Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2017, 13:08

Об’єм операцій з обміну валют в Україні виріс в 86 разів в першому півріччі — експерт

1 грудня в Києві за підтримки «Мінфіну» відбудеться конференція FinRetail 2017. В рамках підготовки сесії для фінкомпаній глава правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній Анна Замазєєва розповідає про стан небанківського фінансового ринку і перспективи його розвитку.

1 грудня в Києві за підтримки «Мінфіну» відбудеться конференція FinRetail 2017.
Фото з сайту bigmir.net
Анна Замазеева
Анна Замазєєва

Вона констатує, що, не дивлячись на досить складний для фінансових компаній рік, який був обумовлений адаптацією до нових Ліцензійних умов діяльності, ринок фінансових компаній показав небувале зростання.

За перше півріччя 2017 року обсяг наданих послуг фінансовими компаніями, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс на 95,4% і склав понад 48 млрд грн.

Найбільш високі темпи приросту показали наступні фінансові послуги:

  • операції з обміну валют зросли в 86,6 раза і склали близько 10 млрд грн;
  • надання послуг з фінансового лізингу — в 17,3 раза (більш 100 млн грн);
  • надання гарантій і поручительств в 2,9 раза (1,5 млрд грн);
  • надання фінансових кредитів зросла в 2,5 рази (близько 7 млрд грн);
  • надання послуг з факторингу — на 67,7% (понад 5 млрд грн);
  • операції з переказу грошових коштів — на 52,5% (близько 16,5 млрд грн).

При цьому, наприклад, ринок небанківського кредитування розвивався виключно за рахунок власних коштів, так як кредитувати за рахунок залучених коштів мають право лише банки та кредитні спілки.

Анонс: 1 грудня відбудеться конференція FinRetail 2017 

Експерт зазначає, що на український ринок мікрокредитування виходять представники іноземних груп компаній. Відповідно, зростає і конкуренція в цій сфері.

Як результат, фінансові компанії постійно вдосконалюють свої кредитні продукти, покращують бізнес-процеси і взаємодію з операторами платіжної інфраструктури, відточують скорингові моделі.

Перший кредит під 0,1%, постійні промокодом і знижки, програми лояльності, поліпшення клієнтського сервісу — це те, чим характеризується ринок мікрокредитування України сьогодні.

Безумовно, каже Замазєєва, рушіями прогресу на фінансовому ринку є FinTech компанії, які пропонують нові рішення в сфері ідентифікації клієнта, процесингу, здійснення різних транзакцій і т.п. Та й фінансування стартапів в сфері FinTech здійснюється, в більшості випадків, саме небанківськими фінансовими установами.

За рахунок технологічності, клієнтоорієнтованості і можливості реалізувати креативні думки, FinTech забезпечує інклюзивність доступу споживачів до фінансових послуг по всій території України.

Необхідно відзначити, що жодним чином FinTech не є конкурентами банків, а навпаки — в процесі ефективної синергії, можуть сприяти digital розвитку банківської системи та cashless економіки в цілому. Тому, дуже важливим є прийняття нового закону про платіжні системи та переказ коштів, який надасть фінансовим компаніям можливість скористатися перевагою норм Директиви PSD2.

Коментарі - 3

+
+12
Peter Sauber
Peter Sauber
29 листопада 2017, 15:16
#
Что за бред в заголовке? В 2016-м банки продали населению валюты на $747 млн, купили — на $3226 млн. В этом году (янв-окт) продали — $4154 млн, купили — $6187 млн. Где 86 раз?
+
0
huliolopez
huliolopez
30 листопада 2017, 12:11
#
Так речь и не о банках
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
30 листопада 2017, 13:07
#
А о чём? Я не знаю никаких финансовых «установ», где объёмы обмена валют в первом полугодии выросли в 86 раз.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися