Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2018, 15:54

НБУ посадить банки на «голодний пайок»

Ситуація з ліквідністю в банківській системі може змінитися найближчим часом. Зараз у банків надто багато грошей, але на початку наступного року на ринку може виникнути дефіцит ліквідності.

Ситуація з ліквідністю в банківській системі може змінитися найближчим часом.
Фото: "Мінфін"

«Ситуація зі структурним профіцитом ліквідності банків поступово змінюється. Ми вже переходимо, і, думаю, через якийсь час перейдемо до дефіциту», — заявив під час монетарного брифінгу заступник голови Національного банку Олег Чурій.

За його словами, це пов'язано з тим, що частина ліквідності консервується через платежі між урядом і НБУ. «Ми платимо менше, ніж отримуємо за облігаціями, які є у нас в портфелі. Плюс ми бачимо зростання готівки, а також інтервенції, які ми недавно проводили. Все це веде до консервації ліквідності. Тому банківська система переходить в трохи іншу ситуацію», — пояснив Чурій.

Він також сказав, що в наступному році НБУ буде, в основному, надавати рефінансування, а не залучати гроші від банків. Зараз розглядається можливість, що основним інструментом регулятора стане не ставка за залученням депозитних сертифікатів на 14 днів, а ставка по кредитуванню банків. «Зараз ми розглядаємо питання, як нам перейти на цей новий операційний дизайн в зв'язку зі зміною структури ліквідності банківської системи», — зазначив заступник голови НБУ.

За словами Чурія, дефіцит ліквідності на ринку скоро призведе до зростання ставок за депозитами. Дохідність вкладів фізосіб вже почала збільшуватися в деяких банках, і буде зростати ще активніше. На ставки за депозитами також впливає підвищення облікової ставки НБУ, яку регулятор за цей рік піднімав вже 4 рази.

Отримати до 2% бонусу до річної ставки можна за допомогою програми «Бонус до депозитів». В акції від «Мінфіну» беруть участь: Універсал Банк, Глобус, Конкорд, Альянс, ВТБ Банк, Банк Форвард, Крісталбанк, ОТП Банк, Monobank. Виберіть банк і отримайте бонус.

Коментарі - 6

+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
6 вересня 2018, 16:12
#
Сейчас реально у некоторых секторах бизнесов банков наблюдается голод и они заимствуют под более высокий процент у НБУ, чем могли бы привлекать от населения и юр.лиц.
Потому слова Чурия имеют место быть. Сейчас уже многие банкиры начали ломать голову, как это все заранее поменять и привлечь к себе средства.
Если год назад ставки не менялись и только падали, то в этом году, я думаю, скорее будет рост как по физикам, так и юрикам. Основная борьба будет за гривней. Валюта опять будет мало интересна, хотя часть я думаю немного поднимут.
+
+30
irakez
irakez
6 вересня 2018, 17:35
#
Жаль :(

Гривну консервируют либо буратины, либо очень рисковые, либо просто те кто особо не парится сохранностью покупательной способности своего депозита :)
+
+56
Kanarej
Kanarej
6 вересня 2018, 18:15
#
Зимой полугодовые гривневые депозиты будут вновь актуальны
+
+8
irakez
irakez
6 вересня 2018, 19:37
#
В такой стране как наша это всегда риск. Да, пару раз курс падал весной-летом, но нет никаких гарантий, что это произойдет еще раз, или что курс не взлетит до более высоких значений за неделю-две-месяц до окончания срока депозита. Так рисковать своими сбережениями — это либо надо иметь их очень много и особо не париться насчет убытков, либо сознательно идти на риск (и потом пикетировать НБУ и требовать у налогоплательщиков компенсировать им убытки).
+
0
Kanarej
Kanarej
7 вересня 2018, 15:32
#
Гарантий нет никогда. И само собой все яйца в одну корзину ложить не стоит. В нашей стране есть сезонность курса, которая правда в следующем году наложится на факторы выборов и пиковых выплат по внешним долгам. Скорее всего эти факторы компенсируют друг друга, и курс к лету просто не упадет, или упадет меньше чем обычно. Если конечно не будет никакого серьезного бабаха. Но зато будет достаточно высокий процент по депозиту.
+
0
Денис Денис
Денис Денис
6 вересня 2018, 23:03
#
У некоторых секторах бизнесов
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися