Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2018, 11:15

Валютний ринок: знову є загрози для гривні

У понеділок на хід валютних торгів впливатимуть чотири основні чинники:

У понеділок на хід валютних торгів впливатимуть чотири основні чинники:1) розрахунки підприємств з бюджетом, які з різних причин не встигли вчасно розрахуватися з державою;2) збільшення попиту на валюту за рахунок виходу покупців, які отримують відшкодува
Валютний ринок: знову є загрози для гривні/Фото: vn.20minut.ua

1) розрахунки підприємств з бюджетом, які з різних причин не встигли вчасно розрахуватися з державою;

2) збільшення попиту на валюту за рахунок виходу покупців, які отримують відшкодування ПДВ;

3) зростання числа бажаючих купити валюту як за рахунок покупців енергоносіїв, так і за рахунок відкладеного попиту з боку тих учасників торгів, які побоюються продовження девальвації до рівня в 29 гривень та вище;

4) зберігається надлишкова ліквідність в банківській системі. На ранок понеділка коррахунку банків перевищують 54,1 млрд гривень, що дає ресурс для спекулятивної розгойдування котирувань міжбанку протягом сесії.

Якщо перший фактор хоч якось буде працювати на користь гривні, тому що обмежить можливість по скупці валюти тих клієнтів, що «проштрафилися» перед бюджетом, то всі три інших — явно гратимуть на зростання долара. Тим більше, що ажіотаж останніх днів по скупці валюти, фактично щодня гасився тільки за рахунок інтервенцій Нацбанку з продажу долара.

Чи готовий Нацбанк постійно витрачати ЗВР на фоні «зависання» термінів отримання нового траншу МВФ — дуже велике питання і тому частина клієнтів буде закривати свої контракти по курсу, що складається зараз — не особливо сподіваючись на подальшу підтримку гривні з боку НБУ.

За нашими прогнозами, обсяги операцій на міжбанку складуть до 340-360 млн доларів при здійсненні до 540-600 угод. Курс під тиском наростаючого попиту продовжить рости. Якщо котирування долара впритул наблизяться до порога в 29 гривень — НБУ знову вийде на ринок з продажем валюти.

«Мінфін» прогнозує на понеділок коридор по долару в межах 28,82 -28,92 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,55-28,77 і продаж 28,82-28,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,65-28,77 гривень та продаж 28,83 -28,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні продовжує бути негативною. Тільки — 11% опитаних вважають, що курс Нацбанку повернеться нижче 28,75 гривень. 89%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,76 гривень.

Фактично аналогічна ситуація і по прогнозам за безготівковим курсом на торгах — настрою респондентів залишаються песимістичними щодо перспектив гривні. Ті ж 11% опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 28,75 гривень і 89% — прогнозують довготривалу закріплення долара вище 28,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 7

+
+57
Nekrasov
Nekrasov
22 січня 2018, 11:34
#
Как-то очень непросто начинается неделя. Тут с одной стороны нам рассказывают чиновники НБУ, что ЗВР растет, покращення идет, дивиденды за 2017 год можно будут выводить, дострочно кредиты валютные гасить — это увеличит спрос на валюту и вздернет курс. С другой стороны — доллар и так прет к 29 гривнам, еще его разогревать такими нацбанковскими решениями — это сознательно погнать курс к 30 и выше… А на фоне отрицательного платежного баланса, вопросов с МВФ, низким ростом ВВП, росте цен и популизма перед выборами — логики вообще никакой. Или Набанк сам хочет гривну в бумагу превратить?!
+
+51
Maleficarum
Maleficarum
22 січня 2018, 11:55
#
«Или Набанк сам хочет гривну в бумагу превратить?! » Я уже говорил какова тактика НБУ… С уходом МВФ и других кредиторов Курс обменный пробьёт отменку «40» грн. Пара установит новые пики-( Прошлые пики девала максимум доходили и упирались в цифру«40» грн за доллар.) Так вот этот уровень будет пробит… Возможно дойдёт курсец до 46 грн Затем откатит к отметке 43. Если новый през и администрация в купе с ВР опять с МВФ добазарятся о новой кредитной программ то курсец в паре припадёт с пиков ( 46-как пример) на 20-25% нов… Торговые уровни застопорятся на отметках 35-37 грн за доллар… По сей причине сейчас НБУ лихорадочно девалит гривну чтобы во первых- скачёк курса на 46 был не с цифр «26» А с тридцатника и выше… Во вторых когда пойдёт откат и обменный курс устаканится на отметках 35-37 грн за доллар НБУ запишет сей «значительный откат» себе в актив… Типа благодаря их усилиями и стараниями- курс с пиков восстановился и ситуация «под контролем НБУ находится»
+
+13
Саша Ник
Саша Ник
22 січня 2018, 13:19
#
Спорно. С такими темпами девала, у ПАП не будет шансов на второй строк. Хоть с отметки 26, хоть с отметки 36. Не суть.
А он собирается ещё как минимум на один срок, потом преемника успеть подготовить…

В общем, думаю в 2018-м они попытаются как то вытянуть дефицит валюты за счет приватизации определенных ГП.
Может ещё с бондами поиграются.
Да и не стоит забывать, что металлы тоже дорожают, на фоне нефти…
В общем, скорее всего 18-й покажет нам диапазон 28-30 грн. за бакс. 40 то занадото, даже при самых пессимистичных…
+
0
zamis
zamis
22 січня 2018, 14:16
#
Военное положение всё исправит :)
+
+15
Dobrofey
Dobrofey
22 січня 2018, 14:17
#
Maleficarum просто по уши в баксе, поэтому объективного анализа от него не ждите. Тут некоторые в биткоин так же загоняли, когда он к $20.000 пёр.
+
0
Oberton
Oberton
22 січня 2018, 19:36
#
Maleficarum: «Я уже говорил какова тактика НБУ…»
Когда это всё случится? Вы привели кучу прогнозов курса без привязки ко времени — это ниочём. Когда курс «пробьёт отметку, дойдёт, упрётся, откатит, припадёт с пиков, застопорится и устаканится»? В этом месяце, году, десятилетии, в 2035-м?
+
+30
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 січня 2018, 12:32
#
Валютный рынок: опять есть угрозы для гривны

Как будто эти угрозы куда-то девались и появились снова.
Да эти угрозы уже — ПОСТОЯННЫЕ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися