Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2017, 17:55

Не все те золото…

Мінрегіонбуд прозвітував про досягнення в рейтингу Doing Business-2018. Вторинне житло дешевшає у всіх регіонах України, зате «первинка» хоч і трохи, але продовжує зростати в ціні. Редактор розділу «Нерухомість» Яна Довгань традиційно підбиває підсумки минулого тижня.

Мінрегіонбуд прозвітував про досягнення в рейтингу Doing Business-2018.
Ріелтори кажуть про дефіцит квартир середнього цінового сегмента

Знаєте, напевно, це добре, що державні чиновники і прес-служби міністерств намагаються у всьому бачити позитив і говорити про позитивні зміни в тій чи іншій галузі економіки. Інакше їх закидають камінням з криками «зрада». Але не можна закривати очі на очевидні речі. Якщо ми будемо ховати голову в пісок, проблема не вирішиться.

Весь минулий тиждень нам багато і гордо розповідали про те, що жити стало краще, жити стало веселіше:Україна увійшла в ТОП-40 рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2018 за показником «Отримання дозвілів на будівництво». Успіхи дійсно вражають: Україні вдалося посунутися більше ніж на 100 позицій і переїхати з 140 місця на 35-е (серед 190 країн світу). Давайте визнаємо той факт, що для інвестиційної привабливості дані рейтингу важливі, а Україні об'єктивно потрібні іноземні інвестиції, причому не тільки в будівельній галузі.

Але що це реально дало забудовникам і українцям, які хочуть поліпшити свої житлові умови? Переконайте мене в коментарях, якщо я не права, але забудовникам працювати легше не стало, також як і не стало простіше купити квартиру.

Цікаво складається ситуація і на вторинному ринку житла. Ріелтори кажуть про дефіцит квартир середнього цінового сегмента. Всього іншого на ринку вистачає: є зовсім «вбиті» квартири, є шалено і невиправдано дорогі. А ось таких, щоб у нормальному районі, в будинках не старше 20 років і з нормальним, якісним ремонтом — одиниці. Багато господарів зняли такі об'єкти з продажу, і, якщо «не горить», відклали до кращих часів. Поки квартири подорожчають або ситуація на ринку проясниться. 

Ціни на вторинне житло знижуються. Особливо це помітно по «хрущовках» в спальних районах столиці, де купити «вбиту» однокімнатну квартиру в 32 кв.м. можна за $ 20 тис., а «гостинки» і того дешевше.

Щомісячні звіти аналітиків щодо первинного ринку житла говорять про те, що в жовтні забудовники стали піднімати ціни. При цьому представники відділів продажів і самі забудовники зізнаються, що готові йти на істотні знижки покупцям, які заходять з 100% оплатою в споруджувані об'єкти. А в зв'язку зі складною економічною ситуацією, хтось відкрито, а хтось «для своїх» виставляє на продаж квартири в готових будинках, які практично кожен девелопер тримає в якості недоторканного запасу на «чорний день».

Що ж з цього буде?  Буде і вже є останній місяць осені, який закриє активний сезон продажів на ринку житла.

Сонячних вихідних! Бережіть себе!

Коментарі - 1

+
+15
Peter Sauber
Peter Sauber
6 листопада 2017, 14:01
#
Автор, обьясните, причём к показателю «Получение разрешений на строительство» отсутствие на вторичном рынке квартир в среднем ценовом диапазоне? Это же как тёплое и мягкое.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися