Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2017, 10:44

За які кошти будуватимуть дитсадки та школи

За даними Мінрегіонбуду, місцева влада використовує не за призначенням кошти, які отримує від забудовників у вигляді сплати пайового внеску. Як заявив на брифінгу в середу заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, жодної гривні від пайової участі забудовників не було витрачено на будівництво дитячих садків, шкіл та інших необхідних об'єктів інфраструктури. Йдеться про чималі суми. Так, за даними міністерства, тільки в столичний бюджет забудовники сплатили в 2016 році пайових внесків на 1,35 млрд грн. 

За його словами, Мінрегіонбуд лобіює скасування пайової участі, яку українські забудовники платять до місцевих бюджетів з 2003 року. З подачі міністерства до Верховної Ради було внесено законопроект №6540 (від 30 жовтня 2017), який пропонує відповідні зміни.

«Україна піднялася в рейтингу Doing Business-2018, в тому числі, за рахунок того, що пайовий внесок київських забудовників знизився з 10 до 2%. Але в подальшому його слід зовсім скасувати, оскільки він непродуктивний і заважає Україні в отриманні інвестицій », — сказав Парцхаладзе. Він підкреслив, що цей «нелегальний» податок істотно підвищує корупційну складову і гальмує інвестиції в будівельний ринок.

Легальний хабар

Спочатку пайові внески забудовників повинні були служити джерелом фінансування будівництва та реконструкції застарілої інфраструктури, комунальних мереж, дитячих садів і шкіл. Але де-факто цього не відбувається, оскільки цільове використання цих грошей ніхто не контролює.

«Пайовий внесок сьогодні — це свого роду легалізований хабар, який змушені платити українські забудовники», — вважає Олена Шуляк, керівник сектора «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Київські забудовники говорять про те, що при певному підході чиновники можуть взагалі закривати очі на відсутність фактичної сплати внеску. Або дозволяють сплатити внесок не «живими» грошима, а дати моливість внести його у вигляді побудованого об'єкта інфраструктури. Простіше кажучи, щоб не платити в бюджет, компанія може побудувати нову школу або парк, відремонтувати дороги тощо.

Але такий сценарій депутатам міськради не вигідний. Їм значно «зручніше», коли гроші приходять в бюджет і потім їх можна направити на «потрібні» цілі. Тому пайова участь сприймається і забудовниками, і інвесторами виключно як корупційна складова.

Олена Шуляк також зазначила, що найбільший пайовий внесок (10%) повинні платити ті, хто реалізує комерційні та промислові об'єкти, але саме вони платять і найвищий податок на нерухомість. Така ситуація несправедлива і суттєво впливає на приплив іноземних інвестицій на цей ринок.

Що дасть скасування

Експерти вважають, що скасування сплати пайового внеску буде мати кілька наслідків. По-перше, дозволить знизити кількість і тривалість затримок введення житлових будинків в експлуатацію. Часто вони викликані саме складністю і затягнутістю процедури оплати пайової участі. Нерідкі ситуації, коли повністю готовий до експлуатації будинок може «простоювати» кілька місяців. По-друге, знизить ціну нерухомості для приватного інвестора. Тому що якщо системні і соціально відповідальні забудовники ще можуть покрити внесок за рахунок власних ресурсів, то дрібніші девелопери змушені включати ці витрати в кінцеву вартість квадратного метра.

Питання про те, за які кошти і як без будуватимуться без пайової участі дитячі сади, школи та інші необхідні об'єкти інфраструктури, яких так не вистачає українським містам, чиновників мало хвилює. «Цим питанням повинні займатися місцева влада. Завдяки децентралізації місцеві громади отримали в цьому році 170 млрд. Гривень. Крім того, ми припускаємо, що вони будуть використовувати в цих цілях плату забудовників за оренду землі », — заявив Лев Парцхаладзе.

Яна Довгань

Коментарі - 7

+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
9 листопада 2017, 16:49
#
Конец второго абзаца с конца порадовал :) С каких пор крупные застройщики не закладывают паевой взнос, как часть себестоимости, в цену квадрата? За всё платит покупатель.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
9 листопада 2017, 20:07
#
Максимизация прибыли это дело конечно же нужное для субъекта экономики, вот только непонятно с какого перца субъект экономики «государство» в лице Минрегионстроя так сильно «переживает» и лоббирует интересы частных фирм, а не интересы государства?
Наверняка «в доле», как говорится — «на вору и шапка горит» у этих «борцунов» с коррупцией.
Вместо усиления контроля и ответственности за целевым использованием этих денег на развитие инфраструктуры — хотят пустить всё на самотёк и свалить ответственность на местные власти.
+
0
Maxim Fomenko
Maxim Fomenko
9 листопада 2017, 20:50
#
Вы не в курсе кто такой Лев Пархеладзе?
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
9 листопада 2017, 21:11
#
заместитель министра регионального развития, строительства и ЖКХ
+
0
observer72
observer72
10 листопада 2017, 13:47
#
А еще, в прошлом :), один из крупнейших киевских застройщиков. Впрочем, при поступлении на госслужбу он свои профильные бизнес-активы продал (как и Президент).
Но строительные структуры (связанные с его именем) по масштабам строительства в Киеве сопоставимы с Укрбудом (который злые языки связывают с Турчиновым). Так что, отмена взноса вполне-вполне может быть принята.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
10 листопада 2017, 15:02
#
С Турчиновым навряд — укрбуд поднялся при Януковиче.
+
0
observer72
observer72
14 листопада 2017, 12:35
#
Нет. Укрбуд поднялся еще раньше. При Ющенко (когда Тимошенко была премьером).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися