Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 березня 2019, 13:15

У Мінфіні назвали ризики введення податку на виведений капітал

Введення податку на виведений капітал у 2019 році вдарить по доходах держбюджету, тому вводити його не можна. Про це заступник міністра фінансів Сергій Верланов заявив в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Введення податку на виведений капітал у 2019 році вдарить по доходах держбюджету, тому вводити його не можна.
Фото: uacouncil.org

Основні ризики

  • За словами Верланова, на 2019-2020 рік припадають пікові виплати по міжнародних запозиченнях, які становлять майже третину держбюджету України. «Мовою цифр — це 417 млрд грн. Також у нас є велике фінансування оборонного сектору, дефіциту Пенсійного фонду».
  • Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал приведе до зменшення доходів держбюджету. «Частка податку на прибуток в ВВП країни становить 2,5-2,6%. Якщо ми введемо податок на виведений капітал, то в перші три роки ця частка знизиться до 1%», — пояснив Верланов.
  • Але якщо все ж податок на виведений капітал введуть, припустив заступник міністра, необхідно буде: скоротити витрати держбюджету, підвищити інші податки. За його словами, все це непопулярні заходи.

Читайте також: Чому МВФ блокує податок на виведений капітал

Він також навів приклад Грузії, де разом із введенням податків на виведений капітал були підняті акцизи на 50%. «Коли піднялися акцизи (алкоголь, сигарети, паливо), попит на ці категорії почав падати. І Грузія не зібрала стільки надходжень від збільшення акцизів, як планувала», — підкреслив Верланов.

Нагадаємо, 28 лютого Рада затвердила конвенцію MLI з метою протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування.

Раніше президент України запропонував Раді повернутися до податку на виведений капітал.

Коментарі - 3

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2019, 15:14
#
Думаю данный налог в 2019-2020 рановано вводить. Причины: риски выборы, также в 2019 конец контракта с ГазПромом и что далее будет.

Понятно, если мы получим по судам все суммы от ГазПрома — потом можно легко вводить, а так сейчас этот закон может ударить по бюджету поступлений от налогов. И так сумм не хватает и пока дыры в Пенсионном и тд.
+
0
Andrey M
Andrey M
4 березня 2019, 12:07
#
Пока во власти будет тот, кто сам не гребует офшорами — такой закон принять не будет.
А по поводу того что в бюджете денег меньше станет — пускай меньше воруют. Чего пример с оборонкой стоит…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 березня 2019, 12:25
#
У нас все использую оффшоры, и Зеленый и Ю.В. с ломбардами.

Они все «герои на словах», Ляшко также говорит что если он будет Президентов, никаких Роттердамов и т.д. не будет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися