Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2020, 16:04

Як навчити дітей поводитися з грошима

Дослідження Кембріджського університету, проведене ще у 2013 році показало, що діти вже можуть усвідомлювати основні поняття світу грошей у віці трьох років. А до семи років їх звички щодо фінансів вже досить стабільні.

Інвестиції, як навчити дітей розпоряджатися грошима, фінансова грамотність, гроші, діти і гроші
фото: etcetera.media

Фінансовий консультант і засновник Jim Brown Investing Джим Браун розповів Inventure, як легко і ненав'язливо навчати дітей фінансової грамотності.

Як ми навчали своїх дітей

У нас з дружиною двоє дітей, обидва молодші 14 років. Як і більшість батьків, ми не хочемо, щоб вони страждали від фінансових проблем у майбутньому. Ми також не хочемо, щоб вони опинилася по вуха в боргах або залишилися без пенсійних накопичень.

Важливо, щоб діти говорили правду або були ввічливими, але не менш важливо, щоб у них було правильне ставлення до грошей: чого вони вартують, чому важливі і як виховати в собі розумні звички, які приведуть їх до фінансового благополуччя.

Щоб домогтися подібного результату, ми намагалися зробити навчання веселим і простим.

1. «Підемо магазинами»

Я виявив, що мої діти більше залучені у навчальний процес, коли він побудований у формі гри. «Підемо магазинами» — гра, в яку ми грали з ними, коли вони відвідували дошкільні установи.

Для початку ми створили мініатюрний супермаркет у нашій вітальні з іграшковим касовим апаратом та ігровим набором продуктів, таких як пластикові фрукти і овочі. У касовому апараті була цифрова клавіатура, скринька для грошей та іграшкові купюри.

Коли ми з дружиною розвісили ціни, одна дитина робила покупки, а інша займалася продажем. Ми були поруч, щоб допомогти і відповісти на питання. Але врешті-решт вони стали досить досвідченими, щоб грати самостійно.

Подібний досвід допоміг розвитку їх навичок в області рахунку основам в області розрахунку ресурсів. Це також допомогло їм відчувати себе комфортніше в ході бесід про гроші.

Читайте також: Українці бояться бідності більше, ніж хвороби — опитування

2. «Скільки це коштує?»

Гра, в яку ми продовжуємо грати досі, називається «Скільки це коштує?».

За обіднім столом ми всі по черзі обираємо товари або продукти і намагаємося обрати правильний варіант їх ціни.

Декілька прикладів:

  • Пляшка з водою: $0,50, $2,50 або $6?
  • Квиток у кіно: $4, $10 або $40?
  • Щомісячний рахунок за телефон: $12, $100 або $400?
  • Новий автомобіль: $5 тис., $35 тис. або $500 тис.?

Подібні ігри допомагають дітям зрозуміти відносну цінність різних продуктів і послуг.

3. Табу на гроші на примхи

Одна з найбільших помилок, які з мого досвіду роблять батьки, — це давати необмежену кількість грошей дітям на їхні забаганки.

Наші діти почали отримувати кишенькові гроші щотижня, коли їм виповнилося шість років. Ми давали їм $6 на тиждень і збільшували суму на $1 кожен рік, коли вони ставали старше. Вони могли заробити більше, якщо робили щось хороше цього тижня. Наприклад, допомагали комусь чи отримували хорошу оцінку в школі.

Звичайно, немає ніяких суворих правил щодо того, скільки кишенькових грошей ви повинні давати своїм дітям. Це, в основному, залежить від ваших фінансових можливостей і того, наскільки вони, на вашу думку, готові нести фінансову відповідальність.

Наслідки надання вашим дітям необмежених коштів на їхні забаганки (особливо після того, як вони витратили всі свої кишенькові гроші) усвідомлюються більшістю батьків до слушного часу.

Такі діти можуть виробити звичку покладатися на додаткові джерела грошей, які можуть бути досить обтяжливими в майбутньому. Наприклад, на дорогі кредитні картки з високими відсотковими ставками.

Читайте також: Як накопичують і де ховають гроші українці

4. Планування бюджету

Найпростіший спосіб навчити своїх дітей складати бюджети — робити це разом.

Наприклад, коли моїх дітей запрошують на вечірку з нагоди дня народження, я даю їм розумний бюджет і допомагаю купити подарунок, який залишається в межах їх фінансових можливостей.

5. Гроші повинні працювати

Коли моя старша дочка накопичила достатньо грошей, ми перевели її гроші зі скарбнички у місцевий банк. «Вітаємо! Тепер гроші працюють на тебе»- сказав я.

Хоча цей процес саме для вас може мати сенс, для дитини він ризикує виявитися занадто абстрактним. Ось чому важливо доступно пояснити, як їх гроші приносять більше грошей (пасивний дохід) і як ці додаткові гроші будуть продовжувати приносити ще більше грошей (накопичуватися).

Це концепції і навички, які будуть приносити їм користь все життя.

Читайте також: У що інвестувати у 2021 році

6. Пожертвування на благодійність

Ми з дружиною іноді робимо пожертвування благодійним або некомерційним організаціям. Це є гарним прикладом для наших дітей і перешкоджає зростанню егоїзму або жадібності.

Коли наші діти накопичують достатньо грошей, ми разом переглядаємо список благодійних організацій і пропонуємо їм обрати ту, яка підтримує цінну, на їхню думку, місію.

Це відмінний спосіб навчити їх ділитися, і тому, як гроші — будь-то $1 або $10 — можуть бути використані для допомоги іншим.

Коментарі - 17

+
+15
mary27
mary27
21 грудня 2020, 21:06
#
Надо учить не детей, надо сначала родителей научить фин.грамотности.
И п.6 отлично это подтверждает)
Чем на благотворительность, лучше эти деньги сжечь.
Результат будет не таким позорным.
+
+45
ballistic
ballistic
22 грудня 2020, 1:36
#
«Вони могли заробити більше, якщо робили щось хороше цього тижня»
— сумнівна ідея, яка привчає дітей продавати свою «хорошість» за гроші.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 грудня 2020, 9:42
#
Хороші речі трапляються з хорошими людьми.
+
+15
AlexZag
AlexZag
23 грудня 2020, 10:08
#
С точно такой же вероятностью хорошие вещи случаются и с плохими людьми. Взять пример депутатов ВР - люкс машины, люкс отдых, люкс жильё. Кто скажет, что там есть хорошие люди? :)
+
+15
ballistic
ballistic
23 грудня 2020, 10:12
#
Вважаєте, що оточити себе всім люксовим - це однозначно добре? ;)
+
+15
AlexZag
AlexZag
23 грудня 2020, 10:17
#
А вы хотите сказать, что дорогие вещи не хорошие или не качественные? А что плохого в дорогих вещах? Или хотите сказать, что качественный отдых это тоже не хорошо?
+
+15
ballistic
ballistic
23 грудня 2020, 11:25
#
Люксовий ≠ якісний ;)
+
0
AlexZag
AlexZag
23 грудня 2020, 13:53
#
Не могу согласиться, потому что товары/услуги в сегменте люкс всё-таки качественные, потому что производители за этим следят.
Правильнее было бы сформулировать вашу формулу Качественный ≠ Люксовый, а вот Люксовый = Качественный, потому что если он будет не качественный, долго в этом классе не протянет.
+
0
ballistic
ballistic
23 грудня 2020, 14:44
#
«потому что производители за этим следят«
— це в теорії.
А на практиці, наприклад люксовий автомобільний бренд Range Rover славиться ненадійністю настільки, що про нього говорять «Якщо ви побачили на дорозі Land Rover, значить він їде на СТО, або з СТО» :)

Люксові речі нерідко незручні у використанні, непрактичні, ненадійні, бо їх призначення інше.
Повертаючись до вашого питання «хотите сказать, что дорогие вещи не хорошие» — так, володіння (особливо якщо воно вимушене) люксовими речами це не однозначно добре.
+
+15
Rubi0
Rubi0
22 грудня 2020, 9:39
#
Это статья абсолютно не подходит к нашим реалиям. У нас если отнести деньги в банк ещё и в гривне то ребёнок через год увидит скорее всего что он на те-же деньги купит меньше киндеров. Про благотворительность это у них там может можно получить налоговые льготы какие-то, у нас как выше подметили это равно сильно выкинутым деньгам в окно, ещё и посмеються с тебя что ты 'смсками' сбрасывается. Я конечно понимаю что Минфин выкупил Томаш Фиала, но надо хоть как-то статьи западные фильтровать или адаптировать
+
+60
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 грудня 2020, 9:42
#
Яка фінграмотність? Кому це потрібно? Владі вигідно керувати стадом баранів, які беруть кредит, живуть місяць за нього, далі отримують зарплату, гасять кредит з відсотками і беруть новий... це ж ПЕРПЕТУМ МОБІЛЕ... Натомість малий мій минулого року майже протягом всього навчального року випилював фанерного будиночка, а цього року два семестри робитиме жерстяну сніжинку..., а ще цілий урок вчитимуть способи виробництва проволоки, от що в пріоритеті. А ви про грамотність... шкільна програма писана 70 років тому. Ми вчимо Біном Ньютона, але не фінансову грамотність.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
22 грудня 2020, 14:14
#
Прям не знаю к чему готовят Вашего ребенка.
Дома из фанеры, жестяные поделки и проволока...
Концлагерь что ли строят?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 грудня 2020, 14:07
#
Юрій, як казав мій друг «нє йорнічай»… твій пост вказує на те, що в тебе або дітей немає, або вони не в Україні вчаться. Це стандартна програма трудового навчання в українській школі. Почитали книжку про виробництво проволоки і другий урок практичний, пиляти сніжинку.
+
0
mary27
mary27
24 грудня 2020, 21:15
#
Архиважный навык — уметь вручную делать проволоку.
Как я без него живу?)
Странно, как там не учат ковать рельсы молоточком?)
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
22 грудня 2020, 14:13
#
Так начало эпичное: Исследование Кембриджского университета...
Читай: Британские ученые! :-)
+
0
kolya88
kolya88
22 грудня 2020, 17:50
#
Рокфеллер тоже с детства стал учиться обращаться с деньгами. Он вскапывал огород соседям за деньги а на полученные деньги покупал в лавке конфеты на вес и продавал их поштучно своим сестрам с наценкой.
+
0
mcart
mcart
22 грудня 2020, 19:44
#
И ограничение в сладостях, и деньги в семье :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися