Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2017, 12:22

Каталонія проголосувала. Що буде з євро

Каталонія у вихідні проголосувала за незалежність. Попередні результати референдуму, що пройшов напередодні, показують, що переважна більшість жителів іспанського регіону хочуть автономності від іншої частини країни: на підтримку незалежності проголосувало 90% тих, хто прийшов на вибори. Як таке рішення може позначитися на курсі євро, в своєму коментарі розповідає Анна Бодрова, старший аналітик Альпарі.

У виборах взяли участь 2,3 млн осіб з 3,5 млн, які взагалі могли проголосувати. Якщо залишити за дужками реакцію федеральної влади і поліції, видно, що Каталонія, через роки міркувань «на кухні» і спроб пояснити іспанській владі свою волю, все-таки зробила крок вперед. Що далі?

Є дуже великі сумніви в тому, що Каталонія дійсно стане автономною, адже вона — регіон-донор для всієї Іспанії і забезпечує близько 20% ВВП країни. Мадрид, наприклад, займає лише другий рядок у цьому списку. Каталонія — це регіон, орієнтований на туристичну галузь і сильний в експорті. Відділення цієї важливій області Іспанії, де зосереджено так багато культурних цінностей і нематеріального надбання, помітно погіршило б туристичні позиції іншої частини країни. Не потрібно забувати і про податки: Каталонія набагато багатше сусідніх областей, тому в разі її виходу інші іспанські регіони залишилися б без підтримки з боку перерозподілу податкових доходів.

Крім цього, є аспекти стабільності зони євро — при визначенні каталонської автономії обов'язково постане питання про членство в єврозоні, а це реальна загроза цілісності економіки всієї Старої Європи.

Територіальна цілісність гарантує Іспанії відсутність серйозного фінансово-економічного потрясіння, тому офіційна влада зараз буде робити все можливе, щоб підсумки народного референдуму в життя не був втілений. На світло вийдуть, швидше за все, ті сторони потенційної каталонської автономії, які регіону зовсім недоречні — зниження туристичної доступності, що потягне за собою ймовірне скорочення стійкості виробництв в Мурсії і їй подібних.

Сьогодні вранці євро знижується в парі з доларом США, але поки обсяги продажів в основний валютній парі невеликі. У понеділок багато залежатиме від того, як саме підсумки референдуму буде коментувати світове співтовариство і якими будуть перші кроки офіційної Іспанії щодо Каталонії.

У тому випадку, якщо прихильники автономії будуть наполегливі, а виконавча влада країни — агресивною в їх відношенні, євро буде знижуватися під 1,1735. Серйозного падіння курсу євровалюти в зв'язку з підсумками каталонських виборів поки чекати не варто, але якщо ситуація вийде з-під контролю (а такий шанс є), пара євро / долар буде відступати дуже швидко.

Коментарі - 10

+
+29
Antil
Antil
2 жовтня 2017, 13:13
#
Действительно интересно, как поступят власти Испании, будет ли у них теперь АТО за считанные часы или нет? Сепаратисты уже есть, непризнанный референдум тоже.
+
+23
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
2 жовтня 2017, 14:40
#
Как сказал один испанец сегодня: кроме описаных вещей больше ничем Каталония и ОРДЛО не схожи.

Пока там нет «ребят скупившихся в военторге», проводоить какие-либо АТО нет возможности. Просто некого давить — всё мирное население и жители региона.

В свою очередь если население дальше будет бузить, то Мадриду придётся таки идти на уступки и всячески расширять автономию Каталонии. Вплоть до независимости. Но процесс предпологается долгим и болезненным. Как и брексит.

Хотя испанцы — народ горячий. Он этот «мэр Каталонии» творит что хош. Мож завтра найдёт и чем от полиции отбиваться… Сам Мадрид — тоже хорош…
+
+15
master2
master2
9 жовтня 2017, 23:36
#
Готов поспорить, 20% ВВП — тоже совпадение? Полистайте госстат за 2012-2013 годы. Brexit, Каталония — реально Украина войдет в Евросоюз, когда там уже никого не останется.
+
+15
SergS7
SergS7
2 жовтня 2017, 14:25
#
«подавляющее большинство жителей хотят автономности».
З точки зору математики 90 % від 40 %, які прийшли на референдум — це 36 % жителів Каталонії. Це напевно краще назвати «подавляющее меньшинство».
Журналісти такі няшки :)
+
+40
Antil
Antil
2 жовтня 2017, 14:36
#
«В выборах приняло участие 2,3 млн человек при 3,5 млн, которым вообще доступно голосование.» Это из статьи, то есть явка 66%, откуда у Вас данные о 40%? И почему Вы всех не принявших участие записали в «против»?
+
0
SergS7
SergS7
2 жовтня 2017, 20:13
#
Число избирателей там более 5 млн., потому 40 %.
Я всех не принявших участие записал в «против» сразу после того, как няшки записали всех не принявших участие в «за»
+
+30
semenvekselberg
semenvekselberg
2 жовтня 2017, 14:42
#
SergS7 Мировая практика показывает, что когда на голосование приходит 70% населения с правом голоса, это уже считается большим успехом у политиков. Кроме того, 770.000 бюллетеней были утеряны в стычках с полицией, так что в голосовании приняло участие намного больше людей. Даже если все 770.000 считать проголосовавшими против, подавляющий процент населения высказался за выход…
+
+10
SergS7
SergS7
2 жовтня 2017, 20:16
#
Мировая практика показывает, что ванговать — неблагодарное дело. Или наоборот, благодарное, когда вангование кто-то заказывает за деньги
+
0
master2
master2
9 жовтня 2017, 23:31
#
Ну и что, а вы посмотрите нашу избирательную систему, ничего не смущает? Голоса региона с населением 200-500 тыс человек, легко могут перекрыть такой же регион с населениет 2-5 млн.
+
+39
ballistic
ballistic
4 жовтня 2017, 7:50
#
Каталонські сепаратисти барани, бо самі визнали, що проголосувало менше половини. Тепер їх самих будуть тикати в їхні ж цифри, мовляв, ваші ж результати вказують, що референдум не відбувся.

Треба було брати приклад з москалів, які в Криму особливо не парились і намалювали явку 80%, хоча реально теж було менше половини.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися