Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 липня 2023, 19:30

Долар та євро цими вихідними: як вплине на курс виведення Сенс Банку з ринку

Ось і добіг кінця цей дуже напружений у політичному, військовому та економічному сенсі тиждень в Україні. Причому події цих днів матимуть досить довготривалі наслідки для світового та українського валютних ринків.

На міжнародний, здебільшого, впливатимуть, і фактично — уже впливають, події навколо засідань ФРС США і ЄЦБ, які відбудуться незабаром, щодо відсоткових ставок.

Суперечливі заяви чиновників Федрезерва щодо перспектив нового підвищення ставки американським регулятором та конкретніші висловлювання європейських банкірів та фінансистів створюють певний позитивний фон для спекулянтів, які ставлять на євровалюту.

У результаті, маємо на початку тижня зліт котирувань євровалюти до пікових рівнів навіть вище 1,1260 долара, і лише в другій половині тижня поступовий відкат до рівнів близько 1,1121 долара на момент написання статті. Що відразу позначається і на курсі євро в Україні щодо гривні.

Графік євро/долар із 14 до 21 липня 2023 року:

Як на курсі позначилися націоналізація Сенс Банку та обстріл півдня України

Із військових та близьких до них новин на поведінку та настрій українського валютного ринку, звісно, вплинули вихід росії із «зернового коридору», активне бомбардування агресором портової інфраструктури Одеси, Одеської області та Миколаєва, а також загострення військових дій практично на всьому фронті.

І хоча саботаж росії щодо пропуску українського зерна до країн Африки та Азії, а також зниження надходжень експортної виручки до України вже були закладені гравцями нашого ринку до можливого сценарію розвитку подій, але до останнього частина великих компаній-зернотрейдерів були впевнені в тому, що росія все ж таки припинить намагатися поставити весь світ у залежність від своїх «хотілок».

Цього не сталося. Шантаж триває, і заручниками такої мерзенної політики росії знову стають мільйони людей. Крім цього, руйнування в портах України додадуть витрат аграрному бізнесу в логістиці, що позначиться як на притоці валютних надходжень, так і на показниках нашої економіки загалом.

А загострення ситуації на фронтах лише додає до цього певну додаткову невизначеність усім ринкам, зокрема, й валютному.

Але, незважаючи на, здавалося б, сильний психологічний тиск на гривню, національна валюта почувається досить впевнено. Причина — своєчасне надходження усієї міжнародної допомоги, неемісійне фінансування бюджетних видатків та стресостійкість українських громадян, які, незважаючи на всі вищезгадані негативні чинники та постійні повітряні тривоги, не біжать масово скуповувати валюту. І в умовах війни поводяться дуже гідно, патріотично і проявляють себе справжніми героями і на фронті, і в тилу.

Не додала паніки й ситуація навколо Сенс Банку, який уряд вирішив націоналізувати. А НБУ спільно з Фондом гарантування вкладів ще у четвер про це офіційно оголосив на своїй пресконференції. Ажіотажу зі скуповування валюти на ринку немає, попит та пропозиція майже збалансовані. І це наразі головне.

Операції фізосіб із купівлі/продажу іноземної валюти (30 днів)

У подібній ситуації, за наявності стабільного припливу валюти від наших західних партнерів та золотовалютних резервів у сумі $39 млрд, Нацбанк має всі важелі для утримання ситуації на валютному ринку під повним контролем.

Що потрібно зробити з «негарними» доларами

Щоправда, так до кінця поки що й не вирішено питання з маніпуляціями окремих гравців готівкового ринку з «білими» та «синіми» доларами, а також із псевдостарими валютними купюрами, за обмін яких власники обмінників намагаються «здерти» з громадян додаткові комісії. Але тут Нацбанку потрібно доводити справу до кінця і не йти на компроміси, оскільки:

  1. регулятор має всі «козирі» і «важелі» управління валютним ринком для боротьби зі свавіллям нечистих на руку ділків;
  2. якщо НБУ зараз дасть слабкість у цьому питанні або спустить все на гальмах, спроби «зрубати грошей» з громадян із боку власників обмінників під подібними приводами лише посиляться. Що призведе до хаосу на готівковому ринку, тіньового та сірого обміну таких купюр, та до маси проблем як кримінального, так і суто економічного характеру.

Тож Нацбанк зараз просто зобов'язаний довести розпочате до кінця і повністю припинити навіть найменші спроби таких заробітків на українцях із боку окремих несумлінних гравців готівкового ринку.

Загалом же, за 17−21 липня на міжбанку долар, завдяки НБУ, залишався стабільним у звичному коридорі від 36,5686 до 36,9343 гривень.

А ось безготівковий євро, незважаючи на всі стрибки пари євро/долар початку тижня, зрештою, навіть подешевшав на 43 копійки — з рівня 41,0811/41,4846 ранку понеділка 17 липня до котирувань 40,6569/1,0598 гривень до 15:00 за київським часом на момент закриття торгів у п'ятницю 21-го числа.

На готівковому ж ринку долар увечері в п'ятницю 21 липня в обмінниках фінкомпаній можна було без проблем купити за 37,15−37,25 гривень, а євро — за 41,50−41,75 гривень.

Прогноз готівкового курсу долара та євро на суботу та неділю

Цими вихідними власники обмінників продовжать працювати у вже звичному для них форматі «з обороту» з невеликим рівнем спреду за доларом у межах 15−25 копійок.

А от з євро, у зв'язку з валютними ралі, що вже практично почалися, за парою євро/долар перед майбутніми засіданнями ФРС США і ЄЦБ, — все складніше, і ризики точно зросли. Тому власники обмінників воліють не ризикувати і розширять цими вихідними спреди за євро у межах від 25−30 копійок до 1 гривні.

Враховуючи зниження платоспроможності населення і досить млявий через це попит на валюту з боку громадян, — особливої гри «на підвищення» курсу євро фінансисти влаштувати не зможуть. Але й втрачати на можливих ризиках євровалюти ніхто з них теж не захоче.

Тому «дешево» євро ніхто цими вихідними не продаватиме, хоча й «задирати» котирування його продажу власники обмінників не ризикнуть.

Курс долара в основній частині обмінників фінкомпаній цієї суботи та неділі перебуватиме в межах коридору: прийом 36,90 — 37,13 гривень та продаж від 37,15 до 37,30 гривень.

А курс євро в більшості пунктів обміну 22−23 липня перебуватиме в межах: прийом від 40,80 до 41,45 гривень і продаж від 41,50 до 41,80 гривень.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 30

+
+11
Vadossssss
Vadossssss
21 липня 2023, 21:44
#
Так смішно дивитись як більше ніж пів країни сидять в доларах і вигадують,що ж може вплинути на ріст курса,а його все немає і немає.А він скоріше за все в недалекому майбутньому ще й впаде.
+
+51
uxui
uxui
22 липня 2023, 13:36
#
Да да до 8 гривен, вот все сидим на мешках с баксами и ждем, когда упадет
+
+30
Aktair1
Aktair1
22 липня 2023, 15:45
#
Ну так и сидите дальше, как говорится, не забывайте проветривать, а умные люди на гривневых инструментах неплохо зароботают
+
+15
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:16
#
Да да да, вляпаться в Гривневые вклады на осень) ой ржу не могу… Еще и мониторинг, блокировка, счетов Год будет очень сложным, реформ 0, воровство в Галактических масштабах рекордсмены прям, уже четко дали ответ на саммите НАТО, денег не будет. Осталось только в гривну уходить населению )
+
0
uxui
uxui
22 липня 2023, 17:14
#
@Aktair1, тут не могу не согласиться, особенно все хорошо заработали сразу после 24.02.22, до этого тоже так неплохо зарабатывали, помнится аж x3 подняли в 2014 на гривневых инструментах. Может подскажите, когда будет снова отрицательное понижение курса, чтоб мешки вовремя проветрить?
+
0
MrDean
MrDean
23 липня 2023, 14:35
#
Alex 2006 это ты ?
+
+11
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:24
#
Ахаха, впаде Економіка точно вже лежить на лопатках ) Живимо от транша до транша по карманах) і на цьому все… З слідующого місяця ще бізнес скрутять перевірками та налогами, що буде втікати та закриватися.
+
+11
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 14:05
#
Ну не до 8,але всерівно впаде.Зараз звр 39млрд$.Плюс нам з 2024р по 2027р дадуть 50млрд€ із них грантів 17млрд€.Так що якщо курс відпустять можна не хвилюватися любі коливання вгору будуть в гамовані,ніхто інфляцію розганяти точно не буде.
+
+11
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:13
#
Вже на западі думають, давати нам гроші чи ні, все розкрадають більш ніж при Бандюковичи. Кому війна, а кому… В осени курс пригне до 41−45 і то це стриманний курс руками НБУ, фактиний курс на зараз 60
+
0
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 16:48
#
На заході вже все узгоджено!Ще і після 2027р помощь будуть давати, долара валом він нікому непотрібний крім валюто залежного бізнесу.
+
+56
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:56
#
Та ми бачили що було на саметі НАТО, чітко дали зрозуміти, скупка Вілл Армією Монако за рахунок збору податків с Западу не буде. Думаю кошти на реконструкції десятків стадіонів по 100 мільйонів, тощо, повинні йти на армію, а не Армія комплектуеться Волонтерами та постійним призивами здати коштина ЗСУ населенням.
Мій Брат зара в окопі сам собі все куплє від їди до одежі, *** консервами кормлять мабудь щоб вмер бистріше. Мільярди на стадіони нам дуже зара потрібні- це все зрозуміло.
+
0
uxui
uxui
22 липня 2023, 17:20
#
Я вангую все 70+ за 1 американский, если прям сейчас отпустят, а про ЗВР — я бы сильно на них не рассчитывал, все что было подкреплено экономикой — уже давно спалено на межбанке, остальные деньги — это долги, которые будут гасить из тех же ЗВР.
+
+41
alexkush
alexkush
22 липня 2023, 15:49
#
В ЗВР 39 млрд це гроші не України, а Боргові кошти, які потрібно віддавати. на зброю в місяць треба 3 млрд, в рік 39 млрд. дефіцит бюджету 10 млрд, так що довго ви ви будете чекати падіння нижче 37. наразі порти нещодавно заблоковані і це ще мінус 1 млрд в місяць. переконаний восени до 40 долар підніметься
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:35
#
В один день курс як пригне, ми вже це проходили від НБУ, тримати 37 дуже важко, палити резерви без кінця, МВФ на осінь додавить відпускання. І почнеться гонка Оленів по обмінниках черги, паніка, істерика, і рвані і мічені будуть куплять по 42. А зара бери 37 без проблем… но треба ривок… як завжди… стимул потрібен щоб брати по 42
+
0
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 18:51
#
Зерно зараз не впливає,доки курс зафіксований ніякого росту не буде!
+
0
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 16:45
#
Які ще 40?Ви часом не пан з обмінки у якого обертів немає.Не смішить!
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 16:49
#
МВФ — 42 бачить в осени)
+
0
uxui
uxui
22 липня 2023, 17:28
#
Худший сценарий от МВФ — 50+, так это публичная информация
+
0
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 18:29
#
МВФ постійно бачить завищенний курс,ви ще курс закладений в бюджет сюди додайте.
+
0
uxui
uxui
22 липня 2023, 19:31
#
Здесь уже нечего добавлять, история учит, что сидеть в долларе намного безопаснее. Без сарказма согласен, гривневые инструменты приносят прибыль, но если ты угадаешь когда из них выйти. Я думаю ещё максимум год полтора будет курс 36.6, затем все 70 и не меньше. Ну или взять у того же ахрессора, курс скакнул с 60 до 90, поэтому думай-те
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
22 липня 2023, 21:26
#
Бюджетом заклали 42 найгірший 45
+
0
Vadossssss
Vadossssss
22 липня 2023, 21:44
#
Ну і що? Чекайте.
+
0
uxui
uxui
23 липня 2023, 16:50
#
Ждать не так долго
+
0
Vadossssss
Vadossssss
23 липня 2023, 18:44
#
Безконтрольний чорний ринок у пік війни курс 45 не розгоняв,а ви чекайте 50 чи 70,ахахахахаха!
+
0
uxui
uxui
23 липня 2023, 20:34
#
У банков стоят лимиты на продажу валюты = НБУ + 1%, а у обменок тогда был разрыв под 30% от оф курса, а сейчас из-за конверт депо курс восстановился

Гривна себя доказала, если не знаешь, когда выйти, забудь о ней
+
0
Vadossssss
Vadossssss
23 липня 2023, 20:44
#
В нашій країні із долара також надо знати коли вчасно вийти.Доречі зараз новий запас долара я не купляю поки на грн інструментах трохи побуду.
+
0
uxui
uxui
23 липня 2023, 20:52
#
Ну до 18 мес можно в грн, это оф прогноз НБУ, там правда они на инфляцию равняются в последнем отчете, думаю еще 1 год, потом будет резкая девальвация
+
+15
Genna Smatko
Genna Smatko
23 липня 2023, 12:52
#
Мене завжди більш за все дивувало що після нападу на нашу країну в 2014 році цей банк Альфа-банк почав нарощувати клієнтську базу. І ті хто мав там гроші з моїх знайомих всі любили росію. Деякі навіть зараз її ще люблять хоча перші вдрали за кордон бо бомбили по чорному. Я не думаю що він сильно комусь потрібен був але це скоріш пошук альтернативи приватбанку який постійно вставляє палки в колеса то рахунки блокує то ще щось.
Думаю активи по троху раздеребанять і нема банка. Якщо його залишити жити він може повернутися минулим власникам, а цього робити не можна. Слава Україні!!!
+
0
uxui
uxui
23 липня 2023, 16:07
#
Здесь еще полно банков с рос корнями, взять тот же ПУМБ, ТАС, А-Банк (все из партии регионов), быстро правда перекрашенные, так и что все позакрывать? А новые открыли, суто украинские?
+
0
energy1
energy1
23 липня 2023, 19:54
#
Заголовок статті водночас і дивний, і недоречний. Як вплине на курс виведення Сенс банку… Та ніяк не вплине, не треба робити з мухи слона. Це не був системний банк, отже, не мав особливого значення для економіки країни. А якщо врахувати, що наша економіка зараз залежить від західних партнерів, то взагалі нема про що говорити.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися