Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 лютого 2018, 8:24

Час просити прибавку: у кого в Україні зростуть зарплати в 2018 році

Праця рядових українців оплачується все щедріше. Принаймні, такий висновок випливає з даних офіційної статистики. Якщо вірити Держстату, в минулому році середня зарплата в нашій країні виросла на третину, досягши к кінцю 2017 року близько 7 500 грн.

В список любимчиков работодателей попадут промышленные специалисты и простые работягиТруд рядовых украинцев оплачивается все щедрее.
Фото: Телеграф

Цей рік буде для наших громадян не менш «грошовим», — обіцяє влада. Згідно з розробленим Мінекономрозвитку консенсус-прогнозом, до грудня 2018 року середня зарплата в країні досягне майже 8400 грн. Більш того, в уряді вже навіть заговорили про 10 000 грн до кінця року.

Втім, насправді ситуація в гаманці кожного з нас буде різною, — стверджують експерти. Тоді як одним фахівцям роботодавці будуть підвищувати оклади в рази, інших посадять на голодний пайок.

«Мінфін» розбирався, де шукати роботу в цьому році, щоб залишитися в зарплатному плюсі.

Є куди підвищувати

Як розповів економіст Олексій Кущ, насправді цифри Держстату потрібно ділити надвоє: середня зарплата в офіційних звітах виросла, в першу чергу, за рахунок збільшення мінімалки до 3200 грн., що змусило роботодавців обілити частину окладу «в конвертах». «Тобто на практиці прибавку відчуло не більше 15-20% фахівців, і це, в основному, самий низькооплачуваний персонал. Цього року ситуація повториться, так як в бюджеті закладено збільшення мінімальної зарплати до 3 700 грн», — пояснив Кущ.
Реальні зарплати, за словами аналітика rabota. ua Тетяни Пашкіної, виросли не більше ніж на 10-15% і зараз помітно відстають від очікувань осіб, що шукають роботу. «Як показує аналіз резюме, зарплатні очікування кандидатів в середньому на 18% нижче, ніж пропозиції роботодавців», — говорить експерт. До того ж, істотну частину зарплатних збільшень українців встигла з'їсти інфляція, яка, за підсумками минулого року, склала 13,7%
Олексій Кущ звертає увагу і на вкрай нерівномірний розподіл зарплат по галузях. Сільське господарство, яке забезпечує країну валютною виручкою, а агрохолдинги — надприбутками, виявилося, м'яко кажучи, не дуже грошовим для простих працівників: середні зарплати там на 1 000 грн. нижче, ніж в середньому по ринку (близько 6500 грн.). І навпаки - промисловість, яка демонструє спад, пропонує на 500 грн. більше (8 000 грн.).
«Є кілька показників, які наочно підтверджують: в Україні дуже високий рівень експлуатації трудових ресурсів. Скажімо, якщо в європейських компаніях зарплатний фонд становить в середньому 40-50% від обороту, то у нас — 15-30%. У розвинених країнах співвідношення між найнижчою і найвищою зарплатою на середньостатистичному підприємстві — 1 до 10. Тобто, якщо рядовий працівник отримує 2 000 євро на місяць, то топ-менеджмент — не більше 20 000 євро. У нас це співвідношення може бути 1 до 100: простим службовцям платять по 5 000 грн., а керівництву — по 500 000 і більше. Та й співвідношення загального зарплатного фонду до ВВП у нас одне з найнижчих в Європі», — розповів «Мінфіну» Олексій Кущ.
Так що навіть якщо в економіці ніякого серйозного прориву в 2018 році не відбудеться (а швидше за все, так воно і буде), у вітчизняних компаній є «жировий прошарок» для того, щоб утримувати і залучати потрібних їм фахівців. Питання в тому, хто потрапить до цього списку «любимчиків».

Найцінніші

Заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко не згоден з тим, що українцям недоплачують: скажімо, хороший слюсар в Україні може заробляти до 30 000 грн. Але навіть роботодавці, що готові платити такі гроші, не можуть закрити вакансії, — нарікає чиновник.
На гострий кадровий голод навперебій скаржаться практично всі виробничі компанії. Тетяна Пашкіна розповідає, що навіть платоспроможні західні інвестори, які в минулому році набирали робітників на виробничі майданчики в західних регіонах країни, довго не могли знайти потрібних їм фахівців.
Дефіцит робочих для України — не новина. Але в минулому році він помітно посилився через масову трудову міграцію. За найскромнішими оцінками, зараз за кордоном працює 6-8 млн. наших співгромадян, з них близько 1,3 млн. — в сусідній Польщі.
І, судячи з усього, відтік робочих рук з нашої країни буде тільки посилюватися. «За оцінками польського центробанку, щоб утримувати високі темпи зростання економіки (на 4-5% в рік), їм потрібно 5 млн. додаткових працівників. У Польщі на 38 млн. чоловік населення припадає лише 16 млн. працездатних громадян. Зрозуміло, що ці 5 мільйонів вони будуть шукати у нас», — упевнений експерт.
Тетяна Пашкіна відзначає збільшення загальної кількості пропозицій від закордонних, в тому числі, і польських роботодавців, які вербують українців як через посередників, так і безпосередньо. Звуть на середню зарплату в 1 000 євро, а за нинішнім курсом це більше 35 000 грн.
Цікаво, що ті ж поляки часто готові прихистити тих, хто на нашому ринку праці вважається незавидним кандидатом, скажімо, сімейні пари старше 45 років. Поляки діють на перспективу: за такими українцями, як правило, з часом їдуть і їх діти. Таким чином в Україні «вимивається» трудовий потенціал.
«Так що багато українців буквально сидять на валізах», — каже Пашкіна, прогнозуючи посилення відтоку фахівців, і в першу чергу, представників робітничих професій з країни вже в цьому році.
За словами Олексія Куща, щоб утримати їх, українським роботодавцям доведеться підвищувати зарплати. «Як показує практика, цілком переконливим аргументом для фахівця залишитися на батьківщині буде зарплата, яка становитиме 50-70% від очікуваної закордонної, тобто, 500-700 євро», — підрахував експерт.
На його думку, саме до такого рівня вже в цьому році можуть вирости оклади висококласних майстрів, технологів, інженерів та інших дефіцитних фахівців. «Цей рік буде роком перетягування каната — українські компанії почнуть боротися за персонал з тими ж польськими. Але вже в 2019 році витримувати зарплатні темпи західних колег нашим роботодавцям буде складно. Тим більше, якщо в країні так і не відбудеться очікуваного економічного зростання», — прогнозує експерт.

«Зайві» люди

На тлі колосального дефіциту хороших будівельників, виробничих робітників, інженерів, технологів, в Україні зберігається досить високий рівень безробіття. На початок 2018 року він становив 9%, тоді як, наприклад, в європейських країнах — 5-6%.
Цей парадокс пояснюється просто: багато українців просто не хочуть працювати, що знову-таки, впирається в низькі зарплати. Деякі громадяни вважають, що їм вигідніше сидіти на допомозі з безробіття, ніж працювати за незначні гроші. У підсумку, в Україні з'явилася ціла армія професійних безробітних.
Але чимало й тих, хто дійсно не може знайти місце, незважаючи на готовність працювати навіть за порівняно невеликі гроші. У переліку «зайвих» фахівців — економісти, юристи, маркетологи, рекламісти і інші представники колись модних спеціальностей, яких до сих пір пачками випускають вітчизняні вузи. Експерти не обіцяють їм нічого хорошого в цьому році: розраховувати на зростання зарплат на 10-12% можуть хіба що найкращі. Решті або доведеться задовольнятися торішніми окладами (а це не більше 7-10 тис. грн.), або і зовсім шукати іншу роботу. Наприклад, як розповів голова Асоціації «Страховий бізнес» В'ячеслав Черняховський, в страхових компаніях явно зайвими виявилися маркетологи, методологи, рекламісти, PR- фахівці. «На падаючому ринку для них немає роботи, оскільки немає бюджетів на просування», — говорить експерт. Схожа ситуація і на інших ринках, що переживають масштабну кризу. Скажімо, в сегменті продажів нових авто, предметів розкоші тощо.

Фінансове питання

Втім, на фінансовому ринку, який переживає системну кризу вже не перший рік, ситуація для фахівців почала змінюватися. За даними Пашкіної, банки почали більш активно шукати фінансових консультантів і фахівців з продажу банківських продуктів: пропозицій зараз більше, ніж резюме — 25% і 20% відповідно від загальної кількості заявок в сегменті фінансового персоналу.
Схожа ситуація з фахівцями по касових операціях — на 17% запропонованих місць припадає 14% резюме. Вільних фахівців за заставними операціями на ринку вдвічі менше, ніж робочих місць. При цьому зберігається надлишок фахівців з ризик-менеджменту (на 3% заявок припадає 5% резюме), бухобліку та звітності (1% і 4% відповідно).
За словами Владислава Черняховського, в минулому році в боротьбу за кращий персонал включилися і страхові компанії. «Були навіть випадки, коли керівництво центральних офісів їздило по регіонах і переманювало фахівців в філії цілими командами, у яких була напрацьована база клієнтів», — розповідає експерт. 
За його словами, багато компаній також були змушені підвищити зарплати своїм співробітникам, як мінімум, на відсоток інфляції. В результаті фахівець середньої ланки зараз отримує близько 10 000 грн., начальник відділу — 12-16 тис. грн., керівник департаменту — не менше $ 1 000. У цьому році, за прогнозами експерта, зросте попит на продавців, урегуліровщиків, фахівців з медичного страхування, висококласних фінансистів. Такі фахівці цілком можуть розраховувати на надбавку до платні, як мінімум, на 10-15%. У той же час, масового розширення штатів не буде. «Чисті премії в минулому році зросли на 8% при інфляції під 18%. Тобто в грошах ринок впав на 10% і в цьому році навряд чи буде краще, так як доходи населення не зростають, а страховики змушені підвищувати ціни на свої продукти », — резюмує Черняховський.

Коментарі - 28

+
+49
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 10:25
#
Толку с повышения заработных плат, если а) опять повысятся коммунальные услуги, б) опять подорожают товары и услуги.
Зато как радостно новость преподносится
+
+15
neverice
neverice
2 лютого 2018, 14:46
#
Если брать сухую статистику госстата без оговорок, то средняя зарплата выросла на 30%, инфляция составила 13,7%. Другими словами, среднестатический работающий украинец может на 15-20% больше себе позволить на одну зарплату в 2017, чем мог в 2016. Но при этом инфляция — полностью официальная, а вот средняя зарплата — в тени и по факту, немного выше (в статье про это пишут).
+
+29
neverice
neverice
2 лютого 2018, 14:52
#
Кстати, сравнивать блага удобно по цене сахара. Это локальный продукт, почти не подверженный сезонным колебаниям и ситуативного курса доллара. Он не устаревает, не подвержен спекуляциям и примерно одного качества что сейчас, что 50 лет назад. Так вот, при союзе сахар стоил 90 коп. И на среднюю зарплату в 140 рублей можно было купить 156 кг сахара. Сейчас за среднюю зарплату можно купить 468 кг сахара (по 16 грн/кг). Как-то так.
+
+6
laa1999
laa1999
2 лютого 2018, 16:02
#
Еще лучше считать по водке… Хотя средний продукт хлеб. А по газу или цене бенззина, проезда в транспорте — ситуация плохая
+
0
neverice
neverice
2 лютого 2018, 16:36
#
Хлеб не подходит, как и водка. Все сразу аппелируют, что хлеб тогда (неважно, хоть в прошлом году, хоть 50 лет назад) и хлеб сейчас — это две большие разницы. Вобщем-то как и водка. ну и самом собой, оба этих продукта достаточно широкого ассортимента с разной ценой. Проезд в транспорте — большая привязка к импорту, мировым ценам на нефть и состоянию этого самого транспорта. Вобщем, не объективно. А вот сахар — очень сложно прикопаться :)
+
0
Cez
Cez
2 лютого 2018, 16:31
#
Сахар сейчас продают дешевле 16 грн/кг.
+
0
SergS7
SergS7
3 лютого 2018, 13:19
#
16 було пів року тому, зараз 12,70 в роздріб, 12,00 мішком 50 кг
+
0
NanoBublik
NanoBublik
5 лютого 2018, 16:53
#
У каких рабочих в СССР средняя зарплата была 140 рублей? Насколько я знаю инженер получал 120 руб, а дворник 60 руб.
+
0
NanoBublik
NanoBublik
5 лютого 2018, 17:10
#
И кстати в себестоимости сахара (от засыпки семян в землю до покупки в маркете) много пунктов в которых есть долларовая составляющая. Из того, что мне приходит на ум, в качестве показателя для сравнения благосостояния тогда и сейчас, это наверно — какой отдых человек может себе позволить тогда и сейчыас.
+
0
vlad9486
vlad9486
2 лютого 2018, 10:48
#
Будьте нужными, ненужным не повысят.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 10:53
#
Да? Человек получил юридическое образование, набрался опыта, а тут ему говорят, извини, выкинь свой диплом и опыт работы в топку, ты не нужен пока что. Прям замечательно
+
+29
m0ps
m0ps
2 лютого 2018, 11:34
#
Мало иметь образование. Надо еще умет его применять, ну и без везения никуда…
+
+74
AleksandrBank
AleksandrBank
2 лютого 2018, 11:36
#
Можно и десятью дипломами обложиться, более важно что ты на деле умеешь
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 12:38
#
Толку от ваших умений нет, если профессия стала невостребованной. Либо вы продолжаете довольствоваться тем, что есть, или еще хуже, доходами, которые снизились, либо меняете профессию на более развивающуюся и «модную»
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
2 лютого 2018, 12:49
#
«Можно и десятью дипломами обложиться, » А лучше десятью квартирами…
+
+55
vlad9486
vlad9486
2 лютого 2018, 13:18
#
> а тут ему говорят
Ну так с этим ничего нельзя поделать, тот кто так говорит — просто констатирует действительность и не может ее поменять. Вы же не покупаете ненужные вам товары? А на них тоже люди труд тратили.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 14:37
#
Человек не товар, он не может в любое время взять и полностью переквалифицироваться, потому что на его недовольство ему говорят «стань нужным, твои проблемы»
+
+61
vlad9486
vlad9486
2 лютого 2018, 16:18
#
Так человека никто и не покупает, покупают труд. Человеческий труд — товар.
> он не может в любое время взять и полностью
Ну и чьи это проблемы? Почему эту проблему должен решать кто-то другой?

Будто у работодателя есть волшебный кошелек в котором не кончаются деньги, но делиться он не хочет из вредности.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 16:21
#
А почему кто-то другой должен указывать человеку на его некондиционность ввиду того, что его профессия неактуальной вдруг стала?
+
0
vlad9486
vlad9486
2 лютого 2018, 16:27
#
Так не кто-то другой, а работодатель. Покупатель труда говорит, что больше не хочет покупать этот труд же, потому что ему больше не нужно. Если я правильно понял изначальное ваше утверждение.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
2 лютого 2018, 16:44
#
«Будьте нужными, ненужным не повысят.»
То есть человек виноват, что такое произошло и ему нужно метнуться кабанчиком и уже завтра стать физиком-ядерщиком?
+
0
vlad9486
vlad9486
2 лютого 2018, 16:48
#
Так его никто и не наказывает. Плохие вещи случаются не только с теми кто виноват.
+
0
wassa14
wassa14
2 лютого 2018, 11:31
#
В Польщі безробіття 7%. В Україні -1.2%.
+
0
busypit
busypit
2 лютого 2018, 12:57
#
Вы под понятием «безработица» имеете ввиду людей имеющих официальный статус «безработного» или незанятых, находящихся в поиске?
+
0
iAlexm
iAlexm
2 лютого 2018, 12:29
#
То что много людей никому не нужны — это заметно. Но и квалифицированных или «готовых хорошо учиться и работать» тоже найти очень сложно, почти во всех отраслях… Увы применять знания (или хотябы информацию) нужно уметь… Это тот случай когда одновременно и «много увольняют и неготовы больше платить за текущий труд» и когда «не удалется найти квалифицированного за большие деньги».
+
0
neverice
neverice
2 лютого 2018, 14:29
#
Средняя зарплата по госстату — это как средняя температура по больнице. Почти все, кто сидит на минималке и не является бюджетником получает «премию» в конверте. Достаточно простая професия строителя, не требующая высшего образования и супер способностей приносит от 15-20 тыс в месяц. И с ранней весны по позднюю осень найти свободную бригаду ближе, чем за две недели нереально. При этом, на объемы 2-3 тыс грн за два дня никто даже не берется. Лень ехать. Аналогично с сантехниками. Половине просто лень ехать на расстояние в 15 км, чтобы заработать 1000 грн за 2 часа. Потому и безработица исключительно от лени, либо эти же строители просто числятся на бирже.
+
+25
Balxash
Balxash
2 лютого 2018, 14:31
#
Разводняк чистой воды. У кого была зарплата больше 4000 тысяч, до всех этих повышений, так и остается неизменной, а тем кто получает минималку, конечно зарплату подняли, но добавили дополнительной роботы, а кому нечего добавить, перевели на пол ставки.
+
0
Павел Давыдов
Павел Давыдов
3 лютого 2018, 2:15
#
Выростут, но зрачки расширятся раньше в 10 раз больше, чем от подлости руки дающих!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися