 рази. В результаті чого офіційний курс гривні до долара з 1 грудня 2017 по 24 січня 2018 року знизився на 6,3%, зробивши помітний внесок у високу споживчу інфляцію січня-березня минулого року.

Вплив ОВДП

Вже другий рік поспіль на динаміку курсу гривні суттєво впливає вкладення нерезидентів в ОВДП. За перші два місяці минулого року іноземні інвестори збільшили свої вкладення в українські державні цінні папери більш ніж вдвічі, в абсолютному вираженні — на 6 млрд. грн.
А за січень-березень 2019 року нерезиденти наростили свої вкладення в ОВДП в 3,2 рази або  на 13,9 млрд. грн. Як бачимо, політичні ризики не злякали зарубіжних фінансових інвесторів. Високі ставки по ОВДП переважили політичні ризики України.

І в минулому і в цьому році мова йде переважно про придбання іноземцями «коротких» облігацій, термін обігу яких знаходиться в межах від 3 до 6 місяців. Чому це насторожує? А тому, що ми в минулому році бачили, як вихід іноземних спекулянтів з вкладень в українські держпапери призвів до істотного зниження курсу нацвалюти, яке спостерігалося з кінця червня по початок вересня.

Так, за період з 1 червня по 5 вересня 2018 року гривня знизилася щодо долара на 9%. Очевидно, що свою роль тоді зіграли високі ціни на нафту, необхідність закачування газу в підземні газосховища, пауза в експорті агропродукції, яка відбувається в червні-липні, на стику сільськогосподарського маркетингового року.

Але вплинув на торішню літню девальвацію і серйозний обсяг погашення ОВДП, кошти від якого нерезиденти конвертували в іноземну валюту. Варто усвідомлювати, що деякі описані елементи 2018 року можуть повторитися і в цьому році.

Які фактори впливатимуть на курс найближчим часом

Втім, в найближчі кілька місяців скоріше не варто очікувати тривожних подій на валютному ринку України.

  •  Продовжиться експорт сільгосппродукції врожаю минулого року. Надмірного оптимізму плекати не варто, оскільки світові ціни на пшеницю і кукурудзи вже кілька місяців як стабілізувалися на відносно невисокому рівні. Але завдяки великим обсягам експорту аграрії в черговий раз підтримають курс гривні
  • Починається сезонне підвищення попиту на продукцію і напівфабрикати з чорних металів, які є другою після сільгосптоварів статтею українського експорту. Ціни демонструють помірно позитивну для українських металургів динаміку. За перші три місяці 2019 року вартість метричної тони сталі зросла на 6%. Отже, приплив валюти від експортної виручки протягом весни прогнозується непоганий.
  • Аграрії можуть збільшити обсяги продажу в порівнянні зі звичайним рівнем — у зв'язку з початком весняної посівної компанії і необхідністю масштабних закупівель палива для її проведення.
  • Закупівля природного газу навесні традиційно знижується, що відповідним чином зменшує попит на іноземну валюту.
  •  Істотне зростання імпорту в перші два місяці 2019 року було обумовлене швидше тимчасовими факторами — закупівлею тепловиділяючих елементів для АЕС, імпортом енергетичного вугілля, активним ввезенням автомобілів після закінчення пільгового режиму митної легалізації авто на єврономерах. Вплив цих причин на зростання попиту на валюту знизять свою актуальність.
  • Нарешті, є ще один фактор, який може справити позитивний вплив на стабільність гривні в перспективі до кінця року. Риторика керівництва основних центробанків світу засвідчує, що підвищення ставок і посилення монетарної політики, швидше за все, не буде ні в США, ні у Великобританії, ні в зоні євро. Тому ставлення фінансових спекулянтів до ринків, що розвиваються буде поліпшуватися. Значить, не варто чекати втечі з валют країн з ринками, що розвиваються. Імовірність зростання вкладень в їх держпапери підвищується. Відносно України це може привести до того, що частина коштів, отриманих від погашення короткострокових ОВДП не буде конвертована в іноземну валюту, а буде реінвестована в боргові держпапери нашої країни.
  • Звичайно, істотний вплив на курсову динаміку може надати продовження співпраці України з МВФ. Обсяги погашення зовнішнього боргу в 2019 році досить істотні, і, щоб не витрачати міжнародні резерви НБУ, було б украй бажано продовження залучення кредитів МВФ і пов'язаного фінансування. Але зараз складно робити припущення про сценарії розвитку ситуації в цьому питанні. Тому, як то кажуть, винесу це питання за дужки.

Чого чекати від курсу гривні?

Підводячи баланс між ризиками та перспективами гривні у часовій перспективі 3-6 місяців, схиляюся до того, що звична для кількох десятиліть ситуація, коли курс гривні знижувався восени, може змінитися новою, схожою на торішню — певна незначна девальвація протягом другої половини літа зміниться зміцненням курсу нацвалюти на початку осені і його стабілізацією.

За режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією на постійні зміни ситуації в економіці і їх не потрібно вважати ознаками кризових явищ. Основним чинником буде експортна виручка від сільгосппродукції. Україна все більше стає аграрною і при цьому деіндустріалізованною країною, тому і курс гривні все сильніше залежить від обсягу врожаю сільгосппродукції і світових цін на неї.

Коментарі - 30

+
+33
AleksandrBank
AleksandrBank
2 квітня 2019, 17:42
#
Интересная статья, по выборам в Словакии.
http://texty.org.ua/pg/news/textynewseditor/read/92501/Peremoga_bez_populizmu_chogo_chekaty_Ukrajini_vid
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
2 квітня 2019, 18:56
#
У нас выборы круче всё равно.
+
0
Kanarej
Kanarej
2 квітня 2019, 21:58
#
Сомневаюсь, что Порошенко пришлет Зеленскому букет цветов…
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
3 квітня 2019, 11:48
#
Пришлет коробку конфет. С ленточкой.
+
0
Kanarej
Kanarej
3 квітня 2019, 20:15
#
Разве что отравленных… На худой конец просроченных :)
На месте Зеленского я бы точно не стал их есть :)
+
+15
bonv
bonv
3 квітня 2019, 23:21
#
Порошенко точно не буде просити росію вводити свої війська в Україну як ростовський яник…
+
0
Kanarej
Kanarej
4 квітня 2019, 1:01
#
Відверто кажучи, я взагалі не уявляю, що буде. Якщо буде Порошенко — більш-менш зрозуміло. Нічого доброго, і швидше за все на порядок менше зацікавленості в якомусь результаті (для держави). У випадку Зеленського — взагалі нічого не зрозуміло, що і як буде. Що точно — так це війна з Радою та урядом, мінімум до виборів восени. Обидва варіанти погані.
+
+30
bonv
bonv
4 квітня 2019, 8:33
#
З косатою було б ще гірше… А так — маємо те що маємо.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
3 квітня 2019, 17:33
#
Kanarej, в смысле Зеленский Порошенку? Вы торопитесь… Пока все идет по плану властьпридержащих. Блицкриг не удался. Не для того старались и так напрягались, чтобы цветочки дарить…
+
0
bonv
bonv
3 квітня 2019, 17:36
#
Порошенко Зеленському:)
+
0
Kanarej
Kanarej
4 квітня 2019, 1:05
#
Вот насчет планов не знаю. Порошенко конечно надеялся что он пройдет во второй тур, возможно даже немного подтасовали под него (хоть и не факт), и пролез. Но судя по его реакции он явно не ожидал, что разрыв с Зеленским будет аж таким большим. Никто не ожидал. С таким разрывом даже с подтасовками победить ему будет сложновато.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
4 квітня 2019, 18:05
#
Kanarej, я скажу больше — если ПП победит, то это может создать тектонический сдвиг в нашей государственности. Это будет катастрофа, не зря московский кремль через хитрые многоходовки поддерживает ПП. Это видно невооруженным взглядом, что, в общем то, логично, если вникнуть в суть вещей.
В чем проблема — в региональности. Если посмотрите голосование 1 тура по регионам — Восток даже с подтасовками почти ничего не дал ПП. Там по совокупности лидируют пророссийские кандидаты да чуть меньше Зеленский. Зеленский — единственный кандидат, который получил нормальное число голосов и победил почти по всем регионам (2 — Бойко, 2 — ПП и 1 — Тимошенко, остальные у Зеленского). Т.е. к нему везде относятся ровно и он всех устроит. ПП категорически не устроит Восток.
+
+15
Kanarej
Kanarej
4 квітня 2019, 18:12
#
Порохоботов он не устроит. У них обострение и истерика. Реально какое-то помешательство у людей — страх + ненависть. Все кто не за П — идиоты, и еще слова покруче. У меня подавляющее число знакомых за него (Львов), и Фейсбук мне постоянно подкидывает их посты-перепосты… вся лента в матах и истериках. Уже даже перестал отвечать и нарываться на тиррады в стиле «как я не понимаю...», тем более я сам не являюсь ярым сторонником Зе :). Больше скажу, большинство — программисты… вроде должны быть разумными людьми, а так их вставило…
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
4 квітня 2019, 18:48
#
Kanarej, порохоботы сами не устроят большинство. Посидели — и хватит. Всегда всех кто-то не устраивает, нельзя устроить всех. Это ж политика. Большинство за перемены. Лучше срединного кандидата. Бойко не устроит порохоботов с запада, ПП — бойкоботов с востока, а З — всех более менее устроит. Если, конечно, все будет цивилизованно, не как в прошлый раз…
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
6 квітня 2019, 0:17
#
RAhunokUA

https://storage5.censor.net/proxy/U2FsdGVkX18x3ULJ5Vj6gb0rhZRd4ZY9WObCtDc5gnyT-mJde8kRa3EgWKQxmOMCEr9nddE85tgiw58be4H9zw7KX2Zr0gYSNYBLlvRo1h2Nq7HjjSRJBdOhdGRAOdMq4sasiktMtAI,
+
0
bonv
bonv
2 квітня 2019, 19:04
#
Мартовский курс валют был переменчив, как погода весной. Апрельский более устойчив:)
+
+68
nomer
nomer
2 квітня 2019, 19:04
#
С нашими выборами, все эти факторы будут равны нулю уже к маю. Любая «заворушка» и все любители ОВГЗ побегут в другие страны.
И все по осень станет «весело».
+
+3
mary27
mary27
2 квітня 2019, 20:36
#
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=739848883077974&id=100011586063969
+
0
bonv
bonv
2 квітня 2019, 20:43
#
Навпаки іноземні інвестори ще більше будуть вкладати в ОВГЗ…
+
+47
nomer
nomer
2 квітня 2019, 20:56
#
Чому? У нас найбільш рейтинговий кандидат — це щось невідоме на цю дату, жодної інформації про команду про засоби дії.
Мені, як інвестору потрібне було розуміння механізму, які процеси будуть відбуватися і які механізми задійснюватися будуть, а тут величезні ризики.
І попереду домовленості з МВФ, проблеми з газом, підвищення тарифів, бойові дії на Сході, які періодично проходять, вибори у ВР, очікування населенням виплат і роздач, на фоні корупції і недовіри населення та й у світі фінансиси очікують світову кризу, тут як кажуть «сам Бог велів» на пару грн. вверх до осені, якщо оптимістично.
+
0
mary27
mary27
2 квітня 2019, 21:03
#
+1000.
+
0
bonv
bonv
2 квітня 2019, 21:08
#
За словами керуючого партнера Capital Times Еріка Наймана, зараз гривневі ОВДП дають інвесторам дуже велику реальну прибутковість (номінальна прибутковість 18-19% мінус інфляція 9-10%). «Це одна з найвищих реальних доходностей держоблігацій в національних валютах у світі, вона напевно залучить велику кількість інвесторів. Тобто цілком можуть зайти $ 1-2 млрд від іноземних інвесторів у гривневі ОВДП», — сказав Найман. — А це дуже великі гроші для українського валютного ринку і НБУ не зможе стримати зміцнення гривні".
+
+12
nomer
nomer
2 квітня 2019, 21:14
#
Це поки курс стабільний, а якщо скажімо так підростемо до 29 грн., кому ті відсотки будуть потрібні.
А для цього багато не потрібно, «гарну новину» про те, що описав раніше і все ми вже вверху і 20 млрд. тут не врятує, хіба десь в діапазоні 30+ зафіксуємо.
Гарний був варіант зайти по 28+ і вийти по 27+, а далі при заході в 27+, в перспективі 6-9 місяців, які шанси з теорії ймовірності не попасти.
Світ нестабільний, а на сьогодні влада у нас у «висячому положенні» і попереду невідомість, поки без позитиву — тут 20% не гріє якось.
Ви ж знаєте, є перелік країн, де і відсотки схожі і ситуація спокійніша, на фоні нас.
+
0
bonv
bonv
2 квітня 2019, 22:45
#
Голова НКЦБФР Тимур Хромаєв відзначив, потрібен час поки в українські держоблігації будуть вкладати довгострокові інвестиції. Наприклад, гроші іноземних пенсійних фондів або лайфових страхових компаній. «Наші папери спекулятивні але високоприбуткові. У них йдуть (інвестують ) найагресивніші інвестори. 90%+ інвесторів не вкладаються в такі інструменти», — констатував він.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2019, 11:28
#
Скажите это тем кто вынужден был рассматривать варианты реструктуризации Яресько и давить на нас аккуратно, потому как можно было бы и пролететь совсем
+
0
nomer
nomer
3 квітня 2019, 14:48
#
Мне лично был так шаг логичен и понятен, а не эти сопли, что имеем сейчас. За все в жизни нужно «платить».
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
3 квітня 2019, 11:49
#
Эрик Найман говорит и пишет в первую очередь то, что выгодно Эрику Найману. Как и любой аналитик. Кроме откровенных неучей.
+
+15
Tisha ™
Tisha ™
3 квітня 2019, 12:04
#
:)
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
3 квітня 2019, 11:29
#
Надо было ему вечера подождать,,, хихих
+
0
nomer
nomer
3 квітня 2019, 15:05
#
Насчёт инвесторов в ЕС, то пока наши выборы не очень и интересуют. У них сейчас финансово и есть более серьезная проблема — это брэксит и пока не знают как «разрулить».
Ситуация у нас отдельным станет интересней уже наверное в мае, когда нужно будет делать выплаты и договариваться с МВФ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися