Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2020, 14:34

Які інвестстратегії та інструменти більше не працюють

Пандемія коронавірусу змінила багато звичних речей. Сфера інвестицій не стала винятком. З приходом коронавіруса в поведінці інвесторів можна відзначити кілька важливих змін. Яких саме — описав БКС. «Мінфін» обрав головне.

Портфель 60/40 втратив популярність

Портфельна теорія говорить: для більшого захисту портфеля рекомендується вкладати кошти в різні класи активів.

Частину коштів довгострокового інвестора потрібно тримати в акціях, а частину — вкладати в облігації. Співвідношення акцій та облігацій у портфелі — не догма, але найбільш популярним і таким, що себе зарекомендував, розподілом давно стало 60/40, тобто 60% акцій і 40% облігацій. Вважається, що такий розподіл знижує волатильність і підвищує ефективність вкладень з урахуванням взятого ризику. За даними Morningstar і Vanguard, портфель на основі стратегії 60/40 з 1926 до 2019 рр. забезпечував в середньому 8,8% річних в доларах.

Паніка на фінансових ринках навесні цього року призвела до підвищеного попиту на безризикові активи, в тому числі надійні облігації. Для простоти, як еталон безризикового індикатора, приймемо 10-річні держоблігації США. Підвищений попит призвів до зростання курсової вартості облігацій і, відповідно, до зниження ставок. У другій половині 2019 р. дохідність за 10-річками була 3,2%, у березні 2020 року — вже 0,5%. «Добила» цей тренд ФРС США, опустивши ставку до 0% і оголосивши, по суті, безлімітний QE (так зване кількісне пом'якшення). В результаті дохідність 10-річних трежеріс опускалася до рекордно низьких 0,35% і досі перебуває нижче 1%.

На ринку американські держоблігації є «орієнтиром» для визначення дохідності багатьох інших боргових інструментів. З урахуванням зовсім не нульової інфляції, можна сказати, що цілий пласт високонадійних облігацій став для інвестора не цікавим. Це відбилося і в стрімкому зростанні фондового ринку, особливо акцій молодих, неприбуткових компаній, які обіцяють, втім, великі перспективи своїм інвесторам, часто в дуже віддаленому майбутньому.

Таким чином, можна констатувати — підхід 60/40 став непопулярним. Ймовірно, для актуалізації цієї стратегії буде потрібно час і суттєве зростання ставок за борговими інструментами, або сильна і стійка дефляційна спіраль.

Читайте також: Визначено топ-10 країн для інвестування в 2021 році

Надійні облігації та депозити

Інвестування виключно в надійні облігації через вищеописані ефекти стало не цікавим переважній більшості приватних інвесторів. Тепер такі інструменти часто замінюються на акції великих компаній і дивідендні фішки.

Україна ж, навпаки, підвищує ставки за ОВДП. наприклад, ставки за держоблігаціями підвищуються і залишаються досить привабливими для багатьох інвесторів. Наприклад, під час останнього аукціону 15 грудня, коли Мінфіну вдалося залучити рекордну суму 51,44 млрд грн, дохідність п'ятирічних ОВДП перевищила 12%. І якщо наступного року співпрацю з МВФ не буде розморожено, Мінфіну доведеться знову підвищувати вартість залучення грошей.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

А ось до банківських депозитів інтерес знижується і в усьому світі, і у нас. Їх дохідність продовжує падати, і клієнти банків все активніше переходять на депозити до запитання.

«Акції вартості» VS «історії зростання»

Динамічний розвиток галузей, таких як альтернативна енергетика, електротранспорт, e-commerce, та інформаційних технологій призвело до падіння попиту на «акції вартості» на користь «історій зростання».

«Акції вартості» — це папери великих, усталених компаній, які працюють у вивченому та передбачуваному бізнес-напрямку. Зазвичай такі компанії виплачують досить високі дивіденди.

Термін «історії зростання» говорить сам за себе. Це компанії з нових перспективних галузей, ринок яких тільки зароджується. Часто такі компанії не приносять прибутку, не платять дивіденди і не проводять зворотний викуп, але показують високі темпи приросту бізнесу: виручки або випуску продукції в натуральному вираженні.

Так ось, співвідношення відповідних ETF на дві групи цих акцій: iShares S&P 500 Value ETF (IVE) і iShares S&P 500 Growth ETF (IVW), цього року продовжило зниження з ще більшим прискоренням, встановивши історичний мінімум в IV кварталі. Це означає, що загалом капіталізація «історій зростання» приростає набагато швидше капіталізації «вартісних історій».

Сучасних інвесторів не лякають захмарні мультиплікатори P/E порядку 100х і вище. Особливо варто відзначити ринок IPO в період пандемії. Він не тільки не постраждав, але й показав чергові рекорди. Багато акцій в перший день торгів зростали на 50-100%.

Варто зазначити, що подібна ситуація спостерігалася з 1995 і до початку 2000 р., за часів «буму доткомів». Пізніше, в період з 2003 до 2007 рр., співвідношення двох типів акцій, навпаки, перейшло до зростання. Іншими словами, у 2020 р. «вартісне інвестування» не працювало, але зовсім списувати з рахунків подібний підхід точно не варто.

Читайте також: Як заробити на зростаючій бульбашці акцій росту

Робінгуд і Ко

Ще одним трендом 2020 р. стало досить часте явище різкого зльоту акцій, що сильно подешевшали, без істотної причини. Врозріз з догмами фундаментального і фінансового аналізу котирування найбільш сильно постраждали від пандемії і закредитованих компаній, як за помахом чарівної палички, злітали на десятки відсотків за лічені дні.

Така ситуація спостерігалася, наприклад, в акціях Boeing, Carnival, Cinemark, Macy's, і навіть передбанкрутних Chesapeake Energy або Hertz. Попит на передбанкрутні акції був настільки великим, що менеджмент Hertz навіть задумався про так званий банкрутний IPO. Щоправда, в результаті компанія все ж була визнана банкрутом.

Подібні колізії фундаментально вивіреної стратегії і банальної скупки активів, що сильно подешевшали, стали і наслідком приходу на ринок великої кількості молодих і недосвідчених інвесторів. З розвитком IT-технологій доступ на ринок спростився — достатньо встановити додаток з App Store або Google Play. А стрімкий розвиток інформаційних потоків в мережі інтернет створив умову для когерентних, ритмічних дій інвесторів у всьому світі.

Читайте також: Три сценарії, які можуть шокувати інвесторів у 2021 році

Сучасні розклади

Втеча від ризику, а потім гігантські фіскальні і монетарні стимули призвели до радикального зниження ставок у глобальній економіці. Істотна частина коштів приватних інвесторів з боргових інструментів перетекла в акції. Розвиток певних галузей і високий рівень ліквідності, що прийшла на ринок, спровокували ралі в нестійких, неприбуткових, але перспективних «акціях зростання». Акції компаній, що вийшли на IPO, користувалися величезним попитом і демонстрували кратне зростання. Папери усталених великих компаній і дивідендні фішки попитом не користувалися і не змогли показати аналогічних результатів.

Однак, циклічність — невід'ємна частина економіки або інверсійної діяльності. Підвищення інфляції або зростання волатильності в акціях може повернути популярність більш традиційних підходів в інвестуванні. У той же час слід визнати, що покоління інвесторів змінюється, а на слуху у «молоді» зовсім інші імена.

Коментарі - 4

+
+49
lsdog
lsdog
18 грудня 2020, 18:50
#
Графики IVE и IVW за три года не репрезентативны и однобоки что бы подвести график под теорию автора, график смотрите в динамике на 20-30 лет в зависимости от времени жизни etf.
+
+24
Boombarash
Boombarash
19 грудня 2020, 0:07
#
Динамика столетнего графика еще веселее. афтору надо прекратить употреблять текилу, настоянную на мухоморах после понюшки кокса. а вообще после таких песнопений хочется поцитировать «spydell»:«Монетарное безумие на марше. Лучшая иллюстрация того, насколько далеко они зашли — это демонстрация темпов прироста активов ведущих ЦБ за последние 9 месяцев в сравнении с предыдущими кризисами. посткризисный прирост с учетом инъекции 2009 составил 9 трлн за 10 лет с ноября 2010 по март 2020. Сейчас за 9 месяцев 8.5 трлн, к концу 2020 будет точно не менее 9 трлн, поэтому текущее монетарное безумие примерно в 12 раз мощнее того, что было в условиях новой нормальности.» «В режиме безлимитных транквилизаторов и наркотического бреда, когда включили чит мод «бессмертие» ситуация кажется безмятежной и безопасной. А херли то, когда монетарные власти развитых стран лупят из всех стволов с явным перехлестом. Увеличение долга на 7.5 трлн, а за 10 месяцев вдолбили в рынок уже почти 9 трлн QE. Другими словами, все бюджетные стимулы были профинансированы из воздуха. Полностью и еще подарков на 20-25% сверху, как минимум. Они убеждены, что чит мод «бессмертие» бесконечен, безопасен и полностью легален. С чем, собственно, их можно и поздравить». Чем-то мне вся эта фигня совок перед закатом напоминает.
+
+35
Boombarash
Boombarash
19 грудня 2020, 0:27
#
Далее от «spydell»: "Все эти публикуемые в официальных СМИ минус 33% ВВП, далее плюс 38% крайне неинформативны. Если зафиксировать реальный ВВП к конкретной дате, в данном случае дек 2006, то значительно лучше видно критическое для многих стран отклонение макроэкономических показателей в 2020.
Так вот, экономика Франции за первые 2 квартала 2020 не только обнулила весь накопленный рост с 2010, но и ушла к началу нулевых, примерно схожий паттерн в Великобритании....Макроэкономический шок в США и Германии развиваются по схожему сценарию...Япония в глубокой заморозке. 2 квартал обнулил рост (которого особо и не было) за 10 лет...ковидные эксперименты уничтожили экономику Италии. В 2014-2019 восстановительного роста в мере, применимого к большинству крупных развитых стран не было, а экономический шок 2020 был беспрецедентным. В итоге, во втором квартале сжатие было столь сильным, что сопоставимые уровни были лишь в середине 80-х! Восстановление 3 квартале вернуло экономику Италии к худшему периоду 2010-2015....В Испании отключение экономики также полностью обнулило все попытки восстановления 2013-2019, а на 3 квартал 2020 экономика Испании находится ниже, чем в 2007....Весь этот макроэкономический ад с дропом экономики на уровни 20 летней давности был показан на фоне беспрецедентного наращивания гос.долга, достигающего 15-20% от ВВП. Что было бы без наращивания гос.долга такими объемами?"
+
0
goldfinger
goldfinger
3 січня 2021, 10:22
#
Когда все разберутся и отдуплятся через несколько лет, то поймут, что надо было прям сразу выкатывать Китаю триллионные иски или вообще грозить полной блокадой или уничтожением.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися