Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2019, 8:11

Як припинити продаж неіснуючих квартир

У Києві нараховується близько 70 об’єктів з ознаками недобудови. Водночас у 30% таких будівель активно продають квартири. Як вирішити проблему незаконного будівництва? 

Новобудови, недобудови, незаконне будівництво, купити квартиру, продаж квартир, Назар Бенч, Фенікс Груп
фото: 24tv.ua

Про це розповів експерт в сфері девелопмента і будівництва, власник інвестиційно-будівельної компанії «Фенікс Груп» Назар Бенч для «Ліга.Бізнес». «Мінфін» вибрав головне.

Лише в столиці налічується до 70 об’єктів, де навряд завершать будівництво. У таких будинках можна нарахувати понад 30 тисяч квартир. Будівництво припиняється в половині випадків у зв’язку з юридичними труднощами. В інтернеті є інформація про проблемні будівництва та спеціальні переліки. Але квартири у 30% недобудов продовжують купувати. 

Читайте також:Ефект «Укрбуду»: що відбувається з великим забудовником і до чого готуватися покупцям квартир

Що маємо зараз

Площа території під недобудовами у столиці складає 60,75 гектарів. Більшість столичних новобудов зводиться із порушеннями чинного законодавства. Близько 20% житлових комплексів Києва реалізуються без дозволів на будівельні роботи. Вони мають високі шанси залишитися недобудованими.

Міська рада не має дієвих інструментів для боротьби з порушниками. Дозволити добудувати та легалізувати недобудови — не вихід. За рік кількість таких проектів зросте в кілька разів. Але практично готові будівлі певним чином слід вводити в експлуатацію. Випадки знесення незаконно збудованих багатоповерхівок — поодинокі. У більшості випадків недобудови стоять роками, а у деяких із них навіть ведеться продаж квартир.

Місто — лише землевласник. Місцева влада не повинна відповідати за людей, які в гонитві за найнижчими цінами потрапляють в афери. Однак владі потрібно виробити комплекс заходів для попередження подібних випадків.

Інвестуйте в нерухомість вигідно з «Бонусом від Мінфіну»

Рішення Київської міської ради

Проект рішення Київської міської ради від 10 вересня 2019 року передбачає введення на території міста Києва тимчасової заборони — мораторію на здійснення нового будівництва та реконструкцію із зміною зовнішніх геометричних розмірів об’єктів.

Відповідне рішення діятиме до 31 грудня 2019 року — моменту завершення інвентаризації об’єктів нового будівництва та/або реконструкції.

Ініціатива міської ради допоможе систематизувати інформацію про поточні об’єкти будівництва та реконструкції у столиці. А також виявити об’єкти, на яких проводяться роботи з порушенням будівельних норм і правил або взагалі без будь-яких документів.

Це сприятиме вживанню заходів для зупинки таких будівництв та притягненню недобросовісних забудовників до відповідальності. Результати інвентаризації з’являться на доступному для всіх порталі Центру моніторингу забудови Києва.

Водночас ініціатива міської ради не зовсім чітка. Незрозуміло, чи вводиться мораторій на нове будівництво, яке вже розпочате, чи на те, яке планується розпочати.

Забудовникам, які вже зібрали повний пакет дозвільних документів, не перешкодять отримати дозвіл на будівництво в Державно-архітектурній будівельній інспекції України (ДАБІ) у період дії мораторію. Тому логічно було б призупинити видачу дозволів на початок будівельних робіт, але не забороняти ведення нового будівництва чи реконструкції, які вже розпочали. Запланована інвентаризація може здійснюватися паралельно з розпочатим на даний момент легальним будівництвом.

Вказане рішення може стати предметом низки судових позовів у разі введення мораторію на новобудови від власників земельних ділянок і будівельних компаній, оскільки воно суперечить принципу правової визначеності, що вимагає чіткості підстав, цілей та змісту нормативно-правового акту.

Читайте також: Повільно, але правильно. Скільки приносять інвестиції в нерухомість

Як уникнути незаконного будівництва

Проблему незаконного будівництва може вирішити саме споживач. У Європі нікому не спаде на думку будувати незаконно, адже жоден покупець не придбає таке житло, а орендар не візьме в оренду квартиру або офіс у будівлі, побудованій незаконно чи з порушенням закону.

Люди не ведуться на низьку ціну та проявляють більше уваги до дозвільної документації. Тому покупці самі витісняють недобросовісних забудовників із ринку. Водночас у багатьох європейських країнах працює будівельна поліція, яка може оперативно зупинити незаконне будівництво. Незаконну будівлю або знесуть за рішенням суду, або змусять забудовника реалізувати її відповідно до проекту.

Доповнювати цей механізм має незалежна та неупереджена судова система, адже в Україні саме завдяки сумнівним судовим рішенням вводяться в експлуатацію незаконні будівлі. Працювати над проблемою незаконного будівництва мають усі учасники ринку — споживач, забудовники та місцева влада, — впроваджуючи повний комплекс заходів. До того ж важливий стабільний та прогнозований розвиток економіки України.

Коментарі - 14

+
+145
Yris
Yris
9 жовтня 2019, 10:05
#
Как происходит у нас (из жизни знакомых, не шутка).

Приходит образованный человек Ч к застройщику З,  читает договор.
Ч: Где гарантии, что достроите?
З: Ну мы же стоим, посмотрите тракторы роют.
Ч: Ну, это не гарантия, что ДОстроите.
З (с округленными глазами): Мы строим и раньше строили.
Ч: В договоре сказано, что «запланований термін здачі об`єкта до 31.12.2021» и никаких штрафных санкций, если нарушите. Я образованный и понимаю, что можно перефразировать этот пункт так: «Построю как только, так сразу -  и мне за это ничего не будет». Вам удобно, мне – нет. Давайте внесем изменения в договор, предусмотрим штраф, как в Европе.
З (с еще более округленными глазами, полными злости и ненависти): не подпишите Вы, завтра придут десять человек и подпишут.

И, реально, на следующий день приходят десятки желающих купить с котлована на таких условиях.(сыграть в рулетку)

В этом месте вспоминается песня из «Приключения Буратино»: «жить стало быть с руки, три короба наврешь и делай с ним что хош».

В результате:
Ч инвестирует в Европе, поскольку надежнее.
Застройщик при бабках, поскольку много Буратин.
А Буратины (кому не повезло) создают общества обманутых Буратин, доказывая что на их месте в нашей стране может оказаться любой (но Ч почему-то не оказался).

Вывод: не будет доверчивых Буратин - не будет хитроумных застройщиков. И будет всем счастье и удачные инвестиции.
+
+48
Barmaley33
Barmaley33
9 жовтня 2019, 15:22
#
Почти один в один тоже рассказ моих знакомых... Я уже боюсь даже спрашивать об эскроу-счетах, если так всё печально у пересічного покупателя.
+
+24
Yris
Yris
9 жовтня 2019, 10:15
#
А в Европе да, там огромные штрафы за нарушенные сроки сдачи объекта, платежеспособные застройщики (большой уставной капитал, гарантийные суммы в банках), потому что защита прав инвестора на первом месте.
+
+33
Markell
Markell
9 жовтня 2019, 11:24
#
На бумаге:
Практически у всех застройщиков предусмотрен штраф и гарантированные выплаты за опоздание со строками ввода здания в эксплуатацию и это всегда прописано в договоре инвестирования даже на этапе котлована.
На практике:
Застройщик со статуткой 1000 гривен просто перепродает фирму на какого-то бомжа (ну или на «не публичных людей» как сделал Микитась) и Вы годами можете судиться, а так как «наши суды — самые гуманные суды в мире», то длиться он будет годами и ничего добиться не получиться.
p.s.
для справки узнайте для начала сколько стоит недвижимость в Европе и поинтересуйтесь какие там налоги и после этого уже перестаньте писать бред об инвестициях в Европейскую недвижимость, так как привлекательностью 2-3% годовых.
+
0
Yris
Yris
9 жовтня 2019, 14:43
#
1. Если бы у всех в договорах были предусмотрены штрафы и гарантированные выплаты, инвесторы озолотились бы при нарушении сроков. 
2. Если уставной капитал условных 1000 грн., то это не надежный застройщик, а фирма «рога и копыта», которая пообещает и подпишет что-угодно.
3. Абсолютно никого не пытаюсь агитировать/отговаривать инвестировать/не инвестировать: всегда нужно просчитывать все риски/доп.траты, законодательство страны.
​​​​​​​В Израиле, насколько знаю, для нерезов большой налог на недвижимость. В некоторых странах при  определенной сумме инвестирования дают вид на жительство. Все относительно. Каждый выбирает свое.

P.S. Если у Вас был негативный опыт инвестирования, это не значит, что опыт других - это бред.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
9 жовтня 2019, 12:45
#
Добрий день, Yris. А у якому місті купили ваші знайомі житло?
+
0
Yris
Yris
9 жовтня 2019, 14:03
#
Поморие (Болгария). 

+
0
gsv
gsv
9 жовтня 2019, 13:15
#
Рішення Київської міської ради
&
Проект рішення Київської міської ради від 10 вересня 2019 року

На вашу думку мають однакове значення?
+
+3
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
9 жовтня 2019, 13:40
#
⚡️Скільки приносять інвестиції в нерухомість Українці все частіше купують нерухомість не для себе, а з метою інвестицій. Частка таких операцій у різних житлових комплексах коливається в діапазоні від 15% до 50%.
В нерухомість часто інвестують, щоб надалі здавати її в оренду.
Таке вкладення виправдовує себе: https://minfin.com.ua/ua/realty/articles/medlenno-no-verno-skolko-prinosyat-investicii-v-nedvizhimost/
Приєднуйтесь до каналу телеграм: https://t.me/minfin_realty/
+
0
gsv
gsv
9 жовтня 2019, 14:46
#
Https://www.business.ua/economy/6639-buduyuchi-nadijnist
+
+10
Captain  Cisco
Captain Cisco
10 жовтня 2019, 19:29
#
При ухудшающейся демографии инвестиции в бетон под аренду будут провальными даже в Киеве.
+
0
yarg
yarg
11 жовтня 2019, 9:11
#
Ага. особенно в Киеве, который раздулся уже миллионов до 6 жителей. и где места в садиках бронируют до рождения детей...
+
+25
yarg
yarg
11 жовтня 2019, 9:10
#
Все элементарно-запретить продажу недостроя. как во всем мире.
+
0
Andrey M
Andrey M
22 жовтня 2019, 14:19
#
Як же бути тим хто хочу бути «інвестором» і вважає що він самий розумний і доля довгобуда його не спіткає?
На всіх Михайлівський, Еліта Центр та МММ вилікували:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися