Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 17:23

СБУ вилучила у засновника ForkLog криптовалюти і винесла всю техніку з офісу

15 грудня о 8:00 в арендовану квартиру засновника видання про криптовалюту і блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Климова) в Одесі увійшли представники головного слідчого управління СБУ з двома понятими і почали обшук.

15 грудня о 8:00 в арендовану квартиру засновника видання про криптовалюту і блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Климова) в Одесі увійшли представники головного слідчого управління СБУ з двома понятими і почали обшук.
Фото: slovoidilo.ua

Підставою для обшуку послужило кримінальне провадження проти групи осіб з США і України, які, за даними слідства, розробили злочинну схему заволодіння грошовими коштами з платіжних карт третіх осіб.

Як заявили співробітникам СБУ підозрювані, вони здійснювали «обмін криптовалюти біткоін на українську гривню за допомогою інтернет-ресурсу « Форклог».

За словами представників ForkLog, надана інформація сама по собі не відповідає дійсності, оскільки функціонал, що дозволяє здійснювати такий обмін, на сайті відсутній, і ніякої подібної «допомоги» ForkLog ніколи не чинив.

«Крім цього, жодна із зазначених в документі осіб жодним чином не пов'язана ні з діяльністю ForkLog, ні з його засновником, і ніяких доказів зворотного слідчі не надали», — повідомили в ForkLog.

За даними видання, під час обшуку співробітники СБУ вилучили кілька пристроїв на яких зберігалась криптовалюта, ноутбук та інші особисті речі Анатолія Каплана. При цьому один із співробітників СБУ робив спроби вивести біткоіни на свій гаманець прямо під час обшуку, на що адвокат Каплана викликав поліцію, повідомив про грабіж і викликав наряд. Після цього спроби вивести біткоіни на свою адресу припинилися.

Однак вже на наступний день після обшуку з криптовалютного гаманця Ethereum, який належав Каплану, на новостворений гаманець були переведені всі монети ETH на гаманець, який, судячи з усьго, належить співробітникам СБУ.

Крім того, як повідомив Анатолій Каплан, ввечері того ж дня невстановленими особами була зроблена спроба зняти з його особистої банківської карти 3 000 грн.

В цей же час в одеському офісі ForkLog також почався обшук, в результаті якого були конфіскована готівка компанії, вся техніка (близько десяти пристроїв iMac) і пляшка рому Kraken.

Захищати інтереси потерпілого від дій СБУ засновника ForkLog буде адвокат і керуючий партнер юридичної компанії Juscutum Артем Афян. На його думку, цей інцидент дуже важливий для всього криптосуспільства.

«Фінансові регулятори можуть займати виважену і обережну позицію, заявляючи про те, що вони поки не готові дати визначення криптовалюті. В цей же час українська правоохоронна система своїми активними діями демонструє, що криптовалюта — це досить цінний актив, щоб заради нього влаштовувати облави. Зазвичай перед Новим роком відбуваються обшуки, пов'язані з розкраданням в ювелірних магазинах, а трендом цього сезону стали криптовалюти», — розповів Артем Афян.

Також, за його словами, на окрему увагу і оцінки заслуговує той факт, що підставою для обшуку послужила інформація в клопотанні слідчого, ніби обмін криптовалюти здійснений за допомогою інформаційного ресурсу Forklog.

«Ми розраховуємо на належну реакцію влади і дуже оперативне повернення комп'ютерів, вилучених в рамках обшуку. А ось повернення криптовалюти і відповідальність слідчої групи стануть знаковим і показовим кейсом. Цим ми плануємо зайнятися окремо», — підсумував адвокат Анатолія Каплана.

Коментарі - 11

+
+138
LGroves
LGroves
18 грудня 2017, 17:35
#
Смотри-ка, какой мусор нынче «обизнанный» пошёл. Знает что такое биткоины, имеет кошелёк, знает как выводить.
+
+25
matroskin
matroskin
18 грудня 2017, 19:43
#
Ну так то папередники мелочь по карманам трусили, а это «оновленна полиция», а вообще щас в судах новая мода, взятки в криптовалюте. Плюсов масса: *** поймаешь, *** украдешь, никто не знает сколько у тебя денег, валить с страны можно хоть в одних трусах.
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
18 грудня 2017, 23:53
#
Как-будто что-то новое

Агент, расследовавший дело Silk Road, сел в тюрьму за кражу биткоинов
https://geektimes.ru/post/295321/
+
0
matroskin
matroskin
18 грудня 2017, 23:58
#
Небойсь биткоинты перешли агенту, который его посадил. Ну в Украине бы точно.
+
0
Петро Петрович
Петро Петрович
18 грудня 2017, 18:14
#
Вони знали куди йдуть, готувалися.
дже завдяки шуму навколо коїнів вже всі знають що вони коштують дуже дорого.
+
+47
Rabotyahoff
Rabotyahoff
18 грудня 2017, 18:30
#
А пароль от кошельков Каплан, конечно, записал на листочек, чтобы не забыть. Иначе как можно объяснить вывод ETH на другой кошелёк? Или его пытали.
+
+12
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
18 грудня 2017, 18:41
#
Ничего непонятно.
Пришли СБУ, по делу о «преступная схема завладения денежными средствами с платежных карт третьих лиц».
Потому вроде предьявили, что на Форклоге меняли именно биток на гривню. Не понял связи пока.
Потому забрали «технику, на которой лежала крипта». Не понял, как они выясняли, что там крипта. И вообще термин «хранящимися на них криптовалютами» вызывает ряд вопросов.
Потом «попытка вывести биткоины», а после «пропал Эфир». Эмм, там что ключи-пароли на листике написаны и к монитору приклеены?
Потом изьята бутылка рома за штуку грн… А чем там занимался адвокат? Проверял наличие понятых, подписывал акты изъятия?
Я понимаю, что суть статьи СБУ — кака, и отчасти готов согласиться. Но факты…
Пока вижу только аргументы:
Приходило плохое СБУ и у невинного-наивного Форклога украла криптовалюту и ром.

Что за источник? Я сейчас, конечно нагуглю, но хотелось бы попробовать что-то прояснить хоть из оригинала, прежде чем объявлять автора выдумщиком, паникёром и желтушником…
+
0
idanfirs070771
idanfirs070771
18 грудня 2017, 18:47
#
Беркут и тому подобные, всегда работали по без приделу.Пережитки 90х. МУС… государство!!! САДОВНИКИ…
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
18 грудня 2017, 19:05
#
«СБУ изъяла у основателя ForkLog » А когда ж уже у основателя преступной организации под кодом «Партия Регионов» изымут фабрику имени Карла Маркса?
+
0
cccccccccc1
cccccccccc1
18 грудня 2017, 19:59
#
Мораль цієї історії така що ставте паролі. А щоб розвести перевертнів робіть 1 відкритий гаманець і купіть туди крипти на 1 долар*)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
18 грудня 2017, 20:03
#
Боже, какой позор… понимаю если бы это был обыкновенный МВДшник, который чудом проскачил через оновлення. Но СБУшник… ппц) https://forklog.com/sluzhba-bezopasnosti-ukrainy-izyala-u-osnovatelya-forklog-kriptovalyuty-i-vynesla-vsyu-tehniku-iz-ofisa/ судя по timestamp- это первоисточник. По скану https://etherscan.io/address/0x5afacaa2c4e41db37dd792d1295226f0749bb784 видно что перевели эфир на сумму 315к$ по нынешнему курсу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися