Мінфін - Курси валют України

Встановити
Prorok
Зарегистрирован:
7 січня 2012

Последний раз был на сайте:
11 жовтня 2023 о 21:22
Подписчики (363):
Valentin555
Valentin555
nickus1979
nickus1979
BuroVic1956
BuroVic1956
68 лет
Pavel30
Pasha Chernihiv
39 лет, Чернігів
naf422
naf422
prodmaks
prodmaks
meag
meag
50 лет, Вараш
vadik281272
vadik281272
24 года
Supermen777
Supermen777
Dredred
Dredred
Sany
Александр Усенко
Одесса
uliymua
uliymua
все подписчики
Prorok — Пророчества, прогнозы и оценки
21 вересня 2019, 11:26

Кто ответит за вредоносное для Украины рекордное укрепление гривны? — экс-член Совета НБУ

Мы имеем реальную угрозу после банкопада иметь большие потери в экспортных отраслях производства. Бороться за свое место на рынке можно годами, а потерять в считанные дни (укр)…

Данная статья бывшего члена Совета Нацбанка Александра Дуброва размещена на страницах «Обозревателя».

Курс гривні б’є всі рекорди навіть в світовому масштабі, в цей же час НБУ знижує облікову ставку лише на пів відсотка, дохідність облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) настільки приваблива, що нерезиденти купили цих паперів аж на 3, 5 млрд. доларів.

Як ці, насправді пов’язані між собою факти впливають на економіку країни залишається поза увагою як політики так і масмедіа, хоч вже при побіжному погляді з’являються надзвичайно важливі висновки.

Гривня на сьогодні по відношенню до долара виросла майже на 15%, середня дохідність ОВДП куплених на протязі року складає 17,9 %, а це значить, що реально дохідність бізнесу нерезидентів з ОВДП складе 33% річних. Абсурдна цифра з точки зору розміщення державних цінних паперів. Враховуючи об’єм викупу ОВДП це значить, що майже 1 млрд доларів цього року буде офіційно виведено з бюджету країни на рахунки спекулянтів за кордон в вигляді бонусів по цих паперах.

Але якщо у когось щось прибуло, то хтось інший обов’язково це втратив. І такою жертвою спекуляцій на цінних паперах стали Українські експортери, про що чомусь і НБУ і Мінфін геть забули. Зростання курсу гривни боляче вдарило особливо по підприємствах, працюючих на висококонкурентному ринку готових товарів, які поставляють продукцію з великою долею добавленої вартості, це машинобудування, легка промисловість, деревообробка. Так експорт тільки в деревобробній галузі за січень- серпень 2019 року скоротився на 25%. Теж саме в машинобудуванні, легкій та харчові промисловості. Так експорт молочної продукції скоротився на 38%, в той же час її імпорт виріс на 20%.

Основний ринок збуту на який припадає 38% експорту для України це ЄС і якщо врахувати падіння Євро по відношенню до долару на 6 відсотків, то в сумі собівартість української продукції в Євро виросла на 20%, тобто продукція цілих галузей української економіки стала не конкурентно спроможною, особливо на Європейському ринку. В результаті маємо збільшення дефіциту торгового балансу.

Теж саме стосується й бюджету. Падіння курсу долара приводить до падіння доходів бюджету за рахунок ПДВ, мита та інших платежів з імпорту і як результат зростання дефіциту бюджету.

Щоб покрити цей дефіцити Мінфін випускає нові облігації, які купляють нерезиденти заводячи в Україну мільярди доларів, а оскільки НБУ не викуповує цю валюту, то кожне чергове розміщення ОВДП призводить до чергового зміцнення гривні, і як результат чергового зменшення доходів бюджету. Щоб покрити в черговому порядку дефіцит бюджету треба знову емітувати облігації і так до безкінечності.

Бюджетні кошти в свою чергу йдуть на соціальні витрати, пенсіі, заробітні плати та їх збільшення в бюджетній сфері, що однозначно приводить до зростання інфляції. Таким чином борючись з інфляцією високою обліковою ставкою та відмовившись викупати валюту НБУ насправді провокує туж саму інфляцію. Ми зараз маємо унікальну ситуацію, гривна стрімко зростає, а інфляція як мінімум не падає.

Висока облікова ставка і масові випуски ОВДП вимили кошти з реального сектору економіки в бюджет, більш того вся банківська система тримається на доходах від ОВДП. НБУ гордо відрапортував про прибуток українських банків за перше півріччя в розмірі 31 млрд. грн. Але аналіз доходів банків показує, що у них в портфелі знаходиться ОВДП на 350 млрд. грн. дохід від цих паперів за 6 місяців складає 31, 5 млрд. грн., а це значить, що весь прибуток отриманий банками за рахунок облігацій і якби не існувало ОВДП, то банківська система була б збитковою. Тобто ми маємо банківську систему, яка паразитує на державних коштах практично не кредитуючи при цьому економіку.

Самі собою напрошуються висновки, що сьогоднішня політика НБУ має наступні наслідки:

— зменшення експорту товарів зі значною добавленою вартістю

— падіння промислового виробництва та втрату робочих місць і як наслідок ріст заробітчанства

— зростання імпорту та дефіциту торгового балансу

— зростання дефіциту державного бюджету

— вимивання в значних розмірах бюджетних коштів за кордон

Дев’ять місяців цього року були дуже сприятливі для зниження облікової ставки, монетизації економіки та рефінансування банків з метою подальшого кредитування реального сектору економіки, що дозволило б стабілізувати обмінний курс, наростити виробництво та експорт. На жаль цей шанс був втрачений і ми маємо реальну загрозу після банкопаду мати великі втрати в експортних галузях виробництва. Виборювати своє місце на ринку можна роками, а втратити за лічені дні.

Цікава ще одна деталь. В виданнях масової інформації зростання курсу долара майже кожен день супроводжується пафосними заголовками на кшталат «гривня нокаутувала долар». Навряд чи журналісти такі недолугі, щоб не розуміти наслідки зростання гривні і те, кому це вигідно, а значить ці публікації хтось замовляє і за так званими «портфельними інвесторами», які заробляють більше 30 відсотків річних на ОВДП наразі явно треба шукати вуха наших олігархів, і тоді стане зрозуміло, що роблять в Лондоні їх представники і де формується політика НБУ.

***

Думаю, в первую очередь ответить за такую вредительскую для Украины валютно-курсовую политику Нацбанка должен его нынешний глава — Смолий. Но, конечно, не только он…

В тему:

Идиотизм или саботаж? Курс на межбанке опустился ниже 25 грн/долл

НБУ «положил» на курс, на бюджет, на бизнес и на экономику Украины — эксперт

Просмотров: 1213, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 11

+
+15
bonv
bonv
21 вересня 2019, 21:38
#
Крайнього знайти не важко...
+
+30
silvershadow
silvershadow
22 вересня 2019, 15:05
#
Чому важко? Мінфін і НБУ. Маркарова і Смолій. А тепер ше і Зеленський.
+
0
bonv
bonv
22 вересня 2019, 15:22
#
Зе-влада в лиці бені вважає що Порошенко і Гонтарева..
+
+15
silvershadow
silvershadow
22 вересня 2019, 18:55
#
Частково. Але вже нова влада і гривня зміцнюється.
+
0
bonv
bonv
22 вересня 2019, 18:57
#
Це штучне зміцнення за рахунок створення дефіциту гривні..
Вистрілить з часом.
+
+40
silvershadow
silvershadow
22 вересня 2019, 19:04
#
А хто створює дефіцит? Маркарова штампує ОВГЗ, Смолій продає допозитні сертифікати. І це вже і при Зе. Якби не хотіли, то Макркарову не перепризначили, та й Смолія могли б попрохати.
+
+28
bonv
bonv
22 вересня 2019, 19:19
#
Я з вами погоджуюсь що відповідальність за це тільки на зе-команді бені.
+
+30
silvershadow
silvershadow
23 вересня 2019, 8:10
#
Тоді нас двоє.)
+
0
kos1com1ua
kos1com1ua
23 вересня 2019, 12:42
#
Хм. Все ж основна частина ОВГЗ, названих в статті, була випущена при Порошенку-Гройсману. Та і дохідність по їх розміщеннях була на відсоток вища. Скільки було розміщено при зеКоманді? «гулькин нос»
+
+15
silvershadow
silvershadow
24 вересня 2019, 8:54
#
Это не соответствует истине, нерезиденты скупили уже в 2019-м почти на 90 млрд.

https://http://bin.ua/news/finance/finances/240231-ovgz-kurs-nbu-230919.html
+
+29
karawan
karawan
26 вересня 2019, 23:00
#
Пацанам бабки отбить ннадо за предвыборку..., а там хоть трава не расти :):):)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися