Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 березня 2019, 14:58

Укрзалізниця проти гривні

Минулого тижня гривня забула про свою сезонність і добігла до позначки 27 грн. Курс хитнула Укрзалізниця, якій треба було погасити облігації на $150 млн.

На прошедшей неделе гривна забыла о своей сезонности и добежала до отметки 27 грн.
фото: shoppingpl.com

Про те, що відбувається на ринку і чому найближчим часом Україну чекає «гостра фінансова недостатність» розповів у своїй колонці на «НВ» фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса

Американські ринки сходили вниз і повернулися

Ранок п'ятниці індекс S&P500 зустрів на позначці 2808 пунктів. Незважаючи на різке піке акцій Boeing, американському індексу вдалося вирости. Акції найбільшого авіавиробника полетіли вниз після аварії з новим літаком Boeing, що належав Ефіопським авіалініям. Аварія сталася не тому що пілоти були місцевими нехлюями, які не впоралися з розумною автоматикою, а навпаки тому, що автоматика виявилося занадто розумною і відправила літак прямо в катастрофу. Загалом, повстання машин. А оскільки виявилося, що подібні трюки ця сама автоматика проробляє вже не вперше, то літати на цих самих нових літаках вже ніхто не хоче.

Brexit вдалося заблокувати

Гроші продовжують поширюватися світом. І хто знає, може на цьому тижні британській еліті вдалося поховати Brexit. Спочатку вони допустили референдум про вихід. Робочий клас проголосував. Але тепер, британські пролетарі знаходяться перед ризиком масової втрати роботи в результаті цього самого Brexit, коли японці закривають завод в британській глушині. З огляду на повагу до законів в Британії, просто так оголосити новий референдум було не можна, забути про існуючий, як іноді робили в Україні, теж негарно. Але тепер є шанс, адже парламент проголосував, що вихід з ЄС має бути тільки з угодою. Але і за будь-яку угоду теж повинен буде проголосувати парламент. А там біда, тому що поки що не вдалося придумати жоден договір, який влаштував би більшість.

Оптимізм штовхає гроші на ринки, що розвиваються

Особливо стараються інвестори, що вкладають в облігаційні фонди. І це дозволяє навіть Україні, що лякає всіх своєю передвиборчою гарячкою, трохи підтягнути грошей. Мінфін зміг здійснити довипуск вже існуючих єврооблігацій з обігом до 2028 року на $350 млн. Хоча це явно не задовольнило потребу в грошах. Парламент замість прийняття економічних законів в рамках співпраці з МВФ до виборів буде зайнятий законом про мову (справа, звичайно, важлива, але за неї грошей ніхто не дасть), а отже, найближчим часом Україні доведеться жити в гострій недостатності фінансів.

Укрзалізниці потрібні були долари

І до чого це може призвести, наочно показує погашення частини боргу Укрзалізницею, якій на цьому тижні потрібно було перерахувати інвесторам $150 млн. У нормальній ситуації ви йдете на ринок і берете нові долари. Але ось біда, на ринок вас не пускають. І уряд в тому числі, щоб ви йому там все не перегадили. І тоді ви йдете за доларами на внутрішній ринок. В результаті, на цьому тижні, гривня забула про свою сезонність і з рівня 26,3 добігла майже до 27,0. Показово, що біг швидше за всіх чорний ринок, якому, за ідеєю, не так вже й важливо, що на міжбанку з'явився ситуативний попит. Але виявилося, що важливо, і навряд чи вся справа в тому, що провідників зобов'язали йти купувати долари для потреб рідної компанії. Нацбанку в один день навіть довелося продати $80 млн, задовольняючи попит, який, за чутками (правду не знає ніхто, але чутки річ вперта) сформували залізничники.

Нацбанк зберіг ставку рефінансування

На цьому тлі не дивно, що Нацбанк залишив ставку рефінансування на колишньому рівні, хоча показники інфляції вже дозволяють почати зниження. Але як тут знижувати, коли політики все псують, а знизиш — так ще ті ж політики скажуть, що робиш це перед виборами. Що загрожує втратою репутації, яку з таким зусиллям завоював НБУ в учасників ринку за останні роки.

Іноземцям спростили купівлю ОВДП та привели Apple

Нацбанк на цьому тижні підписав угоду з Clearstream, що тепер відкриває внутрішній ринок облігацій для іноземних гравців. Якщо описувати просто, то тепер ви можете в Лондоні купувати українські ОВДП точно так само, як купували раніше єврооблігації. І потенційно це може дати мільярди доларів внутрішньому ринку, принаймні, якщо настрій у Лондоні та інших фінансових столицях не зміниться до того моменту, як в Україні закінчаться вибори і люди перестануть боятися їх результатів. А люди бояться. І чим частіше їздять в Україну, тим більше бояться. І поки на аукціонах з розміщення внутрішнього боргу обсяги знижуються. На внутрішній ринок акцій же завели славну компанію Apple, реалізувавши дитячу мрію українського спекулянта, що передивився Форест Гампа. А заодно і одну серію казначейських зобов'язань. Тепер цікаво, чи буде хтось купувати інструмент, надійність якого зашкалює, але ось з дохідністю за українськими мірками зовсім погано.

Коментарі - 15

+
+53
semenvekselberg
semenvekselberg
15 березня 2019, 15:23
#
«Brexit удалось заблокировать» — дааааа, понимание происходящего этого эксперта уже давно не удивляет.
Парламент Великобритании не согласен на сделку с ЕС и голосованием с разницей всего лишь 4 (четыре) голоса дал понять еэсу, что если брюссельские бюрократы не займут более мягкую позицию в переговорах, то в следующий раз, поменяв только 3 (три) голоса на «за» в Парламенте, Великобритания покинет ЕС без договора, так называемый "жесткий Брексит". Естественно, такой сценарий развития событий невыгоден никому, но кому он невыгоден особенно и кто его очень боится, так это именно ЕС.
Другими словами, Великобритания выделила еэсу некоторое время на дальнейшее раздумывание над ситуацией; тем более, что участие страны в майских выборах с последующим выходом из организации полностью нарушит работу Европарламента и является ещё одним сильным аргументом давления Великобритании на ЕС в переговорах об условиях сделки.
Так что мяч на половине поля европейцев — главное не забить гол самим себе…
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
17 березня 2019, 7:59
#
Почему ЕС этого боится больше чем Великобритания?
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
17 березня 2019, 16:37
#
Потому что ЕС продаёт Великобритании товаров и услуг на большую сумму чем наоборот, т.е. у страны в торговле с европейцами отрицательное сальдо торгового баланса. Кроме того, после Германии, Франции и Италии, Великобритания является четвёртым по размеру финансовым нетто-донором ЕС. Другими словами, самым крупным государством-донором, не входящим в евроЗону. В случае выхода, страна не только будет экономить многомиллиардные ежегодные взносы, но и при введении равных с обеих сторон пошлин например, останется в плюсе, получив при обоюдной торговле законную и значительную надбавку в госбюджет.
Далее, в вопросах иммигрантов из Африки и т.д., ЕС уже не сможет рассчитывать на английскую квоту размещения миллионов беженцев, и ему придётся финансировать всё увеличивающуюся армию дармоедов в одиночку…
Поэтому все плюсы Великобритании, а они значительны, автоматически превращаются в такие же минусы для еэса. О чём и было сказано выше.
Одна из заметок моего скромного блога называется «Индекс экономической сложности.и многое другое. Разработан экономистами Гарвардского университета». Если бы вы были подписчиком, то смогли самостоятельно разбираться в деталях и нюансах торговли всех стран. Вот нужная ссылка из индекса по теме Великобритании:
https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/gbr/
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
19 березня 2019, 14:41
#
Окрім того, що після того як GB з EU купа компаній перемістяться до Нідерландів і ситуація зміниться докорінно

Що цікаво, всі тези, що були в рекламних проспектах брекзіту виявились неправдою
+
+75
qZen
qZen
15 березня 2019, 15:49
#
>>> Авария произошла не потому что пилоты были местными разгильдяями, которые не справились с умной автоматикой, а наоборот потому, что автоматика оказалось слишком умной и отправила самолет прямиком в катастрофу. В общем, восстание машин.

Ты поехавший?
Ты реально считаешь что гибель людей в авиакатастрофе это повод вписать в статью шутку про восстание машин?
+
+35
Ranet
Ranet
15 березня 2019, 18:40
#
Во-первых, восстание машин — это вовсе не шутка. А во-вторых, если уже компании, типа Боинг, в этом замешаны, то это, скорее, реальная угроза.
+
0
irakez
irakez
16 березня 2019, 12:22
#
Да, совсем неадекватно получилось :(
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
15 березня 2019, 17:22
#
Печально что у нас выход с покупкой в 150 млн. дол может взвинтить курс на 70 коп за 4 дня.

Если у нас в ОВГЗ будут заходить не только приближенные укр.чиновников и политиков, но и люди реальные нерезы с Лондона — пусть заходят, точнее скоро сами увидим результат этого.
+
+44
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
15 березня 2019, 18:22
#
Вибачте, а ви бачили взагалі середній об'єм денних торгів?
А це привід звільнити менеджерів УЗ, що займались цим напрямком з ганебною відміткою в трудовій і в пресі

І в розрізі курсу — більше треба турбуватись, кому УЗ підіграла в цьому загоні
+
+67
Ranet
Ranet
15 березня 2019, 21:30
#
Напишу ещё раз. Проблема не в том, что рынок валюты такой же мелкий, как в Зимбвамбе, а в том, что единственный инструмент привлечения денег — это ОГВЗ под 20%. Курс отражение экономики, а не наоборот. Все остальное — от лукавого.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
17 березня 2019, 8:00
#
80 млн была продажа НБУ
+
+60
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
16 березня 2019, 3:55
#
То ли я тупой, то ли «наши» экономисты шибко умные. Как можно радоваться приходу спекулянтов? В бюджете Украины и так треть — это долги. Как можно разлагольствовать о развитии экономики, если тратишь больше чем производишь (зарабатываешь)? За каждую гривну ОВГЗ через 4 года нужно отдать -2 грн. Откуда брать деньги, Зин? Из тумбочки?
Особенно умиляет манера подачи информации; «Укрзализныця против гривны, гривна добежала и т.д.». Какой-то комикс.
Украине 2019 год предстоит жить в острой финансовой недостаточности не потому, что парламент занимается языком, а потому что на 19 год пришёлся пик выплат по кредитам того же МВФ и остальных «иностранных инвесторов», что было известно ещё 5 лет назад. Я думаю, что из таких экономистов получилось бы неплохое мыло.
+
0
mary27
mary27
17 березня 2019, 15:59
#
А где вы увидели «спекулянтов»?
Гос.предприятие купило валюты для гашения облигаций.
Вышло конечно немного по-дебильному.
«В бюджете Украины и так треть — это долги» — вот это новости.
«если тратишь больше чем производишь (зарабатываешь)» — вы чуть опоздали.
Это было характерно для «стабильности» 2010-2013 годов)

«Украине 2019 год предстоит жить в острой финансовой недостаточности не потому, что парламент занимается языком, а потому что на 19 год пришёлся пик выплат по кредитам того же МВФ и остальных «иностранных инвесторов»» — спасибо, Капитан Очевидность!
Впрочем, эта «недостаточность» не сравнима с финансовым «кровопусканием» времен вышеупомянутой «стабильности».
Когда жгли ЗВР на поддержание «доллара по 8».
И набрали 32 миллиарда долгов)

+
+39
Nedvigapro777
Nedvigapro777
17 березня 2019, 12:22
#
Спрос на 150 млн. долл. разрушил все предвыборную идиллию с курсом доллара
+
0
orsha5
orsha5
18 березня 2019, 16:50
#
Якби був попит на мільярд якого курсу чекати, мабуть 30 гривень
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися