Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 серпня 2018, 7:58

Житло в передмісті: скільки насправді коштують «дешеві квартири»

Столичне передмістя тріщить по швах. В останні роки там зводиться так багато житла, що продати його все складніше. Це вже позначилося на цінах та якості заміської нерухомості.

«Ціни практично не ростуть, хоча за останній рік помітно підвищилася собівартість будівництва. Щоб не піти в мінус, забудовники активно заощаджують на матеріалах, інфраструктурі, комунікаціях», — розповів «Мінфіну» керівник агентства «Євро Рейтинг» Григорій Перерва.

«Мінфін» розбирався, які сюрпризи чекають потенційних покупців квартир, що в результаті вони отримають за свої гроші і що відбуватиметься з цінами на житло в околицях Києва.

Нікуди рости

Аж до недавнього часу київський пригород забудовували дуже активно. Обсяги введення в експлуатацію нового житла росли. Як свідчать дані Держстату, якщо на початок січня 2017 року продавалися квартири в 538 будинках, то на аналогічну дату цього року — вже в 627. Тобто за рік з'явилося 89 нових об'єктів, а це майже на 17% більше, ніж роком раніше. Лідирують за кількістю новобудов традиційно Києво-Святошинський район (198 об'єктів на початок 2018 р), Ірпінь (190 будинків), і Бориспільський район (61 об'єкт). За рік там побудували 64 нових будинки. З інших напрямків забудовники більш -менш активно освоюють Броварський район (7 нових об'єктів за рік), Бучу (5 будинків) і Васильків (4 новобудови).

Нещодавно «Мінфін» провів чергове дослідження і оприлюднив рейтинг забудовників передмістя. У ньому компанії розташовані за кількістю будинків, введених в експлуатацію в 1 півріччі цього року.

До кінця 2018 року заявлені ще більш амбітні плани — планується здати 125 нових будинків. Втім, експерти мають сумніви, що всі об'єкти будуть добудовані. Навпаки, вони прогнозують уповільнення темпів будівництва в передмісті. На початок року вже близько 30 об'єктів було заморожено. «У першому півріччі 2018 року, значно зменшилася кількість введених в експлуатацію будинків і практично не залишилося об'єктів, які були введені в експлуатацію своєчасно», — констатує директор з продажу групи компаній Domira Development Валерій Прохно.

Експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов каже, що продажі житла набагато відстають від темпів його будівництва: дві з трьох зданих в експлуатацію квартир продовжують чекати своїх власників. Одна з причин — хаотичний розвиток ринку. «Як правило, приватний капітал самостійно освоює земельні ділянки та проекти забудов в очікуванні прибутку, який перевищує ставки за депозитами», — пояснив він.

«Ажіотаж по Київській області поступово знижується. Це пов'язано з ціновою політикою: житло в області практично дорівнює собівартості будівництва», — зазначив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Ростислав Симонов.

За даними Григорія Перерви, середня вартість квадратного метра житла в передмісті становить близько 22 тис. грн. Це на 20-30% нижче, ніж у столиці. Але в багатьох випадках ціновий розрив ще більше і може досягати 50-70%, — каже він. У деяких житлових комплексах квартири продають за 11-13 тис. грн./кв.м. Для порівняння: розрахована на цей рік Мінрегіонбуду собівартість зведення квадратного метра житла в Києві і області перевищує 14 тис. грн. Плюс — через стрибок курсу долара почали дорожчати будматеріали, що ще більше збільшить собівартість робіт.

Проблема посилюється помітним дефіцитом вільних ділянок. У минулі роки земля в передмісті була дешевою. Це дозволяло забудовникам заощаджувати на собівартості квадратного метра і пропонувати покупцям дуже низькі ціни. Але тепер за неї доводиться переплачувати. За рік ціни зросли приблизно на 15-20%, при цьому помітно зменшився вибір ділянок, придатних для житлового будівництва. Особливо така тенденція характерна для населених пунктів, які в останні роки активно забудовувалися — ті ж Ірпінь, Буча, Бровари та ін.

Плюс націнка, мінус знижка

Забудовники вже намагалися підвищити ціни. Як розповів «Мінфіну» Валерій Прохно, в цьому році середня вартість квадратного метра житла в передмісті зросла на 3-8% в залежності від напрямку. Підсумкова ціна залежить від інфраструктури населеного пункту, щільності забудови та конкурентного середовища. «Є населені пункти (наприклад с. Щасливе в Бориспільському районі), де вартість квадратного лише трохи нижче довколишнього столичного «спальника», так як там зручне транспортне сполучення з Києвом, розвинена інфраструктура та ін. Також значно зросла вартість квадратного метра в раніше недооціненому Ірпені», — розповів експерт. Але, як каже Григорій Перерва, таке підвищення цін знаходиться на рівні «статистичної похибки» і не компенсує збільшення витрат на будівництво. Крім того, формально переписавши цінники, багато забудовників постійно проводять акції і готові надавати знижки потенційним покупцям.

«Незначне зростання цін не компенсує збільшення кошторисної вартості, довелося піти на зниження маржі», — визнає і Валерій Прохно. І додає: у передмісті будувати далеко не так вигідно, як в столиці.

За його словами, до кінця цього року вартість будматеріалів і будівельно-монтажних робіт ще більше зросте: за найоптимістичнішими прогнозами — на 10 до 12%. У першому півріччі 2018 р вартість основних матеріалів підвищилася на 3-12%. Григорій Перерва не виключає, що забудовники спробують ще раз переглянути ціни. Але чи вдасться їх підвищити — велике питання. «Вони зможуть переписати цінники, тільки якщо синхронно подорожчає і київська нерухомість. Інакше — просто втратять покупців. А в столиці на продаж виставлено дуже багато квартир, що стримує забудовників», — пояснив він. За прогнозами експертів, якщо приміська нерухомість і подорожчає, то ненабагато — на 1-3%.

Варто відзначити, що як би забудовники не нарікали на тяготи життя, «жировий прошарок» у них ще є. Хоча прибутковість приміських новобудов і нижче, ніж столичних. «Наприклад, середня прибутковість проекту в центральній частині Києва становить не менше 30%, на околиці столиці — близько 25%. А в передмісті забудовники заробляють не більше 15-25%», — розповів Валерій Прохно. Тому можливість стримувати ціни, принаймні, на вже здані, але ще не розпродані об'єкти, у них є.

Заощаджують на чому можуть

Щоб запропонувати покупцям хорошу ціну, забудовники все активніше шукають способи заощадити на новобудовах. Способів декілька. Наприклад, стали активно завищувати клас об'єкта — продають «економ» під виглядом «комфорт-класу», а «бізнес» як елітні апартаменти. По суті, це обман покупця, так як в кожному класі використовуються певні будматеріали, є вимоги до кількості квартир на майданчику, паркувальних місць, інфраструктури та ін., — розповів Григорій Перерва.

Але подібні «експерименти» з нерухомістю виглядають невинною витівкою на тлі іншого способу заощадити. «Нерідко будують без документів або з неповним їх пакетом. Скажімо, на землі сільгосппризначення або на ділянці, призначеній під приватну малоповерхову забудову, а не під висотки. Розраховують оформити землю вже в процесі будівництва, але це вдається не завжди. В результаті нові мешканці не можуть оформити право власності», — зазначає експерт. Причому, нерідко потенційні покупці знають про те, що об'єкт проблемний. Але вірять забудовнику, який обіцяє, що «все буде добре» на слово. Аргументом є і ціна — проблемні будинки в передмісті продаються на третину дешевше, ніж сусідні об'єкти з документами, і на 50-70% — ніж столичні новобудови.

До речі, на порушення поверховості в передмісті взагалі йде чи не кожен третій забудовник, — стверджують експерти. Такі факти виявив і «Мінфін» в рамках підготовки рейтингу забудовників передмістя. Як виявилося, в ЖК «Данія» в новій споруджуваній секції, де заявлено 8 поверхів, вже звели 12 і плюс техповерх.

Окрема проблема — комунікації. Так як до деяких дільниць інженерні мережі не прокладені, а тягнути їх з нуля дорого, забудовники знаходять вельми оригінальні способи вийти з ситуації. Скажімо, пускають воду з артезіанської свердловини. Але якщо у випадку з малоетажними будинками це працює, то у висотках жителі верхніх поверхів сидять без води — насоси просто не справляються з навантаженням. Те ж саме з каналізацією — централізований стік забудовники нерідко замінюють вигрібними ямами.

Такі нюанси для неймовірних покупців часто залишаються за кадром. Тим більше, якщо їм пропонують викидні ціни та гарні пейзажі на додачу. Проблеми спливають вже після новосілля. Ситуація ускладнюється і слабким контролем з боку перевіряючих органів. Якщо в столиці існує база незаконних і проблемних будівництв, то за містом отримати достовірну інформацію щодо об'єкту не так просто.

Марія Коливанова

Коментарі - 33

+
+34
ugoda
ugoda
23 серпня 2018, 8:28
#
Сделали бы аренду с правом выкупа/рассрочку лет на 10, все квартиры улетели б как пирожки на вокзале. В стране очень много людей сидит годами в аренде, не имея первоначального взноса на свое жилье
+
+51
Андрей Кул
Андрей Кул
23 серпня 2018, 8:56
#
Вы пишите — По данным Григория Перервы, средняя стоимость квадратного метра жилья в пригороде составляет порядка 22 тыс. грн. — Но таких же цен не существует в пригороде! Качество тех домов не позволяет им поднять цену за квадрат выше 15000 грн, а Вы пишите 22000 грн

+
+127
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
23 серпня 2018, 10:31
#
Бедные строители — цены растут, но как окупала одна квартира весь этаж так и окупает. Это с учетом откатов\закатов и прочих левых платежей. А минрегион походу себестоимость берет из того,.что рисуют застройщики.
http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2017/08/nakaz-195.pdf
Реальная себестоимость железобетонной коробки 2500-3000 гривен за 1 м2 со всеми затратами по текущим ценам.
+
+19
Oleg Yurich
Oleg Yurich
23 серпня 2018, 10:53
#
Полностью согласен!
22тыс грн — это уже Киев и где-то возле метро.
В Крюковщине пару мес назад отдавали квартиру вообще всего за 9800грн/м2, а в большинстве случаев в готовом доме ключи отдают за 13-16тыс за метр квадратный
+
+11
Rabotyahoff
Rabotyahoff
23 серпня 2018, 11:51
#
Полагаю там опечатка и имеется ввиду 12 тыс. грн.
+
0
Lamo
Lamo
23 серпня 2018, 15:23
#
Это наверное средняя, а не средневзвешенная, цена с учетом элитных коттеджей. в пригороде комфорт класс по 12 тысяч это норма.
+
+60
Aleksandr Ar
Aleksandr Ar
23 серпня 2018, 12:24
#
Себестоимость 22.000? 15,000? 11-13.000? В Хмельницком продают новострои от 6000 до 7500 за квадрат! И при этом строители/застройщики отлично зарабатывают. И не стоит там бетон в 2 раза дороже киевского/одесского/львовского. Статью надо было назвать что то типа «Коррупционная составляющая: сколько на самом деле стоят «дешевые квартиры»»
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
23 серпня 2018, 12:29
#
Для любителей халявной недвижимости на выселках в стране с евроинтеграционными настроениями:
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/115796/
+
+20
serg koss
serg koss
23 серпня 2018, 14:26
#
Скорей всего не 22тыс, а 12… это в Киеве 800 баксов средняк будет
Ирпень скоро как «13 раен» будет...5 школы и чуть больше садиков на 200тыс+ молодого населения
+
+15
Filipp Rushicki
Filipp Rushicki
23 серпня 2018, 15:49
#
Радиация медленно и уверенно ползет к Киеву с севера. Непонятно кто вообще покупает что либо в Киеве. Или люди не осведомлены, или им плевать на свою жизнь
+
+37
Lamo
Lamo
23 серпня 2018, 16:12
#
Эмммм… простите, что ползет? а с какой скоростью? а откуда? а вы что сегодня кушали?
+
+15
Filipp Rushicki
Filipp Rushicki
23 серпня 2018, 20:06
#
Вот в том то и беда, что живем на мине замедленного действия, а никто и не догадывается. Радиация, чтоб вы были так спокойны, она мигрирует. И к большому сожалению прям в сторону столицы (про Чернобыль слышали, надеюсь, вот оттуда и ползет). А вот с какой скоростью уже не помню. Обратитесь к людям сведующим в этой области — они вам много интересного расскажут..., валидольчиком только запаситесь
+
+4
Taiss
Taiss
23 серпня 2018, 22:43
#
Что-то на эту тему мы уже слышали… Ах, ну да, до войны руссоСМИ активно распространяли страшилки о затопленных в Черном море бочках с радиоактивными отходами. И вот эти бочки, якобы, прохудились, содержимое на днях хлынет в море, ну и как в сказке «тут тобі й смерть». А как только наш Крым стал «крымнашем» все слухи вместе с бочками самоликвидировались. Ну что ж, не будем покупать недвижимость ни в Киеве, ни в его окресностях. Поедем жить к Вам, в Херсон.
+
+70
Ladder05
Ladder05
23 серпня 2018, 16:34
#
Строил дом в Вишенках, дорогие и качественные эко материалы, все по как надо, вместе с 18 сотками земли вышло 6к грн за квадрат. На соседней улице строят бичхаусы, и не от слова пляж. Земли по пол-сотки, друг у друга на головах, сделаны из пеноблока без утеплителя и таких же печальных стройматериалов. И гордо перечёркнута цена в 24(!)к грн за квадрат и написали 17. Неужели наценка меньше 150% для застройщиков называется: еле-еле вышел в 0? Может ну его, таких застройщиков? Пеноблок за год подешевел на 16%, керамка и металлочерепица на 11%, и это цены не среднее по больнице, а анжио что рядом. Можно и дешевле найти. Производители и перекупы стройматериалов аппетиты поумерили, а застройщики всё живут по-старому.
+
0
ballistic
ballistic
23 серпня 2018, 22:52
#
«вместе с 18 сотками земли вышло 6к грн за квадрат»
— і скільки квадратів будинок?
Менше $230 за квадрат якось нереально дешево виходить, особливо при умові дорогих і якісних матеріалів.
+
+5
Ladder05
Ladder05
23 серпня 2018, 23:07
#
182 квдарата дом. Дёшево, ибо пеноблок, утеплитель и облицовочка. Всё отечественное, качественное. Крыша- чешка керамочерепица, брус тоже отечественный. Ценники советую глянуть на стройматериалы, пеноблоки очень серьёзно просели по цене, как и брус и облицовка. Если строитесь- на зиму закупка- самое оно.
+
0
ballistic
ballistic
23 серпня 2018, 23:34
#
Ок, тоді зрозуміло.
Мене смутило перше слово "дорогие и качественные эко материалы".
+
0
Ladder05
Ladder05
24 серпня 2018, 13:17
#
Именно поэтому я попросил вас посомтреть цены на стройматериалы. Курс гривны за 2 года особо не изменился, а вот пеноблок с 11.20грн подешевел до 5.30грн. Вы где-то видели чтобы что-то за 2 года в гривне подешевело? Я вот не видел, кроме стройматериалов. Выходит производители хотелки меньше выставили? Ну и тоже интересно- керамочерепица чешская- тоже подешевела, а доллар и евро- нет, а она имопртная. Выходит и там, импортеры хотелки меньше выставили? Т.е. на лицо уменьшение % накрутки чтобы конкурировать и держать продажи на уровне.
+
0
ballistic
ballistic
23 серпня 2018, 23:49
#
Погуглив Вишеньки, ось вже збудований будиночок на 10 сотках і навіть з комунікаціями, просять менше 6к грн. за квадрат.
Ціни таки добряче впали.
+
0
Ladder05
Ladder05
24 серпня 2018, 13:20
#
Это так, но если покупать готовое- нет гарантии что не будет подводных камней в сетях или фкндаменте, поэтому предпочёл строить сам. Кто не такой параноик- тому действительно проще купить. В любом случае, дом сейчас выгоднее брать, чем квартиру.
+
0
Елена Чирва
Елена Чирва
29 серпня 2018, 16:09
#
Может кто то поссоветует дешевую квартиру взять в рассрочку на 2-3 года, в Вишневом или в Софиевской Борщаговке, расматривала варианты в ЖК Крюковщина и Европейка, но я действительно ничего не понимаю кто из застройщиков лучше и как строит дома, какие материалы, шумоизоляция и т.д. Я вижу тут собрались умные люди, возможно мне чем то помогут и подскажут.
+
0
Lamo
Lamo
29 серпня 2018, 16:52
#
Дешевую — это сколько в Вашем понимании? До скольки т. грн за 1 м.кв.?
И еще такой момент — рассрочку дает застройщик при первом взносе 30-50% и до конца строительства объекта.
+
0
ballistic
ballistic
29 серпня 2018, 19:34
#
Я б почекав ще один рік.
В наступному році вибори, можливі «сюрпризи», які в кращому випадку ніяк не вплинуть на ціни на нерухомість, а в гіршому — можливо Ви передумаєте купувати житло.
Сам я сподіваюся на краще, але намагаюсь реально дивитися на речі.
+
+4
Ladder05
Ladder05
30 серпня 2018, 2:43
#
Судя по тому как активно продаётся околоэлитная недвига с порядочной скидкой, и как бодро ребята уходят в «много самрт квартир в новостройках для сдачи » и что в агенствах начали массово появляться отделы с забугорной недвигой и юр. сопровождением для неё, могу сказать что если недвиги еще нет- лучше подождать хотя бы 2 года, она обвалится в цене, и на относительно скромную сумму денег можно будет купить нескромный дом в пригороде. Вот хотел скинуть вариант одного из моих соседей, но уже сняли с продажи, в связи с выкупом. Дом 640 квадратов, искусственное озеро, 50 соток в Вишенках, коммуникации, отопление и начинка в доме и это за 120к$, что даже непокупает половины стройматериалов. Так-то.
+
+4
Lamo
Lamo
30 серпня 2018, 10:03
#
Забугорная недвига появилась потому что за бугор стало просто поехать — причина на поверхности.
околоэлитная недвига продается со скидками только потому, что цена на недвижимость уже как 3-4 года обвалилась, но многие собственники цену держали — наконец в тупые головы чиновников и быков из 90х начало приходить понимание реальной рыночной стоимости их нечестно нажитого
+
0
Ladder05
Ladder05
30 серпня 2018, 15:37
#
Банально строй-материалы сейчас дороже обойдутся, так что причина как раз другая- банально нужен кэш, т.е. оборотные средства.
+
+4
Lamo
Lamo
30 серпня 2018, 9:59
#
Не согласен — недвига уже начинает дорожать и продолжит этот тренд если не будет форсмажоров.
Судя по всему на выборах проросийским силам ничего получить не удастся, так что курс сохранится прежний.
+
0
Taiss
Taiss
30 серпня 2018, 11:07
#
Да, если пустоголовые «гречкоеды» на выборах не поведутся прорашистский популизм — все будет Ok. В противном случае, совершенно не имеет значения, как изменется цена на недвижимость, будет не до нее…
+
+21
ballistic
ballistic
30 серпня 2018, 12:26
#
Це де нерухомість (в доларах) дорожчає?
Об'єктивною причиною для подорожчання є відчутне зростання економіки і доходів українців, чого поки не спостерігається.
+
0
Lamo
Lamo
30 серпня 2018, 12:54
#
1. в Киеве, например — и в долларе и в гривне дорожает. К тому же глупо смотреть на цену в долларе, если у человека зп в гривне.
2. объективно — доходы населения растут
+
+11
ballistic
ballistic
30 серпня 2018, 13:56
#
По Києву ціни хотєлок на вторічку за рік не змінилися.

Номінально доходи в гривнях ростуть, але паралельно гривня падає і ціни ростуть, тому в результаті маємо стагнацію.

«К тому же глупо смотреть на цену в долларе, если у человека зп в гривне»
— дурість — це міряти ціни на нерухомість в нестабільній валюті.
+
0
Ladder05
Ladder05
30 серпня 2018, 15:40
#
Множество фирм-посредников, чтобы забрать часть рынка, уже договраиваются насчет рассрочки по домам, чего явно никогда не было. А это плюс в копилочку того, что продать недвигу становится всё сложнее.
+
0
Oleg Yurich
Oleg Yurich
30 серпня 2018, 11:16
#
Рассрочку дают почти все, но большинство из них дают на срок до введения в эксплуатацию. Лично я не вижу в этом смысла, если есть возможность собрать полную сумму за 1-2 года — лучше поднакопить и купить за нал (еще и скидку дадут

Из личного опыта — дают рассрочку в готовых домах в жк ihome в Крюковщине и жк лесной квартал в Броварах. Также следует отметить что ihome привязываются к доллару, но это рискованная затея
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися