Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2018, 7:52

Загадки валютного ринку останніх днів: що далі

Другий тиждень вересня на міжбанку став позитивним для гривні. Він проходив у форматі ситуативних війн курсових інтересів великих гравців без якогось стійкого тренда.


За тиждень курс просів з 28,19/28,24 до 28,07/28,11 гривень. За нашою інформацією,  Нацбанк скупив не менше $105-115 млн через «тихий» Matching. Долар на торгах то падав, незважаючи на надліквідність в банківській системі, то несподівано ріс в ті періоди, коли всі фактори начебто працювали на подальше зміцнення нацвалюти.

Така поведінка міжбанку можлива тільки за дуже вузького і монополізованого банківського ринку, коли невелика група гравців своїми обсягами операцій фактично здатна направляти ринок. Зараз наш міжбанк фактично складається з трьох різних за можливостями і впливом груп: 1) Нацбанк; 2) держбанки і великі «дочки» іноземців; 3) невеликі фінустанови. Третя категорія змушена просто підлаштовуватися під розклад на ринку. Вносити серйозні корективи вона не в змозі через свої незначні обсяги.

Це стосується не тільки валютного сегмента фінансового ринку, а й ресурсного. Гривня сконцентрована в дуже малій кількості найбільших фінустанов. Саме тому в ситуації, коли залишки на коррахунках перевищують 50 млрд (надлишкова ліквідність), більшість банків відчуває гривневий голод, а курс навіть просідав в період надліквідності в системі.

Поведінка ринку повністю залежала від завдань на цей день найбільших гравців. Вони обмежені на валютному міжбанку нормативами валютної позиції і заявками клієнтів, тому не могли «в повну силу» використовувати свою гривню. Це нівелювало загрозу значного тиску на курс цих днів. Але варто було великим гравцям почати скуповувати валюту, як курс «несподівано» зростав навіть при падінні загальної ліквідності в системі.

З одного боку, такий стан справ доки «вигідний і зручний» і для великих гравців, і для самого Нацбанку. Регулятору за таких умов легше керувати і контролювати. Але таке упередження НБУ вельми спірне. Адже не дарма саме невеликі установи демонстрували кращу пристосованість в кризові періоди, оперативність в управлінні і  швидку реакцію на фінансові та валютні виклики.

Існуюча поляризація українського банківського ринку небезпечна тому, що на певному етапі:

1) знижує конкуренцію в банківському середовищі. Це можна було відчути в останні роки у вигляді падіння якості обслуговування у банках і низького рівня компетентності персоналу фінустанов;

2) формує «фінансових монстрів» на глиняних ногах — малоповоротких в прийнятті рішень, неклієнтоорієнтованих, забюрократизованих і таких, що проїдають кошти акціонерів, особливо в держбанках.

Паралельно з цим сам Нацбанк і вся фінансова система стають заручниками ситуації у таких «фінансових монстрах», в тому числі і в їх поведінці на валютному ринку.
«Нестандартна» поведінка курсу останніх днів — кращий тому приклад.

Що вплине на курс цього тижня

Головними чинниками, що формують настрої на валютному ринку в ці дні будуть:

1) Настання періоду бюджетних платежів у клієнтів. Компанії експортери будуть активніше продавати валюту для розрахунків за податками, а у імпортерів буде менше коштів на її купівлю. Це спрацює на зміцнення гривні;

2) Позитивні новини щодо переговорного процесу з МВФ, а також валютних надходжень від інших міжнародних організацій. Це знизить девальваційні очікування і психологічно спрацює на користь стабільного курсу;

3) Скорочення розриву готівкового і міжбанківського курсів на тлі обережного зниження котирувань в обмінниках. Готівковий ринок продовжує упиратися в низьку платоспроможність населення і за відсутності сюрпризів і стресових новин — працює у форматі «з обороту». Відсутність тиску на міжбанк з цього боку благотворно впливає на позиції гривні. Спекулятивні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший зараз втратили свою привабливість. Як і минулого тижня, ми доки не бачимо особливих загроз з боку цього сегмента ринку;

4) Рівень ліквідності в банківській системі та дії Нацбанку. Коррахунки банків будуть поступово знижуватися за рахунок перерахувань клієнтами коштів на казначейські рахунки в період податкових платежів. Це звужує можливості спекулянтів щодо розгойдування курсу.

У разі ситуативного зростання попиту на валюту дефіцит зараз покриває Нацбанком своїми продажами. Ці інтервенції також відкачують з ринку гривневі ресурси, що працює на зміцнення нацвалюти.

Окрім цього, Нацбанк зараз отримує більше коштів у вигляді погашення і сплати відсотків за ОВДП, ніж знову вливає в систему, а також отримує приплив ресурсів у вигляді повернень рефінансування та процентів за ним. Таким чином, банківська система поступово скорочує свою гривневу ліквідність. Це добре помітно по зменшенню коштів в депсертифікатах Нацбанку. «Гривневий голод» благотворно впливає на стабілізацію курсу, хоча і одночасно з цим стає «гальмом» в кредитуванні реального сектора економіки.

Цього тижня вже дуже особливого надлишку пропозиції ми не прогнозуємо, але весь надлишок пропозиції в дні бюджетних проплат буде викупатися Нацбанком. За нашими розрахунками, у регулятора є шанс поповнити ЗВР на $100-145 млн без особливого збитку для котирувань міжбанку.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на ті ж два основні показники, що й минулого тижня — обсяг платоспроможного попиту на валюту і поведінку міжбанку. Причому визначальним буде попит на валюту.
Ми очікуємо продовження політики обережного зниження котирувань обмінників. Серйозного обвалу готівкового курсу ми не прогнозуємо, а коридор по долару на 17-21 вересня швидше за все буде в межах 27,95-28,25 гривень. Спред по долару в банках складе до 25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — від 15 до 20 копійок.

На міжбанку. Період бюджетних платежів у клієнтів, курсові інтереси великих гравців і поведінка Нацбанку — визначать тренд на торгах. Ми прогнозуємо досить стримані коливання курсу долара в межах 4-6 копійок в день з переважанням пропозиції валюти на ринку в період з 18 до 20 вересня (пік податкових проплат у клієнтів). Нацбанк періодично буде скуповувати валюту на ринку, вважаючи за краще «тихе полювання» через Matching.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень котирування безготівкового долара в межах коридору 27,95 -28,20 гривень.
За нашими розрахунками, обсяги щоденних операцій на міжбанку в понеділок-четвер будуть поступово зростати за рахунок продажу валюти в період бюджетних клієнтських проплат і складуть $420-530 млн при укладанні до 500-650 угод. У п'ятницю вони знизяться за рахунок фактора закінчення тижня — до $390-410 млн при здійсненні 430-490 угод.

Основними гравцями на міжбанку будуть: НБУ, держбанки, Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк, UKRSIBBANK, Укрсоцбанк, ПроКредит Банк.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 вересня 2018, 9:44
#
Начало недели, это 2-я половина месяца. Хотя прошлая неделя была очень удачной для гривны как по экономическим соображениям, так и на новостях. Этой неделе экономисты и сайт МинФин пророчит укрепление, должен быть активный период бюджетный платежей. По сути оно правильно, ажиотажа сейчас вообще нету, а последние новости на руку, только радуют гривну. Но на этих новостях импортеры будут также активны, у них шанс хорошо скупить просевшую валюту, плюс сам НБУ будет стричь. Всех интересует порог 28,00, но это будет зависеть на прямую от НБУ. Сами импортеры стали более умными и выжидать готовы, сейчас они в более выгодном положении чем те же экспортеры.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116992/
+
0
irakez
irakez
17 вересня 2018, 16:18
#
МВФ уезжает из Украины 19го числа, значит с 20го курс снова вверх
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 вересня 2018, 17:29
#
Ох, уберите эту привязку к МВФ, от того где «задницы» МВФ в Киеве или в Брюсселе — не имеет никакого смысла. Смысл есть только в решениях, а это — ДА дадут, нет — идете лесом. И все. Сейчас все что происходит — происходит по экономическим причинам, причинам рынка. Плюс конечно хорошие новости с Лондона — также дают положительный импульс.
Когда говорят типа пока миссия МВФ, будут курс держать, это обычно выглядит так — НБУ берете сливает резервы, но у нас ситуация противоположная, НБУ стрижет валюту и не дал на прошлой неделе ей пробить 28,00.
Вот и все.
+
0
irakez
irakez
17 вересня 2018, 17:41
#
В теории эта привязка курса к месту нахождения МВФовских и украинских задниц и правда нелогична, но на практике почему-то работает именно так. Будет интересно проверить и в этот раз, благо ждать осталось недолго.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися