Мінфін - Курси валют України

Встановити
vshapran
Виталий Шапран
Зарегистрирован:
5 жовтня 2011

Последний раз был на сайте:
16 квітня 2024 о 23:09
Подписчики (177):
Mikhail6759
Mikhail6759
54 года
rybnitska
rybnitska
DiGek
DiGek
Киев
swodnix
swodnix
torg879
torg879
20388156
Kyleta 12
Полтава
vetalmihey
vetalmihey
54 года, Запорожье
Romancho
Romancho
40 лет
24savage
24savage
ballistic
ballistic
3 года
nadiakema
nadiakema
Chronal
Chronal
все подписчики
экономист, финансовый аналитик
5 травня 2019, 22:30

Самий рівний серед рівних

У квітні 2019 року Кабінет міністрів України прийняв рішення збільшити до 90% відрахування прибутку до державного бюджету з боку державних компаній. Пікові навантаження на Державний бюджет у зв’язку з виплатами по державному боргу було вирішено забезпечити за рахунок відрахувань від державних підприємств і державних банків. Наприклад, ПриватБанк вже прийняв рішення відрахувати 90% прибутку до державного бюджету.

Офіційне рішення

У квітні 2019 року Кабінет міністрів підвищив частку прибутку, яку державні підприємства та їх об'єднання мають перераховувати до бюджету. Уряд своїм рішенням змінив порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, збільшивши розмір відрахування з 75% до 90%. Передбачається, що загальна сума таких відрахувань становитиме близько 15,4 млрд грн., це близько 24% від прибутку, який має перерахувати НБУ за 2018 рік до державного бюджету.

Також своїм рішенням уряд скасував пільги щодо сплати до бюджету частини чистого прибутку та дивідендів для таких суб'єктів, як:

  • Адміністрація морських портів України;
  • державні підприємства, установи та організації, які входять до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі та здійснюють діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності;
  • державні і казенні, унітарні протезно-ортопедичні підприємства, які віднесені до сфери управління Міністерства соціальної політики;
  • Міжнародний аеропорт «Бориспіль»;
  • ДП «Національний центр Олександра Довженка» і Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал».

Ощадні привілеї

Втім, Ощадбанк якимось дивом знову уникнув обрізання пільг, і йому дозволили відраховувати до Державного бюджету не 90%, а 30% від отриманого прибутку. Таке виключення знову створює нерівні умови конкуренції на банківському ринку і дає певну «фору» при встановленні тарифів і відсоткових ставок одному з найбільших державних банків. Насправді, вже досить важко пояснити, що відбувається всередині групи банків з державною часткою, де ПриватБанк перераховує 90% до Держбюджету, а Ощадбанк тільки 30%. Преференції та наявність певних ознак змови серед держбанків продовжують деформувати ринкові умови та негативно впливати на канали монетарної трансмісії, що ускладнює вплив динаміки облікової ставки на інфляційні процеси. Давня українська традиція знаходити найрівніших серед рівних вже не тільки шкодить розвитку монетарній трансмісії, але і викривляє потенціал можливостей в групі банків з державною часткою.

2018 рік Ощадбанк завершив з прибутком 162,5 млн. грн, це у 3,43 рази менше ніж його прибуток за 2017 рік. До позитивного слід віднести, що банк не запрошував докапіталізацію у Мінфіну, але з огляду на стан справ у банківському секторі в 2018 році зниження прибутковості роботи Ощадбанку викликає здивування. Отже, маємо надію, що після того, як в Ощадбанку з’явиться нова Рада директорів, спеціальні умови відрахування прибутку за 2019 рік будуть усунуті, а сам банк буде працювати в таких же умовах, як і інші державні банки.

Віталій Шапран

Головний експерт Ради НБУ

Просмотров: 4477, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 11

+
+107
AleksandrBank
AleksandrBank
6 травня 2019, 10:32
#
А почему удивляетесь? Ощад кредитует связанные компании депутатов, чиновников и т.д. Так было во все времена. Нач-цу по круп.корп.клиентам так и не посадили. А ведь она в курсе обо всех выдачах и не возвратах кредитов. А кому-то выделяли средства под ставку «ниже плинтуса», как говорится для своих. Ощадбанк и УкрЭксимбанк остаются фин.кормушками верхушки.
+
0
yarg
yarg
6 травня 2019, 16:40
#
«Нач-цу по круп.корп.клиентам так и не посадили»

поправте если ошибаюсь, но решения о выдаче принимает не «начальница», а кредитный комитет. А за « в курсе» у нас не сажают.

Какая разница какой процент прибыли банк отчисляет в бюджет?
у привата эта прибыль фиктивная — от ОВЗГ, которые государство ему внесло в капитал. Потому ее и забирают всю.
У Ощада — реальная. забирают 30 %.
по сути — это никак не влияет на «розвиток монетарній трансмісії».
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
6 травня 2019, 16:52
#
Плохо, что такое изменение фактически лишает госпредприятия средств на инвестирование.
Когда Вы заплатите: НДС, ЕСВ, налог на прибыли + дивиденды, как бы гос предприятия не вышли в минус по денежному потоку и такие изменения приведут просто к занижению гос. предприятиями прибыли.
Как бы вплоть до ухода в черные схемы. Они и так есть, но могут стать еще больше.
+
0
ballistic
ballistic
7 травня 2019, 0:55
#
«Самий рівний серед рівних»
— хіба це новина?

Ощад завжди був особливим, хоча б тому, що це єдиний банк, де держава дає гарантію на всі вклади. Тому нема протиріччя в тому, що держава дає Ощаду додаткові привілеї.
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
7 травня 2019, 5:28
#
А не слишком большие привилегии за бумажную гарантию?
+
+15
yarg
yarg
7 травня 2019, 7:55
#
Это решать владельцу. государству.
+
+15
Оля Соботюк
Оля Соботюк
7 травня 2019, 9:54
#
Які ж там гарантії??? Якщо прийде такий час та Ощад рухнє то ніякі гарантії не діятимуть!!! Наявний приклад родянський Ощад! Маркетингова схема була такою ж, а як дійшла справа до виплат то чекають люди й понині! Чи забули вже?
+
+15
yarg
yarg
7 травня 2019, 10:36
#
Радянський ощад не рухнув. Рухнула держава. А він ії ще й пережив. Мабуть єдиний випадок в історії. він виплачував людям борги ссср ще й через 20 років після ліквідації ссср.
+
+19
Оля Соботюк
Оля Соботюк
7 травня 2019, 11:11
#
Що? Хто виплачував? Хто пережив? Виплачував український ощад по 1000 від Юлі (цього навіть на відсотки не вистачить)! Якщо Вас влащтовують такі гарантії, то будь ласка! Но а якщо просто поболакати, то він в вашій уяві може існувати ще 100 років та бути унікальним…
+
+15
yarg
yarg
7 травня 2019, 12:29
#
Вклади робились в «державний ощадний банк СССР» в «рублях СССР».
СССР в 1991 році була ліквідована. Були ліквідовані і «рублі».
Незважаючи на це — частину цих вкладів було виплачено Українською державою.
Яких гарантій і від кого ви чекаєте? Банк і так пережив державу, якій належав.
+
0
vicmarin37
vicmarin37
18 травня 2019, 12:58
#
 дивнi люди... нащо брехати - Сбербанк СССР вернул все вклады обесцененными деньгами в десять раз по причине девальвации рубля и роста цен в десять раз на протяжении одного года.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися