Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2018, 7:52

Прибуткові «квадрати»: чи варто інвестувати в житло і скільки на цьому можна заробити

Українці знову починають скуповувати квартири. Армія покупців, які розглядають житло саме як інвестицію, почала зростати, — констатують експерти.

На хвилі кризи, коли ціни на житло пішли вниз, ідея інвестицій в квадратні метри стала, м'яко кажучи, непривабливою. У кращому випадку, можна було просто зберегти вкладення, майже нічого не заробивши зверху. А в гіршому — і зовсім втратити свої гроші. За даними SV Development, в доларовому еквіваленті всього за рік — з 2016 по 2017 — квартири в Києві подешевшали майже на 100 доларів за квадратний метр.

Але останнім часом ситуація змінилася. «Мінфін» розбирався, чому українці знову понесли гроші ріелторам, чи варто зараз інвестувати в квартиру і скільки на ній можна заробити.

Клюнули на оренду

За словами директора АН Best&Seller Ірини Луханіної, бажаючих купити квартиру про запас, вклавши в квадратні метри «зайві» гроші, стає все більше. «Правда, не всі розуміють різницю між звичайною купівлею житла і інвестицією в нього. Отже, багато хто здобуває спонтанно, не прораховуючи наперед ні терміни окупності, ні ризики. У підсумку заробляти вдається далеко не всім», — говорить Луханіна.

Потенційних покупців надихають кілька факторів. По-перше, квартири на вторинному ринку в доларовому еквіваленті зараз дешевшають не так стрімко, як ще рік тому. За останній рік вартість середньостатистичного квадратного метра в столиці впала на $30 (до $ 1052), тобто негативна динаміка, в порівнянні з 2016-2017 рр., скоротилася втричі.

По-друге, привабливими залишаються ціни на первинному ринку. Зараз середня ціна квадратного метра в київських новобудовах — близько 20 тис. грн., а в передмісті — 10-11 тис., — пояснив «Мінфіну» голова агентства «Євро Рейтинг» Григорій Перерва. За останній рік ціни зросли приблизно на 5-6%, що майже вдвічі нижче темпів інфляції в країні. За даними Мінрегіонбуду, за цей же час собівартість будівельних робіт збільшилася більш ніж на 15%.

Бажаєте інвестувати вигідно? Обирайте пропозиції від забудовників на «Мінфіні»

По-третє, і це, мабуть, найголовніше — зростають попит і ціни на оренду житла в Києві.

За даними SV Development, середні орендні ставки на однокімнатні квартири в Києві складають 7,8 тис. грн., на двокімнатні — 10,5 тис. грн., на трикімнатні — 12,5 тис. грн. Це, в середньому, на 500-1000 грн. дорожче, ніж роком раніше. А деякі квартири (одинички економ-класу біля метро) і зовсім подорожчали в цьому році на 25-30%. Скромну одиничку за $25-30 тис. можна здати в оренду, як мінімум, за 6 тис. грн. у місяць. У рік це 72 тис. грн. або $2,6 тис. чистого доходу (комуналку оплачують орендарі), тобто близько 10% річних. Така дохідність за доларовими вкладеннями в українських банках недоступна — за валютними депозитами вони дають до 5% річних.

У черзі — чиновники та фермери

Ріелтори виділили декілька груп потенційних покупців, які полюють на квартири.

«Скуповують люди, пов'язані з держслужбою, топ-менеджери, які отримують бонуси та відкати, інші громадяни, які мають «зайві гроші», — розповів «Мінфіну» експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов. За його словами, на ринку сформувався і свого роду клуб інвесторів, які мають по 4-5 квартир, і навіть розширюють мережу: активно шукають «бросові» пропозиції і купують нове житло, нерідко оформлюючи кредит під заставу вже наявних об'єктів.

Експерти також відзначають наплив інвесторів з регіонів. Зокрема, активно приглядають житло в Києві аграрії, які отримують великі суми після продажу врожаю.

Середній бюджет, з яким люди хочуть спробувати щастя в справі інвестування в житло — $50-70 тис. За такі гроші вони шукають хорошу одиничку або двушку на вторинному ринку або в новобудові, які потім можна здавати в оренду.

Одна за 50 або дві за 20?

За словами Ірини Луханіної, середній термін окупності інвестицій в житло, на який орієнтуються потенційні покупці — 10 років. «Якщо вдається вийти на 8 років, інвестиція вважається дуже вдалою. Все, що довше 10 років — під питанням», — пояснила вона.

Луханіна наводить такі приклади прорахунку вигідності інвестицій в житло.

«Скажімо, за $60 тис. можна купити непогану двушку в новобудові на Харківському. Але, як правило, нове житло здається без обробки. Тому $25-28 тис. піде на скромний ремонт. Багато хто цю суму не враховують в розрахунках, вважають, що вдасться обійтися набагато меншою сумою. За підсумком, виходить загальний бюджет $85 тис. Таку квартиру реально здати в оренду за $600 доларів в місяць ($7,2 тис. на рік). Шляхом нехитрих підрахунків отримуємо термін окупності — 11,8 років. М'яко кажучи, довго, тому не дуже вигідно», — говорить Луханіна.

ІНВЕСТИЦІЇ В НЕРУХОМІСТЬ. ОБ'ЄКТИ КИЇВМІСЬКБУДУ

Щоб окупити цю ж квартиру за еталонні 10 років, потрібно або вкласти гроші в житло на більш ранніх термінах будівництва (тобто зменшити бюджет вкладень) або здавати її не за $600, а за $800. Це реально, якщо знайти не стандартну двушку, а квартиру з родзинкою. Наприклад, видову, в парку, з нестандартним плануванням та ін. «Скажімо, якщо в середньому на Харківському одинички здаються за 10-11 тис. грн., то в комплексах «з родзинкою»- по 18 тис. грн.», — пояснила Луханіна.

Михайло Артюхов радить звернути увагу на житло економ-класу. Йдеться про невеликі квартири зі скромним ремонтом біля метро або із зручною розв'язкою. Такі одинички зараз можна знайти як на вторинному ринку, так і на первинному ринку (смарт-квартири). «Ще питання, що вигідніше — купити квартиру під оренду за $50 тис. або дві по $ 20 тис.», — говорить експерт.

Наприклад, двушку за $50 тис. можна здавати за 12 тис.грн., а одиничку вартістю $20 тис. — за 7 тис. грн. (дві — за 14 тис. грн.). Причому, одинички, швидше за все, не будуть простоювати і стануть дорожчати більш динамічно, ніж двушка.

Якщо у вас є більша сума, скажімо, близько $100 тис., краще купити квартиру в центрі Києва. Таке житло потім можна буде здавати в оренду набагато дорожче, ніж в спальних районах. Якщо на Святошино знімна одиничка коштує близько 7 тис. грн. на місяць, то на Печерську — 10,5 тис. грн., — відзначають в SV Development.

Для вегетаріанців та IT — шників — дорожче

Житло в центрі цікаво ще й тим, що дозволяє добре заробляти на подобовій оренді. Мінімальні ставки — 600-700 грн. на добу. За умови повного завантаження, це — 18-21 тис. грн. в місяць, тобто вдвічі більше, ніж можна виручити за таке ж житло при помісячній оренді.

Правда, щоб досягти повного завантаження, доведеться здавати квартиру в управління спеціалізованому агентству, а воно бере від 20% комісії. Плюс — житло швидше зношується. Одна весела компанія орендарів може розгромити ваші апартаменти за добу.

Але такий бізнес все одно стає все більш вигідним. Адже до Києва приїжджає все більше туристів, які охоче заселяються в апартаменти.

За словами Михайла Артюхова, в столиці вже сформувався пул інвесторів, які активно реінвестують в квартири, розширюючи свої мережі. Плюс — вони намагаються підвищити вартість житла за рахунок нових форматів.

Йдеться, в першу чергу, про так званий колівінг. Цей формат має на увазі не просто здачу житла в оренду, а створення своєрідного середовища. Як правило, апартаменти підганяються під інтереси певної цільової аудиторії, а потенційних орендарів відбирають за принципом спільності життєвих цінностей (йога, вегетаріанство та ін.) або професії (популярно серед айтішників). «Створюється єдина субкультура. Власник житла забезпечує спеціальне харчування, послуги з прибирання та прання та ін. Таке житло реально здавати на третину дорожче стандартного», — пояснив Артюхов.

За його словами, даний формат найближчим часом буде розвиватися більш ніж активно. «Зараз дефіцит таких пропозицій, і ринок буде залишатися ненасиченим ще, як мінімум, два роки. Цей сегмент готовий «перетравити» близько $30 млн. інвестицій», — резюмував Артюхов.

Гроші в котлован

Ще один варіант, який активно розглядають потенційні інвестори — вкладення грошей в новобудову на етапі котловану з метою перепродажу квартири на більш пізніх етапах будівництва або після здачі будинку в експлуатацію. Якщо все прораховано правильно, можна заробити до 30% зверху, — говорить Григорій Перерва.

Начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов розповів «Мінфіну», що найбільш ліквідними на первинному ринку є однокімнатні квартири. Їх частка в загальному обсязі продажів досягає 60-65%. «За нашими оцінками, близько 25% того житла купується саме як інвестиція — з метою перепродажу за вищою ціною або здачі в оренду», — розповів експерт.

Рівень можливого доходу від такого вкладення залежить від ряду факторів, — каже Панфілов. І радить звернути увагу на наступні нюанси.

По-перше, вартість квартири, купленої на етапі котловану до моменту введення в експлуатацію будинку дійсно може зрости на 25-30%. Але на добудову будинку йде в середньому до 2,5 років. На той час привабливість такої квартири може знизитися, тому що на ринку з'являються більш сучасні проекти. Тому, плануючи інвестицію, слід обирати об'єкт «з доданою цінністю» (закритий двір, хороша інфраструктура, видові квартири та ін.), який не застаріє за 2-3 роки.

По-друге, варто звертати увагу на якість самого будівництва. Зараз зростає актуальність енергозберігаючих об'єктів, які дозволяють економити на комуналці (зокрема, опаленні). Шанси вигідно перепродати таку квартиру набагато вищі, ніж звичайну.

По-третє, важливі планування. «Найбільш привабливими для інвестування вважаються одинички, в яких передбачена простора кухня з невеликою спальнею. Дуже часто такі квартири називають «1+», оскільки кухня може служити не лише вітальнею, але ще і тимчасово виконувати функції окремої кімнати, якщо розташувати в ній, наприклад, розкладний диван. За фактом така квартира може виконувати функцію 2-х кімнатної, але при цьому залишатися однокімнатною, що дає можливість істотно економити на комунальних платежах, що актуально для молодих сімей з дитиною, які орендують житло. Також популярні смарт-квартири — площею до 30 м2, в яких кухня не відокремлена від житлової зони. Такий варіант є найбільш економним в частині комунальних платежів, таку квартиру так само легко здати в оренду або продати, більш того, її вартість мінімальна через невелику площу », — розповів Панфілов.

Але перш ніж обирати планування і заглиблюватися в особливості будівельних технологій, все-таки поцікавитися документами забудовників. Потрібно перевіряти всі, починаючи від ліцензії компанії, цільового призначення земельної ділянки, договорів з підрядниками, і закінчуючи дозволами на підключення до комунікацій. Інакше може виявитися так, що ваші інвестиції просто перекочують в кишеню недобросовісних забудовників або «заморозяться» на будмайданчику на невизначений час. Певним фільтром є і ціна. «Якщо вона на 15-20% нижче за ринок (20 тис. грн./кв.м для Києва і 10-11 тис. грн. для передмістя) — в такі об'єкти краще не вкладати, — підсумував Перерва.

Марія Коливанова

Коментарі - 34

+
+121
Lexa9992018
Lexa9992018
1 листопада 2018, 8:47
#
Автор статьи четко подчеркнул, покупают недвижку те кто сидит на жирных должностях и наши нищие колхозники
+
0
LISTT
LISTT
1 грудня 2018, 21:17
#
«активно ищут «бросовые» предложения» — это ещё похоже на правду, потому что ниже рынка цен мало и уходят быстро. Но прямо так чтоб аж «скупают» это перебор! Спросите самих риэлтеров которые на этой «скупке» озолотились прямо сейчас)
+
+136
kozyrev
kozyrev
1 листопада 2018, 9:58
#
У меня другой вопрос? Читаю расчеты этих горе-риэлтеров и потенциальных инвесторов. А в своих расчетах они хотя бы налоги и амортизацию жилья при инвестициях на период до 10 лет они хотя бы считали???!!!
+
+78
Leha PWNZ
Leha PWNZ
1 листопада 2018, 10:31
#
Нет конечно, я когда-то для себя так же считал на сколько это в действительности выгодно. Если включать сюда 5% налог по упрощенке + 800 с копейками (сейчас) ЕСВ от мин. зп., то скорость окупаемости падает еще на 8-12%. Об амортизации я вообще молчу, и на то есть несколько причин:
— во первых за основу берется случай с «идеальными» арендаторами не портящими квартиру, хотя даже при выполении этого пункта у нас остается форс мажер в виде выходящей из строя бытовой техники, поломок сантехники и т.д. как ни как 10+ лет срок окупаемости;
— во вторых они естественно не берут обычный износ жилья;
— ну и можно еще добавить простой, бывает так, что после смены арендатора всегда получается найти нового день в день.
В общем и целом выйти на срок окупаемости менее чем 12 лет очень сложно, а при определенной доле невезения (попались недобросовесные жильцы, случился пожар и т.д.) и больший срок, для себя этот рынок «нивестиций» я перестал рассматривать. + стабильность в стране на очень низком уровне, сегодня одно, завтра другое.
+
0
mary27
mary27
1 листопада 2018, 13:15
#
Когда-то считала, от 15 лет окупаемость.
И доходность, как у валютного депозита.
+
0
mary27
mary27
1 листопада 2018, 13:14
#
Не требуйте невозможного, у них от такого мозги закипят)
+
+12
semenvekselberg
semenvekselberg
1 листопада 2018, 10:00
#
20 октября 2018, 12:01
# Киевгорсовет в 100 раз уменьшил налог на землю под многоэтажки

Рынок жилой недвижимости Украины подбирается к критической точке, а государство не предпринимает ничего для возможной стабилизации ситуации. Напротив, оно продолжает её (ситуацию) разогревать. Так, например, годовые налоги на недвижимость (как минимум в Киеве) были снижены в три раза по сравнению с прошлым годом: с 3-х процентов от минимальной зарплаты в 2017 году, до 1-го процента от минималки в 2018. О чём свидетельствует такой щедрый подход к дефициту нашего бюджета???
C моей точки зрения, только об одном: украинское правительство прямо или косвенно заинтересовано в продлении функционирования агонирующего рынка жилой недвижимости украины как удобного инструмента для дальнейшего отмывания денежных средств…
+
+15
mega5
mega5
1 листопада 2018, 18:49
#
Да государство должно ещё доплачивать арендодателям, т.к. отпало обязательство государства снабжать население бесплатным жильём.
+
+55
mary27
mary27
2 листопада 2018, 0:11
#
Вот первый отписавшийся в теме бомж)
+
+30
Ladoga
Ladoga
2 листопада 2018, 0:57
#
Зачем вы паспорт получали? Ради таких как вы, предлагаю запилить референдум, и ввести крепостное право. Вас выберет один из претендентов, и будет снабжать вас и вашу семью питанием, жильём итд. Лупить конечно будет, но зато при деле и с сытым желудком и теплым бараком, или хлевом- как повезёт.
+
+15
Lamo
Lamo
2 листопада 2018, 9:29
#
Есть подозрение что это был сарказм…
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
1 листопада 2018, 10:30
#
Рассказы на дурачка этих экспертов.
Нужно в каждом проекте понимать и себе самому оценить выгоду вложений и риски, а они сейчас высоки. Опять же таки в жилую или комерч.недв-ть вложится. Потому что сейчас ориентиры меняются.
+
+90
seaman
seaman
1 листопада 2018, 12:43
#
Смотрел я недавно квартирку 26м2 на Отрадном за 22к долл, кирпичный хрущ после бабушки, ну ооочень маленькая. Кто то таки ее купил, поставил маленький холодильник и стиралку, повесил шторки и хочет сдать за 8000грн/мес. Уже полмесяца сдает. Вот такие инвестиции) Ко всем этим статьям один вопрос, что же вы такие умные сами не покупаете и не сдаете, а секреты для буратин рассказываете)
+
+94
Lamo
Lamo
1 листопада 2018, 13:37
#
«$25-28 тыс. уйдет на скромный ремонт двушки» — ничего себе скромный ремонт у Лопухиной…
За такие деньги бригада сделает и отличный ремонт и прораб еще машину себе купит за деньги лоха.
И еще веселый момент — $60 тыс. у нее и квартира в типичном человейнике у дороги и видовая в парке — между такими разница в 20к$.
Ох уж эти «аналитики» от застройщиков и риэлторов
+
0
mega5
mega5
1 листопада 2018, 18:51
#
У Лопухиной комиссии со сделок за каждый день — на два ремонта хватает.
+
0
gol537
gol537
2 листопада 2018, 0:23
#
Я тоже офигел от такого «скромного ремонта» двушки за 25-28 зелени, за такие бабки и неплохой ремонт будет за 10 штук и еще на пол квартиры останется, руб за сто даю
+
0
Ladoga
Ladoga
2 листопада 2018, 0:59
#
Зачем гадать? Немного аналитики: смотрите на сайтах с арендой жилья, сколько раз обновлялось объявление, сколько стоит, какие условия… Некоторым нормально в минус сдавать квартиры, другие же предпочитают в бабкин ремонт заселять людей и говорить что всё ок.
+
+15
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
1 листопада 2018, 14:23
#
Посчитать ремонт, потом технику мебель и ТД.никто не хочет идти без посудомойки, диванов и ТД кухня одна стоит ого-го.просто посчитайте одну только технику и крупную мебель.окупаемость есть если квартира на шару досталась.на котловане? Ну нет спасибо, у нас полно элитстрой замороженных
+
+9
Ladoga
Ladoga
1 листопада 2018, 15:34
#
«Армия покупателей, рассматривающих жилье именно как инвестицию, начала расти»- с радостью прямо бегут, покупают первичку, чтобы потом вложить половину как минимум еще, чтобы просто сделать ремонт, после этого сразу удивляются о каких-то там налогах, новых =) такой чёс
+
0
Lamo
Lamo
1 листопада 2018, 16:03
#
Откуда у Вас такая информация о стоимости ремонта?
+
+12
Leha PWNZ
Leha PWNZ
1 листопада 2018, 16:42
#
Все зависит от качества материалов и работ, качества бытовой техники и т.д. Мне хороший ремонт в новострое встал в 30% от стоимости, ничего удивительного.
+
+36
Lamo
Lamo
1 листопада 2018, 17:21
#
Хороший за 30% — примерно так и есть.
Обычный нормальный ремонт будет 20-25%.
Но тут человек сказал что 50% это минимум — на мой взгляд это неадекватная оценка неразбирающегося человека
+
+27
Leha PWNZ
Leha PWNZ
1 листопада 2018, 17:35
#
Если на сдачу квартиру делать, то конечно больше 20% никто вкладывать не будет, а если для себя, то тут бюджет неограничен ничем. Кто-то хочет хороший паркет и фирменную технику, кто-то золотые унитазы, тут на вкус и цвет.
+
0
Ladoga
Ladoga
1 листопада 2018, 19:10
#
Если покупаешь смарт убогий, то да- кровать сборная, зеркало и хватит, то там совсем копейки. Если например двушка или трёшка в нормальном месте, то увы- люди не готовы за бабушкины ремонты и минимализм платить нормальные деньги. Друг хороший занимается как раз ремонтом и оснащением квартир под ключ. Судя по тому что у него очереди- значит он знает о чём говорит, и клиентура имеется.
+
+19
gol537
gol537
2 листопада 2018, 0:26
#
Хороший Ремонт однушки 35м2 обошелся в 5 штук зелени новострой
+
+30
Ladoga
Ladoga
2 листопада 2018, 1:01
#
И полы тёплые, чтобы экономить на отоплении? Подвесные потолки с норм. энергосберегающими лампами? С сантехникой долговечной? А мебель как? Кухня поди поверхность для готовки, вытяжка, посудомоечная машина? А стиралка и бойлер? =) Бабушкин ремонт можно и за 5к сделать, обои там поклеить, самому даже, ёлочку-вонялочку даже повесить.
+
+19
Lamo
Lamo
2 листопада 2018, 10:00
#
Энергосберегающими лампами всю квартиру осветить будет до 1000грн.
Мебель в ремонт не идет — только санузел и кухня.
Доп. бойлер+посудомойка 10000грн.
Долговечная сантехника совсем не обязательно итальяская — это как обувь: можно за 1200 грн взять МИДА которая за 5 лет будет норм, а можно модное/брендовое за 6000 грн, у которых за год сотрется носок и пятка.
+
+15
Ladoga
Ladoga
2 листопада 2018, 15:57
#
Если заменить лампочку Ильчиа на энергосберегающую, пробелма не решится, потому задал вопрос насчет подвесных потолков. При чем тут итальянская сантехника, задавался вопрос про долговечную...«Мебель в ремонт не идет — только санузел и кухня.»- цена в аренде только что упала на треть. Смысл тогда вообще ремонт делать, если не получать прибыли и конкурентного преимущества за это? Проще бабкины хрущи, с обоями поверх газет- максимально эффективное капиталовложение в плане сроков за которые отобьются деньги.
+
+15
SergeSokol
SergeSokol
2 листопада 2018, 8:55
#
Вы явно далеки от темы ремонта…
+
+12
Lamo
Lamo
2 листопада 2018, 10:01
#
Знакомый купил в сталинке убитую однушку — ее полностью вычистить и сделать хороший ремонт (что б блестело все) вышло 7000$
+
0
seaman
seaman
2 листопада 2018, 9:32
#
У Интергала ремонт вообще 100долл/м2 стоит, на первое время или под сдачу хватит
+
+19
seaman
seaman
1 листопада 2018, 16:22
#
Строители хотят красиво жить, а народ лапу сосет. На всех углах орут про дно РН, как дешево в долларе, нужно срочно брать, дешевле не будет, но цены к зарплатам космические. В 2015 жк квартет возле жд вокзала стоил 16500м2, сейчас рядом с площадью победы строят новострои в среднем 30000/м2. У многих за три года з/п в два раза поднялись? А доллары из матрасов за 4 года уже потратили. Не будет такого рынка, как многие думают — купят за 1,5млн грн+ремонт/техника около 300тыс и сдавать за 15-17тыс грн
+
+72
Ander
Ander
1 листопада 2018, 19:23
#
В этом году на рынке действительно небольшой рост. Главный вопрос — это разворот или всего лишь коррекция? С одной стороны спрос есть, с другой — немало отрицательных факторов: население сокращается, цены на коммунальные растут, риски девальвации и политической нестабильности, мировой финансовый кризис… Короче, думаю надо ждать весны, а там видно будет… Впрочем, после выборов все равно дупа.
+
+15
Алексей Стеценко
Алексей Стеценко
1 листопада 2018, 20:11
#
В целом, статья ни о чем. Что за формулировка такая: «Украинцы снова начинают скупать квартиры… ». Все разбогатели на заработках в Европе и скупают все, что строится...) Строится много только в Киеве. И это — факт. На высокопоставленных лицах и их родственниках «висит» по 50, 100, а то и больше квартир, ведь интереснее в недвижимость вкладывать. «Бизнес» построить и потом сдавать, конечно, наверное, в чем-то интересно, но много своих минусов…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися