Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2018, 14:31

НБУ підвищив прогноз інфляції на 2018 рік

Національний банк підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1%. Це пов'язано з ослабленням гривні, стрімким зростанням світових цін на нафту і підвищенням адміністративно регульованих цін.

Національний банк підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1%.
Фото: flickr.com

«Розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту відображатимуться на споживчій інфляції і наступного року. У результаті інфляція залишатиметься на рівні вищому за цільовий діапазон довше, ніж очікувалося раніше», — заявили в НБУ.

Нацбанк очікує, що до кінця 2019 року інфляція знизиться до 6,3%. Вона увійде в межі цільового діапазону в перщому кварталі 2020 року та досягне середньострокової цілі 5,0% наприкінці 2020 року.

Головним чинником такого сповільнення інфляції будуть жорсткі монетарні умови, що, на переконання правління Національного банку, склались унаслідок низки попередніх підвищень облікової ставки. Саме такі умови забезпечать баланс між необхідністю знизити інфляцію і привести її до цілі та потребою підтримати економічне зростання.

Водночас жорсткість монетарних умов підсилюватиметься за рахунок інших фак-торів. Очікується, що банки продовжать збільшувати процентні ставки за депозитами населення в гривні через скорочення профіциту банківської ліквідності та у відповідь на попередні підвищення облікової ставки. Це стимулюватиме українців перерозподіляти кошти зі споживання на користь формування заощаджень.

На думку НБУ, на відміну від останніх двох років, наступного року трудова міграція українців вже не чинитиме такого значного тиску на зростання заробітних плат.

Також зростання цін стримуватимуть виважена фіскальна політика та помірні темпи імпортованої інфляції за відносно низької курсової волатильності.

Зокрема на курсових та інфляційних очікуваннях мають сприятливо відобразити-ся позитивні сигнали щодо прогресу в співпраці з офіційними кредиторами, зокрема щодо започаткування нової програми з Міжнародним валютним фондом, дія якої продовжується і на наступний рік.

Нагадаємо, що споживчі ціни в Україні у вересні зросли на 1,9%, а з початку року — на 5,6%.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 2

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
25 жовтня 2018, 14:55
#
Ценник на бензин с лета очень сильно прыгнул, чему удивляться
Газ также с 1 ноября, даст эффект в декабре.
На конец года будет 11-11.5 инфляция
+
+27
Zhmunya
Zhmunya
25 жовтня 2018, 17:17
#
Вот интересно как повлиял на курс гривны кратковременный рост и стремительный откат по нефти?
Сегодня нефть торгуется по 76$/барель как в среднем последние 3 месяца.
Ценники на бензин искуственно завышены, так как нефть под его производство закупалась не в октябре и сентябре.
Это чистой воды спекуляция.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися