Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 квітня 2021, 12:14

Чи зможе біткоїн рости нескінченно

Криптовалюти сьогодні міцно увійшли в наше життя. Але навіть ті, хто хоче інвестувати в біткоїн, часто до кінця не розуміють, що це таке. А думки тих, хто вивчив питання, розділилися на два полярних табори. Одні вважають біткоїн фінансовою бульбашкою, інші впевнені, що за ним майбутнє. Я спробую розібратися в цьому питанні. Що ж таке біткоїн і чи має він право на життя. Відразу обмовлюся, що я не є експертом з криптовалют і можу помилятися.

Технологія блокчейн: що це і де може бути використана

Перше і найбільш ключове, це те, що біткоїн, як і багато інших криптовалют, заснований на технології блокчейн. Вона дозволяє вести облік майже будь-яких записів одночасно на величезній кількості носіїв інформації у всьому світі.

Мільйони незалежних один від одного носіїв інформації одночасно є і гарантом безпеки, оскільки ведуть синхронний облік однієї і тієї ж інформації, багаторазово дублюючи її. Підробити такі записи на тисячах і мільйонах носіїв практично неможливо.

У зв'язці з інтернетом блокчейн є проривною технологією обліку та адміністрування інформації. Всі учасники, комп'ютери і сервери є аналогом самостійних депозитаріїв. Усередині мережі всі зміни носять по суті публічний характер.

Якщо все гранично скоротити і утрирувати, то у кожного учасника записана величезна база даних з інформацією про те, хто володіє тим чи іншим біткоїном.

Наприклад, біткоїн № 254 записаний за сервером № 7985. Зміна операції можлива, якщо господар цього біткоїна, тобто сервер з номером № 7985 виходить і публічно говорить, що передає біткоїн № 254 іншому комп'ютеру під № 675.

Читайте також: Чому обвалився біткоїн і що буде далі

Всі учасники записують цю операцію. Далі джерелом зміни запису про біткоїн № 254 може бути тільки новий господар під № 675. І цей запис зберігається у всіх. Жоден інший комп'ютер не може вийти і публічно сказати, що біткоїн № 254 тепер передається комусь ще, оскільки на мільйонах комп'ютерів господарем значиться комп'ютер № 675.

Технологія блокчейн потенційно може бути використана не тільки для потреб криптовалют. У майбутньому за технологією блокчейн можна буде вести облік права власності на землю або автомобілі. Компанії можуть проводити випуск та облік своїх акцій не за допомогою депозитаріїв, а за допомогою блокчейна. Право на інтелектуальну власність, її поширення і монетизація, також може використовувати технологію блокчейн.

У майбутньому, коли технологічний прогрес збільшить продуктивність праці, і для задоволення матеріальних благ буде потрібно дуже мало людей, головним товаром стануть послуги та інформація, затребуваними стануть професії, пов'язані більше з творчістю, а не виробництвом товарів.

У цій новій структурі економіки, де творчість і інформація стануть головним товаром, технологія блокчейн стане, можливо, необхідністю, яка дозволить захищати і монетизувати інформацію. Саме це в майбутньому спонукає людей все більше впроваджувати цю технологію.

Такі компанії, як Facebook або Google, можуть взяти на озброєння цю технологію. Оскільки саме вона дозволить монетизувати інтелектуальну працю краще, ніж що-небудь інше.

Більш того, корпорації в якийсь момент можуть прийти до висновку, що технологія блокчейн дозволить їм стати по-справжньому наддержавними структурами. Випустивши свою валюту, ведучи свою незалежну систему обліку, вони можуть вийти з-під юрисдикції держав. Тому технологія блокчейн тільки на початку свого шляху.

Як з'явився біткоїн

Біткоїн — це перша криптовалюта на основі технології блокчейн. Першість забезпечило біткоїну майже монопольне становище в цій технології, оскільки саме записи про біткоїн створили величезну інфраструктуру з його обліку. Згодом вона стала інфраструктурним хребтом для всієї галузі. Інші валюти, які з'явилися пізніше, часто вже прив'язані до біткоїна і до даної інфраструктури.

На початку хитрість біткоїна полягала в тому, що творці спочатку передбачили так званий майнінг біткоїна. При майнінгу участь у формуванні записів винагороджується за рахунок генерації нових біткоїнів. За рахунок цього біткоїну спочатку вдалося створити навколо себе величезну мережу учасників, які і вели запис на підставі технології блокчейн, отримуючи за це біткоїни.

Але при цьому сам біткоїн є просто певним записом в цих базах даних і не більше того. Причому запис вельми умовний, але який неможливо підробити і який є основою для існування всієї вже створеної інфраструктури.

Читайте також: Дохідність 8100% з початку року: у чому феномен Dogecoin

У підсумку до даного моменту біткоїн — це вже величезна мережа серверів і комп'ютерів, які зберігають записи про біткоїн і його транзакції за закільцьованою на собі схемою. Де біткоїн і майнінг ферми є сенсом існування один для одного.

Загальна витрата електрики цієї інфраструктури вже перевищила споживання такої країни, як Аргентина. При цьому вся мережа повністю децентралізована і, по суті, є нічиєю, не має ніяких зобов'язань ні перед ким і ні перед чим.

При цьому, все це є просто системою записів і не більше. Система записів, яка вже коштує 1,2 трлн. доларів. Але вона, за великим рахунком, не генерує дохід своїм учасникам, все нові біткоїни, як і старі, живуть всередині цієї системи. За межі цієї бази нічого не виходить, крім інформації про зміну записів про приналежність біткоїнів.

У той же час, якщо порахувати електрику в обсязі 121 терават, яка споживається тими, хто обслуговує біткоїн при ціні кіловата 4 центи, то виходить, що їх витрати тільки на електроенергію складають 4,8 млрд. доларів. А якщо до цього додати витрати на обладнання, час і працю людей, витрати на приміщення, то їх загальна величина явно перевищить 10 млрд. доларів на рік і, можливо, більше.

Бульбашка чи біткоїн

Наявність величезних витрат, які учасники даного процесу несуть добровільно, має для біткоїна дуже важливе значення. Головне це те, що для біткоїна починає працювати принцип, за яким задіяні в цьому люди, які вклали в це гроші, не тільки в сам біткоїн, але і в сервера, мають подвійну віру в біткоїн і є первинним джерелом попиту на біткоїни. Вони не вискочать з гри при падінні ціни на біткоїн, а залишаться в ньому.

Що, в принципі, і сталося у 2018 році, коли ціна на біткоіни після зльоту майже до 20 тисяч доларів впала до 3 тисяч доларів. Саме за рахунок створеної інфраструктури з обліку біткоїна і величезних витрат з її створення на ринку біткоїна залишилися учасники, які не дали ціні впасти ще нижче. Тому класичного схлопування піраміди не вийшло.

Читайте також: При продажу біткоїна фізособі доведеться сплатити податок 19,5% із усієї отриманої суми

Створена біткоїном інфраструктура з його адміністрування врятувала біткоїн. І ця ж інфраструктура є основою для біткоїна, за рахунок якої він вже не є пустушкою.

Що забезпечило другу хвилю зростання біткоїна

Уже в 2019 році, і пізніше у 2020 році ціна на біткоїн знову почала зростати, як і раніше, просто за рахунок зростання попиту. Попит, в свою чергу, був породжений недовірою до фіатних грошей. Те, що після 2018 року біткоїн не поділяє долю інших пірамід, що луснули, стало для людей кращим доказом того, що він не пустушка. На противагу працюючим у всьому світі друкованим верстатам біткоїн знову почав зростати в ціні.

Разом зі зростанням ціни на біткоїн продовжувала зростати і його інфраструктура. Крім самої системи обліку на основі технології блокчейн масово стала формуватися й інша інфраструктура. Інструменти, прив'язані до біткоїна, почали торгуватися на світових біржах, інвестиційні банки стали відкривати доступ на ринок криптовалют для своїх клієнтів.

І все це розширювало доступність інвестицій в біткоїн та інші криптовалюти. А чим більший попит, тим, відповідно, більше і ціна.

Біткоїн і база даних

Сам біткоїн залишився все тим же записом у базах даних і не більше того. Виходить, що цінність біткоїна визначається створеної з його допомогою величезної мережею баз даних з його обліку за допомогою технології блокчейн.

Далі, якщо говорити не про ціну біткоїна, а його цінність, від якої залежатиме ціна, то для майбутнього біткоїна, як і для сьогодення, важлива саме створена навколо інфраструктура.

Ринок криптовалют розвиватиметься, оскільки інтернет вже став не просто майданчиком для обміну інформацією та комунікації, а й місцем торгівлі, платіжною системою, системою управління, адміністрування і постачальником послуг.

У цьому питанні є нюанси. Криптовалюти можуть бути різними, вони можуть використовувати технологію блокчейн, а можуть і ні. Наприклад, золото в онлайн іграх за своєю суттю криптовалюта, але без використання блокчейна. Однак у таких валют є забезпечення, у вигляді зобов'язань компаній, які створили і обслуговуюють ігри.

У всьому цьому виникає питання, як розвиватиметься сам інтернет і платежі всередині нього. Якщо біткоїн з його готовою інфраструктурою стане хребтом для всього іншого, якщо саме до нього підв'язуватимуть різні сервіси, платежі та інше, то у біткоїна є майбутнє.

Конкуренція

Важливо розуміти, що технологія блокчейн і біткоїн — різні речі. Адже ніхто і ніщо не заважає кому-небудь ще створити іншу мережу та іншу базу даних. З іншого валютою та з іншими записами.

Біткоїн є родоначальником і поки ще майже монополістом у цьому питанні. Але у нього немає жодних гарантій, що в майбутньому нова валюта зі своєю базою даних не знищить його.

А статися так може тому, що біткоїн, будучи нічиїм і будучи у вільному плаванні, вже не може змінитися і, по ідеї, ніхто не може змінити його налаштування. Тобто, біткоїн в разі чого ніхто не зможе захистити, він не зможе підлаштуватися під світ, що змінився. Також у нього немає і правового захисту. У той же час в системі майнінгу закладена величезна міна.

Адже обсяг премії за майнінг, тобто обсяг імітування нових біткоїнів згодом падатиме. Ціна біткоїна рано чи пізно досягне піку і вже не буде зростати. А тому загальний обсяг винагороди за майнінг рано чи пізно в реальних грошах буде знижуватися.

А це, в свою чергу, призведе до того, що винагорода за утримання інфраструктури скорочуватиметься, від чого і сама інфраструктура біткоїна, яка є для нього основою, почне скорочуватися.

А ось нові валюти з новими базами можуть стати краще, повноцінніше біткоїна, можуть змінитися під нові умови і за рахунок цього витіснити його. Це може статися і завтра, і через 10 років, і через 50. А поки що саме у біткоїна є найбільша робоча інфраструктура і саме він є бенефіціаром зростання з монетизації інтернету.

Плюс до всього, не виключено, що до появи нової криптовалюти, яка потенційно може потіснити біткоїн, він може обрости статусом у вигляді правового визнання різних держав і компаній. І якщо трапиться так, то його «порожнеча» наповниться. Але як вийде в підсумку — ніхто не знає.

Автор:
Михайло Федоров
Аналітик з інвестицій Михайло Федоров
Пише на теми: Економіка, фінансові ринки

Коментарі - 12

+
+221
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 квітня 2021, 12:59
#
Дякую, Михайло, за пояснення. Чітко та аргументовано.
+
+37
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 квітня 2021, 13:19
#
Більшість тверджень вже озвучували на Мінфіні. Адепти біткоїна кажуть про неможливість емісії, але система зараз працює саме завдяти емісії, в рік додається понад 300 тис нових біткоїнів і саме на них існує система. Періодичні халвінги зменшують нагороду, але щоб її вистачало, необхідно і далі щоб ціна росла і коли добудуть останній коїн система не зможе себе підтримувати. Виходом може стати використання бітка в якості засобу платежу, але з такими низькими швидкостями і захмарними комісіями можна проводити лиш величезні платежі. За таких умов не буде масовості, а відповідно і здешевлення системи. Замкнуте коло. Звісно до закінчення емісії ще далеко. Але що заставить майнерів палити енергію тоді. Це міг би бути комісійний дохід або стригтимуть адептів.
+
+8
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 квітня 2021, 13:26
#
Інша справа з коїнами центробанків. Там функцію майнерів можна роздати банкам, які житимуть на комісію. І в даному випадку це спрацює, бо є масовість платежів, ну і для роботи системи не потрібно мільйони користувачів, достатньо сотні… в кожному відділенні банків і в центробанку. Біткоїн також може зробити платежі масовими, але треба вкластися не слабо, а саме зараз опустити плату за транзакцію, але хто за це платитиме, поки масовість настане? І де гарантія, що вона настане? Тому зараз все працює на чистій довірі, без гарантій. Гроші повинні крутитися, а не лежати під матрасом, а 99% біткоїнів не працюють.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 квітня 2021, 13:32
#
Ну і адепти радіють, що і ПайПал, і Моргани і інші гранди працюють з битком, але по суті, вони просто на цьому заробляють, тим сам експлуатують ідею, за існування якої платять адепти. Адже ні Морган, ні ПайПал не вкладали нічого в біткоїн. Інвестиції ідуть в крипту, а саме в біржі, обмінники, різні платформи, люди готові працювати з биткоїном, але не мати його на балансі багато, лиш для існування власного сервісу, який завжди працює з багатьма криптовалютами і після падіння біткоїна вони не постраждають. Як на мене, ера біткоїна повністю впаде після виходу криптовалют Європи та США. А до того будуть адські качелі.
+
+15
BMW25
BMW25
23 квітня 2021, 13:41
#
Багато хто не розуміють різниці між «працюють«і «заробляють»(вірніше -стрижуть).
+
+67
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
22 квітня 2021, 13:41
#
Спасибо за статью. Обычно у Михаила качественный материал. Этот в том числе.
+
+23
Abramon
Abramon
22 квітня 2021, 21:05
#
Дякую. Інформація корисна і дає мені відповіді на деякі питання.
+
0
R S
R S
22 квітня 2021, 21:24
#
Статью не читал (не в обиду автору — для меня это вполне ясные, можно даже сказать — банальные вещи).
Ответ на главный вопрос этой статьи — у меня есть свой. И этот ответ — НЕТ.
Ценность представляет не сам биткойн, а та технология, на которой он «живёт».
Также представляют большой интерес те люди (мозги), которые придумали и воплотили в жизнь эту технологию.
Всё остальное — ненужный мусор.
+
+20
Ferox
Ferox
23 квітня 2021, 7:32
#
Согласен, биткоин — это глупость :), но как сказал Эйнштейн: Есть две бесконечные вещи — Вселенная и человеческая глупость. Впрочем, насчёт Вселенной я не уверен.

Так что Эйнштейн считает, что потенциал биткоина бесконечен. ;)
+
+7
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 квітня 2021, 8:39
#
Але тема статті не весь юлокчейн, а конкретний біткоїн. Блокчейн ще житиме дуже довго, з варіаціями. А біткоїн ще 10 скинув. От клятий Еліот зі своїми хвилями…
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 квітня 2021, 16:51
#
Бугага. Прям классика: «не читал, но осуждаю!» :-)
+
0
tarick
tarick
28 квітня 2021, 9:00
#
Михаил, а можете подробнее объяснить ваше утверждение «Цена биткоина рано или поздно достигнет пика и уже не будет расти». Вы хорошо расписали, что ограничивает нижний предел цены биткоина, а что именно ограничивает ее верхний предел, почему цена должна упереться в некий «пик» и на каком уровне это будет?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися