Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2017, 18:12

Долар тестує новий рубіж — НБУ проти

Перший понеділок жовтня пройшов нестандартно на валютному ринку. Початок торгів проходив здавалося би у звичайному форматі для першого дня місяця - досить низька активність за рахунок «сплячки» клієнтів при старті нового періоду.

Перший понеділок жовтня пройшов нестандартно на валютному ринку.
Фото: business.ua

Але вже до 10:40 курс стрімко пішов угору - з ранкових декларативних 26,60/26,63 до 26,67/26,70 гривень. Попит значно перевищував пропозицію, а більшість продавців не поспішали укладати угоди, чекаючи продовження зростання котирувань.

До 11-ї години стало зрозуміло, що без Нацбанку долар піде набагато вище 26,70 гривень. Покупці долара чекали дій НБУ і регулятор у цей раз їх не підвів.

Ближче к 11:00 була проведена інтервенція із продажу долара у форматі «запиту кращого курсу», що почало поступово впливати на курс. За нашими розрахунками, Нацбанк продав не менше 23-25 ​​млн доларів, щоб хоч якось вирівняти попит та пропозицію і частково йому це вдалося.

До 12 години долар дещо знизився - до 26,65/26,68 гривень. Це призвело до того, що великі продавці зрозуміли, що вичікувати подальшого зростання котирувань вже немає сенсу і вийшли з основними обсягами продажу, що «придавило» долар до рівня 26,63/26,66 ближче к обіду.

Після 14 годин - вже на поодиноких операціях - долар знизили спочатку до 26,62/26,65 гривень, а після 15:00 - до рівня 26,61/26,64 гривень.

Перед самим закриттям сесії -доллар «дотиснули» до ранкового рівня в 26,60 26,63 гривень, але це вже були більше декларативні курси, ніж реальні угоди.

На цьому й завершилася перша торгова сесія жовтня. Більшість угод пройшло за даними ВалКлі у межах коридору 26,6545-26,6852 гривень.

Поведінка ринку у понеділок говорить про те, що значні диспропорції між попитом і пропозицією - зберігаються.

У цій ситуації у Нацбанку є два варіанти розвитку подій - або не втручатися в хід торгів і в цьому випадку курс щодня буде рости на 4-10 копійок, або -періодично продавати валюту, витрачаючи по 20-40 млн доларів та утримувати курс приблизно на рівні в 26,60 гривень.

Сьогодні НБУ вважав за краще поборотися за гривню і з труднощами, але зміг утримати котирування приблизно на ранковому рівні. Наскільки довго Нацбанк захоче підтримувати курс, витрачаючи ЗВР - ми побачимо найближчим часом.

За прогнозами «Мінфіну» Нацбанк буде продовжувати девальвувати гривню з кроком в 3-5 копійок за торги і буде втручатися в ситуацію тільки у тому випадку, якщо стрибки курсу будуть перевищувати цей темп ослаблення гривні.

Головні події в понеділок на міжбанку:

1) Ранковий стрибок котирувань долара з ранкових 26,60/26,63 до 26,67/26,70 гривень до кінця першої години торгів і потім поступове повернення курсу до ранкового порогу за рахунок інтервенції Нацбанку по продажу валюти;

2) Нацбанк виходив на ринок з продажем долара в форматі «запиту кращого курсу». За нашими розрахунками, НБУ продав не менше 23-25 ​​млн доларів;

3) Зареєстровано 542 угоди на суму $303,22 млн за середньозваженим курсом 26,6546.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 7

+
+53
Maleficarum
Maleficarum
2 жовтня 2017, 18:32
#
«По нашим расчетам, Нацбанк продал не менее 23-25 млн долларов, чтобы хоть как-то выравнять спрос и предложение и частично ему это удалось.» Это фигня -а не заливка… Продали собственно в тёмную своим банкам… Хватило только для того дабы чуток приглушить спрос на МБ… Но главного не произошло… Нет перетока излишка мбанковского доллара на наличку… Курс нала -растёт… Рынок «голоден»… Подпитки долларовой нет… Значит- биды по налу всё ещё будут в росте… Раз так- то и МБ будет подрастать тоже- пытаясь получить лавэ за арбитраж с перетока МБ на высокие наличные биды… Миркую- что без существенных заливок от НБУ- до конца недели наличка пробьёт уровень 27 грв за долляр…
+
0
Саша Ник
Саша Ник
2 жовтня 2017, 22:27
#
Поддерживаю. Рынок голоден, Подпитки нет. Это прекрасно видно. Про 27 в конце недели — вполне реально.
+
0
R S
R S
2 жовтня 2017, 23:43
#
Зачем ждать конца недели — в Краматорске уже в понедельник курс продажи 26,95-27,05.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
3 жовтня 2017, 0:36
#
Я давно говорил – почитайте в моих комментариях – НБУ не сможет делать курс свободно плавающим, так как в этом случае завалится финансовая система. НБУ должен публично объявлять динамику изменения курса и далее ее таргетировать. Что они после экспериментов 2014, 2015, 2016 года и начали делать в 2017.Политика процентных ставок должна быть такой, чтобы доходность гривневых депозитов была выше доходности валютных – тогда не будет спекулятивного давления на курс.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
3 жовтня 2017, 0:31
#
Позвольте Вас покритиковать. Какой излишек межбанковского доллара? Если был бы излишек, то курс бы не рос! Если Вы заметили, то почти весь сентябрь наличный курс был ниже или на уровне межбанка. Т.е. это говорит о том, что на наличном рынке как раз валюта в избытке, и он тянет межбанк вниз (арбитраж возможен совсем в другую сторону). Только вот сегодня произошел заметный скачок на наличном рынке и пару недель назад это было – дату не помню, но буквально за четверг, пятницу, выходные и понедельник нал вырос с 25.70 до 26.40.
+
+15
Вадим Кравец
Вадим Кравец
3 жовтня 2017, 0:32
#
Теперь у мен к Вам вопрос. Если Вы заметили, я Вас покритиковал без наезда — интеллигентно и конструктивно. Если хотите, можете со мной поступить так же. Но у меня есть к Вам вопрос по поводу арбитража – больная тема для меня, с которой никак не могу до конца разобраться.
Если Вы в курсе, ответьте, пожалуйста, как это на практике в Украине делается. Вот у меня иногда возникает необходимость продать валюту. Периодически бывает такое, что на межбанке валюта стоит дороже, чем в нале (вообще валюты в мире существуют разные – не только доллары). У меня в связи с этим возникает естественное желание продать не межбанке. Если обратиться как физлицо в банк, то одни банки начинают рассказывать, что они заявки физлиц на межбанке не выполняют, другие рассказывают, что за снятие гривны, зашедшей с межбанка, наличными у них большая комиссия, третьи – у которых более менее все это благополучно – после 3-4 операции начинают блокировать средства на счету, мотивируя тем, что мои операции носят сомнительный характер, подлежат финмониторингу, и вообще у них из-за меня проблемы с НБУ. Я решил обратиться не в банк, а в финансовые компании, которая занимается обменом валют, имеет пункты обмена. Но этих компаний не так много, как банков, к топ-менеджерам не так легко подобраться, рядовой кассир пункта обмена валют на данные темы разговаривать не уполномочен. В связи с этим вопрос – каким образом физлицу продавать в Украине валюту на межбанке?
+
+99
Astronom
Astronom
2 жовтня 2017, 18:43
#
Та і народ побачив, що прибутки від депозитів у гривні вже закінчились з таким темпом росту курсу, росту інфляції та податку на доходи з банків(-19.5%)… а тут ще й народу будуть задавать невдобні питання по верифікації ( де мішок грошей взяв?)… Буде краще!.. але не для всіх!:(
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися