Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2020, 15:39

10 причин для оптимізму. Чому кредити повинні подешевшати

Немає рецептів, які б дозволили вже завтра зробити кредити дешевими й доступними. Особливо в країні, де кілька років тому інфляція сягала рівня у 25% і навіть 43%. Про це на сторінці у фейсбуці написала заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

Кредити, Нацбанк, кредитування, гроші в позику, дешевий кредит, Катерина Рожкова, малий і середній бізнес
фото: rbc.ua

Катерина Рожкова стверджує, що НБУ забезпечив всі можливі передумови для відновлення кредитування в Україні та заклав міцний фундамент для позичальників. 

10 причин для оптимізму

1. Зниження інфляції, а відтак і зниження ставок банків

Саме жорстка монетарна політика, за яку нас довго критикували, дала змогу досягти інфляції за підсумками 2019 року на рівні 4,1%. І перемога не лише в тому, що показник інфляції потрапив у цільовий діапазон, а й у тому, що інфляція стала прогнозованою.

Завдяки цьому облікова ставка минулого року була знижена до 13,5%. Відповідно знижуватиметься і вартість фондування банків. За нашими розрахунками, дві третини від вартості кредиту залежить саме від вартості фондування, яка вже починає знижуватися.

2. Забезпечено фінансову стабільність 

Банківський сектор нині в дуже гарній формі: достатня капіталізація, висока прибутковість, відсутність банкрутств банків упродовж 2-х років (ВТБ, який згортався, не рахуємо). Про сприятливу ситуацію у фінсекторі можна говорити довго.

3. Висока ліквідність

Коли у нас, з одного боку, є позичальники, яким потрібні гроші, з другого — ставки, які знижуються, а з третього – банки, готові кредитувати, нам потрібен четвертий важливий компонент – наявність у банків коштів для кредитування. А їх у банках сьогодні більш, ніж достатньо, ліквідність системи – більше 230 млрд грн.

Читайте також: Як перевірити свою кредитну історію

4. Капітал

Нині банки мають запас капіталу для нарощування кредитного портфеля. Результати останнього стрес-тестування підтвердили, що за базовим сценарієм банкам можна не боятися труднощів .

5. Зарезервованість проблемних кредитів

Наша спільна з банками робота над зниженням впливу портфеля непрацюючих кредитів на банківську систему дає свої результати. Адже хоча частка таких кредитів залишається високою, вони вже давно повністю зарезервовані в банках, а отже, більше не відтягують ресурс, який можна спрямувати на кредитування.

Хоча це не означає, що не потрібно проводити подальшу роботу зі зниження їх рівня, адже розчищення балансів підвищить ефективність і прибутковість банків.

6. Створення умов для малого та середнього бізнесу

Не відкрию Америки, якщо скажу, що саме МСБ у багатьох східноєвропейських країнах був рушійною силою для зростання економіки.

Що зробили ми для цього сегмента? Наприкінці року ми спростили умови кредитування банками ФОПів, а саме переглянули портфельний підхід для їх оцінки. Вже в цьому році розпочато програму Уряду «Доступні кредити. 5-7-9%», у розробленні якої ми брали активну участь.

Читайте також: Зеленський підписав закон про дешеві кредити для бізнесу

7. Закони

Крім законів про спліт, захист прав споживачів фінпослуг, фінансову реструктуризацію, минулого року почав працювати важливий новий Кодекс про банкрутство, який вперше дав можливість фізичним особам в Україні оголошувати банкрутство, а також набрав чинності закон про захист прав кредиторів.

Спростити роботу банків з клієнтами покликаний новий Закон «Про фінмоніторинг». Адже для банків це передусім перехід до ризик-орієнтованого підходу, а для бізнесу – зменшення «паперового» навантаження.

8. Наявність якісних позичальників 

Йдеться про позичальників, які нормалізували боргове навантаження після кризи. Також з’являються нові підприємства, які швидко зростають. Звітність бізнесу стає дедалі більш прозорою. Також у банків з’явилися додаткові опції для перевірки свого клієнта, наприклад через Кредитний реєстр НБУ.

9. Припинення пов’язаного кредитування 

Ця банківська практика залишилась у минулому. Відтепер банки можуть більше ресурсів спрямувати на кредити ринковим компаніям, а не на бізнес своїх власників.

10. Розширено перелік об'єктів застав 

У минулому році відбулися майже революційні зміни в регулюванні кредитних правовідносин. Було запроваджено новий спосіб забезпечення за кредитами — право довірчої власності. Також активніше банки кредитують під аграрні розписки.

Читайте також: Зустріч «на каву»: НБУ обговорив з Кабміном дешеві кредити та іпотеку для громадян

Перешкоди на шляху відновлення кредитування

Їх небагато, але вага цих перешкод настільки велика, що без їх усунення навіть зниження облікової ставки не дасть змоги повноцінно відновити кредитування.

  1. Номер один – це недореформована судова система та правоохоронні органи. Недарма на презентації Стратегії-2025, наші партнери назвали це головним ризиком для кредитування, а в опитуванні про системні ризики банки та небанківські фінустанови щоразу називають цей ризик найбільшим. Нажаль, зрушення в цьому напрямку досі незначні.

  2. Недостатня кількість прозорих позичальників із якісною фінансовою звітністю. Це залишається великою проблемою, адже навіть платоспроможні підприємства часто працюють непрозоро, в тіні, а для банків такі позичальники несуть вищі ризики, що відображається на вартості кредитів та бажанні банків узагалі уникати таких компаній.

  3. Окремо скажу про іпотеку. Ключова проблема — це непрозорість ринку та його недостатня врегульованість, особливо в частині відносин інвестор –забудовник. Я вже казала, що потенціал іпотеки величезний, але його можна буде реалізувати лише за умови, що будуть відомі кінцеві бенефіціари забудовників, схеми їх фінансування, а рівень захисту інвесторів підвищиться.

  4. Високі витрати банків на стягнення застави. Цей пункт тісно пов’язаний із першим пунктом у списку перешкод. Його варто виділити окремо, адже витрати, які несуть банки, намагаючись не лише стягнути, а й реалізувати заставу, аби повернути видані кошти, є настільки значними, що змушують кредиторів дуже прискіпливо вивчати позичальника і знижують «апетит» до ризику.

Читайте також: Чому зміцнюється гривня і які будуть наслідки

Коментарі - 5

+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
29 січня 2020, 18:24
#
10 причин для оптимизма перечеркиваются всего одной
главной причиной для пессимизма (Номер один – это недореформированная
судебная система и правоохранительные органы.).
+
+15
sergikas
sergikas
30 січня 2020, 7:49
#
При нынешнем НБУ-шатании курса вверх-вниз более 15% ревал за год,а сейчас уже 5% девал с начала года какой дурак даст кредит под 5-7 %?Разве что госбанк даст 5-10 миллионов чтобы отрапортовать о выполнении лозунгов.И ни слова от Рожковой что уже инфляция с начала года больше 5 процентов.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 січня 2020, 12:26
#
Ставки реально снижают. С 3 февраля понизят многие, плюс минус 2-3 недели многие банки также понизят.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 січня 2020, 12:50
#
Давос, коронавирус, доллар растет: что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=wR0kOHbfhBU

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
0
Cyanide Poison
Cyanide Poison
31 січня 2020, 9:09
#
А что по поводу увеличения страховой суммы по депозитам в ФГВФЛ??200тысяч это не такая огромная сумма нынче.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися