Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2018, 7:56

10 найважливіших подій на фінансовому ринку у 2018 році

Призначення у Нацбанку та Мінфіні, кредит МВФ та розміщення єврооблігацій, падіння і злети на банківському ринку — чого тільки не відбулося у фінансовому секторі за 2018 рік.

«Мінфін» вирішив згадати про головні фінансові події року, що минає.

1. 15 березня Верховна Рада України звільнила Валерію Гонтарєву з посади голови Національного банку і призначила її наступником Якова Смолія. Нагадаємо, що Гонтарєва пішла у відпустку ще в травні 2017. Яків Смолій керував НБУ в якості в.о. майже 10 місяців.

У 2018 році в банківському відомстві відбулося ще одне важливе призначення — з 16 червня крісло першого заступника голови НБУ зайняла Катерина Рожкова.

2. У листопаді парламент затвердив на посаду голови Міністерства фінансів Оксану Маркарову, яка після звільнення Олександра Данилюка виконувала обов'язки керівника міністерства.

3. У лютому уряд затвердив Основи стратегічного реформування державного банківського сектора. Держава задекларувала курс на зниження своєї частки в банківському секторі. З 55% на початок 2018 року вона має знизитися до 24% до 2022 року. Згідно з документом, продаж Укргазбанку був запланований вже на цей рік, але не відбувся. Часткова приватизація Ощадбанку намічена на 2019 рік.

4. Банківська система націлилася на рекордний прибуток. За даними НБУ, за січень-жовтень банки вже встигли заробити 14,8 млрд грн. На Інститутській відзначають, що такий фінансовий результат вдалося отримати завдяки «зростанню операційних доходів і зниженню відрахувань в резерви». У Національному банку прогнозують, що у 2019 році система знову буде в плюсі.

5. За весь 2018 рік на банківському ринку відбулося всього одне банкрутство — 27 листопада НБУ визнав неплатоспроможною українську «дочку» російського ВТБ, 28 листопада Фонд гарантування вкладів ввів у банк тимчасову адміністрацію. Через місяць ФГВФО почав ліквідацію банку.

Нагадаємо, що проблеми з ліквідністю у ВТБ Банку посилилися після вересневого рішення Апеляційного суду, яке блокувало активи фінустанови. На початку листопада банк почав боротися з відтоком коштів з рахунків — ввів комісії і встановив ліміти на зняття готівки. Але це не допомогло. Як стверджують у НБУ, материнська структура відмовилася підтримати «дочку» і регулятор був змушений вивести банк з ринку.

6. Після дворічної тяганини Україна в грудні підписала нову угоду з МВФ. Колишню програму EFF замінила нова — Stand-ByArrangement (SBA). Вона передбачає фінансування України Фондом на загальну суму 2,8 млрд СПЗ (близько $3,9 млрд) протягом 14 місяців. Перший транш у розмірі $1,4 млрд ми вже отримали. А ось рішення про виділення решти грошей кредитор буде приймати тільки в травні і в листопаді 2019 року — тобто після виборів. Чи отримає Україна інші транші — подивимося.

7. В очікуванні грошей від МВФ, Україна в жовтні розмістила два випуски єврооблігацій: 5-річні на $750 млн і 10-річні на $1,25 млрд. Їх дохідність склала 8,99% річних і 9,75% річних відповідно. Дорогувато, звичайно. Але уряду були дуже потрібні гроші.

8. НБУ продовжував боротися з інфляцією і 4 рази підвищував облікову ставку. З 14,5% на початку року вона підскочила до 18%. Однак ціни ростуть швидше прогнозів НБУ. За даними Держстату, за підсумками листопада інфляція в річному вимірі склала 10%, а з початку року — 8,9%. Раніше в Нацбанку прогнозували інфляцію на кінець року на рівні 8,9%, але в жовтні регулятор погіршив прогноз до 10,1%. На ціни тиснули девальвація гривні, подорожчання нафти на світових ринках, а також підвищення адміністративно регульованих цін.

9. У червні Верховна Рада України прийняла довгоочікуваний закон «Про валюту і валютні операції», який набуде чинності 9 лютого 2019 року. З цього моменту в Україні має розпочатися ера валютної лібералізації. Банки зможуть проводити валютні операції без додаткових ліцензій, бізнес — брати кредити у нерезидентів і не реєструвати їх, а пересічні українці — отримають право інвестувати за кордон без індивідуальних ліцензій НБУ.

Антикризовий Декрет Кабміну від 1993 року втратить силу. Встановлювати обмеження на операції з валютою буде тільки Нацбанк своїми постановами. Проекти валютної нормативки регулятор вже підготував. Очікується, що він їх затвердить в перші дні нового року.

10. Українці облюбували новий актив для інвестування — ОВДП. Обсяг вкладень фізосіб в державні цінні папери виріс за рік в 3,5 рази — з 1,46 млрд грн на початок січня до 5,85 млрд грн на 26 грудня.

Причина проста — разом зі зростанням облікової ставки збільшувалася і дохідність ОВДП. Тепер цей інструмент дозволяє заробити більше, ніж звичайний строковий банківський депозит. Фінансисти впевнені, що в наступному році попит на держоблігації продовжить зростати. 

Хочете отримати БОНУС до депозитної ставки? Оформіть вклад через «Мінфін» та заробіть більше 

Коментарі - 6

+
+59
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2018, 9:45
#
11. НБУ и МинФин научилось управлять ликвидность, что позволило полностью поменять картину, которая была годами, когда гривна растет осенью и зимой. С начала сентября курс стал остывать, а в конце осени и в декабре даже укрепляться до новых горизонтов, тем самым разрушив все прогнозы НБУ, Чиновников, Экономистов, «экспертов», международных рейтинговых компаний и т.д. Это позволило быстро сгладить страхи во время военного положения.
+
+39
Arthur77
Arthur77
28 грудня 2018, 14:57
#
Aleksandr! Вы тут регулярно претензии дифирамбы действующей бездарной власти.Не кажется ли то, когда банк, зарабатывающий на потребкредитах 40 и более процентов и дающий по депозитам 17- это нормально, а Министерство финансов, раздающие 20,5 в гривне и 9,75 в долларе не населению, которое платит налоги, а финансовым проходимцам, которые их практически не платят- это абсолютно ненормально.Таким образом свою бездарную фискальную политику государство перекладывает на нас всех.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2018, 15:16
#
Это экономика, у каждого клиента, есть свой риск. Клиент Банки и клиент физ.лицо обычное, разные подходы к рискам. Банк зарабатывает свою маржу.
Многие спрашивают, почему такие дорогие кредиты на недв-ть и Авто для физ. лиц — потому что риски в т.ч. связанные с судами и т.д. очень высокие. Есть большой багаж «проблем» историй.
+
+15
VitaliyZZZ
VitaliyZZZ
28 грудня 2018, 16:12
#
Arthur77, а де ви бачили кредити по 40 і більше відсотків? Я серйозно. Якщо у вас нормальний бізнес, який приносить прибуток і має стратегію для розвитку (а не такий, де все в конвертах, а на папері нічого не зарбляє), то ви отримаєте кредити під плюс-мінус 25%. Згоден, що і це багато, але не нагнітайте. Інакше вам дуже повезло, щось банк дає під 40% і більше, хоча такого реально ніколи не буде
Якщо казати про кредити на купівлю машини, квартири, дорогої техніки, то елементарно подивіться що пропонуєтсься на ринку. Особисто я більше 22% не бачив. При цьому часто дають 5-10% перший-другий рік і до 22% на інші
+
0
mary27
mary27
28 грудня 2018, 21:59
#
«НБУ и МинФин научилось управлять ликвидность… тем самым разрушив все прогнозы» — 100% согласна.
+
+15
Teilor
Teilor
29 грудня 2018, 0:00
#
Не скажу за всю Украину но эти ребята точно стали жить лучше и веселей.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися