Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2018, 8:12

Куди йде курс і чого чекати найближчими днями

Останній тиждень не  став переломним на міжбанку. Були спроби розгорнути ринок в сторону зміцнення гривні, але увійти в фазу поступової корекції після більш ніж місячного періоду девальвації, так і не вдалося.

Последняя неделя не стала переломной на межбанке.
Фото: "Мінфін"

3 вересня міжбанк працював по долару ТОМом через вихідний в США. Тому в понеділок-вівторок на ринку були перекоси. Курс спочатку розігріли з 28,18/28,25 до 28,46/28,52 гривень і вище, а потім поступово за середу і четвер обвалили до 28,21/28,25. Але п'ятниця знову виявилася невдалою для нацвалюти і котирування виросли до 28,27/28,295 до кінця дня.

Курсові сплески намагався гасити Нацбанк. Він продав за 3 і 4 вересня близько $60 млн (до $20 млн — через Matching і $40,1 млн — на аукціоні), а потім відкупив в четвер близько $40 млн. Але скупкою такого обсягу регулятор втримав долар від просідання нижче 28,20 гривень, чим дав можливість експортерам і спекулянтам зіграти «на підвищення» вже з ранку п'ятниці.

Ризики для стабільності гривні в короткостроковій перспективі

  1. Від'ємне сальдо платіжного балансу, зниження обсягів ЗВР і «дірки» в дохідній частині бюджету;

  2. Відтік капіталу з країн, що розвиваються (в тому числі і з України) на американський ринок після зростання ставки ФРС;

  3. Підвищення Нацбанком облікової ставки до 18% і заяви щодо можливого продовження цієї політики на найближчий час;

  4. Майбутній зліт внутрішніх цін на газ на тлі зниження зовнішніх цін на український метал через торгові війни США і Китаю;

  5. Невизначеність через транш МВФ (місія приїхала до Києва минулого тижня);

  6. Популістські рішення уряду в зв'язку з майбутніми виборами, не підкріплені реальними показниками економіки;

  7. Девальвація національних валют основних торговельних партнерів України, що призводить до зниження конкурентоспроможності українського експорту. У перспективі це може призвести до падіння його обсягів за рахунок витіснення більш дешевими товарами конкурентів. Щоб цьому протистояти — Нацбанк може почати цілеспрямовану девальвацію гривні. Тим більш, що таке рішення дозволить збільшити обсяги податкових надходжень і митних зборів з товарів, прив'язаних до курсу.

Все це не вселяє особливої ​​впевненості в стабільності гривні на найближчий час. Девальваційні настрої у населення і бізнесу наростають. Ринок живе очікуваннями, що віщує новий період курсової турбулентності.

Що вплине на курс

Головними чинниками, що формують настрої на валютному ринку в ці дні будуть:

1) Необхідність забезпечення гривневими ресурсами господарських операцій клієнтів. Компанії експортери будуть продавати як мінімум обов'язкові 50% валютної виручки. Але з іншою частиною валютних надходжень вони будуть виходити на міжбанк лише в разі крайньої необхідності. Притримання валюти експортерами — одна з головних загроз для нацвалюти на цьому тижні;

2) Збільшення попиту на валюту з боку імпортерів на побоюваннях подальшого зростання котирувань. Доки девальваційні очікування переважають на ринку — скупка валюти імпортерами буде посилюватися. Тим більше, що триває активна фаза збору врожаю і попереду опалювальний сезон. Закупівля енергоносіїв поступово зростає, що забезпечує зростання попиту на валюту і тисне на курс;

3) Поведінка готівкового ринку і скорочення розриву готівкового і міжбанківського курсів. Готівковий ринок намагався реагувати на злети котирувань міжбанку минулого тижня, але швидко уперся в низьку платоспроможність населення. Зростання котирувань в обмінниках не було підтримано реальним попитом і спекулятивні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший поступово втрачали свою привабливість. Ми не бачимо особливих загроз з боку цього сегмента ринку і на цьому тижні;

4) Рівень ліквідності в банківській системі і дії Нацбанку.

Коррахунки банків (53,4 млрд гривень на ранок минулої п'ятниці) перевищують рівень, необхідний для підтримки нормативів Нацбанку. Це створює передумови для спекулятивних атак на нацвалюту. Через перекоси попиту і пропозиції на міжбанку дефіцит валюти знову доведеться покривати Нацбанку. Особливого ​​надлишку пропозиції ми не прогнозуємо і тому сальдо інтервенцій НБУ за цей тиждень також буде негативним. Регулятор буде більше продавати, ніж купувати;

5) Психологічний фактор, пов'язаний з інформацією про хід переговорів з МВФ. Тут все просто. Якщо наші «ревізори» назвуть конкретні терміни і суми нового траншу, це заспокоїть девальваційні настрої ринку. Якщо ж переговорний процес знову призведе до невизначеності щодо надходження коштів (читай чергової відмови в їх виділенні) — загроза нового стрибка курсу різко зросте.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на два основні показники — обсяг платоспроможного попиту на валюту і поведінку міжбанку. Але готівковий ринок останнього тижня був частково перегрітий. Це призводило до того, що періодичне зростання котирувань міжбанку не підтримувалося зростанням котирувань в обмінниках.

Зваженої реакції обмінників на те, що відбувається на торгах ми очікуємо і на цьому тижні. Небезпека для гривні з цього боку може виникнути тільки в разі провалу переговорів з МВФ. На подібну інформацію готівковий ринок реагує швидким злетом котирувань.

Але на підставі наявної у нас інформації ми сподіваємося на успішне завершення переговорного процесу та після проходження всіх процедур у фонді — виділення до $ 1-1,3 млрд в жовтні цього року.

Як і минулого тижня серйозного просідання курсів ми не чекаємо. «Мінфін» прогнозує на 10-14 вересня коридор по долару на готівковому ринку в межах 28,05-28,40 гривень. Спред по долару в банках складе до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — від 12 до 20 копійок.

На міжбанку. Курсові інтереси найбільших гравців, тактика Нацбанку з проведення інтервенцій і інформація про хід переговорів з МВФ будуть визначати тренд на міжбанку. Ми очікуємо помірних коливань курсу долара (в межах 3-8 копійок в день) з переважанням попиту. Нацбанку доведеться постійно бути присутнім на міжбанку для покриття дефіциту валюти.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень котирування безготівкового долара в межах коридору 28,20 -28,40 гривень. Значного зростання пропозиції ми не очікуємо. Якщо й виникне ситуативний надлишок — це не сильно зміцнить позиції гривні. Валюту буде викуповувати Нацбанк, що не дасть суттєво впасти котируванням.

За нашими розрахунками обсяги щоденних операцій на міжбанку в понеділок-четвер знаходитимуться в межах $410-450 млн при укладанні до 490-570 угод. У п'ятницю вони традиційно знизяться — до $370-400 млн при здійсненні 450-520 угод.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 4

+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
10 вересня 2018, 10:54
#
Неделя начинается с укрепления гривны с утра. Похоже список желающих покупать валюту на сколько мал, что с утра пошла корректировка. Много компаний в конце июля- августе вложились в закупку, и сейчас слегка истощены.
Скачки на неделе будут как в одну так и в другую сторону, по идее не должно быть острых скачков, как на прошлой неделе до 19 коп. Если гривна будет укрепляться, НБУ будет удачно «стричь» валюту. Думаю сегодня у него будет также шанс.
Всем понятно, не решение о транше будет не таким уж быстрым. Потому даже если будет укрепляться валюта, НБУ будет по возможности скупать излишек, резервы нужно держать все равно.
Ценник на газ все таки поднимут, как и хотят с нового года поднять минимулку. Думаю с нового года также многим военным и т.д. поднимут ЗП, это даст виток инфляции уже только в 2019 году. Думаю до конца 2018 будут держать инфляцию
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116992/
+
+56
irakez
irakez
10 вересня 2018, 13:00
#
Да просто МВФ в Украине. Еще не было такого, чтобы в этот период курс не падал. Уедут — пойдет снова рост. Транш, естественно, будет, в этом нет никаких сомнений, поэтому рост не будет взрывным, без обвалов и катаклизмов.
+
0
user3000
user3000
10 вересня 2018, 15:23
#
Нужно подождать 14 числа и решения Высокого суда Лондона. Решение, скорее всего будет не в пользу Украина. А это значит, что всё, что удастся выпросить Киеву транзитом пойдёт в счёт погашения долга перед Россией. Плюс возможное возобновление вооружённого конфликта.
Так что свободную гривну стоит вкладывать в валюту. Желательно в корзину из 3-4 валют.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 вересня 2018, 14:22
#
От того что МВФ был весной, было мало толка. У кого был мозг, понимал, денег не дадут, так как мы ничего не сделали. Только сейчас получили сигнал, что все таки ценник на Газ поднимут и т.д.
Но сегодня главная причина в остатках, которые сдулись на 13 млрд. грн. т.е. более 20%. И тут уж никак не 2-я недели миссии МВФ влияет на курс.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися