Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 липня 2018, 16:54

Як технологія блокчейн змінить світовий фінансовий ринок

Інтерв'ю з генеральним директором компанії Simcord Олександром Кудь про Систему Bitbon і перспективи її соціально-економічної значущості.

Сучасні тенденції комп'ютеризації та інформатизації значною мірою обумовлюють зміни, що відбуваються в системі економічних відносин між громадянами окремих держав і всього світу в цілому. Особливе місце в цих перетвореннях займають цифрові розробки, які приходять на зміну традиційним класичним фінансовим системам, роблячи їх функціонування простішим, прозорішим та зручнішим, а зберігання інформації — надійним та безпечним. Сьогодні з однією з таких розробок нас познайомить головний ідеолог та автор концепції Системи Bitbon Олександр Олександрович Кудь.

— Давайте повернемося в той час, коли ви вирішили створити власну економічну платформу. Розкажіть, як це було і що стало вашою головною мотивацією?

— З 2001 року я займаюся фінансовою тематикою та розробками наукомістких програмних рішень в галузі управління капіталом. З одного боку, я з 2009 року мав можливість спостерігати за неймовірними темпами розвитку та популяризації технології блокчейн у фінансовій індустрії і міг об'єктивно оцінити можливі недоліки існуючих криптовалюта. З іншого боку, після того як індустрія блокчейна до 2015 року визначилася з основним вектором свого розвитку, мною були вивчені всі значущі розробки, присвячені темі блокчейна, та прийнято зважене рішення почати розробляти більш досконалу децентралізовану систему, яка стала б відповіддю на багато заперечень у полеміці про незабезпеченість активами цифрових валют. Саме з метою вирішення питань забезпеченості криптоактивів та створення сучасного механізму обліку і контролю майнових прав на активи була розроблена Система Bitbon.

— Як ви вважаєте, за рахунок чого відбудеться досягнення вищезгаданої мети?

— За рахунок того, що, по-перше, за 17 років існування нашої компанії ми знайшли колосальний досвід в області розробок високонавантажених програмних рішень, пов'язаних з фінансовою сферою. А по-друге, варто зазначити, що всі розробки ведуться в рамках міжнародного права. Так, на сьогоднішній день компанія Simcord має два зареєстрованих на міжнародному рівні патенти, третій знаходиться на стадії розгляду в США. Дані патенти відносяться до трьох основних напрямків, які в найближчі 10 років будуть інтенсивно розвиватися за допомогою технології блокчейн.

— Розкажіть про ці патенти детальніше.

— У першому патенті йдеться про управління майновими правами, а в другому — про передачу цифрових цінностей. У третьому описаний принципово новий вид інвестування та управління своїми частками і правами в бізнесі, який називається контриб’ютингом. Тут я хотів би підкреслити, що це абсолютно новий вид діяльності. Він зароджується зараз, в епоху нової цифрової економіки, і найближчими роками прийде на зміну вже застарілим інвестиційним моделям.

— Що сьогодні являє собою Система Bitbon?

— На офіційних інтернет-ресурсах, присвячених Системі Bitbon, представлено вже досить багато інформації. Можу процитувати базове визначення з додатковими коментарями, які допоможуть зрозуміти основні можливості Системи Bitbon, думаю, цього буде цілком достатньо для того, щоб у читача склалося загальне уявлення про наш проект.

Система Bitbon — це цілісна децентралізована система, реалізована на базі технології блокчейн, що представляє по своїй суті платформу для контриб’ютингу за умовами публічних контрактів Bitbon різних проектів та управління правовідносинами між її учасниками, де ключовим компонентом є Bitbon.

Людям важливо зрозуміти, що Система Bitbon — це платформа, а не криптовалюта. Bitbon у ній є важливим компонентом, за рахунок якого відбувається взаємодія між учасниками системи. Сам по собі Bitbon може передаватися, обмінюватися на інші види активів, продаватися та купуватися на біржах з метою участі в контриб’ютінгу, або просто може бути використаний в якості активу для зберігання власних коштів, платіжної системи для покупок в інтернет-магазинах і торгових об'єктах, а також може використовуватися в різних сферах підприємницької діяльності.

В силу своєї забезпеченості, якої вдалося досягти завдяки закладеним у Bitbon механізмам, передбаченим фондом капіталізації, наш фінансовий інструмент має властивість постійної капіталізації, що робить позитивний вплив на його ринкову ліквідність і ціноутворення.

— Унікальність Системи Bitbon та принципів взаємодії її компонентів зумовила впровадження нових термінів — «контрактат», «контриб’ютинг» і «контрибутори». Що вони означають?

— Давайте по порядку. Почнемо з контрактата. Контрактатом можна назвати будь-яку компанію або фізичну особу (підприємця), яким необхідні кошти для реалізації свого бізнес-проекту. Вона ініціює створення в Системі Bitbon громадського договору з докладним описом власного проекту, а капіталізація його бізнес-ідеї здійснюється завдяки численним партнерам (контрибуторам), права яких, в тому числі і на отримання доходу від проекту, гарантовані публічним контрактом Bitbon конкретного проекту.

Контриб’ютинг — це вид діяльності, спрямований на отримання додаткового доходу користувачем Системи Bitbon від його участі в реалізації бізнес-проектів, які він обирає самостійно. Контриб’ютинг починається в той момент, коли користувач Системи обмінює наявний у нього Bitbon на Projectbon будь-якого проекту. Відповідно, користувач, який займається контриб’ютингом, отримує статус контрибутора.

— А від чого залежить його прибуток?

— Величина додаткового доходу контрибуторів прямо пропорційна їхній пайовій участі в тому чи іншому проекті. Дохід від контриб’ютинга знаходиться повністю в розпорядженні контрибуторів на будь-якому з етапів реалізації бізнес-проекту.

— Чи може користувач Системи Bitbon бути контрибутором відразу в декількох проектах, чи є якісь обмеження?

— Звичайно, в Системі Bitbon немає абсолютно ніяких обмежень. Просто такий користувач буде вважатися контрибутором для кожного проекту окремо. І я зовсім не виключаю, що багато контрибуторів будуть створювати свої інвестиційні портфелі в Системі Bitbon і отримувати за ними постійний прибуток, незалежно від того, в якій країні реалізується проект і де знаходиться сам контрибутор.

— На чому базуються основні принципи роботи Системи Bitbon? Які процеси лежать в основі її роботи?

— Робота Системи Bitbon побудована навколо технології блокчейн. Це забезпечує децентралізований принцип управління, безпеку зберігання даних і дозволяє кожному учаснику Системи вільно отримувати інформацію про випуск, передачі, дроблення номіналу та інші операції з Bitbon. Таким чином, сама по собі природа блокчейну виключає загрозу злому, а використовувані в цілях конфіденційності та захисту криптографічні методи забезпечують максимально високу стабільність.

— Я правильно розумію, що користувачі Системи Bitbon зберігають свої Bitbon або Projectbon в електронних гаманцях?

— В принципі правильно. За допомогою функціональних можливостей та механізмів, закладених у Систему Bitbon, її учасники можуть використовувати Assetbox (так званий цифровий гаманець) для зберігання або передачі один одному Bitbon і Projectbon. Усі транзакції усередині Системи реєструються в блокчейні. Це забезпечує безпеку і прозору взаємодію учасників, що створює при цьому високий рівень довіри до Системи Bitbon.

— Пане Олександре, розкажіть, як регулюється взаємодія безпосередньо між учасниками Системи, адже кожна зі сторін може по-своєму трактувати умови угоди?

— Це дуже важливий момент. Хочу відразу ж сказати, що змінювати або порушувати умови угоди в Системі Bitbon неможливо. Використання технології блокчейн гарантує фіксацію і зберігання всіх прав та зобов'язань кожної сторони угоди, що здійснюється в Системі Bitbon. Жодна угода (проект), що не відповідає вимогам Системи Bitbon, викладеним в публічному контракті Системи Bitbon, а також у публічному контракті Bitbon конкретного проекту, не буде допущена до Системи Bitbon.

Я хочу зробити акцент на тому, що в основі Системи Bitbon лежить фундаментально важливий документ, в якому зазначено 55 положень — це публічний контракт Системи Bitbon. По суті, він є основною установчою угодою компанії Simcord з усіма учасниками Системи Bitbon. Дана угода описує завдання та цілі Системи Bitbon, визначає і закріплює основи її розвитку, а також встановлює звід основних правил і умов, дотримання яких є обов'язковим для всіх учасників Системи Bitbon, в тому числі для учасників-контрибуторів.

Контриб’ютинг, як вид діяльності контрибуторів, можливий тільки в рамках Системи Bitbon. Він здійснюється за певним сценарієм, описаним у спеціальному документі — публічному контракті Bitbon кожного конкретного проекту окремо, який готує Bitup-агентство на замовлення контрактату. У ньому вказуються всі процедури та умови випуску, правила передачі, способи забезпечення Projectbon, алгоритм дій всіх учасників з реалізації проекту, отримання контрибуторами доходів від участі в проекті. Технологія блокчейн не дозволить учасникам видозмінити погоджений ними ж план дій щодо реалізації проекту. Варто підкреслити, що дохід від контриб’ютинга всі учасники отримують в Bitbon, який можуть використовувати на свій розсуд, у тому числі обмінявши його на класичні гроші.

У контексті вашого питання додатково зазначу особливу роль Bitup-агентства. Це учасник Системи Bitbon, який має унікальне право приймати рішення про допуск чи недопуск проекту до IBO (Initial Business Offering — первинна бізнес-пропозиція) та в разі його прийняття здійснювати супровід в Системі Bitbon за умовами громадського договору Bitbon конкретного проекту. Іншими словами, Bitup-агентство представляє і захищає інтереси контрибуторів.

— Ви позиціонуєте Bitbon як забезпечений фінансовий інструмент, а ніж він забезпечений?

— Основна характеристика Bitbon, за допомогою якої ми закладали міцний фундамент у плані надійності та необмеженого потенціалу використання, полягає в його повному забезпеченні певною частиною майнових прав на активи. Дана концепція була реалізована саме завдяки механізмам автоматичного контриб’ютинга фонду капіталізації Bitbon в інтересах всіх користувачів Системи Bitbon згідно з положенням 27 громадського договору Системи Bitbon, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті. При цьому активами можуть виступати будь-які цінності — від рухомого або нерухомого майна аж до інтелектуальної власності. Тому Bitbon володіє реальною цінністю, яка формується на підставі вартості включених в нього різних типів активів та перспектив їх розвитку.

— І все-таки, чим ваш фінансовий інструмент відрізняється від будь-якої іншої цифрової валюти, реалізованої на блокчейні?

— Наша розробка об'єднує всі властивості криптоактиву, який, в свою чергу, базується на класичних властивостях криптовалют. Все це втілене в Bitbon — криптоцінності, що базується на сімнадцяти властивостях, які складають цілу систему, — і дозволяє визначити вартість будь-якого майна та несе в собі організуючий процес, так як є ключовим компонентом Системи Bitbon. Така модель дозволяє кожному користувачеві вигідно і безпечно здійснювати своє право володіти і розпоряджатися цінністю, в основу якої закладено потенціал розвитку глобальної соціальної значущості у всіх сферах суспільного життя.

— На даний момент ведеться полеміка з приводу регулювання ринку криптовалют на законодавчому рівні. Як ви збираєтеся вирішувати чи, можливо, вже вирішили це зовсім неоднозначне питання?

— Тема регулювання дійсно актуальна, однак в нашому випадку все однозначно. Законодавче регулювання Bitbon здійснюється виключно в правовій площині держави, платником податків якої є учасник Системи Bitbon, що забезпечує при цьому прозорість усіх процесів і взаємодії всіх учасників. Завдяки закладеному принципу роботи у власників активів та учасників Системи Bitbon є можливість встановлювати та контролювати свої правовідносини з можливістю перебування в обігу тільки права на придбання права власності на активи. Це означає, що саме майно залишається у власності його власника на умовах, прописаних в публічному контракті Bitbon кожного проекту окремо.

— І на завершення хотілося б підсумувати все вищесказане. Олександр, яким ви бачите Bitbon у довгостроковій перспективі?

— Копання Simcord ставить перед собою глобальні цілі. Тому в довгостроковій перспективі я бачу Bitbon оптимальним інструментом для управління, оцінки й вимірювання вартості будь-якого типу цінностей, що стане міцною основою для появи загальної світової бази даних, оновлюваної в режимі реального часу і міститиме об'єктивну інформацію про всі активи та ресурси, доступні світовій економіці. Це, в свою чергу, призведе до появи нових методів аналізу, що дозволяють грунтуватися на точних математичних розрахунках раціонального використання всіх ресурсів для максимально ефективного управління розвитком людського суспільства.

https://www.simcord.com/

Коментарі - 14

+
0
Bank Noname
Bank Noname
3 липня 2018, 11:19
#
После того как на биржах начали торговать фьючерсами и опционами (по сути воздухом) я уже ничему не удивляюсь. Почему бу не торговать и некими Мировыми Активами? Ах да забыл самое главное, реестр будет вестить на блокчейне, это важно
+
0
zwyagel
zwyagel
3 липня 2018, 11:58
#
Доброго дня, не могли бы вы уточнить, что именно вы имели ввиду? Дело в том, что я являюсь их клиентов с 2012 года и проблем не было ни каких за это время, а это новый продукт который запускает холдинг и я вложил в него определённую сумму, не хотелось бы попасть в просак. Благодарю.
+
+13
Bank Noname
Bank Noname
3 липня 2018, 12:18
#
Вы купили BitBonы?
+
0
lukapacioli
lukapacioli
3 липня 2018, 12:42
#
Ну не надо, право, благодарить… Ну перестаньте…
— «я вложил в него определённую сумму,»
— «не хотелось бы попасть в просак»

Чёт тут не стыкуется…
Вы уже «вложили», но всё ещё хотите «не попасть»…
+
0
lukapacioli
lukapacioli
3 липня 2018, 12:35
#
Первым майнером был небезызвестный Шура Балаганов, под чутким руководством тов. Паниковского.
Помните, знаменитое — «Пилите, Шура, пилите — она золотая...».
Так и тут — покупайте и грузите BitBonы бочками… командовать парадом буду…
Читайте и перечитывайте Ильфа и Петрова… там «всё это» давно и красноречиво описано.
+
0
z4444x
z4444x
3 липня 2018, 14:34
#
И я тоже хочу денег как lukapacioli. И про Балаганова слышал. Но аргументы какие кроме стеба?
+
0
zwyagel
zwyagel
3 липня 2018, 12:51
#
И всё же! Конкретного ответа на свой вопрос я не получил. Хотелось бы конкретики — на чём основываются ваши выводы? Если бы я слушал трёп вокруг меня такого плана — я бы до сих пор ходил на работу с 8.00 до 20.00, ждал бы пятницы и радовался выходным. По этому прошу написать по существу вопроса, мне действительно интересно на чём основаны такие выводы — может я чего то не усмотрел и нужно, что то срочно предпринимать по возврату средств?
+
0
lukapacioli
lukapacioli
3 липня 2018, 14:42
#
«нужно, что то срочно предпринимать...» — Купите ещё! не останавливайтесь на достигнутом.
Продайте что-нибудь не нужное… квартиру, дачу, машину… родину… и вложитесь в BitBon… — на блокчейне!
Будущее за BitBonom!
не обращайте внимание на местных троллей — это они из зависти! это жалкие фиатные личности — Вы криптовик, Вы на блокчейне! Вы настоящий, Вас не подделать, Вы криптоГерой!
Я Вами горжусь…
+
+14
Bank Noname
Bank Noname
3 липня 2018, 14:56
#
Биток обеспечен только спросом спекулянтов, по сути воздухом. Здесь ребята решили обеспечиться некими «имущественными правами» и супер-пупер контрактом. То есть тем же воздухом. Вывод — с таким же успехом/риском можно вложиться в биток. А блокчейн тут вообще упомянут для красного словца, он к экономической сути затеи никакого отношения не имеет. С таким же успехом вся эта модель могла крутиться на одном-единственном серваке в подвале компании Симкорд. И не факт что это не так. Учитывая, что система только стартует.
+
0
zwyagel
zwyagel
3 липня 2018, 17:55
#
Я криптовиком ни когда не был и не буду, но я понимаю все процессы там происходящие…
+
0
zwyagel
zwyagel
3 липня 2018, 18:06
#
Я криптовиком ни когда не был и не буду, но я понимаю все процессы там происходящие… ***Система Bitbon — это платформа, а не криптовалюта.....*** — ясно же написано, Вы даже не удосужились прочитать текст как следует не то, что бы разобраться во всём, но выводы уже сделали… И всё же — если *это всё *** * на чём то же основывались ваши выводы, вот мне интересно, что я пропустил. Мне действительно интересно ваше мнение как специалиста (я надеюсь на это по крайней мере), что бы не совершать таких ошибок в будущем. Мы же с вами знаем, что успешные люди на протяжении всей жизни чему то учатся и совершенствуют свои познания, а остальные *всё знают.*
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
3 липня 2018, 21:52
#
На мой взгляд, ничего «пионерского» в этой платформе нет.
В принципе, эта платформа есть та же самая биржа, но для венчурного капитала и с немного другими правилами.
Это просто НОВАЯ СХЕМА движения капиталов, в которой новый посредник обеспечивает себе стабильный доход на новых условиях.
И вообще, проблема современных финансовых систем лежит в плоскости ЮРИСПРУДЕНЦИИ, а решение этих проблем зависит от ПРАВОВОЙ СИСТЕМЫ государства.
Ведь финансы по своей сути есть ОБЯЗАТЕЛЬСТВА субъектов экономики, и в частности их НЕисполнение приводит к различным кризисам.
Единственным плюсом этой платформы будет ОСВИДЕТЕЛЬСТВОВАНИЕ(фиксация, запись) транзакцийпосредством технологии блокчейн, которая исключает возможность изменения транзакций «задним числом»или их подделку.
Но опять же, в государствах с сильными правовыми системами это не нужно, а в государствах со слабыми правовыми системами — не приживётся.

+
0
robiron
robiron
25 липня 2018, 18:05
#
По-моему любой проект, бизнес, крипта держится на плаву не только из-за его полезности, а и веры в него людей, которые его создают и используют. Если так ко всему относиться, то почему вы являетесь клиентами банков, они могут закрыться, трясетесь за деньги, они могут в считаные дни потерять ценность. По-вашему так все что нас окружает и все структуры и государства держатся на так называемом «воздухе». На самом деле мы просто переходим из мира офлайн в мир онлайн. Раньше все кричали, что интернет банкиг это хрень и все заговор массонов, а сейчас не понимают, как это выйти в банк и стоять там в очереди в кассу, чтобы комуналку оплатить… Начните уже свыкаться с тем, что мы входим в цифровой мир и это классно! А это проект создает цифровую экономику, дает возможность безопасно инвестировать в проекты и иметь с этого выгоду. Это очень даже интересно, можно хотя бы попробовать разобраться в этом)
+
0
Сандра Ингер
Сандра Ингер
14 жовтня 2018, 21:22
#
Ценнее актива, чем человеческий ресурс наверное ещё не придумали. Но общей цели и веры мало, нужно ещё научиться не ходить по головам тех, кто верит и нацелен. Я не верю. Крипта у меня ассоциируется с мошенниками, ворьем и сгоревшим («благодаря» первым) шикарным ноутом. Уверена, что мнение большинства идентично моему в большей или меньшей степени. Остальные не знают вообще, что это такое. Лишь маленькая кучка «избранных» пыжится в надежде урвать кусок пожирнее. Но, до тех пор, пока это не будет реально нацелено на благо всего общества, безо всяких подводных камней, это будет терпеть неудачи, как все нежизнеспособное. Польза должна превышать вред. Это экологичное мышление. Вот за ним будущее. Не за блокчейном.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися