Мінфін - Курси валют України

Встановити
tokarevich
Яна Довгань
Зареєстрований:
23 жовтня 2019

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 00:22
Підписчики (20):
044blog
044blog
36 лет, Киев
Yuriy202004
Yuriy202004
Fuzzy
Fuzzy
24315133
Николай Крищук
bagration
bagration
Roda
Roda
ballistic
ballistic
3 года
oksid
oksid
Киев
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
24796230
IN GOD WE TRUST
Rafaelo
Rafaelo
Deni865
Deni865
всі підписчики
Експерт ринку нерухомості
15 березня 2020, 21:46

Іпотечні канікули та відтермінування платежів від забудовників під час короновірусу

Забудовники та банки можуть і мають запропонувати відтермінування платежів за квартири в об’єктах, що будуються, мінімум на 2-3 місяці.

Карантин, пов’язаний із короновірусом, безумовно, поглибить кризу в будівельній галузі та на ринку житлової нерухомості. Що робити забудовникам, аби не втратити клієнтів та показати свою клієнтоорієнтованість?

Чому кажу про кризу?

Вторинний ринок нерухомості з початку 2020 року перебуває в коматозному стані. За перші два місяці лише в Києві закрилось більше 15 агентств з нерухомості. Більше сотні ріелторів вийшли на ринок праці. Хтось став працювати сам на себе, а хтось назавжди пішов з професії.

Забудовники ладні витрачати гроші на благоустрій та на рекламу, скорочувати прибутки (маржу), але поки що це не дуже допомагає.

Гучні заяви про 10% іпотечної ставки та реформування ДАБІ на фоні відсутності платоспроможного попиту виглядають, скажімо так, трохи невчасними. Вони, безумовно, необхідні та важливі в мирний час стабільного розвитку, але, як на мене, їх замало в період карантину та боротьби з економічною кризою.

Що пропоную?

Якщо ми говоримо про клієнтоорієнтований бізнес та реальні дії, то ось, що б я запропонувала зробити забудовникам та девелоперам:

  1. Покупцям, які придбали квартири в розстрочку від забудовника, надати відтермінування щомісячних платежів на 2-3 місяці.
  2. Вже зараз ретельно зважити свої можливості та попередити інвесторів про можливу затримку введення в експлуатацію об’єктів, що будуються.
  3. За можливістю, допомогти інвесторам ваших житлових комплексів домовитись із банками, в яких вони брали іпотеку, про так звані «кредитні канікули».

Переконана, що правильні комунікації між забудовниками та інвесторами, побудовані на взаєморозумінні та підтримці одне одного спрацюють краще за будь-які рекламні акції.

Що думаєте?

P.S. Наостанок хочу звернути увагу на те, що це особистий блог, в якому я висловлюю виключно власну думку, що базується на моїх знаннях та суб’єктивному розумінні ринкових процесів української нерухомості.

Переглядів: 439, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 3

+
0
044blog
044blog
16 березня 2020, 10:28
#
Є великі сумніви, що забудовники будуть цим займатись (окрім повідомленнь про затримку, до чого за останній рік всі і так вже звикли).
Як забудовник може повпливати на банк? Тільки на загальнодержавному рівні це діятиме.
«Нас попросив забудовник»?
Сумніваюсь. Один попросив, інший ні.
Має бути системність. І дерективи, на які можна зіслатись.

Мене більше цікавить — навіщо брати розстрочку впритик, що навіть 2-3 місяці траблів ви не можете пережити?
А от якщо затягнеться процес — тоді кожен за себе. І це реальність.
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
16 березня 2020, 18:24
#
Ахаха, скоро новые акции... Квартира за пол цены и безпроцентрая рассрочка на 5 лет. Лишь бы вы купили новую будку себе.
+
0
vkazachenko
vkazachenko
17 березня 2020, 16:13
#
Странно, у меня сестра искала квартиру себе последние месяца 2-3 Говорит, буквально несколько очень хороших вариантов умыкнули пока думали... 
Я к тому что про коматозное состояние - это вы перегнули.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися