Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 лютого 2019, 11:50

Найбільш небезпечним для гривні стане другий квартал

2019 рік буде вкрай стресовим для валютного ринку. Особливо складним періодом стане весна. Стабільність гривні може опинитися під загрозою через рекордні обсяги зовнішніх виплат і президентських виборів, що наближаються.

С момента введения плавающего курса национальная валюта подвержена сезонности.
фото: novostey.com

Про те, як ці ризики вплинуть на традиційні сезонні курсові тренди і скільки може коштувати долар вже до кінця року, розповів на Українському Валютному Форумі керівник підрозділу з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Ситуація з курсом буде складною, але не безнадійною. Серед основних факторів, що несуть загрозу національній валюті — високі виплати за зовнішнім боргом і майбутні президентські вибори.

Найбільша загроза — це зміна економічної політики після виборів. Це розуміють інвестори і кредитори. Цей фактор впливає на їх готовність допомагати українському уряду розраховуватися з боргами.

Здатність України виплачувати зовнішні борги також буде залежати від ситуації на зовнішніх ринках і можливості залучення фінансування. 

Як заспокоїти кредиторів

Поки ставлення інвесторів до ринків, що розвиваються досить непогане. Але ми мали можливість переконатися, що ситуація може швидко змінюватися. Глобальна обстановка в 2019 році дуже тендітна, є багато політичних чинників, які можуть вплинути на настрої на ринках. Зокрема, це «безконтрольний» вихід Британії з ЄС, торгові війни і т.д.

Також зберігається велика залежність курсу від заробітків основних експортерів.

Але є і позитивні фактори: стабільності курсу сприяє регуляторна політика, жорстка монетарна політика НБУ, і стриманість уряду.

Україну в 2019 році очікують величезні валютні виплати — 9,2 млрд. дол. І уряду вже зараз треба задуматися, які інструменти використовувати, щоб забезпечити обслуговування держборгу.

Єдиним надійним джерелом залучень можна вважати тільки запозичення у Світового Банку на суму 0,6 млрд. дол. Під них вже були надані гарантії. Залучення інших сум залежить від того, як Україна буде виконувати рекомендації МВФ і Євросоюзу. У березні відбудеться перегляд умов надання макрофіндопомоги Євросоюзом, в травні — перегляд умов співпраці з МВФ. І тут фактор виборів має дуже велике значення.

Навіть якщо Україна виконає всі умови міжнародних інституцій, значну частину грошей треба буде залучити на фінансових ринках. Для цього уряду доведеться знову виходити на ринок єврооблігацій. А зробити це до оголошення результатів президентських виборів — складно.

Якщо виникнуть складнощі із залученням коштів через єврооблігації, запасним варіантом стане можливість переказу наступного траншу МВФ безпосередньо до держбюджету.

Виплати за ОВГЗ

Але такий крок не вирішить проблему повністю, тому що уряд чекають великі виплати за валютними ОВДП. До останнього часу відсоток рефінансування становив 87%, але чим ближче вибори, тим нижче інтерес інвесторів до валютних облігацій України. І є побоювання, що вже на початку березня в уряду виникнуть складнощі з розрахунками за валютними облігаціями тільки через інструмент рефінансування.

Якщо уряд зможе залучити другий транш макрофіндопомоги від Євросоюзу, то цього буде достатньо, щоб Україна змогла обслуговувати свій держборг до травня.

Пікові виплати зовнішнього боргу припадуть на травень і вересень. Але вже в червні-липні Україну чекають значні виплати за валютними ОВДП, а у вересні — виплата відсотків і погашення єврооблігацій.

У другому кварталі виникнуть труднощі зі 100% рефінансуванням ОВДП і єдиним виходом буде підвищення ставок дохідності за ними. А також випуск єврооблігацій. В цьому плані другий квартал 2019 року буде вирішальним, щоб забезпечити виплати за зовнішнім боргом.

Ситуація з гривневими ОВДП на початку року сильно відрізнялася від ситуації з валютними ОВДП. Відсоток рефінансування за гривневими облігаціями становив 150%.

У січні інвестори активно купували короткі інструменти — зокрема, іноземні інвестори за січень збільшили свій портфель удвічі до 14 млрд.грн. Зараз ми спостерігаємо, що чим ближче вибори, тим більше знижується попит на ОВДП. Облігації з терміном погашення після виборів користуються мінімальним попитом.

Може виникнути ситуація, коли в квітні-травні прийде термін погашення облігацій, частина інвесторів не будуть повторно купувати облігації і це може створити тиск на валютний курс.

Така ситуація змушує уряд бути стриманими у витратах. По-перше, був прийнятий консервативний бюджет, де витратна частина знижена до 42% ВВП. За всіма напрямками дохідної частини бюджету є ризики і тому план зборів може зірватися. Що і спонукає уряд бути обережним у витрачанні бюджетних коштів. Яскравим прикладом цього є зростання термінів відшкодування ПДВ

Монетарна політика НБУ залишається жорсткою — але це найефективніший фактор підтримки гривні зараз. Завдяки цьому гривня залишається дорогою, що заохочує експортерів легше розлучатися з валютною виручкою.

Хоча ми бачимо ознаки того, що НБУ готовий пом'якшити монетарну політику в цьому році. Ймовірно, облікова ставка буде знижена до 16% в кінці 2019 року, що в свою чергу означає, що кредитний ресурс для юридичних осіб буде залишатися дорогим, і це теж буде підтримувати курс гривні.

Поточний рахунок

Зовнішньоекономічна кон'юнктура залишається сприятливою. Зростання торгового дефіциту сповільниться. У цьому році на відміну від минулого ми не очікуємо різкого зростання цін на нафту, навпаки, нафта дешевшатиме швидше, ніж інші сировинні товари, зокрема зернові та кукурудза. Їх вартість залишиться на колишньому рівні або зросте незначно.

Також ми очікуємо зниження рівня репатріації дивідендів на 14%. З одного боку в минулому році підприємства виводили девіденди за кілька попередніх років. З іншого — прибуток експортерів у 2018 році знизилася за рахунок високої інфляції виробничих витрат.

Доходи трудових мігрантів продовжують зростати і підтримувати курс: при цьому впливають як валютні перекази, так і готівкова валюта, яка ввозиться мігрантами.

Всі озвучені фактори впливають на курс валюти. Слід пам'ятати, що зберігається фактор сезонності. Ми спостерігаємо у 2019 році збереження трендів сезонності. Але в силу очікувань і фактора виборів сезонні тренди можуть зміщуватися і буде змінюватися їх тривалість. Основні ризики для національної валюти будуть спостерігатися в другому кварталі, коли інвестори масово виходитимуть з ОВДП.

Коментарі - 34

+
+39
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 11:56
#
Стресс только от политиков, а так все ок!
+
+19
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 17:56
#
Пожалуй, в 2019 это действительно так. Веселуха начнется, если гривна так и не начнет постепенно девальвировать и будет девальвировать лавиной эдак в 2020-2021 годах, или когда там кризис планируется в мире?..
+
+15
bonv
bonv
28 лютого 2019, 17:58
#
Фінансисти побоюються повторення кризової ситуації, яка виникла під час міжнародного іпотечної кризи 2007-2008 роках, коли українці активно купували товари, авто і квартири на кредитні кошти. У разі нової світової фінансової кризи, можуть бути і наслідки для України. «Останній раз темпи приросту гривневих позик були вище в 2007 році (більш 80%). З початку 2017 середній розмір кредиту збільшився більш ніж на 60%, а кількість виданих кредитів на балансі банків — на 18%
+
+4
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 18:09
#
Bonv, если начнется кризис в период необходимости привлечения денег под рефинансирование долгов, то кредиторов будет найти архисложно. Развивающиеся рынки будут для инвесторов слишком рискованными, читай — денег не будет. Я в контексте долгов говорю. Нам нужно рефинансирование, это важнейшая задача на несколько ближайших лет, особенно этот и следующий.
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
28 лютого 2019, 19:38
#
В Мире за 2018 год количество миллиардеров, сократилось на 430 человек, в 2019 году всех и вся предупредили о наступлении финансового экономического кризиса. так-что то ли еще будет)
+
+15
bonv
bonv
28 лютого 2019, 21:41
#
За світовими стандартами, людина повинна отримувати мінімум 95 дол на місяць. Є куди падати:)
+
+45
zaNOza :)
zaNOza :)
28 лютого 2019, 12:42
#
Вообще-то июль и сентябрь — это третий квартал, да и выборы в парламент в октябре,,, а у нас ПАРЛАМЕНТСКО-президентская форма
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
28 лютого 2019, 13:06
#
«Самым опасным для гривны станет второй квартал» — трудно не согласиться, и даже без графиков и таблиц…Второй-третий кварталы будут весёлыми…
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
28 лютого 2019, 14:36
#
Самый опасный не второй и даже не третий, а конец 2019 и январь 2020
+
+30
Maleficarum
Maleficarum
28 лютого 2019, 16:43
#
«Может возникнуть ситуация, когда в апреле-мае придет срок погашения облигаций, часть инвесторов не будут повторно покупать облигации и это может создать давление на валютный курс.» Возможную недостачу компенсируют аграрии Активно станут зелень сливать под нужды с.х. Миркую что «аховым» для курса пары гривна доллар станет таки именно третий квартал И возможно курсовой коллапс настанет в августе месяце — а начнётся движняк в июле. Хотя конечно- возможны и форс мажоры в свете чрезмерных фальсификаций выборов от партии власти…
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 17:54
#
В нынешней ситуации выплаты долгов врядле будут ключевым фактором. Главным фактором будет движуха по политическим мотивам, если нынешний расклад сохранится — то в меньшей степени. Если вдруг власть сменится — там уже ситуация может двинуться с места в любой момент и по любой страектории.
+
+15
bonv
bonv
28 лютого 2019, 17:57
#
Фінанси люблять тишину і стабільність…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 лютого 2019, 18:08
#
Транш от МВФ должен быть в мае, и потому им будет важно кто будет у власти и как это повлияет на сотр-во с ними.

Потому что на словах все готовы послать МВФ, а потом понимают что без них не справятся.

Да и реформы у нас идут благодаря только МВФ, по крайней мере львиная часть.
+
+4
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 19:19
#
«Да и реформы у нас идут благодаря только МВФ, по крайней мере львиная часть»
Ну да понятно, особенно энергетическая :-). Складывается ощущение, что кроме как МВФ никакие реформы нафиг никому не нужны… А МВФ есть специфическая организация и реформы у нее специфические, типовые и мало вдающиеся в реалии. Ну хотя бы так… Лучше чем ничего…
+
+22
bonv
bonv
28 лютого 2019, 17:52
#
А гривня знову посміється з прогнозів:)… На зміцнення!
+
0
greenozon
greenozon
28 лютого 2019, 21:16
#
+15 коп щодня!
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
1 березня 2019, 8:39
#
Шо? Таки поменяли и на депо?
+
+15
bonv
bonv
1 березня 2019, 8:45
#
Ти так нічого і не зрозуміла заноза… Мене депозити банківські ніколи і не цікавили… Мєлковато дюже:)_
+
0
greenozon
greenozon
2 березня 2019, 7:50
#
Bonv, а із якими Ф.І ви працюєте? :)
овдп треба розуміти чи щось ще цікавіше
+
0
bonv
bonv
4 березня 2019, 18:55
#
Ще цікавіше:)
+
0
greenozon
greenozon
15 березня 2019, 7:09
#
Cказали А, кажіть і Б! :)
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 19:23
#
«Рост торгового дефицита замедлится»

Как на Руси говорится — не говори гоп, пока не перепрыгнешь.
Ну а о том, чтобы он начал сокращаться, вообще речь и не ведется… Для нашей экономики и то что есть — немеренная дыра.
+
+28
bonv
bonv
28 лютого 2019, 21:47
#
Згідно з висновками ООН, межею бідності вважається, коли людина витрачає на день менше ніж 5 доларів.
На сьогодні «мінімалка» становить 4173 гривні, що еквівалентно 155 доларам.
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
28 лютого 2019, 22:47
#
Люблю ваши комменты, всегда то вы найдете позитив, даже в этом :-)
То ж на 5 доларiв наверно пигмеи живут, им много не надо, рост у них небольшой. Едят мало, ткани на одежду нужно мало, бензин и газ вообще не нужен… А украинцы под 2 метра роста! Сравнили, тоже.
+
+22
bonv
bonv
28 лютого 2019, 22:54
#
За світовими стандартами, людина повинна отримувати мінімум 95 дол на місяць:) Так що якось так:)…
+
0
RAhunokUA
RAhunokUA
4 березня 2019, 17:55
#
«людина витрачає на день менше ніж 5 доларів»
Так в день, дружище. 5*30=150. Чудом вписались.
+
0
bonv
bonv
4 березня 2019, 18:45
#
Є і по 31 дню в місяці… 155:)
+
0
bonv
bonv
1 березня 2019, 8:58
#
Национальный депозитарий Украины внес изменения в «Правила центрального депозитария», чтобы в Украине стали возможны операции с ценными бумагами, выпущенными в США. Изменения начали действовать с 25 февраля. Первыми по новой процедуре в Украине зайдут акции Apple. Речь идет не о физических «бумагах», а об электронных. Купить их сможет любой желающий.
Одна акция в США стоит около $174. В стоимость акций вложено много составляющих: курсовые риски, стоимость транзакций иностранных брокеров, отправка из Украины валюты, стоимость услуг захода акции и тариф хранения у брокера. Все эти издержки неизбежно отразятся на итоговой стоимости электронных бумаг в Украине. Чтобы приобрести их у нас, необходимо будет также иметь счет в ценных бумагах и брокера, через которого можно будет купить акции.
+
+15
bonv
bonv
1 березня 2019, 9:00
#
Украинские гособлигации – одни из самых интересных в мире, поскольку доходность очень высокая, как и сохранность, потому что они гарантируются государством. Но опять же, есть валютные и прочие риски. Каждый инвестор взвешивает все самостоятельно и выбор здесь достаточно индивидуален.
+
+63
RAhunokUA
RAhunokUA
1 березня 2019, 15:55
#
«Украинские гособлигации – одни из самых интересных в мире, поскольку доходность очень высокая, как и сохранность, потому что они гарантируются государством»
Масло масляное, да? Типа где то есть гособлигации, которые государством не гарантируются :-). Так что фактор сохранности еще тот… За что платим конскими ставками…
+
0
Chateau
Chateau
11 березня 2019, 10:48
#
Скорее всего речь идет о чрезвычайно завышенных ставках на облигации, предлагающих ГОСУДАРСТВАМИ. Поэтому наши облигации и интересны. Разумеется, можно купить «notes» США — они гарантируют что-то около 2-3%.
+
0
Chateau
Chateau
11 березня 2019, 11:46
#
И тут же в тему сегодняшняя новость — Fitch подтвердило дефолтный рейтинг Украины. Рейтинг дефолта эмитента Украины на уровне B- со стабильным прогнозом.
B — Существенно недостаточный уровень кредитоспособности
CCC — Возможен дефолт

+
+23
bonv
bonv
11 березня 2019, 12:21
#
Рейтинг дефолта эмитента Украины на уровне B- со стабильным прогнозом.
+
0
greenozon
greenozon
19 березня 2019, 12:03
#
B- у всіх рейтингових? чи лише в Фітча
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися