Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 травня 2020, 11:30

«Наш оффер працює», — директор СС Лоун Наталія Клєвакіна про те, як ринок МФО переживає кризу

На карантині рівень доходів населення падає, частіше трапляються затримки з виплатою заробітної плати. У результаті багато хто звертається за фінансовою допомогою до МФО. Компанії, які дорожать своїми клієнтами, пропонують сьогодні гарні ставки, пільги та акції. Але кредитувати в таких умовах готові далеко не всі учасники ринку.

Як карантин вплинув на роботу МФО і що відбувається в сфері мікрокредитування з'ясовував «Мінфін».

Карантинні виклики для бізнесу: адаптуватися або зникнути

Згідно із законом про запобігання поширенню коронавірусу, мікрофінансові організації ще в березні були змушені перекочувати в онлайн. Так чи інакше ця ситуація негативно вплинула на бізнес. Наприклад, за словами представників деяких МФО, заплановані ними на початку року масштабні рекламні кампанії виявилися в таких умовах дуже збитковою справою. Оскільки трафік на карантині скоротився як мінімум на 80%.

Директор компанії СС Лоун Наталія Клєвакіна виділяє кілька причин, за якими клієнтів МФО стало менше. Одна з них, закриття оффлайн відділень. Адже існує велика кількість клієнтів, які звикли приходити безпосередньо у відділення та отримувати готівку.

Є ще як мінімум дві причини: деяким клієнтам відмовили МФО, прогнозуючи можливі проблеми з погашенням кредиту, інші самі відмовилися від позик через невизначену ситуацію у майбутньому або втрату роботи зі стабільним доходом. Такі обставини сильно похитнули ринок.

За словами директора з маркетингу компанії СС Лоун Анни Мойсєєвої: “В середньому за ринком попит впав вдвічі, «хороші» клієнти беруть позику з мінімальним ризиком в умовах кризи і вважають за краще не користуватися послугами МФО. Якісних клієнтів стало менше, а клієнтів, які потрапляють у зону ризику більше, звідси і зростання дефолту». За її словами, в цілому кількість МФО на момент кризи скоротилася в 3 рази. Ця цифра може бути навіть більшою, оскільки деякі компанії, які стверджують, що продовжують кредитувати клієнтів, насправді вже кілька місяців не працюють. «Компанія СС Лоун продовжує працювати для своїх клієнтів, особливо зараз, коли їм так потрібна наша фінансова підтримка. Ми любимо та цінуємо кожного, та підтверджуємо це ділом», — запевнила Анна Мойсєєва.

За даними СС Лоун, середня сума кредитів, які надають МФО, знизилася на 30%, а кількість позик зменшилася в 1,5 рази.

«Відсоток прийняття заявок клієнтів скоротився в середньому з 75% від усього потоку вхідних запитів до 55%. Зараз ми дуже пильно розглядаємо клієнтів, яким можемо видати позику», — розповідає керівник відділу верифікації СС Лоун Еріка Черненко.

Кредити фізособам під час кризи, дійсно, опинилися в зоні великого ризику, оскільки платоспроможність клієнтів погіршилася. За даними Всеукраїнської асоціації фінансових компаній (ВАФК), за час карантину частка проблемних кредитів МФО зросла в три рази.

Найпроблемнішим виявився портфель, який МФО видавали в лютому і на початку березня. Позичальники, які брали кредити в цей період, не були готові до поточних подій. Більше за всіх постраждали клієнти, які були закредитовані і розраховували погасити кредит за рахунок нових позик.

У компанії СС Лоун прострочення за кредитами під час карантину зросло вдвічі. «Частка клієнтів, які припинили обслуговувати кредити, залишається на тому ж рівні, що і до карантину, проте сам ринок кредитування в Україні впав вдвічі», — зазначає Наталія Клєвакіна.

Голова правління ВАФК Ганна Замазєєва стверджує, що всі мікрофінансові організації зіштовхнулися з рядом проблем: скорочення обсягу видачі кредитів, зниження доходу кредиторів, зростання проблемної заборгованості, стягнення і сплеск звернень від клієнтів.

Очевидно, що на ринку залишилося не так багато компаній, які все ще готові кредитувати населення. І багато гравців ринку не пройшли перевірку кризою. Компанії, які були максимально автоматизовані в онлайні, простіше адаптувалися до поточної ситуації і, безумовно, легше переживуть кризу.

Акції та ставки: МФО що обіцяють клієнтам під час кризи

Мікрофінансових організацій з кожним роком стає більше, але лише деякі заслуговують довіри клієнта. Дійсно надійні компанії навіть під час кризи не залишили клієнта наодинці з його проблемами, реагуючи на ситуацію і продовжуючи надавати швидку фінансову допомогу.

Наприклад, СС Лоун ввела кредитні канікули, які передбачають скасування пені та будь-яких штрафів за кредитами в разі прострочення до 30 квітня 2020 року. При цьому в компанії стверджують, що велика частка клієнтів, які не можуть виконувати свої кредитні зобов'язання, з'явилася в портфелі фінустанови у другій половині березня.

“Ми йдемо назустріч таким позичальникам і спеціально створюємо вигідні пропозиції для них. Наприклад, запустили акцію «Кредит на карантині», за умовами якої кожен клієнт, який продовжує термін кредитного договору, отримує додаткову відстрочку виплат на такий же термін.", — коментує Анна Мойсєєва.

Багато МФО в умовах карантину почали використовувати нові технології і нові продукти, дозволили собі експерименти, на які не наважувалися раніше.

Останнім часом деякі МФО повернулися до кредитування під 0,01%. За даними «Мінфіну», зараз такі позики готові давати 16 гравців ринку, хоча в докарантинный період таких було 23. Залишилися компанії, які так і не змогли відновитися після послаблення карантину.

СС Лоун — одна з небагатьох компаній, яка не змінювала кредитні умови на час карантину. “Нам важливо бути зі своїми клієнтами в будь-яких обставинах, тому на час карантину ми не змінювали умови кредитування. І всі нові клієнти могли отримати свою першу позику під мінімальні 0,01%".

“Кредит під нуль можуть давати тільки надійні компанії, які розраховують довго працювати на ринку та утримувати лідерство. Це безпосередньо пов'язано з тим, що відсоток повернення клієнтів які кредитувалися під нуль майже 90%", — пояснює ситуацію керівник СС Лоун.

Нагадаємо, що СС Лоун одна з перших компаній, яка запропонувала «нульовий кредит» своїм клієнтам у рамках акції «Великодній нуль». Пізніше, з 1 по 15 травня, бажаючі отримати кредит могли скористатися іншою акцією на тих же умовах — «Травень. Весна. Нуль». А з 15 на ринку з'явилася нова пропозиція — «100 грн за першу позику. Виходимо з карантину разом». Також зараз для постійних клієнтів діє розіграш 5 електросамокатів, за умовами якого потрібно оформити повторний кредит на сайті до 20 червня і випробувати удачу.

Такі акції виявилися дуже доречними в умовах карантину та обмежень, накладених на роботу МФО. Тепер же, ситуація поступово повертається до норми. У квітні Кабінет міністрів України вніс зміни до закону про боротьбу з коронавірусом, дозволивши працювати не тільки банкам, але і кредитним установам. Завдяки цьому, МФО, які кредитували офлайн, стали повертатися до активної роботи.

Це зобов'язує їх інвестувати мільйони гривень у безпеку відділень, щоб забезпечувати клієнтів і працівників масками і необхідним захистом.

Що буде далі з ринком мікрокредитування

Ситуація залежить від того, наскільки довго триватиме карантин і як сильно він позначиться на стані економіки. У майбутньому обсяг ринку кредитування ще більше скоротиться. Компанії будуть буквально боротися за платоспроможних клієнтів. Адже якісний попит не так швидко відновиться навіть після скасування карантинних обмежень.

«Якщо ситуація буде розвиватися згідно з графіком виходу з карантину, то кількість клієнтів зросте, порівняно з весною цього року, але на розкачку клієнтів до обсягу січень-березень необхідно до 3-х місяців. Традиційно перші два місяці літа відзначаються середнім попитом, зростання починається в серпні, тому тільки у вересні можна буде побачити чи стабілізувався ринок, на даний момент говорити про стабілізацію рано», — зазначає фінансовий директор СС Лоун Сергій Водолазський.

У компанії вважають, що за рахунок відновлення припливу нових клієнтів зросте частка тих, хто повторно використовує послуги МФО. «Люди залишилися без роботи, їм необхідні гроші, а а ми пропонуємо вигідні умови кредитування», — заявила директор СС Лоун Наталія Клєвакіна.

Загалом МФО понесли великі збитки. Частка прострочення в портфелях компаній буде зростати. В середньому зростання прострочення може збільшитися в 2-3 рази. Для того, щоб люди знайшли роботу, а бізнес зміг наростити обсяги, потрібен час. Як тільки люди повернуться на робочі місця і їх дохід відновиться, населення знову почне активніше кредитуватися, адже потреби людей не змінилися, змінилася економічна ситуація. Люди скоротили необов'язкові витрати. Подивіться у вікно — 2 місяці люди нікуди не ходили, нічого не працювало і крім продуктів та медикаментів люди нічого не купували. Є статистика операцій платіжних систем: непродовольчі групи товарів просіли на 60-80% за цей період. Вам не потрібне нове взуття, якщо вам немає куди в ньому йти. — зазначив фінансовий директор ССЛоун Сергій Водолазський.

Зараз можна стверджувати, що на ринку залишаться лише ті гравці, які продовжили обслуговувати своїх клієнтів у важкий час, як це зробила компанія СС Лоун. Тому ринок буде спостерігати появу від найбільш активних гравців нових акцій і проектів, спрямованих на поліпшення кредитного сервісу, а також на підвищення доступності продуктів мікрокредитування для населення.

Коментарі - 14

+
+48
Mark68
Mark68
26 травня 2020, 16:39
#
Слезу прошибает. Бандитские конторы зарабатывающие на нищете украинцев, получающие несусветно большие проценты, терпят убытки. Вы лучше расскажите, что число самоубийств людей, неспособных вернуть кредит МФО, превысило цыфру 100! И это при том, что учтены далеко не все случаи суицида людей, доведенных психологическим давлением сотрудников этих могильных шараг, или отмороженными коллекторами. МФО-это банальные схемы по разводу, узаконенные правительством, которому наплевать на собственный народ.
+
+14
Anticall
Anticall
27 травня 2020, 2:03
#
Браво!!! Согласен на 10000+
+
0
Anrey12
Anrey12
27 травня 2020, 15:15
#
2 серия «Грязные деньги» от Нефликс про подобных.
+
+26
Lake777
Lake777
26 травня 2020, 18:45
#
Мерзко читать. Одна из самых наглых и грязно работающих компаний. Если государство никак на них не повлияет, то у нас нет государства. Люди от этих ростовщиков и бандитов абсолютно не защищены. Особенно сейчас. Начисляют штрафы и пени во время карантина. Договора ужасные и непрозрачные. Слова не совпадают с действиями. Мерзкие людишки. Придуманная барыгами схема, по выжиманию из народа последнего гроша, доводящая до суицидов.
+
+15
Системы Безопасности
Системы Безопасности
26 травня 2020, 21:18
#
ССлооан. В быту си@ьки. Продают проблемные задолженности Финфорс, эти в свою очередь, работают с всем известным, честным нотариусом Дорошкевич, с которой, якобы обещал разобраться министр финансов и «разобрался» Отправил к ней на проверку её куму. Людям дальше блокирут зарплатные, пенсионные, материнские счита, которые не подлежат блокировки. Вот такой финт ушами.
+
+15
Anticall
Anticall
27 травня 2020, 2:06
#
Министр Малюська сам фанат банков и финансовых организаций! Почитайте или посмотрите его биографию на YouTube.
+
+27
Anticall
Anticall
27 травня 2020, 2:15
#
И не только ЗвЯзда Ютуба Дорошкевич, но и ,, чёрный исполнитель" Клименко Роман Викторович в тандеме с гнилым и черным нотариусом Колейчиком блокируют людям счета, цинично перекрывая доступ к мизерным средствам существования во время карантина! Эти приватные аферисты в сговоре с коллекторскими конторами, работающими незаконно в Украине. А все эти финфорсы и доверия и гарантии и прочие ситифинансы покупают долги за копейки у Еврогрошей и сслоунов, а нас с вами хотят наварить. Отвратные античеловечные схемы.
+
+32
Pototsky
Pototsky
27 травня 2020, 13:54
#
ССлоун не выплачивает обещанные деньги удаленным сотрудникам. Ваш оффер не работает.
+
+19
pavlikyuriy
pavlikyuriy
27 травня 2020, 15:04
#
Дивуюсь статистиці, яку вказано. Мені здається, що кожен 2 клієнт маю прострочення по кредиту більше 2 місяців. Але чомусь вони не вказали те, як вони ведуть діалог з клієнтами та як їх ображають та погрожують. Особисто мені та моїм покійним батькам обіцяли те, що карається законом. На жаль, вони нічого та нікого не боятьсч і їм начхати на нас та наші проблеми. Ось так і живемо ...
+
+13
alexlife88
alexlife88
27 травня 2020, 17:23
#
Нужны решительные действия!
+
+19
alexlife88
alexlife88
27 травня 2020, 17:20
#
Уважаемый, Минфин, а как вы пришли к выводу, что нужно создать эту статью и брать интервью у Клевакиной? Но если уже и решили, то давайте спрашивать, почему же СС ЛОУН не отвечает на письма отправленные в электронном, письменном, в том числе и доставкой лично в руки по указанным в договоре адресам? Бедный почтальон столько раз пытался вручить, но никто так и не забрал... И это всё до карантинов, вирусов и прочего... Почему выбрали Клевакину, а не Курченко, например? Это я к тому, что смысл статьи, приблизительно, как Чикатило назначить министром МВД и спрашивать о профилактике преступлений.
+
+26
Xan83
Xan83
27 травня 2020, 20:22
#
Самые бессовестные и безнравственные организации!!!! Я понимаю, что есть поговорка - «долг платежом красен», но не всегда все идёт по плану и общегосударственный карантин считается даже очень не плохим форсмажором, но не для них!!! Человек взял кредит, здраво рассчитав свои финансовые силы, но грянул карантин, платить стало нечем, эти горемиссии (МФО) воспользовались ситуацией и накрутили башенный процент!!! А статья как-будто про Иисуса Христа написана, а не про тех кто хуже бандитов 90-х.
+
+13
Platelshik
Platelshik
29 травня 2020, 1:17
#
Такое враньё откровенное, что СС Лоун любит своих клиентов. Такими матами и оскорблениями ни одна другая контора не кроет. И в первый же день просрочки с клиентами общаются так, будто ты го*но
+
0
corsww
corsww
16 жовтня 2020, 12:24
#
Дочитал до слов Директор СС как то стало жутковато и захотелось перекрестится.   Такое впечатление что фашизм как бы и победили но СС остался . Вместе с методами.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися