Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2021, 15:07

Чому біткоїн повинен бути в портфелі у кожного інвестора

Курс біткоїна продовжує скакати, але це не лякає представників фінансового ринку. Якщо слідувати стратегії диверсифікації, біткоїн чітко вписується в інвестиційний портфель. Яким чином — розповів ProFinance. «Мінфін» вибрав головне.

Витоки «сучасної теорії портфеля»

Як писав економіст Гаррі Марковіц, «диверсифікація повинна бути одночасно такою, що спостерігається, і розумною; правило поведінки, яке не передбачає переваги диверсифікації, має бути відкинуто як гіпотеза і максима».

Стаття 1952 року в Journal of Finance допомогла її автору отримати Нобелівську премію в 1990 і заклала основи «сучасної теорії портфеля», математичної моделі для вибору оптимального розподілу активів.

Читайте також: Диверсифікація портфеля: як знизити ризик, не знижуючи дохідність

Навіщо потрібна диверсифікація

Теорія стверджує, що раціональному інвестору потрібно максимізувати свою прибутковість у відношенні до ризику (волатильність дохідності), який він на себе бере. З цього випливає, що в портфелі має бути найбільше активів з високою і надійною прибутковістю. Однак геній Марковіца в тому, що він зумів показати, як диверсифікація може знизити волатильність без шкоди для прибутку.

Диверсифікація — це фінансова версія ідіоми «ціле більше, ніж сума його частин».

В інвестора, який прагне до високого прибутку без волатильності, може не лежати душа до криптовалют. Наприклад, до біткоїна, оскільки він часто падає і зростає в ціні. Але розуміння, яке показав Марковіц, полягало в тому, що для інвестора важлива не стільки ризикованість активу, скільки внесок, який він робить у волатильність всього портфеля. В першу чергу, це питання кореляції між активами. Інвестору, який володіє двома активами, що слабо корельовані або некорельовані зовсім, може бути легше, тому що якщо один з них впаде в ціні, інший збереже свої позиції.

Розглянемо набір активів, якими може володіти розумний інвестор:

  • географічно різні фондові індекси;
  • облігації;
  • фонд нерухомості, що котирується на біржі;
  • можливо, такий дорогоцінний метал, як золото.

Активи, що приносять найбільший прибуток — акції та нерухомість, — також схильні одночасно рухатися в одному напрямку. Кореляція між акціями і облігаціями слабка (близько 0,2−0,3 за останні десять років), що створює потенціал для диверсифікації. Говорячи про прибутковість, буває, що і облігації відстають.

Інвестори можуть знизити волатильність, додаючи облігації, але вони, як правило, призводять до зниження прибутковості.

Читайте також: Центробанк Китаю оголосив криптоактиви поза законом. Біткоїн впав на 5%

Як в портфель вписується біткоїн

Тут у біткоїна з'являється перевага. Криптовалюта, звичайно, може бути дуже волатильною, але за своє порівняно коротке життя вона мала високу середню прибутковість. Важливо відзначити, що біткоїн також має тенденцію рухатися незалежно від інших активів: з 2018 року кореляція між ним і акціями у всіх географічних регіонах становить 0,2−0,3. У більш тривалих часових рамках вона ще слабша. Кореляція біткоїна з нерухомістю теж не сильна — це і робить його хорошим потенційним джерелом диверсифікації.

Такий стан речей пояснює привабливість криптовалюти для деяких великих інвесторів. Пол Тюдор Джонс, керуючий хедж-фондом, заявив, що має намір тримати близько 5% свого портфеля в біткоїні. Цей розподіл виглядає цілком розумним.

У Buttonwood вибрали чотири випадкових періоди за останнє десятиліття і визначили, що оптимальний портфель містив розподіл біткоїна в розмірі 1−5%. І це не тільки тому, що криптовалюти злетіли. Навіть якщо якийсь інвестор вибере особливо волатильні кілька років для біткоїна (наприклад, з січня 2018 по грудень 2019 року, коли він різко впав), портфель з 1%-м розподілом криптовалюти продемонструє найкращі характеристики ризику та винагороди, ніж без неї.

Звичайно, не всі розрахунки прості. Багато інвесторів прагнуть не тільки досягти успіху зі своїми інвестиціями, але і зробити щось хороше, оскільки біткоїн не є екологічно чистим. Більш того, щоб вибрати портфель, інвестору необхідно зібрати відповідну інформацію про те, як можуть поводитися цінні папери.

Очікувана прибутковість і майбутня волатильність зазвичай оцінюються шляхом спостереження за минулим активу. Однак у цього методу є деякі очевидні недоліки. Минулі результати не завжди вказують на майбутні доходи, а історія криптовалют коротка.

Незважаючи на те, що Марковіц виклав, як інвесторам слід оптимізувати вибір активів, він також писав, що «ми не розглянули перший етап: формування відповідних переконань». Дохід від інвестицій в акції становить частку прибутку фірм, а від облігацій — безризикову ставку і кредитний ризик.

Неясно, що рухає прибутковість біткоїна, крім спекуляцій. Було б справедливо вважати, що в майбутньому це може не принести ніякої віддачі. Багато інвесторів дотримуються жорстких філософських переконань про криптовалюту — це або порятунок, або прокляття. Швидше за все, жодна зі сторін не буде тримати в ній 1% своїх активів.

Читайте також: Де купити біткоїн: 5 бірж, на яких криптовалюту можна придбати за гривню

Коментарі - 4

+
+66
Три літри
Три літри
27 вересня 2021, 15:41
#
Без веского мнения Ди Каприо все эти выкладки не стоят ни гроша.
+
+45
bonv
bonv
27 вересня 2021, 15:43
#
А китайська баба-яга — проти!:))))
+
+13
antgmbox
antgmbox
28 вересня 2021, 12:36
#
Кто не скачет — тот…
+
0
denkauk
denkauk
28 вересня 2021, 12:51
#
Еще акции МММ
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися