Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 лютого 2020, 14:31

Міжнародні перекази: як і з ким надійно переслати гроші

Майже 12 млрд доларів склала сума коштів, яку перевели в Україну наші заробітчани з інших країн світу протягом 2019 року.

Таку статистику оприлюднив НБУ. Як стверджує регулятор, кошти «прибували» з використанням 37 систем переказу грошей. Це не менш вражаюча цифра, особливо, з точки зору користувача, який стикається з проблемою вибору найбільш надійної і вигідної з них.

«Мінфін» вирішив розібратися, який же сервіс буде найбільш вигідним та безпечним для подорожі ваших коштів через кордон.

Ми зупинили свій вибір на послузі переказу коштів з картки на картку, так званий p2p переказ, який сьогодні є найбільш популярною банківською операцією.

Зростаюча популярність таких переказів пояснюється просто.

По-перше, вони швидкі. Зазвичай кошти зараховуються протягом декількох хвилин, і лише зрідка, протягом 1-5 днів (точний час залежить від банку-емітента одержувача).

По-друге, вони зручні. Для переказу коштів потрібно знати тільки номер картки одержувача (при переказі всередині країни), мінімальну інформацію про відправника та одержувача (при міжнародних переказах) і мати доступ до Інтернету. Відвідувати відділення банку не потрібно.

В-третє, такі операції безпечні, якщо слідувати елементарним правилам проведення розрахунків в Інтернеті. А саме – здійснювати перекази необхідно на сайтах банків і платіжних сервісів, які починаються з https://. Також на початку адресної строки повинен розміщуватися значок «замку», що показує, що відбувається захищене з'єднання.

Всі три переваги актуальні і при здійсненні міжнародного переказу: до або з України.

Існує тільки одне «але». Сервіс p2p переказів став послугою, яка пропонується практично всіма вітчизняними банками, коли мова йде про перекази всередині країни. Але якщо виникає потреба перевести кошти з України або в Україну – обслуговуючий банк може не виправдати ваших очікувань і доведеться розбиратися з умовами сторонніх сервісів.

Послуга міжнародних переказів на сьогоднішній день надається всього трьома вітчизняними банками: Альфа-Банком Україна, Приватбанком та Monobank.

Хто ж кращій?

Рівень комісій банків, що пропонують сервіс міжнародних переказів, суттєво не відрізняється. Тобто, сервіси конкурують між собою за різноманітністю функціоналу і пропонованих можливостей. В цьому плані від пропозицій конкурентів вигідно відрізняється сервіс перекладіввід Альфа-Банку.

Доступність. Насамперед, слід зазначити, що послуга доступна для власників карток будь-яких українських банків. Тобто, для здійснення переказу в Україну наявність картки та/або рахунку в Альфа-Банку зовсім необов'язкові. Карта банку потрібна тільки при відправленні коштів з України.

Підтримує обидві платіжні системи. Дуже важливою перевагою сервісу від Альфа-Банку порівняно з конкурентами є можливість зараховувати і відправляти кошти з допомогою карток обох найбільших міжнародних платіжних систем: Visa та MasterCard з єдиним зрозумілим і прозорим тарифом. У той час як, наприклад, ПриватБанк пропонує подібну послугу з різною тарифікацією для кожної з платіжних систем.

– Широка географія переказів. З допомогою платіжного сервісу Альфа-Банку можна відправляти гроші на карти банків з 97 країн світу. При цьому отримувати гроші через карткові перекази можна з 51 країни, включаючи Польщу, Чехію, Білорусь, Туреччину, Ізраїль, Іспанію, Нідерланди і т. д.

Таким чином, українці, які працюють в цих країнах, отримали альтернативний інструмент для цивілізованого переказу коштів на батьківщину. Враховуючи велику кількість українських трудових мігрантів у Польщі, саме за цим напрямком очікується найбільший грошовий потік.

Тарифи комісійних Альфа-Банку відповідають середньоринковому рівню. Так, картковий переказ грошей в Україну буде коштувати всього 2% від суми переказу, мінімум – 2 євро. Комісія на вихідні перекази складе 2% від суми, мінімум 50 грн., 2 долари США або 2 євро в залежності від валюти переказу. До речі, для успішного здійснення операції краще, щоб валюта переказу відповідала валюті картки одержувача. Наприклад, якщо необхідно відправити переказ в доларах США, то картка отримувача також повинна бути доларовою. Це дозволить уникнути зайвих втрат на конвертації коштів.

Також слід враховувати, що на міжнародні перекази діють певні ліміти. Сума однієї трансакції в Україну не повинна перевищувати еквівалент 15 тис. грн, при переказі з України – не більше 50 тис. грн. Загальний добовий об'єм операцій по одній карті не може перевищувати 150 тис. грн.

Простий переказ

Для здійснення операції в Україні достатньо знати лише номер картки одержувача і ввести його у відповідне поле на сайті сервісу. Слід зазначити, що в сервісі Альфа-Банку є можливість перевести кошти, вказавши замість номера картки тільки номер мобільного телефону одержувача. Як і для будь-якої іншої карткової операції потрібно внести дані своєї картки – номер, строк дії та CVV-код.

При здійсненні міжнародного переказу знадобиться додати мінімум додаткової інформації про себе та одержувача: ПІБ та адресу.

Для того, щоб перевести гроші в Україну, наприклад, з Польщі, тепер не потрібно вдаватися до послуг міжнародних систем грошових переказів, таких як Western Union. Достатньо знати номер картки одержувача і мати доступ до Інтернету, а ваш банк зробить все інше!

Коментарі - 3

+
+14
Італій .
Італій .
23 лютого 2020, 8:31
#
Ну хоть кто-то научился или набрался храбрости слать переводы из Украины. А то прям как пороблено: какой сервис не возьми - можно только принять деньги. Хотя 2% конечно кусаются.
+
0
den0072008007
den0072008007
8 квітня 2020, 19:03
#
TransferGO — лучший сервис для перевода денег из-за границы на карту приватбанка по лучшему курсу. Перевод абсолютно бесплатно!
+
0
KirillOmelchenk
KirillOmelchenk
25 червня 2020, 13:07
#
Ну не знаю уже около года пользуюсь Global24 и вообще проблем не имею, очень маленький процент на обналичивание ни каких задержек по несколько часов/дней, вся процедура занимает не более пяти минут, что есть не плохим плюсом, так же еще мне нравиться, что все происходит анонимно, то есть не требуется ни каких документов подтверждающих личность.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися