Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 11:03

Скасування IPO Ant Group: чому зірвалася найбільша угода в світі

Найяскравіша зірка корпоративного Китаю — Ant Group — була всього в декількох кроках від рекордної угоди на $34 млрд на фондовому ринку. Але за два дні до передбачуваного IPO китайська влада зірвала угоду.

Скасування IPO вже обійшлося власнику компанії Джеку Ма в $2,6 млрд. Про причини того, що відбувається, пише The Bell.

Несподіваний поворот

Розміщення фінтех-гіганта Ant Group, що виріс з Alibaba, мало відбутися на Шанхайській і Гонконзькій фондових біржах 5 листопада і стати найбільшим у світовій історії. Обсяг угоди міг скласти $34 млрд. Попит з боку інвесторів був ажіотажним — обсяг заявок досяг $2,8 трлн на Шанхайській біржі. Це еквівалентно розміру ВВП Великобританії і перевищувало пропозицію більш ніж у 870 разів.

Але за два дні до IPO біржі оголосили, що угода відкладається. Акції Alibaba, якій належить 33% Ant, на цих новинах впали більш ніж на 8% на торгах у Нью-Йорку, а статок Джека Ма, який одноосібно контролює Ant Group, зменшився на $2,6 млрд.

Чи відбудеться угода взагалі — невідомо. Це буде залежати від результату війни Джека Ма з фінансовим регулятором і одним з вищих посадових осіб у Китаї, вважають світові ЗМІ.

Читайте також: 8 головних IPO восени, на які варто звернути увагу

«Профілактична» розмова фінрегуляторів з Джеком Ма

Зрив IPO Ant Group пов'язаний з триваючою вже декілька місяців війною між засновником Alibaba та Ant Group Джеком Ма і китайськими регуляторами на чолі з віце-прем'єром Держради КНР Лю Хе, неформальним економічним радником Сі Цзіньпіна, пише WSJ.

2 листопада представники центробанку Китаю та інших фінансових регуляторів викликали Ма і декількох менеджерів Ant Group на розмову — і «це була більше ніж просто профілактична бесіда», пише видання з посиланням на одного з китайських чиновників.

Мільярдера проінформували про нові поспіхом прийняті правила регулювання фінтеха — про те, що влада збирається їх посилити, було відомо ще на момент підготовки компанії до IPO, і Ма навіть дозволяв собі публічно критикувати через це регуляторів і держбанків КНР. Тепер «компанії доведеться переглянути свої правила розкриття інформації інвесторам, розібратися, чи відповідає вона новим вимогам за розміром капіталу, а можливо, і зовсім змінити свою сферу діяльності», — заявив співрозмовник WSJ.

Ant Group — найбільша фінтех-компанія у Китаї — була створена у 2014 році для управління платіжною системою Alipay, через яку проводилися угоди на маркетплейсах заснованої Ма Alibaba Group. На піку популярності на Alipay доводилося 75% ринку китайських інтернет-платежів, але зараз ця цифра впала до 55% під тиском конкурента — WeChat Pay від другого найбільшого китайського інтернет-холдингу Tencent. У Alipay 711 млн користувачів. У минулому фінансовому році (закінчився в червні 2020-го) компанія провела платежів на $17 трлн.

Але на обслуговування Alipay вже припадає тільки 36% бізнесу Ant. А найбільше (39% виручки) у першій половині 2020 року компанія заробляє на видачі миттєвих беззаставних онлайн-кредитів через сервіси Huabei та Jiebei. Більшу частину кредитів надають сторонні банки, а сервіси Ant заробляють на комісіях. Крім мікрокредитування, компанія продає страховки, надає послуги з управління активами тощо.

Читайте також: У пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

На стежці війни

Китайську владу дуже дратує, що, будучи по суті фінансовою організацією, Ant Group не підкорюється суворому банківському регулюванню. Нехай зараз Ant заявляє про низький рівень дефолтів серед її клієнтів, але все може змінитися в разі різкого економічного спаду, заявив FT топ-менеджер одного з державних китайських банків. «Це створює соціальні ризики, яких уряд прагне уникнути», — пояснив він.

У китайських держбанків з Ма свої рахунки — фінтех-компанії фактично переманюють у них клієнтів, при цьому мільярдер їх ще й критикує. Наприкінці жовтня Ма, виступаючи на одній з конференцій, оголосив, що регулятори стримують розвиток інновацій, а у найбільших китайських банків — «менталітет ломбарду». На відміну від них, Ant Group, за словами Ма, видає кредити інноваційним, але небагатим компаніям і підприємцям, рухаючи економіку вперед.

«Ми не повинні керувати залізничною станцією так само, як ми керуємо аеропортом, — закликав тоді ж Ма. — Ми не можемо регулювати майбутнє зі вчорашнього дня». Ймовірно, саме цей виступ мільярдера поклав кінець терпінню влади, передбачає WSJ.

Заява Ма свідчить про його бажання відкрито кинути виклик регуляторам, що і спровокувало посилення правил, заявив китайський банкір у розмові з FT. Тепер влада більше не буде з цим зволікати. Скасування IPO Ant Group біржі пояснили «значними змінами» в нормативній базі, а представники МЗС КНР заявили, що скасування угоди було продиктоване бажанням підтримати стабільність на ринках капіталу і захистити інтереси інвесторів. Рішення відкласти IPO на невизначений термін, швидше за все, прийняв сам Сі Цзіньпін, впевнені джерела Financial Times.

Сама Ant Group випустила заяву, в якій принесла вибачення за незручності і обіцяла залагодити всі питання, пов'язані з регулюванням.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як купити акції іноземних компаній

Сигнал про небезпеку

Регулювання фінтех-компаній в Китаї, очевидно, найближчим часом буде посилюватися. Держбанки наполягають, що Ant повинна підкорятися тим же жорстким регуляторним вимогам за розміром капіталу і резервів, що і вони, пише WSJ. Поки що передбачається, що компанію зобов'яжуть взяти на себе фінансування як мінімум 30% кожної позики, яку вона надає зі стороннім банком або іншим фінансовим партнером.

Лю Хе — не прихильник згортання інновацій, відзначає WSJ, але послідовно закручує гайки на фінансовому ринку. Видання називає його «економічним царем Китаю» і нагадує, що до фінтеха високопоставлений чиновник за пару років розправився з приватними фондами та іншими фінансовими організаціями, які кредитували бізнес в обхід банківської системи. Ці «тіньові кредитори», на думку влади, підривали стійкість фінансової системи і без того закредитованої країни.

Влада також спробують перехопити у IT-гігантів цифрову ініціативу — наприклад, ЦБ Китаю вже приступив до тестування цифрової валюти в цілому ряді міст. Це можна розглядати, як спробу протистояти домінуванню Alipay і WeChat Pay в сфері мобільних платежів.

Читайте також: Долар поховає не держборг США, а цифрові валюти центробанків — експерт

Скасування найбільшого в світі IPO демонструє небезпеку ведення бізнесу в Китаї навіть для найуспішніших і визнаних компаній, пише Quartz.

Коментарі - 4

+
0
mphet26
mphet26
9 листопада 2020, 12:29
#
Ответка за Huawei)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
9 листопада 2020, 15:22
#
Кому?
+
+15
mphet26
mphet26
9 листопада 2020, 16:07
#
Бенефициарам Alibaba
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
16 листопада 2020, 16:32
#
Я слишком глуп, чтобы это осмыслить. Подойду книгу полистаю с картинками.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися