Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2019, 12:52

Що більше не будуть рекламувати забудовники

Закон про створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва набрав чинності 1 грудня 2019 року. Водночас внесли зміни щодо реклами новобудов.

Закон, законодавство, законопроект, Верховна Рада, набирає силу, вступає в дію, новобудова, забудовник, нерухомість, будівництво, квадратні метри, інвестори, покупці, продаж, житлові будинки, реклама, купити квартиру, інвестиції
фото: pixabay.com

Частина забудовників зобов'язана припинити рекламу своїх об'єктів. Про це розповів «Mind» адвокат, старший юрист юридичної фірми LF Totum Сергій Радченко.

«Мінфін» обрав найцікавіше про те, як зміниться продаж новобудов та чого чекати потенційним інвесторам.

Єдина державна е-система у сфері будівництва передбачає створення Реєстру будівельної діяльності та Електронного кабінету забудовника. Закон також коригує низку законодавчих актів, зокрема, закон «Про рекламу» — зміни набудуть чинності з 1 лютого 2020 року.

Хто буде рекламувати

Реклама житлових та нежитлових будинків, які планують зводити за кошти інвесторів, дозволяється лише:

  • за наявності у замовника будівництва права власності або користування земельною ділянкою, на якій зводиться рекламований об'єкт;
  • за наявності у забудовника права проводити будівельні роботи на конкретному рекламованому об'єкті;
  • за наявності у замовника будівництва ліцензії на спорудження об'єкту, які за ступенем відповідальності належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками;
  • за умови, що залучення коштів інвесторів для спорудження таких об'єктів здійснюється на основі Закону України «Про інвестиційну діяльність».

Реклама повинна мати реквізити визначених документів та ідентифікатор об'єкта будівництва в Єдиній державній е- системі у сфері будівництва.

Читайте також: Що таке репутація забудовника, та чи варто їй довіряти

Що заборонять рекламувати

Забудовники можуть рекламувати будівництво, яке передбачає залучення коштів інвесторів лише:

  • через фонди фінансування будівництва;
  • через фонди операцій з нерухомістю;
  • через інститути спільного інвестування;
  • шляхом емісії цільових облігацій підприємств.

Реклама житлових будинків, які продаються за іншими схемами, автоматично стає забороненою.

Заборона важлива, оскільки покупці «квадратних метрів» у новобудовах не є покупцями нерухомості за цивільним законодавством.

Таким чином вони інвестують гроші у високоризикові фінансові інструменти, що можуть принести як результат, так і збитки, які де-факто неможливо повернути.

Читайте також: Чому квартир, введених в експлуатацію цього року, більше не буде

Кого стосуються зміни

Інвестори мають переглянути своє ставлення до вкладення грошей у новобудови. Дані інвестиції не є безпечними консервативними вкладами в нерухомість. Їх варто розглядати як витрати на високоризикові фінансові інструменти.

Реклама таких об'єктів нерухомості повинна відповідати реальній суті правовідносин, а не вводити інвесторів в оману.

Більшість забудовників на українському ринку залучають кошти інвесторів для зведення житлових та нежитлових будинків. Їм необхідно переглянути свою політику та підходи до ведення бізнесу.

Особи, які порушать законодавство про рекламу, нестимуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність за законом.

Читайте також: Які податки слід платити при купівлі і перепродажу квартири в новобудові

Про що забули законодавці

Закон України «Про рекламу» вносить перелік органів, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства України про рекламу.

Однак фактично такий контроль здійснює тільки центральний орган виконавчої влади — Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів.

Передбачаємо, що реклама ризикованих об'єктів будівництва переміститься в інтернет-простір. Проблема полягає у відсутності спеціального органу, який би здійснював контроль за дотриманням законодавства про рекламу в мережі інтернет.

Коментарі - 3

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 грудня 2019, 13:32
#
Зе-Инициативы запретят рекламировать продажу котлованов по цене готовой квартиры?
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
16 грудня 2019, 13:37
#
Продовження історії з Укрбудом та КМБ: https://t.me/minfin_realty/463
+
0
Oleg645
Oleg645
20 грудня 2019, 17:07
#
Круто
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися