Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2018, 8:14

Нерезиденти зміцнили гривню. Про що варто подумати

Минулий тиждень показав, як своєчасним, професійним і «вдалим» вливанням нерезидентами всього близько $90 млн, можна в сукупності обвалити курс на 60 копійок на доларі за три дні. А якщо хтось захоче зіграти в іншу сторону? Або в обидві? 

Минулий тиждень на валютному ринку виявився дуже показовим для розуміння реальних масштабів і внутрішніх мотиваторів руху курсу на українських торгах.
Нацбанку варто задуматись, наскільки вразливим є наш ринок до ігор великий валютних спекулянтів

Останні декілька днів стали дуже показовими для розуміння реальних масштабів і внутрішніх мотиваторів руху курсу на українських торгах. І над цим варто задуматися всім українським владним структурам, які відповідають за стабільність фінансової системи країни. В першу чергу — Нацбанку і Міністерству фінансів. І не тільки з точки зору одномоментного зміцнення гривні, але і з позиції того, наскільки наш валютний ринок вразливий перед серйозними валютними спекулянтами в тому випадку, якщо вони вирішать серйозно «покачати курс» гривні. Причому, як в одну, так і в іншу сторону.

Вже не одна країна, що розвивається, несла великі втрати за рахунок серйозних спекулятивних ігор з її слабкою валютою. Кризи 1998 року, 2008 року і інших років били саме по таких ринках, а основний удар припадав на валюти і цінні папери таких держав.

За період з останньої декади січня і по 2 лютого курс долара на міжбанку з «розігрітих раніше» 28,90 гривень поступово просів спочатку до 28,465-28,49 гривень (ранок 29 січня). Потім до середи він раптом різко обвалився. Після чого почався пошук «дна» і за підсумком тижня долар втратив 61 копійку, зупинившись на рівні 27,85 / 27,87 гривень.

Якщо дивитися на це в процентному співвідношенні, як це люблять робити в Нацбанку, то це не так багато — в межах 2%. Але якщо говорити про абсолютні цифри, та ще й стосовно обсягів нашого щоденного валютного ринку («живими» максимум до $345 млн в день ) — то картина не така і проста.

Що ж змогло так зміцнити гривню за такий короткий період?

Якщо відкинути ситуативні чинники: наближення кінця місяця, активність аграріїв і проведення тендера 4G, який змусив потратитися в гривні наших мобільних операторів (в тому числі, і частково скидаючи валюту для формування гривневого ресурсу), то причину різкого вливання валюти на наш міжбанківський ринок потрібно шукати в іншому.

Відповідь криється в цифрах Міністерства фінансів і Нацбанку: нерезиденти на 1 лютого збільшили портфель гривневих ОВДП на 2,54 млрд грн — з 5,765 млн грн до 8,305 млрд грн. Якщо порівняти ці цифри з об'ємом викупу Нацбанком надлишка пропозиції валюти на міжбанку минулого тижня, і відняти чисто клієнтські продажі експортерів і самих банків (вони також купували ОВДП, скидаючи частину своєї валютної позиції) — то отримаємо приблизно схожі цифри.

У понеділок НБУ купив через «запити кращого курсу», за нашими даними, $40 млн за курсом близько 28,24 гривень. У вівторок в тому ж форматі він придбав ще $40 млн за ціною близько 27,98-28,02 гривень. В середу — вже $130 млн через два аукціони за курсом близько 27,83 гривень. Тобто разом за три дні — еквівалент майже 5,9 млрд грн. З них більше половини припало на продажі валюти українськими компаніями, решта — продаж валюти нерезидентами для купівлі ОВДП за гривню. Це безсумнівно позитивний фактор з точки зору залучення настільки дорогоцінної валюти в країну.

Але є й інший бік питання. Ситуація показала, що своєчасним, професійним і «вдалим за випадковим збігом обставин» вливанням всього близько $ 90 млн, нерезиденти можуть обвалити курс на 60 копійок на доларі за три дні. А що таке $90 млн доларів для будь-якого серйозного американського або азіатського хедж-фонду? Та ще в разі, якщо в нього буде додаткова мотивація крім завдань банального короткострокового заробітку. Наприклад, довгострокові інтереси в сільському господарстві, контроль за такими ресурсами як чисті ліси, вода або на худий кінець — ядерним могильником.

НБУ, викуповуючи валюту в ці дні, не тільки істотно поповнював свої ЗВР, а й утримав таким чином від більш серйозного обвалу долар в цей період. А якщо хтось вирішить так зіграти на суми на кілька порядків вище? А потім несподівано вирішить зіграти в іншу сторону, знову ж таки «за випадковим збігом обставин»?

Мабуть наші читачі бачили хоча б один з гучних фільмів про біржових спекулянтів. А життя зазвичай ще складніше і жорсткіше. Чи є у НБУ і Міністерства фінансів план дій в такій можливій ситуації або зараз стоїть завдання за всяку ціну набратися ресурсів, а там розберемося — ми не знаємо. Висновки робіть самі…

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1. Ліквідність у банківській системі і календарний фактор. В даний час залишки на коррахунках банків коливаються в межах 44-46,6 млрд гривень. Цього цілком достатньо для підтримки банківської системи в нормальному стані. В той же час ці ресурси не провокують активних спекулятивних ігор на міжбанку, тому що в першій декаді місяця клієнтам потрібно робити розрахунки по заробітній платі за січень та інші господарські витрати. Це знизить тиск на курс;

2. Купівля валюти для репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній. Це найбільша загроза для гривні цього тижня. Зростання попиту на валюту з боку таких клієнтів в поєднанні зі зростаючими апетитами імпортерів енергоносіїв (що характерно для першої декади кожного місяця) створює спокусу для експортерів і спекулянтів пограти «на підвищення» в межах наявних у них гривневих і валютних ресурсів.

3. Зростання різниці між готівковим і міжбанківським валютними курсами. В останні дні минулого тижня котирування готівкового долара знову почали перевищувати при продажу рівень міжбанку. Якщо ця тенденція посилиться, це буде стимулювати активні спекулятивні переливи валюти з однієї частини цього ринку на іншу, що почне тиснути на котирування міжбанку. Основним обмежувачем апетитів спекулянтів залишиться все той же фізичний обсяг попиту на валюту, забезпечений «живою» гривнею у покупців.

У разі розриву між готівковим і безготівковим ринками в межах до 10 копійок, особливих загроз для гривні виникати не буде. Але якщо він буде перевищувати 12-15 копійок, активність спекулянтів різко зросте.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

5-7 лютого (понеділок — середа). Тренд по курсу на міжбанку знову сформують ситуативні інтереси великих гравців, а також поведінка самого НБУ. Обсяги операцій складуть до $ 320-390 млн при укладанні до 560-640 угод. Поступово в обсягах скупки валюти будуть все більшу частку займати угоди «дочок» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Особливої ​​активності з боку Нацбанку у вигляді інтервенцій в цей період ми не очікуємо;

8 та 9 лютого (четвер — п'ятниця) активність на ринку традиційно знизиться в п'ятницю за рахунок ефекту закінчення ділового тижня. Але в четвер ми очікуємо як максимального обсягу операцій, так і зростання активності клієнтів. Причина — до господарських операцій самих клієнтів додасться основна маса купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. У цей період в разі стрибка курсу вище 28,10 гривень — ми очікуємо появи Нацбанку з «запитом кращого курсу» з продажу долара.

На четвер «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 420 млн при укладанні до 620-650 угод. У п'ятницю — не більше $ 310-330 млн при укладанні до 490-520 угод.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні ситуація знову буде повністю відображати поведінку міжбанку з відхиленням між готівковим і безготівковим курсами в межах до 10-12 копійок. «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 27,85-28,20 гривень. Спред по долару в банках буде в межах до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20 копеек.

На міжбанку. Поведінка курсу цього тижня буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших гравців міжбанку, дій самого НБУ, а також «нервозності» «дочок» компаній нерезидентів, що виводять чергову частину дивідендів за графіком, узгодженим з Нацбанком.

Якщо вони не будуть гарячково скуповувати валюту (а часовий лаг їм зазвичай на це дається), а віддадуть перевагу тактиці вичікування оптимального курсу без особливих надривів по скупці валюти — котирування міжбанку сильно не зростатимуть. Але у разі масового одночасного їх виходу на торги — вони ризикують переплатити не менше 10-15 «зайвих» копійок на доларі тільки за рахунок спекулятивного розігріву ринку в цей період. Нацбанк буде «забезпечувати» їх валютою через інтервенції тільки в разі стрімкого зростання котирувань на 20-25 копійок за день, що все ж малоймовірно.

Якщо «іноземці» не будуть особливо панікувати по скупці валюти в цей період, а Нацбанк у разі потреби буде вчасно реагувати на перекоси попиту та пропозиції на торгах, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 27,80-28,10 гривень.

Основними операторами на ринку будуть: сам Нацбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, УкрСиббанк, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний і ТАСкомбанк, а також кілька банків колишньої третьої групи за класифікацією Нацбанку, які в основному працюють в форматі «в дві сторони».

Коментарі - 20

+
+228
Александр Кайт
Александр Кайт
5 лютого 2018, 9:05
#
У Минфина почти каждую неделю один и тот же прогноз:
Поведение курса на этой неделе будет полностью зависеть от ситуативных интересов крупнейших игроков межбанка, действий самого НБУ.

Zz отличное умозаключение!
+
+128
Nekrasov
Nekrasov
5 лютого 2018, 10:12
#
Для Андрей Новосёлов. Статья о другом, прочитайте первые несколько разделов, кроме прогноза на неделю там аналитика дана. Они пишут о глубинных причинах происходящего, а также о том, что может очень серьезно влиять на рынок. Другие сайты этого на пишут, не знаю может просто бояться или так далеко не заглядывают. Минфин это делает и в этом их фишка.Есть над чем задуматься по поведению нерезов в последнее время на фоне внутренней истерии о том, что как все плохо. Кризис, который сделал Сорос в Индонезии, точно так же начинался, чем закончился -помнят в Индонезии до сих пор. Думают ли наши власти о такой потенциальной угрозе как спекулятивный разогрев рынка, а затем крупная игра вверх-вниз и окончательное разорение оставшихся тут сказать не могу, надеюсь, что думают. Но то что нам стоит об этом помнить и подумать об этом, так это точно. Кстати, почему-то другие сайты эту тему не подымают вообще, а тема очень даже непростая.
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
5 лютого 2018, 11:04
#
Ну так специализированный эк. портал только 1 есть
+
+30
bampi
bampi
5 лютого 2018, 11:24
#
Абсолютно верное замечание. Я бы добавил следующее, что НБУ не предоставляет разрез держателей по странам, как, например, США — http://ticdata.treasury.gov/Publish/mfh.txt И думаю, что завод денег связан ни сколько с инвестиционной привлекательностью (считаем по NPV + TCA(здесь следует следить за программой «долгосрочного финансирования» от НБУ — убыточно выходит), сколько с возможностью отмыть средства и перекачать из европейских и штатовских юрисдикций в Сингапур или другие офшоры, которые не под автоматическим обменом финансовой информации. Поэтому соглашусь, что какой был прилив, то отлив будет куда мощнее.
+
+30
Nekrasov
Nekrasov
5 лютого 2018, 11:34
#
Для bampi — Не исключено, что Вы правы… Хотя категорически бы не хотелось, чтобы это были очередные «облигации Януковича» в каком-либо новом формате. Надеюсь, что хоть эти покупатели ОВГЗ — относительно добросовестные покупатели, а не очередные Рога и копыта от власти.
+
+15
labcheb1
labcheb1
5 лютого 2018, 11:45
#
Когда курс гривни падал Гройсман говорил, что это сезонный фактор и все под контролем. А Нацбанк говорит, что курс у нас плавающий, поэтому все ОК.
Вот только они забывают, что если, к примеру, Евро значительно проседает перед Долларом или наоборот, то на цены в супермаркетах, в этих странах, это никак не влияет. А вот у нас бизнес сразу подтятягивает цены выше верхней планки, а после отката их никто уже не опускает. Тоесть, за любое резкое колебание курса платит народ!
Может, все таки, не стоит нашу экономику мерять по экономикам развитых стран? У меня вопрос к Гройсману, если вы говорите, что падение курса это сезонный фактор, то почему Нацбанк так неактивно реагирует на курс, делая более значительные интервенции? Почему вы стимулируете инфляцию и обворовуете украинцев? Кто на этом зарабатывает?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
5 лютого 2018, 15:00
#
Продукты питания- очень даже реагируют и откатываются с курсом. Но импорт с длительной доставкой и сроком годности- увы, реже. Представьте себе: вы импортер и купили товар за 100$ при курсе 27, а курс поднялся до 30, т.е. продав товар за 2700грн вы не выйдете на цену 3000, т.е. -300 грн. Так что- это всего лишь запас прочности ориентированный на риски. Если бы было известно что курс 1-2 раза в год всего лишь прыгнет- сумму размазывали бы по ценообразованию на целый год, либо делали закупки в определённый период. Так что тут вы мимо =)
+
+29
labcheb1
labcheb1
5 лютого 2018, 22:48
#
Я являюсь владельцем такого бизнеса. И поверьте, что дорожает не только импорт, но и цены на отечественные товары потихоньку за ним подтягиваются. Снимите пелену с глаз и реально посмотрите на вещи. К примеру, за год цена на наше молоко выросла на 60%! Но лохи этого в упор не замечают.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
5 лютого 2018, 23:24
#
Имелось в виду, что если бакс подорожал>продукты подорожали, бакс откатился>продукты откатились. А то молоко что я покупаю, за год с 18 до 20 грн подорожало, так что легковерные люди скорее всего- ваши покупатели. С такой инфляцией все виды товаров будут дорожать, просто тень на плетень не надо наводить. И да, google cache за 16ый год точно может показать динамику цен fozzy сети супермаркетов. Конечно, не самый лучший пример, но их цены остались в кэше.
+
0
labcheb1
labcheb1
6 лютого 2018, 13:11
#
Это где молоко по 20 грн продают? Вы когда последний раз покупали молоко? Вы на какой планете живете? Или все таки, здесь в Королевстве Кривых Зеркал, его яркий представитель?
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
6 лютого 2018, 14:11
#
http://fozzyshop.com.ua/moloko/38813-moloko-garmoniya-nezhirnoe-p-e-4820005258703.html
http://fozzyshop.com.ua/moloko/18857-moloko-kagma-15-p-e-4820001421583.html
Радуйтесь что удачно впариваете свои продукты, а то не дай б-г люди начнут заказывать в фоззи =)
+
+35
chargedmen
chargedmen
5 лютого 2018, 11:51
#
Мы поняли. Если вернётся янык с его 3-мя лярдами, то курс опять будет 8. А если петя вернёт все из Белиза, то и вовсе 4
+
0
Bobby Axelrod
Bobby Axelrod
5 лютого 2018, 11:55
#
« с 5,765 млн грн до 8,305 млрд грн. » исправить пожалуйста и выберите что-то одно или млн или млрд.
+
+30
neverice
neverice
5 лютого 2018, 13:38
#
Как-то забыли, что НБУ поднял учетную ставку, что привело к подорожанию гривневого ресурса и качать курс стало немного дороже. Плюс за счет этого немного просели излишки на счетах — их стало выгодней пускать в дело, чем на игры с валютой — занять у НБУ страло дороже, что сократило привлекательность спекуляции.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 лютого 2018, 11:21
#
Neverice — респект, очень правильное замечание. НБУ едиственный орган, который сейчас начал управлять курсом, в этой нелегкой ситуации, и смог развернуть его обратно. А также закрутил гайки спекулянтам.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
6 лютого 2018, 11:40
#
Т.е. опять ручное управление курсом.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 лютого 2018, 12:20
#
Без этого пока никуда.
Начнет Правительство и Президент выполнять обязательства перед МВФ, даст реальный старт приватизации и примет законы для Инветоров, тогда обойдемся без ручного управления.

А пока у НБУ выхода нет. потому что Президент пообещает и забьет, а почему упал курс и другие проблемы как всегда спишут на НБУ
+
0
Jack Tomphson
Jack Tomphson
6 лютого 2018, 0:10
#
«Мы не знаем, есть ли у НБУ и Министерства финансов план действий»
лол
+
0
dollar30
dollar30
6 лютого 2018, 2:28
#
Все пишут, что иностранцы завели 90 млн долларов, что позволило остановить девальвацию гривны finclub.net/analytics/inostrantsy-zarabotayut-na-grivne.html
+
+14
solmor
solmor
6 лютого 2018, 18:05
#
Статья хорошая, только вот с прогнозом лажа вышла… интересно сколько ммм… людей поверили в то, что доллар на этой неделе будет 27.8 -28.1 и скупились на выходных… и… влетели!!! Знаю парочку — сидят виски литрами глотают — думали в рост уйдёт, ан нет…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися