Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2018, 7:52

Кава, одяг та iPhone

Уряд оголосив війну нелегальному імпорту і запровадив програму «Україна без контрабанди». У Кабміні запевняють, що легальний бізнес не постраждає, зате бюджет отримає значний фінансовий ресурс від ліквідації контрабандних схем.

Правительство объявило войну нелегальному импорту, запустив программу «Украина без контрабанды».
Фото: ТСН

Але є і ще одне важливе питання: як масштабну війну з тіньовим постачанням товарів переживе внутрішній ринок, який довгі роки був щільно підсаджений на контрабандну голку?

Які схеми ліквідують

Реальних масштабів проблеми не знає ніхто. За оцінкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, від боротьби з контрабандою держава може виграти 70 — 100 млрд грн. Голова підкомітету ВР з питань митної справи та вдосконалення Митного кодексу Тетяна Острикова оцінила щорічний обсяг контрабанди в 150 млрд грн.

А в Українському інституті майбутнього підрахували, що за 2017 рік мінімальний розмір контрабанди з країн, що межують з Україною, склав $5,931 млрд. Нелегальні поставки тютюну, алкоголю, «евробляхи» не враховуються в статистиці держав. А тому точно обчислити розбіжності в цифрах митних органів України та сусідніх країн неможливо (саме такі розбіжності дозволяють оцінити обсяги контрабандних потоків). Плюс в цій цифрі не враховано нелегальні потоки китайських товарів широкого вжитку. 

У будь-якому випадку, озвучені цифри вражають: такий додатковий ресурс був би дуже доречним для українського бюджету, який хронічно страждає від дефіциту. Вже з минулого тижня тандем митників і представників Нацполіціі мав почати роботу на кордоні, наповнюючи казну. Правда, поки не зрозуміло, як саме правоохоронці працюватимуть. Адже Митний кодекс забороняє їм проводити будь-які дії в зоні митного контролю. До того ж, наказ Мінфіну, який регламентує координацію дій представників двох відомств, поки не з'явився. Відповідно, делеговані на митницю поліцейські залишаються сторонніми спостерігачами, попутно освоюючи систему митного оформлення «Інспектор-2006», до якої отримали доступ.

Головні контрабандні схеми, з якими будуть боротися на митниці, вже відомі. Перш за все, остаточно закрутять гайки контрабандистам, які працюють за так званою схемою «піджаки». Вона працювала в такий спосіб: фури з імпортним товаром розвантажувалися поблизу кордону, товар розподілявся між фізособами (як правило, жителями довколишніх населених пунктів). Далі товар перевозили через кордон, нібито для себе — без сплати податків. На законодавчому рівні цю схему було перекрито ще на початку року, коли набрали чинності обмеження на ввезення товарів для власних потреб. Зараз українці, як і раніше, можуть провозити товари загальною вартістю до 500 євро (в аеропортах — до 1000 євро) і вагою до 50 кг. Але таке правило діє тільки для тих, хто був відсутній в країні більше 24 годин і в'їжджає в Україну не частіше, ніж один раз на 72 години. Якщо не дотримуватися цих правил, ввезти товари можна тільки на суму до 50 євро, що робить схему невигідною. Однак завдяки спайці митників і контрабандистів, її і зараз застосовують, правда, в менших масштабах. Наявність на кордоні поліцейських, як вважають в уряді, має протверезити митників-корупціонерів.

Не менш популярна й інша схема завезення вантажів без сплати податків, коли фура переїжджає через кордон без огляду — з оформленням на внутрішній митниці. Але на шляху до оформлення з машини вивантажують дорогий товар, підміняючи його іншим — дуже дешевим. Таким чином вони заощаджують на митних платежах. Тепер усі високоризикові вантажі перевірятимуть і на кордоні, і на внутрішній митниці, порівнюючи задекларовані товари. Особливу увагу приділятимуть вивченню самих документів, щоб відбити у імпортерів бажання занижувати митну вартість. Також в ході антиконтрабандної кампанії хочуть перекрити схему нелегального ввезення автомобілів (коли замість цілої машини декларується ввезення запчастин) і нелегальне ввезення палива через порти (коли танкери розвантажуються в нейтральних водах і до причалу вже приходять напівпорожніми).

Перший підсумок — тотальний дефіцит та подорожчання

Мета розпочатої кампанії — легалізувати товарні потоки в Україну. Однак контрабандисти, чий бізнес заточений під ввезення товарів без сплати податків, точно не стануть сплачувати митні збори по повній. Адже «сірі» товари користуються попитом виключно тому, що коштують дешевше за ті, що було імпортовано офіційно. Тому ті, хто промишляє контрабандою, поки що будуть очікувати. В той же час будуть розроблятися нові схеми, на яких поки що не акцентують увагу контролери. Наскільки відчутною буде тимчасове припинення нелегальних потоків для внутрішнього ринку, а, значить, і для пересічних споживачів, можна прикинути вже зараз.

Показовий приклад — кава. Це продукт не вирощується в Україні, а, значить, і кава і сировина для її виробництва у нас повністю привізні. За даними ДФС, у 2017 році Україна імпортувала 30,95 тис. тонн кави, кавової шкаралупи і замінників кави. У той же час, в грудні минулого року аналітики Pro-Consulting прогнозували, що за 12 місяців обсяг українського ринку кави та кавових напоїв досягне 65 тис. тонн. Таким чином, більше 50% усієї спожитої українцями кави — контрабанда.

Левова частка нафтопродуктів (53% постачань) імпортується в Україну з Білорусі. За даними Українського інституту майбутнього, дельта обсягів постачань білоруських нафтопродуктів за версіями Укрстату і Белстата в деякі роки досягала $600 млн. Усього ж, за оцінками експертів, близько 30% палива постачається в Україну контрабандою.

Частку тіньового виробництва і контрабанди товарів легкої промисловості в асоціації «Укрлегпром» оцінюють в 20,3%. Але там кажуть, якщо додати можливість торгівлі дешевими китайськими і турецькими товарами без відповідного оподаткування, то в результаті виявиться, що дві третини внутрішнього ринку наповнені продукцією тіньового виробництва і контрабандними товарами. І лише третина — це товари прозорого бізнесу і легальний імпорт.

В Асоціації підприємств інформаційних технологій (АПІТУ) відзначають, що в Україну нелегально імпортують близько 25% смартфонів, 30% товарів ІТ-сектора і близько 50% накопичувачів пам'яті. Контрабандою в країну потрапляють близько 20% ноутбуків, 25% планшетів і фотокамер, 25% пилососів і 20% холодильників і пральних машин. Найбільше на нелегальній основі завозять iPhone: близько 70% — це контрабанда.

Таким чином, на початкових етапах антиконтрабандної кампанії ми ризикуємо зіткнутися з сильним дефіцитом товарів народного споживання. Також не виключено, що легальні постачальники, користуючись нагодою, спробують підняти ціни. До слова, вже після того, як була перекрита схема з «піджаками», сильно скоротився асортимент інтернет-магазинів, які торгують одягом, сантехнікою, будматеріалами.

Можна, звичайно, припустити, що поліцейські, які працюють на митниці, домовляться з митниками, щоб забезпечити контрабандистам безтурботне життя. Але проти такого тандему точно почнуть активно боротися СБУшники, яких зараз відлучили від митниці (уряд розформував так звані «чорні сотні», в які входили і представники СБУ). Хіба що негласно в схему доведеться включати й представників цього силового органу.

Чому «уголовка» не спрацює проти контрабандистів

В уряді запевняють, що взялися за контрабанду грунтовно і не допустить подальшого зрощування представників влади і силових структур з нелегалами. Для цього, за словами прем'єра, Кабмін скоро запропонує парламенту розглянути законопроект, який реанімує кримінальну відповідальність за контрабанду.

Її скасували в 2011 році за ініціативою президента-втікача Віктора Януковича. Контрабандою, за діючими зараз правилами, вважається незаконне переміщення зброї, історичних цінностей, наркотичних і сильнодіючих отруйних засобів, радіоактивних матеріалів, а також спеціальних технічних засобів отримання інформації. За це можна опинитися за гратами на термін від трьох до семи років, за повторний злочин або вчинений в групі — від п'яти до дванадцяти з конфіскацією майна. За незаконне ввезення інших товарів передбачена адміністративна відповідальність: штраф — 100-200% вартості нелегально ввезеної партії плюс конфіскація транспортного засобу, на якому цей товар перевозився.

В уряді пояснюють, що відновлення кримінальної відповідальності необхідно, щоб ловити і карати «велику рибу» — організаторів контрабандних потоків. Адже при існуючій зараз системі, максимум, що загрожує конрабандистам — це втрата частини товару, який «накрили» митники. Встановлення кримінальної відповідальності дозволить ефективніше виявляти злочинні угруповання, які займаються незаконним ввезенням товарів — застосовувати засоби оперативно-розшукової діяльності (арешти, прослуховування, наведення і т.д.).

Але в те, що за гратами опиняться організатори контрабанди, які зараз займають високі пости в правоохоронній системі або державній владі, повірити непросто. За весь час існування кримінальної відповідальності за контрабанду, жодного такого випадку зафіксовано не було. Якщо контрабандистам не вдавалося домовитися з митниками, переговори переміщалися в кабінети слідчих, яким передавали відповідні справи, або в суддівські кімнати. З огляду на те, що з тих пір судову систему не вдалося очистити від корупції, такі домовленості будуть можливі і зараз.

Тамара Зверухо

Коментарі - 25

+
+68
Maleficarum
Maleficarum
3 липня 2018, 9:14
#
МВФ денег не даёт… Изыскивают резервы как эту «недостачу» можно перекрыть. Согласен с автором статьи с вердиктом. Товары в Украине подорожают Это факт. Но никто не будет знать по какой же именно причине эти товары таки дорожают… Грядёт девал очередной гривона Очередной инфляционный шок и цунами. Эти «негаразды» в Украине происходят с завидной последовательностью Так что подорожание товаров и рост цен на услуги таки будет- но сколько и какую «лепту» в сие подорожание внесут «реорганизации» на таможне -то вопрос.
+
+15
OutofLaw
OutofLaw
3 липня 2018, 12:23
#
Странно, в соседней колонке про рост ввп в 20% многие отзываются об улучшении жизни в Украине…
+
+63
AleksandrBank
AleksandrBank
3 липня 2018, 9:19
#
Почему только сейчас, когда меньше года до выборов Президента этот вопрос подняли, еще в конца 2014 года нужно было прикручивать гайки. Границу нужно контролировать также в зоне АТО, там немало людей погибло — те кто хотел бороться с контрабандой, в т.ч. оружия.
На самом деле сумма космическая, и если убрать все схемы и будет контроль, то никакие кредиты МВФ нам не нужны будут, потому как сумма минимум 5+млрд.дол., а как максимум дойдет и до 8 млрд.дол. Это ЗП официальная и высокая, дороги, поступления в бюджет для выплаты пенсий, деньги на развитие страны как экономики так и военного вцелом комплекса
+
+165
matroskin
matroskin
3 липня 2018, 10:44
#
Ну Вы размечтались. Схемы как и преступность в Украине принято брать под контроль и не более. Даже если случится такое чудо (а оно не случится, или случится кратковременно), то те дополнительные поступления в бюджет будут выведены по другим схемам-рюкзаки, ремонты дорог, миллионые премии чиновникам и т.п. Для простых украинцев, эта «борьба» обернется только очередным повышением цен, т.к. в «борьбу» добавились новые «борцы» а их лояльность оплачивать простым людям.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
3 липня 2018, 11:02
#
Мечты-Мечты :) Но Вы правы. Уж точно не при этом Президенте и Правительстве. Банальный передел.
Сегодня удивила новость, что Кернес поддержит Порошенка на пост Президента, вот причина в том что суды 2+ года переносят при каждом «чихе»
+
+45
OutofLaw
OutofLaw
3 липня 2018, 12:29
#
Александр, вот пишите правильные вещи, уже давно наблюдаю, но пишите такие вещи которые не относятся к Украине, как то все из области фантастики как должно быть…
от того что Вы знаете как должно быть, другой знает, третий, ведь не хрена же не меняется кардинально, все надеются на будущее, извините а с нынешней ситуацией как справляться будете, ждать? ведь года идут, сколько уже 26 год пошел Украине и все никак. Власть сейчас действует внаглую открыто, деребанят хуже попредников, если те пытались скрыть мутными схемами то последние сюжеты программы «Схемы коррупция в деталях» Радио свободы показывают что им (власти) просто на всех ****** посмотрите последнее расследование про шулявский мост и друга кличка, просто втупую деребан
+
+80
Maleficarum
Maleficarum
3 липня 2018, 9:28
#
«На самом деле сумма космическая, и если убрать все схемы и будет контроль, то никакие кредиты МВФ нам не нужны будут, потому как сумма минимум 5+млрд.дол., а как максимум дойдет и до 8 млрд.дол. » Никто никаких «схем » убирать не будет И никаких«5 и тем более 8 ярдов долларов» бюджет не получит. По простой причине. Из бюджета красть деньги сложней нежели на таможне. Бюджетными деньгами надо делиться со многими «соратниками» за лоббирование- лояльность- подкуп. Тогда как схемы на таможне приносят лавэ если не больше так уж точно без вышеупомянутых «накладных расходов»
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 липня 2018, 9:36
#
Не принесут, то и схемы закончатся весной, когда прийдут люди от Юли.
+
0
Cez
Cez
3 липня 2018, 11:32
#
Вы Юлю в каком контексте вспомнили?
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
3 липня 2018, 11:59
#
Она знает отлично, что такое Контрабанда, не словом, а делом :)
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
4 липня 2018, 7:17
#
Ее рейтинги контрабандные, не нада им верить
+
+20
20400808
20400808
4 липня 2018, 17:37
#
Юля — главнокомандующая армии. Надеюсь такого не будет.
+
+15
OutofLaw
OutofLaw
3 липня 2018, 12:32
#
Именно! если! убрать все схемы и эффективно тратить заработанное государством Украина бабло, то за 20 лет можно было сделать конфетку…
+
+88
Андрей Владимирович
Андрей Владимирович
3 липня 2018, 11:42
#
Ребята, чтобы побороть контрабанду, нужно изменить менталитет) о чем вы тут пишите)
+
+29
0xFF
0xFF
3 липня 2018, 15:17
#
Якщо не боротись з контрабандою, то менталітет не зміниться. Люди — не роботи. Менталітет не можна змінити обновивши прошивку
+
0
matroskin
matroskin
3 липня 2018, 18:35
#
При СССР в Украине марсиане жили, или может не в менталитете дело, а в полной безнаказанности т.к.сами в долях.
+
+50
SAndreyS
SAndreyS
4 липня 2018, 9:34
#
При СССР пограничники просто валили всех нарушителей без разбора, контрабандист он, диверсант или просто хочет сбежать из СССР.
А воровали в СССР «дай боже», все что лежит.

+
+15
matroskin
matroskin
4 липня 2018, 10:48
#
Я думаю 95-99% контрабанды проходит через официальные пограничные и таможенные посты просто её погранцы «не замечают», никто мешками через лес микроволновки или мобильники не тянет.
+
+30
SAndreyS
SAndreyS
4 липня 2018, 10:53
#
В целом так и есть, но и в этом случае все просто: в СССР не было частного импорта и экспорта и понятное дело, что и не могло быть такой контрабанды.

+
0
seaman
seaman
3 липня 2018, 12:58
#
Хорощо влада пошутила…
Воруют все кругом, воруют все в округе.
Воруют кореша, менты, кенты и их подруги.
Людей нормальных нет — ворюга на ворюге.
Воруют на работе и не дремлют на досуге!
Воруют на заводе, воруют с огорода
При любой погоде и в любое время года
Ворует и начальник, ворует и рабочий
Ворует и директор и все другие прочие
Сала, мяса нету, что такое? ну-ка стой!
Шо вы говорите, я не слышу, я глухой.
Ну же помогите, задержите вора! Боже мой!
Мужики я поделюсь, нех*й подымать тут вой!
+
0
swanforever
swanforever
3 липня 2018, 16:43
#
Можно было сразу озвучить настоящую подоплёку происходящего в двух словах и по сути — авакян решил влезть в долю с таможни.
Можно подумать народ не знает кто в нашей стране может быть «официальным импортёром»… только власть предержащие и их ставленники. С остальных снимут три шкуры — им не нужны конкуренты на рынке.
+
0
flydm
flydm
4 липня 2018, 12:03
#
Сколько себя помню, боряться с контробандой уже более 20лет. Дело в том, надо браться не только за таможню, а и внутренний контроль, где держнагляд, комитет по защите прав потребителей, и другие контролирующие органы которые обязаны защищать внутренний рынок? Почему тот кто, работает полностью официально постоянно должен страдать от не справедливой конкуренции? Ведь все для этого есть и законы (про якість та безпеку харчової продукції та сировини, про не добросвістну конкуренцію, и тд). Почему когда активрую внутренние ограны контраля в первую очередь достают тех кто работает полностью легально? Принцип один, пока тем кто продает контрабандный товар на внутреннем рынке будет это выгодно, можете до потери пульса кромсать тамжню и в итоге все равно этот товар будет попадать на рынок. До тех пор пока все этоне поменьеться, будет очередной пшик!!!
+
+20
SAndreyS
SAndreyS
4 липня 2018, 12:59
#
Правильно. А выход ровно один, продать нелегально должно быть возможно не больше пачки печенья за 10 грн.
А как это сделать? Ограничить кэш операции: покупка, продажа, внесение средств на счета, покупка валюты и.т.д.
Нелегально есть смысл ввозить, только когда можно нелегально продать, а нелегально продать можно только за кэш!
+
0
flydm
flydm
4 липня 2018, 12:04
#
И вряд ли при нынешней ситуации отечественные товаропроизводители поднимут цены, нужно быть полным идиотом, при такой конкуренции и при такой низкой покупательной способности подымать цены, это может себе позволить только монополист (обленерго, нафтогаз, и тд)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 липня 2018, 17:18
#
ВАЖНО! ЭЛЕКТРОННАЯ ПОЧТА НБУ — Рекомендації для зниження ризику шахрайських операцій (ФО, ЮО, ФОП)
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116430/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися