Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2020, 12:29

МВФ порадив одним розпочати тринькати, іншим — більше економити

МВФ змінив свою пораду десятирічної давнини. Більшості розвинутих країн не потрібна жорстка економія для відновлення державних фінансів після пандемії. Про це заявив в інтерв'ю Financial Times глава відділу фіскальної політики фонду Вітор Гаспар. «Мінфін» вибрав головне.

Доступ до фінринку вирішує все

Країнам з доступом на кредитні ринки, ймовірно, вдасться стабілізувати державний борг до середини десятиліття. Відповідно їм не доведеться підвищувати податки або скорочувати державні витрати. Однак країни, які мають лише обмежений доступ до фінансових ринків, мають бути набагато обережнішими при виборі фіскальної стратегії, попередив Гаспар.

У 2020 році глобальний державний борг, ймовірно, досягне рекордного рівня майже в 100% від світового валового внутрішнього продукту. МВФ очікує, що державний борг сильно збільшиться в цьому році пропорційно національному доходу в більшості розвинутих країн.

Читайте також: Світ може втратити близько $30 трильйонів через кризу — МВФ

Але до 2025 року загальний дефіцит буде аналогічний рівню, який МВФ прогнозував до пандемії, без скорочення державних витрат або підвищення податків.

Інвестувати, а не економити

Вирішальним фактором, що підкріплює цей прогноз для більшості розвинутих економік, є вартість запозичень. МВФ вважає, що вартість обслуговування державного боргу буде значно нижчим за очікувані темпи економічного зростання в цих країнах. Завдяки дешевшим позикам їм вдасться значною мірою компенсувати слабке зростання і скорочення податкових надходжень через кризу.

До 2025 року в більшості розвинутих країн «буде вищий первинний дефіцит, скоригований з урахуванням циклічних коливань, але це великою мірою компенсується нижчими процентними платежами», — вважає Гаспар. У результаті відпадає необхідність у бюджетній консолідації в країнах, які можуть вільно брати гроші на фінансових ринках.

«Коефіцієнт (державного боргу) в наших прогнозах стабілізується і навіть дещо знижується до кінця прогнозів, відповідно Covid-19 — це разовий стрибок боргу, і на тлі низьких процентних ставок динаміка боргу стабілізується», — додав він.

Читайте також: МВФ поліпшив прогноз для української економіки

США та Європа сприймуть слова МВФ як зелене світло для інвестування в умовах рецесії замість жорсткої економії, як у попередньому десятилітті. Нинішня порада фонду — прямо протилежна рекомендації, що була озвучена десять років тому на аналогічній стадії фінансової кризи. Тоді він попереджав, що «в майбутньому багатьом країнам буде потрібно сильно скоротити витрати».

Згодом внутрішній аудитор фонду дійшов висновку, що в 2010-2011 роках МВФ занадто поспішно рекомендував вводити режим жорсткої економії, і тепер фонд переглянув свої керівні принципи.

Ризики зберігаються

МВФ підкреслив, що цього разу необхідно вжити заходів для стимулювання сталого відновлення, перш ніж вирішувати проблеми з державними фінансами країн.

«Ми вважаємо, що існує ризик передчасної відмови від фіскальної підтримки, і політикам, в яких є вибір, потрібно діяти поступово і зберігати фіскальну підтримку доти, поки не вдасться забезпечити впевнене відновлення, а довгострокові наслідки Covid-19 не опиняться під контролем», — зазначив Гаспар.

Сприятливі боргові прогнози обумовлені сильним економічним відтоком після пандемії. При цьому процентні ставки залишаються набагато нижчими за темпи зростання. Однак немає гарантії, що ці умови збережуться. Вітор Гаспар підкреслив, що, як і раніше, залишається вкрай висока невизначеність щодо бюджетних прогнозів.

Крім того, країни з економіками, що розвиваються, в яких немає таких великих можливостей для запозичення, наштовхуються на «обов'язкові фінансові обмеження», і їм потрібно ретельно оцінити доцільність додаткової фіскальної підтримки під час кризи Covid-19, йдеться в повідомленні МВФ.

На думку фонду, Китай і США навряд чи зможуть стабілізувати тягар державного боргу до середини десятиліття, з огляду на їх плани збільшити державні витрати і практично не підвищувати податки.

Коментарі - 3

+
+28
bonv
bonv
15 жовтня 2020, 13:43
#
МВФ - непрофанам і нелохам - траншів не буде, ви там тримайтесь...
+
+13
bonv
bonv
15 жовтня 2020, 13:44
#
- Яка професія найбільше шкодить здоров'ю?
- Найбільш шкідлива робота у політиків. Стільки шкоди, як вони, не приносить більше ніхто.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
19 жовтня 2020, 15:28
#
Что нужно знать о быстрых кредитах онлайн на карту:

https://www.youtube.com/watch?v=XjuJ4f0mz8Y

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин» ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися