Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 жовтня 2020, 15:34

Інвесторам час визначатися: три стратегії перед виборами у США

3 листопада США обиратимуть свого президента. Експерт з міжнародних ринків «БКС Світ інвестицій» Оксана Холоденко розповіла РБК, чому ймовірність зниження американських акцій після президентських виборів дуже висока і чому інвесторам час визначатися.

Фондовий ринок, інвестиції, акції, гроші, вибори в США, Джо Байден, Дональд Трамп
фото: stockworld.com.ua

Що не так з програмою Байдена

На даний момент вірогідність перемоги Джо Байдена, судячи з опитувань, помітно перевищує шанси Дональда Трампа. Це варто вважати негативним фактором, який може призвести до падіння американського ринку акцій.

Передвиборча програма кандидата від демократів передбачає підвищення ставки податку на прибуток корпорацій з 21% до 28%. Ще у 2018 році Трамп знизив цей збір, що стало причиною прискорення американської економіки і «трампораллі» на ринку акцій США. У разі перемоги Байдена ефект може бути протилежним, принаймні на якийсь час.

З іншого боку, ринки може підтримати узгодження нового пакета заходів фіскального стимулювання, а також обіцяна Байденом програма інфраструктурних витрат з упором на «зелені» технології.

Однак такі кроки можуть посилити інфляційні ризики, а значить, в перспективі прискорити підвищення ставки ФРС. Поки що регулятор обіцяє, що ключова ставка залишиться на близькому до нуля рівні до кінця 2023 року. За інших рівних умов, чим вищі відсоткові ставки, тим більша ймовірність зміцнення долара і падіння фондового ринку.

У передвиборчій програмі Байдена є ініціативи, які загрожують окремим галузям. Кандидат від демократів має намір просувати жорстке антитрастове законодавство. Наприклад, Amazon, Alphabet та Facebook вже давно звинувачують у зловживанні монопольними позиціями в сфері онлайн-послуг і діджитал-реклами. Такі заходи будуть перешкоджати укрупнення бізнесу, а зниження числа угод зі злиття/поглинання може вдарити по інвестиційним банкірам.

Крім цього, Байден має намір згорнути політику, спрямовану на дерегулювання банківської індустрії. А його прихильність до «зелених технологій» може негативно позначитися на нафтогазовому секторі США.

Читайте також: Топ-10 компаній, в які інвестують Рокфеллери

Які ризики для ринку

Ринки живуть очікуваннями — як правило, рухи в паперах починаються напередодні події. З середини жовтня S&P 500 почав знижуватися від рівня, близького до вересневого історичного максимуму. У середньостроковій перспективі досить висока ймовірність спуску індексу в район 3050-2950 пунктів (з нинішніх 3380).

Додатковий фактор ризику — друга хвиля пандемії. Цього разу повне закриття економіки малоймовірне, проте сектор офлайн-послуг знову опинився під тиском. Що стосується онлайн-сегмента і хмарних сервісів, то багато людей вже підписалися на їхні послуги, тому настільки потужного позитивного ефекту, як навесні, очікувати не варто. Вакцини від covid-19 розробляються, але масове вакцинування американців може початися лише в другому-третьому кварталах наступного року.

Якщо економіка не зазнає масштабного шоку від другої хвилі, то ФРС може продовжити вихід з програми екстреного стимулювання економіки. Мова йде не про відсоткові ставки, а про кількісне пом'якшення (QE) та інші додаткові заходи. Регулятор вже помітно знизив викуп нестандартних інструментів — корпоративних облігацій та ETF на бонди. З початку червня баланс ФРС зменшився з $7,17 до $7,15 трлн. Американський ринок акцій відновився багато в чому завдяки «дешевим грошам» Федрезерва, тому скорочення стимулів є негативним для інвесторів.

Читайте також: Аналітики радять позбутися акцій Tesla, доки не пізно

Поради інвесторам

Рішення залежить від горизонту інвестицій. Потрібно враховувати цілі і обмеження, готовність і можливість нести ризики. Треба розуміти, що коли падає широкий ринок, то в тій чи іншій мірі знижуються майже всі акції.

Довгостроковим інвесторам є сенс скоротити позиції в найризикованіших акціях і сфокусуватися на більш консервативних паперах. Умовно стабільних історій з високими дивідендами досить багато в сегменті традиційної енергетики. У сфері альтернативної енергетики, на яку робить ставку Байден, досить сильні фінансові показники у NextEra Energy. Якщо продати частину акцій, то папери можна буде купити заново за нижчими рівнями.

Але навіть якщо вони не знизяться до привабливих рівнів, то все одно залишаться в якості довгострокових інвестицій. Цікаві можливості для покупок з'являються регулярно. У довгостроковій перспективі ринок США зростає, так як ціна акцій залежить від очікувань майбутніх доходів корпорацій. Важливо диверсифікувати портфель, тобто розподіляти вкладення за видами паперів, галузями, валютами і регулярно його ребалансувати, тобто переглядати склад залежно від ситуації на ринках.

Середньостроковим інвесторам, налаштованим песимістично щодо найближчих перспектив американських акцій, є сенс взагалі вийти з позицій: продати папери, подивитися на ринок з боку і почекати більш цікавих рівнів для покупок.

Є ще один варіант, який підходить спекулянтам, готовим взяти на себе підвищені ризики. Мова про короткі позиції. Відкриваючи шорт, трейдер бере в борг акції у брокера і продає їх. Мета — відкупити за нижчою ціною, повернути папери брокеру і отримати прибуток. Для шортів підходять найслабкіші з фундаментальної точки зору папери. У нинішніх умовах такими можуть стати акції компаній, яким може загрожувати економічна програма Байдена.

Не менш важливий момент — коефіцієнти бета. Вони показують відхилення дохідності того чи іншого паперу від індексу S&P 500. Чим вища ця величина, тим вищі ризики.

Якщо говорити про конкретні приклади, то графіки акцій ряду найбільших IT-компаній, включаючи Apple, Facebook, Amazon, вказують на високу ймовірність нової хвилі зниження. Антимонопольна позиція Байдена — фундаментальний фактор ризику для цих компаній. Інший потенційно слабкий сектор — нафтогазовий. Коефіцієнти бета деяких паперів дуже високі — наприклад, у Halliburton та Marathon Petroleum.

Звичайно, приймаючи рішення про відкриття коротких позицій, треба пам'ятати про підвищені ризики «шортів», і виставляти стоп-лосси, тобто заявки, що обмежують збитки. Куплені без плеча акції можуть впасти лише на 100%, а зростати вони здатні безмежно. Це теж потрібно мати на увазі.

Коментарі - 2

+
+15
bonv
bonv
27 жовтня 2020, 17:15
#
Інвестори вже визначились і скорочують суттєво свої вкладення, майже на 50%:)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
29 жовтня 2020, 11:53
#
Трамп VS Байден: будет ли доллар по 30 гривен после американских выборов

https://www.youtube.com/watch?v=LwxIjGkraUw&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися