Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2018, 18:29

Данилюк попередив про можливий стрибок інфляції

Міністр фінансів Олександр Данилюк розіслав народним депутатам листа, в якому закликає негайно ухвалити закон про антикорупційний суд і тим самим розблокувати фінансування від МВФ.

Міністр фінансів Олександр Данилюк розіслав народним депутатам листа, в якому закликає негайно ухвалити закон про антикорупційний суд і тим самим розблокувати фінансування від МВФ.
Олександр Данилюк/Фото: rbc.ua

Про це свідчить копія листа, яку отримала «Українська правда».

Данилюк просить нардепів «відкласти в сторону усі існуючі політичні суперечки» і «прийняти рішення історичної важливості».

«Нагадую, що затверджений Парламентом державний бюджет на 2018 рік базувався на припущенні, що Україна успішно реалізує програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це передбачає, в тому числі, створення Вищого антикорупційного суду. Критично важливим є голосування за закон в узгодженій з нашими міжнародними партнерам редакції», — пояснює посадовець.

Він попереджає, що якщо Верховна Рада не ухвалить цього рішення, на країну чекають «серйозні фінансові та політичні наслідки».

Данилюк нагадує, що невиконання програми МВФ позбавляє Україну можливості отримати кредити на фінансування держбюджету і довіри іноземних інвесторів. І це, за словами міністра, на тлі того, що протягом наступних п'яти років Україні необхідно виплатити за зовнішніми боргами більше 23 млрд доларів.

«У разі зриву програми видатки бюджету 2018 року мають бути скорочені на суму близько 4 млрд доларів. Для стабілізації ситуації держава буде змушена витрачати свої золотовалютні резерви, що призведе до девальвації гривні та стрибку інфляції», — наголошує він.

Міністр прогнозує, що подібний сценарій є загрозою національній безпеці країни та «відкине державу в розвитку на роки назад».

Що говорить МВФ

  • Фонд незадоволений останніми рішеннями уряду щодо повноважень Мінфіну та підпорядкування ДФС. Про це сказано в листі голови місії Міжнародного валютного фонду в Україні Рона ван Рудена до українського уряду.
  • МВФ заявив, що прийняття закону про антикорупційний суд з поправками, які забезпечать його повну відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії, критично важливо для продовження кредитування України з боку Міжнародного валютного фонду.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 8

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
1 червня 2018, 18:35
#
Так керманыч НБУ уже ж предупредил народ- что валюты на всех не хватит. Будут опять «ЧП» валютные вводить — а не как обещали рошеновые« либерализацию внедрять»
+
+15
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
1 червня 2018, 18:47
#
А разве кто-то в стране против? Все украинские чиновники полностью «за», дело за мелочью — определить круг лиц в сферу деятельности этого суда не входящих. А уже в этом деле надо всё внимательно взвесить и обсудить, так что нечего торопить вдумчивых людей.
+
+52
irakez
irakez
1 червня 2018, 19:21
#
Если курс упадет на 3-4-5 грн, то он только сравняется с заложенным в бюджете, по которому рассчитаны все налоговые и таможенные поступления. Так что не только невелика потеря, но будет даже полезно.
+
+8
vladymyrkiev
vladymyrkiev
3 червня 2018, 8:46
#
Интересно так — когда работал, молчал типа всё в стране было зашибись. А как без 5 минут выперли, так сразу адепт 'всё пропало'.
+
+53
lukapacioli
lukapacioli
3 червня 2018, 10:35
#
Для понимания неизбежности и возможной величины инфляции — НЕ нужно быть министром финансов.
Посмотрите на динамику нефтяных цен (цены на газ к ним привязаны.
Цена бочки (баррель)BRENT год назад — 52 дол
Цена сейчас — 77 дол\барель.

Получаем 48% роста мировой цены на энергоносители за 1 год. И это в твердой валюте!
Как следствие — рост цен на всё (- бензин\дизтопливо, -газ, -э\э, — проезд в транспорте, — отопление, — производство хлеба, и тд и т.п). Начнется уборка урожая — уже с новой ценой на дизтопливо,… и пошло-поехало.
Поэтому рост цен в Украине — неизбежен! Никакими подачками от МВФ, антикоррупц. судами и пр. припарками — от этого не спастись. Грядущее повышение цен на общ.транспорт в Киеве в 1,6-2 раза — одна из этих первых ласточек

Повторяю — это объективно и неизбежно. Все остальные вальсирования, письма, заявления, заседания ВР, выступления и пр и пр — от лукавого.
+
0
gudini
gudini
3 червня 2018, 10:45
#
Мировые цены конечно здорово… А когда уже будут мировые зарплаты??? У простых смертных? И так нет покупательской способности.
+
+30
matroskin
matroskin
3 червня 2018, 23:44
#
Странные люди, пол миллиарда евро ментам на вертолеты-есть без проблем, зато без очередного кредита-аврал, даже газ в 7 раз подымем, только дайте денег потратить.
+
+30
Fabron
Fabron
4 червня 2018, 8:08
#
Минус еще 10% населения Украины!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися