Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2019, 13:35

Послаблення від НБУ, високі депозитні ставки та Крістін Лагард, що йде

«Мінфін» проаналізував події тижня, що минає.

«Мінфін» проаналізував події тижня, що минає.
Фото: delo.ua

Дізнайтеся про те, як не втратити гроші на валютних операціях, у зв'язку з останніми регуляторними змінами НБУ, в які депозити зараз вигідніше вкладати кошти, чим для України може обернутися звільнення Крістін Лагард з поста глави МВФ і як платникам єдиного податку не потрапити під санкції ДФС.

Валютний ринок розгойдають

  • НБУ повністю скасував обмеження на виведення дивідендів іноземними компаніями. Про це нбу повідомив на своєму сайті з посиланням на постанову №91, яка набула чинності 10 липня.

  • Раніше за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні можна було перераховувати не більше 12 млн євро на місяць. За даними НБУ, за січень-червень 2019 року іноземні компанії вивели за кордон 1,27 млрд доларів. З цієї суми 1,07 млрд доларів вони купили на ринку.

Чому це важливо і як позначиться на валютному курсі

  • Раніше НБУ вже зробив одне важливе послаблення — скасував обов'язковий продаж валютної виручки. Тепер він дозволив «дочкам» іноземних компаній купувати валюту для виплати дивідендів без обмежень. Обидва цих чинника плюс наявність значного обсягу «гарячих» грошей в ОВДП — небезпечна комбінація, яка загрожує періодичними стрибками валютного курсу.

  • Масштаби курсових коливань на торгах зростуть. Час від часу може складатися небезпечна ситуація, коли великі клієнти ( в більшості своїй — це як раз дочірні структури компаній-нерезидентів) почнуть одночасно викуповувати валюту під виплату дивідендів. У такі періоди попит на валюту буде різко зростати і створювати тиск на курс. Наприклад, не так давно Райффайзен Банк Аваль купував частину валюти на міжбанку для таких виплат. Це призвело до швидкого і несподіваного для учасників торгів зростання котирувань міжбанку за день в межах до 15 копійок.

  • В таких ситуація гасити ажіотаж зможе тільки НБУ, якщо буде виходити на ринок з продажем валюти. Але неможливо передбачити, чи буде регулятор це робити, або вирішить економити золотовалютні резерви.

Порада «Мінфіну»: продавайте валюту в перші 10 днів місяця

  • Як правило, нерезиденти активно виводять валюту в першій декаді кожного місяця. У ці періоди можна вигідно продати валюту. А ось з покупкою в цей час поспішати не варто — є ризик переплатити за долари і євро.

  • Готівковий ринок майже завжди реагує на зміни на міжбанківських торгах. Тож в обмінниках у ці періоди валюта також дорожчає.

Найвигідніші депозити

«Мінфін» проаналізував ставки за депозитами у великих банках, чий депозитний портфель фізосіб перевищує 1 млрд грн. Максимальна ставка за вкладами у гривні на рік становить 17,75%, у валюті — 5,5% річних.

Банки з найбільшими ставками за гривневими вкладами

Банк

12 міс.

9 міс.

6 міс.

3 міс.

Безстроковий

Ідея Банк

17,75%

17,25%

17,25%

18,00%

-

Форвард Банк

17,75%

-

18,00%

16,50%

11,00%

А-Банк

17,50%

-

17,00%

15,50%

3,40%

Вказані максимальні ставки за депозитними програмами з дотриманням наступних умов: валюта, строк і «несоціальність». Ранжовані за дохідністю депозитів на 12 міс.

На що звернути увагу гривневими вкладникам

  • На даний момент банки пропонують більш вигідні ставки за короткостроковими депозитами на термін 3-6 міс. Наприклад, максимальна ставка за 3 і 6-місячними вкладами досягає 18% річних, на 12 місяців — 17,75%.

  • Банки не хочуть дорого залучати «довгі» гроші, оскільки сподіваються на зниження облікової ставки НБУ та подальше здешевлення ресурсу. Враховуючи політичну та економічну невизначеність в країні, «Мінфін» поки що радить вкладатися на період до 6 місяців.

ТОП-3 банку за дохідністю доларових депозитів, % річних

Банк

12 міс.

9 міс.

6 міс.

3 міс.

Безстрокові

Форвард Банк

5,50%

4,75%

4,75%

4,00%

1,20%

Укрексім-банк

4,70%

4,45%

2,95%

0,93%

-

Прокредит Банк

4,50%

-

2,50%

-

1,50%

Вказані максимальні ставки за депозитними програмами з дотриманням наступних умов: валюта, строк і «несоціальність». Ранжовані за дохідністю депозитів на 12 міс.

ТОП-3 банку за дохідністю депозитів в євро, % річних

Банк

12 міс.

9 міс.

6 міс.

3 міс.

Укргазбанк

4,50%

4,00%

3,75%

3,25%

Мегабанк

3,55%

3,05%

3,05%

2,55%

Глобус

3,50%

3,00%

1,00%

0,50%

Вказані максимальні ставки за депозитними програмами з дотриманням наступних умов: валюта, строк і «несоціальність». Ранжовані за дохідністю депозитів на 12 міс.

Валютні вклади: на що звернути увагу

  • Ставки за валютними депозитами протягом місяця можуть ще зрости.

  • Вклади дорожчають з двох причин: через зміни вимог НБУ до ліквідності банків, а також дефіцит ресурсу у більшості фінустанов.

  • Банки беруть валюту у клієнтів, а потім роблять СВОПи — залучають на міжбанку або у НБУ гривню в обмін на долари і євро.

  • Для вкладників у валюті — це хороша новина, так як вони можуть розмістити долари і євро під більш високі ставки.

Читайте також: Форвард Банк вирвався в лідери

Як не втратити статус платника єдиного податку

  • За даними Опендатабот, в Україні єдиний податок сплачують 174,3 тис. компаній і 1,3 млн ФОП. На думку юристів, якщо компанія або ФОП втратить статус платника єдиного податку, то бізнесу буде донарахована та сума податків, яку він повинен був би сплатити, якби був на загальній системі оподаткування.

  • Відстежувати свій статус платника податку нескладно. Необхідно додати Опендатабот в один з бажаних месенджерів: Месенджер, Телеграм, Вайбер, Скайп. Потім ввести в ньому назву або код компанії і отримати дані про те, чи є вона платником єдиного податку.

  • Найбільша кількість ФОП знаходиться на другій групі платників єдиного податку — 581 тис. підприємців (44,5%). До платників єдиного податку 3 групи належать 523 тис. підприємців (40%), до першої — 200 тис. (15%).

За що може покарати податкова

Податковий кодекс передбачає безліч причин, за яким можна втратити статус платника єдиного податку:

  • перевищення верхньої межі доходів для платників єдиного податку. Наприклад, для 2 групи він становить 1,5 млн гривень на рік;

  • використання не передбаченого способу розрахунків;

  • здійснення діяльності, не передбаченої для платників єдиного податку;

  • якщо кількість фізосіб, що працюють на ФОП другої групи, перевищить 10 осіб;

  • при виникненні податкового боргу.

Україна втрачає союзника всередині МВФ

  • Голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард офіційно номінована на посаду голови Європейського Центробанку. Таке рішення було прийнято на засіданні міністрів фінансів країн ЄС у вівторок, 9 липня, в Брюсселі.

  • Рішення не остаточне — кандидатуру Лагард будуть обговорювати в Раді ЄС і в Європарламенті. Остаточне рішення буде прийнято на саміті країн Євросоюзу в жовтні.

  • Вперше можливість того, що Крістін Лагард замінить на посаді голови ЄЦБ Маріо Драгі була озвучена на позачерговому саміті ЄС 2 липня. Після цього 63-річна Лагард оголосила, що вона припиняє роботу на посаді глави МВФ на період номінації.

Читайте також: Лагард затвердили на посаду голови Європейського Центробанку

Чим це обернеться для України

  • Звільнення Лагард з МВФ ускладнить для України процедуру узгодження нової програми співпраці з Фондом.

  • Дуже часто в кулуарних і офіційних дискусіях голос Лагард був вирішальним при прийнятті остаточного рішення, чи виділяти нові транші нашій країні. Її часто називали «захисницею України». Навіть якщо наші чиновники зривали графіки виконання вимог МВФ, їм це часто сходило з рук. Для виконання старих завдань встановлювалися нові терміни. А іноді чиновникам і зовсім вдавалося переконати Лагард з деяких питань.

  • Офіційно Лагард перейде з МВФ до ЄЦБ в жовтні. Саме тому наші чиновники зараз намагаються прискоритися і укласти домовленості з МВФ про нову програму співпраці з фондом до середини осені.

  • Нова людина на цій посаді неминуче буде довго входити в курс справ Фонду. Через це отримання траншів Україною може затягнутися.

  • Для України це створює додаткові ризики в плані проходження періоду основних зовнішніх виплат в 2019-2020 роках. До того ж, це може стати негативним сигналом для приватних інвесторів щодо того, чи можна вести серйозний бізнес з Україною.

  • На посаді голови ЄЦБ Крістін Лагард вже не буде достатньо ефективною в частині збільшення потоку інвестицій в нашу країну.

Коментарі - 1

+
0
squeez
squeez
13 липня 2019, 20:46
#
Не думаю что Лагард или нет для Украины много решать будет, больше решают наши ребята, насколько они быстро будут принимать реформы, и уговаривать и доказывать что мы эффективная страна, это их задача, а у МВФ курс не изменится, все в наших руках, зачем вы перекладываете ответственность или «дело случая» на это а не на самих можновладцев?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися