Мінфін - Курси валют України

Встановити
AleksandrBank
AleksandrBank
Зареєстрований:
24 березня 2017

Останній раз був на сайті:
27 квітня 2024 о 10:11
17 січня 2024, 12:05

2024 — рік запитань чи рік нових можливостей

Починаємо даний рік більше з питань, тому що поки немає розуміння щодо фінансування від США та ЄС, що резерви у нас набато більші ніх на 1 січня 2023, і зараз вони на 01 січня 2024 складають 40,5 млрд.дол., це на 10,5 млрд.дол більше ніж рік тому! Облікова ставка зазнала також великих змін, замість 25% вже складає 15%. Хоча в той же Турції вона тільки зростала, і зараз складає 42,5%. Аргентина — 118%.

Щодо курсу, так його відпустили, це правильно. Але більше питань, чому його в грудні так відпустили — відповідь проста: не було розумінь по США та ЄС, плюс треба було без друку грошей закривати рік. Підняття курсу виправило ситуацію, плюс великий попит на міжбанку та готівковому ринку зіграв свою роль. Зараз цей «хайп» відпрацювали. Готівка просіла майже на 1,5 грн від піку в 40 грн.

ЄС активно працює над виділенням грошей, мають питання за 1-1,5 місяця закрити. В США також плюс-мінус такий термін. Виклик від США — це вибори Президента в листопаді 2024 р.

Ставка податку для банків в 50% за 2023 рік принесе чимало коштів в Бюджет, бо большість побили рекорди, це додасть розуміння по надходженню.

Трохи інфо від НБУ:

— Споживча інфляція в Україні далі сповільнювалася (загальна – до 5.1% р/р, базова – до 5.7% р/р у листопаді) завдяки подальшому зниженню тиску з боку витрат бізнесу, ефектам від більших урожаїв 2023 року, а також стійкій ситуації на валютному ринку. Останнє разом з поліпшенням очікувань послаблювало і фундаментальний інфляційний тиск. За оцінками НБУ, зниження інфляції тривало й у грудні.

— У грудні економічна активність послабилася, переважно сезонно. Певну роль зіграло перенесення зимових свят, що, з одного боку, призвело до послаблення активності в секторах послуг, а з іншого – до пожвавлення роздрібної торгівлі. Водночас високі врожаї пізніх культур та їх переробка підтримували харчову промисловість, замовлення оборонного сектору та залізничників – машинобудування, а подальше розширення морських перевезень – роботу транспорту.

— Дефіцит бюджету в грудні та загалом за рік сягнув чергового рекорду. Водночас його річний обсяг був дещо нижчим порівняно із затвердженим показником. Основними джерелами фінансування дефіциту були міжнародна допомога та внутрішні запозичення.

— У листопаді від’ємне сальдо торгівлі товарами зменшилося через нарощування експортних поставок новим морським шляхом та зниження імпорту під впливом блокади західних кордонів. Однак дефіцит поточного рахунку розширився через затримку з надходженням грантової допомоги від США. Завдяки надходженням міжнародної допомоги резерви в листопаді знизилися лише незначно, а в грудні відновили зростання та становили 40.5 млрд дол. станом на кінець року.

— Ситуація на валютному ринку в грудні залишалася контрольованою, попри сезонне зростання попиту на іноземну валюту та невизначеність із надходженням зовнішнього фінансування. У результаті НБУ збільшив обсяги інтервенцій до 3.6 млрд дол. Дохідність гривневих активів у реальному вимірі залишалася додатною попри зниження облікової ставки до 15%.

— Світові ціни на нафту. Скорочення видобутку в межах угоди ОПЕК+, додаткові обмеження Саудівської Аравії та росії, побоювання з приводу перебоїв у постачанні через напади на кораблі в Червоному морі тиснули в бік зростання цін. Водночас рекордні обсяги видобування у США, тимчасове зняття нафтових санкцій з Венесуели, вихід Анголи з ОПЕК та слабкий світовий попит стримували зростання цін.

— Ціни на газ у Європі. Порівняно тепла погода для цієї пори року, збільшення постачання з Норвегії та стійке виробництво скрапленого природного газу у США на тлі високих запасів газу в Європі тиснули в бік зниження цін. Проте збільшення попиту з боку країн Азії та можливі перебої з постачанням через конфлікти на Близькому Сході стримували зниження цін.

— Сталь і залізна руда дорожчали завдяки збільшенню зусиль Китаю щодо підтримки економічного зростання, зокрема державному фінансуванню сектору нерухомості та зниженню банківських ставок. Додатковими чинниками підтримки цін було зниження випуску заготовки в Китаї через зупинку низки потужностей (з огляду на контроль за забрудненням повітря) на тлі відносно стабільного попиту в країнах Перської затоки.

— Ціни на пшеницю та кукурудзу коливалися у вузьких межах: поліпшення погодних умов в основних країнах – експортерах цих культур на тлі гарних урожаїв у країнах Чорноморського регіону, Латинській Америці та США повністю задовольняли зростаючий попит з боку країн Азії та Близького Сходу.

— Практично завершилися жнива пізніх культур. Обсяги врожаю у 2023 році завдяки сприятливій погоді та високій врожайності перевищили минулорічні: пшениці – на 8%, ячменю – на 5%, соняшнику – на 6%, сої – на 39%, ріпаку – на 21%. Врожай цукрового буряку зріс на 20% завдяки збільшенню площ. Врожай кукурудзи, збирання якої ще не закінчено (зібрано 89% засіяних площ), уже вищий за минулорічний на 8%.

— У 2023 році незначно зросло виробництва м’яса, зокрема за рахунок курятини, хоча усе ще залишалося нижчим довоєнного 2021 року; водночас надалі знижувалося виробництво молока.

— У грудні зростання цін на сировину та сезонне зниження попиту стримувало молочну переробку; водночас пожвавилася м'ясна переробка через перенесення свят.

— Зростала завантаженість потужностей у переробці соняшнику та ріпаку на тлі вищого врожаю, збільшувалися інвестиції у галузь. Завдяки високому врожаю цукрового буряку зростало й виробництво цукру. (https://agroportal.ua/news/ukraina/virobnictvo-sonyashnikovoji-oliji-cogorich-perevishchit-dovoyenni-pokazniki, https://landlord.ua/news/na-ternopilshchyny-tsukrovi-zavody-narostyly-vyrobnytstvo-na-45/)

— Виробництво вагонів і автобусів, а також нарощування виробництва озброєнь та дронів підтримували завантаження машинобудівних підприємств

— Обсяги автомобільних перевезень с/г продукції знижувалися також у грудні (-17% м/м), зокрема через блокування окремих пунктів пропуску на західному кордоні. Водночас завдяки розширенню експортних перевезень через морські шляхи зросла середньодобова кількість вагонів, які рухалися в напрямку чорноморських портів, попри постійні повітряні тривоги та шторми, що сповільнювали відвантаження.

— Кількість мігрантів за межами України впродовж грудня очікувано незначно зросла (≈на 30 тис до 6.34 млн осіб, за даними ООН), кількість ВПО стабілізувалася на рівні 3.7 млн осіб (станом на листопад, за даними МОМ). Станом на листопад найбільшу кількість статусів тимчасового захисту в ЄС надали Німеччина (1.2 млн), Польща (0.95 млн) та Чехія (0.4 млн).

— Дефіцит у грудні традиційно розширився під впливом надолуження видатків. У 2023 році він перевищив 1330 млрд грн та понад 1750 млрд грн без урахування грантів у доходах. Водночас його обсяг був меншим, ніж плановий показник (2010 млрд грн).

— Ключовим джерелом фінансування бюджетних потреб залишилася міжнародна допомога (пряма бюджетна підтримка становила 42.6 млрд дол. США з початку року).

— У грудні також збереглася значна активність на ринку ОВДП. За підсумками року внутрішні залучення перевищили минулорічні більш ніж удвічі передусім завдяки розміщенням ОВДП у гривні. Цьому сприяли як приваблива дохідність державних паперів, так і впровадження бенчмарк-ОВДП для виконання нормативів обов’язкових резервів банків.

— У грудні видатки сягнули рекордних безпрецедентних обсягів. Загалом у 2023 році видатки зросли на близько 50% р/р попри значну базу порівняння попереднього року. Основними напрямами видатків передбачувано були сфери оборони і безпеки та соціальне забезпечення. Також вірогідно в грудні збільшилися капітальні видатки після їх певного пригальмування у попередньому місяці. Це може бути пов'язано із виконанням інфраструктурних проєктів і ремонтних робіт разом з компенсацією громадянам пошкодженого майна.

— Доходи (без урахування грантів) у 2023 році зросли на понад 70% завдяки відновленню економічного зростання, а також адміністративним рішенням, зокрема з повернення оподаткування до умов, що діяли до повномасштабного вторгнення. Проте попри зміцнення ресурсної бази власні доходи покривали лише близько 55% видатків.

— У грудні зростання доходів (без урахування грантів) прискорилося до понад 46% р/р, попри негативний вплив блокади кордонів. Також очікувано збільшилися доходи спеціального фонду в листопаді-грудні за рахунок спрямування до нього «військового» ПДФО, що раніше зараховувався до місцевих бюджетів. Також вірогідно значними були й власні надходження бюджетних установ.

— У листопаді попри блокаду окремих наземних пунктів пропуску на західних кордонах експорт українських товарів зріс порівняно з попереднім місяцем завдяки активізації роботи тимчасового морського маршруту. Водночас блокада мала суттєвий вплив на скорочення імпорту товарів.

— За оцінками НБУ, у листопаді блокада окремих наземних пунктів пропуску через західні кордони України зумовила втрати експорту в сумі 160 млн дол. Найбільше постраждали товари, що експортуються переважно автотранспортом (оброблені харчові продукти, деревина, промислові вироби). Водночас втрати як експорту, так і імпорту товарів за результатами грудня будуть меншими через переорієнтацію торгових потоків на залізничні та інші шляхи.

— Проте негативний ефект блокади для експорту товарів був нівельований завдяки активізації поставок продовольства та продукції ГМК новим морським маршрутом. У результаті експорт товарів навіть збільшився порівняно з жовтнем.

— У грудні обсяги перевалки товарів морем надалі зростали. За попередніми оцінками, відвантаження перевищили результати найпродуктивніших місяців роботи «зернового коридору».

— За оцінками НБУ, втрати імпорту внаслідок блокади найбільших пунктів пропуску через кордон із Польщею та загроза аналогічних дій на кордоні зі Словаччиною були суттєвішими порівняно з експортом та становили близько 700 млн дол. Найбільше постраждали закупівлі неенергетичних товарів: продукції машинобудування (легкові авто, побутова та с/г техніка, окреме промислове обладнання), хімії (добрива, пластмаси, шини) та споживчих товарів (продовольство та промислові вироби).

— Водночас імпорт нафтопродуктів не зазнав втрат завдяки переорієнтації перевезень на залізницю. Порівняно з жовтнем фізичні обсяги закупівель збільшилися на 12%.

— У грудні завдяки збільшенню надходжень фінансової допомоги, зокрема завдяки отриманому фінансуванню від Японії (2.1 млрд дол.), ЄС (1.8 млрд дол.) та МВФ (0.9 млрд дол.), резерви відновили зростання. Станом на кінець року вони становили 40.5 млрд дол., збільшившись за 2023 рік на 12 млрд дол., або 42%.

— Значні бюджетні витрати наприкінці року та посилення невизначеності щодо надходження зовнішнього фінансування зумовили зростання попиту на іноземну валюту.

— Збільшився й попит на іноземну валюту з боку імпортерів харчових та побутових товарів, пального, а також електроенергії.

— Під впливом цих чинників НБУ збільшив інтервенції до 3.6 млрд дол. Достатні обсяги інтервенцій та додатна дохідність гривневих інструментів у реальному вимірі забезпечили контрольованість валютного ринку.

Якщо коротко:

— ситуація буде залежить від фін.допомоги партнерів, надання чи не надання цього — зіграє в 2-му кварталі, або раніше в березні. Як в ту чи іншу сторону.

— ситуація на полі бою також буде впливати точково, або коли будуть контрнаступи як з нашою сторони, так ы ворога. Наші точно вперед не підуть без F-16 та бажано ракет 300 + км.

— наші зробили так, що порти працюють та відвантажують зернопродукцію, метал і т.і. Це дуже допоможе нам в експорті, Ми по суті самі розблокували коридор.

— ситуація зі світлом на 17.01.2024 в рази краща ніж рік тому, тоді ми в темряві сиділи днями інколи. Зараз економіка в кращому стані. Ми навчились захищатись в т.ч. інфраструктуру.

— аграрії на початок 2024 в кращому стані, ніж рік тому. Добрива на 2-2,5 рази стали нижчими в ціні. Зіграли ціни на Газ і т.і.

— ціна на Газ в ЄС та у нас сильно впала за рік, це добре, половину зими пройшли.

— нафта не має сильно зростати, поки прогноз тільки на тримання на тому ж рівні +/-, або навіть зниження.

— інфляція не повинна перевищити 10%, за час війни інфляція в 2023 році — 5,1% — це рекорд!!!

— нам дуже буде потрібна військова допомога Заходу, те ми почали виробляти у себе чи почнемо — це також великий рух вперед щодо незалежності поставок. Плюс власне виробництво дронів — це №1 має бути цілю, бо поки дрони вирішують ситуацію на полі бою значною мірою.

— курс має триматись біля 38-39, нижче може легко бути, коли почнуть давати Гроші партнери, вище 39 — коли гроші не будуть надходити. Поки є запаси, все норм. Я поки нічого поганого в цьому не бачу, коли курс зріс на 1-1,4 грн. У нас і близько немає курса 43-45 чи 50. Зростання курса у % дуже мале, навіть смішне — коли хтось «хайпує». Я поки бачу напрям на курс до 38.00.

— і до речі, як показує початок 2024 — в світі буде дуже не спокійно! Але ми готові!

Переглядів: 7170, сегодня — 7
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 32

+
+145
kingcity
kingcity
17 січня 2024, 13:09
#
Чудовий огляд, дякую.
+
+89
AleksandrBank
AleksandrBank
18 січня 2024, 11:25
#
18.01.2024
Поки готівковий курс йде далі вниз 38,25−38,38. Міжбанк також просів, біля 37,90. Євро/дол — 1,088, і поки про поверення до 1,10 мови немає. А Турецька Ліра далі просідає до долара 30,14. Доречі Гривня укріпилась на готівці навіть до Польского Злотого з 9,9 до 9,65 за тиждень. А також поляки перестали блокувати кордон.

Після збиття 2-х цікавих літаків, рф взяла паузу в частині масових ракетних обстрілів (Харків, Дніпро, Кривий Ріг і інші поки потерпають).

Як на 18 січня ми поки досить впевнено проходимо зиму, ніхто не замерзає, в т. ч. Європа, світло є і т.і. Влада у цьому сенсі добре підготовилась.

Поки орієнтир руху по готівці вказує на ціль 38,00−38,10. Полумертвий місяць, плюс початок роботи деяких компаній після 2−3 тижнів підпочинку.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 січня 2024, 18:53
#
38.10−38.25 на вечір Київ
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 січня 2024, 10:49
#
Це був збій МінФін, інші сайти таке не показували, зараз норм.

37,67 дол.
40,86 євро

Міжбанк

Показували падіння валют на 0,75−1,10 грн.

Готівка малими кроками вниз буде йти. Ціль 38,00
+
0
kingcity
kingcity
19 січня 2024, 11:41
#
Але розворот догори все ж буде ? Якщо так, то коли орієнтовно він може відбутись ?
+
+44
AleksandrBank
AleksandrBank
19 січня 2024, 11:48
#
Поки тиша, повертаємось на 38,00, можливо навіть нижче до 37,80 легко!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
20 січня 2024, 8:35
#
Національний банк України скоротив продаж доларів із резервів у зв’язку із зменшенням дефіциту валюти. Курс долара впав ще на 30 копійок до рівня кінця грудня минулого року.

НБУ протягом тижня 15−19 січня 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку 530,90 млн доларів, скоротивши продаж на 21,1% порівняно з попереднім тижнем (673,27 млн доларів).

Обсяг також значно нижчий порівняно з трьома останніми тижнями 2023 року та перебуває на рівні середнього тижневого протягом минулого року.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
20 січня 2024, 10:28
#
Тіньовий ринок алкоголю та пального впав — Економічна експортна платформа

⏺ Впала тіньова частка на ринку пального: з 12% до 10%.

Втрати держави — в межах 9−10 млрд грн за 2023 рік.

⏺ Впала тіньова частка в реалізації алкогольної продукції: з 48% до 28%.

Втрати держави — в межах 7−8 млрд грн за 2023 рік.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
20 січня 2024, 10:29
#
$3 трлн «грязных» долларов прошло через мировую финансовую систему в 2023 году, — данные компании Verafin, принадлежащей Nasdaq.

— $782,9 млрд из них получено от наркоторговли,
— $346,7 млрд пришло от торговли людьми,
— $11,5 млрд пошло на финансирование терроризма,
— $485,6 млрд потеряно в результате мошенничества и банковского мошенничества.

Банки признают, что не справляются с внедрением новых регуляторных требований.
+
0
Smerch747
Smerch747
21 січня 2024, 15:41
#
Прикольная статистика. Как я помню фин мониторинг лупит именно за тероризм. Но ведь накротики и торговля людьми в 100! раз большая.
Видимо тероризм не в доле)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 січня 2024, 10:05
#
Так, цікава статистика)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 січня 2024, 16:13
#
Видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки та оборони становили 1,84 трлн грн у 2023 році або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2024, 11:43
#
23.01.2024

Готівка з другого разу наближається до 38,00, на зараз 38,00−38,11.
Міжбанк 37,42−37,45.

Тобто НБУ дає просідати міжбанку, хоча добрих новин від США та ЄС немає. І Марченко мовчить, хоча в листопаді-грудні йому давали команду «голос» і він давав сигнали трохи. І тоді НБУ пішов на поступки, і це дало свої плюси по наповненню Бюджету. І всім все заплатили, плюс курс «50 під ялинку» не відбулось, як хтось пророчив.

До чого це я, поки ситуація нормальна, раз дають просісти, можливо нові податки, особливо для Банків дадуть свої надходження в Бюджет.

Цікава новина, але як буде реально, побачимо:
«Міністри закордонних справ країн ЄС розглянули варіанти використання прибутків від утримання заморожених російських активів, тож Євросоюз наближається до спільного політичного рішення в цьому питанні. Про це у Брюсселі під час пресконференції заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.«

Не забуваємо, задача НБУ — це інфляція, НБУ добре зробило роботу в 2023 році.

Зерновий коридор зроблений Україною — працює, навіть краще ніж з рф та Турцією. Прем'єр Польші вчора був у нас, повинні більшість розбіжностей зняти з нашим стратегічним партнером.

Тому поки орієнтир на подальше легке укріплення Гривні. НБУ дозволяє! Сигналів проти цього поки немає, але може в любий момент з’явитись.

=====> 37.90 нова ціль!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
24 січня 2024, 14:08
#
Купив на 3 міс вал.депо по 38,02. Не став чекати зниження.
+
+46
AleksandrBank
AleksandrBank
26 січня 2024, 11:21
#
26.01.2024
Як бачимо дають зростати на міжбанку, вчора взагалі на 14 коп дали зрости. Я поки не бачу щоб НБУ змінював тренд, скоріше дадуть далі зростати. Чому я це кажу і такі думки:

1. Грошей від ЄС та США поки немає, не зважаючи на всі заяви високопосадовців США та ЄС.
2. Тобто шанси 50/50, я би сказав би 25/75 не в нашу сторону.
3. Щодо активів рф і їх долі передати нам, питання не просте і не швидке, дуже-дуже складне.
4. НБУ зберіг ставку, тобто немає сигналів від партнерів що дають бабло — звісно поки знижуати не будуть!
5. Прогнози НБУ щодо резервів в 2024 залежать від п. 1.
6. Треба Гривня в т. ч. з березня індексація пенсій і т.і Тут питання взагалі знайти грошей для виплат.
7. Тому поки рух вгору на міжбанку. готівку туди ж потроху меншими темпами. Наголовую меншими темпами — поки!!!

Сьогодні скоріше міжбанк 7−15 коп додасть. Готівка ріст перед вихідними. Думайте самі та приймати рішення. Ми самі відповідєте за себе!!!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
29 січня 2024, 10:34
#
Суд у Гонконгу виніс рішення про ліквідацію China Evergrande з боргами $300 млрд/

Суд у Гонконгу ухвалив рішення про ліквідацію китайського гіганта сектору нерухомості China Evergrande Group. Наслідки цього кроку, швидше за все, прокотиться фінансовими ринками Китаю.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
29 січня 2024, 11:01
#
29/01/2024

Чекаємо на 01.02.2024 що скаже ЄС і чи буде Орбан проти чи його пошлють.

А поки, Держава перестраховується в образі НБУ, дає курсу рости далі. Питання в іншому, біля 38,00 зупинка зі зростанням до 38,50, або вабанк і дає далі зростати до 39. Треба розуміти — 50 млрд. від ЄС на декілька років — це легке спасіння, але не те що дасть нам спокійно жити і тримати курс 37,50−38,00. Треба ще допомога від США. А тут Трамп зі своїми думками, щоб не допомагати Україні.

Тому наші все це розуміють, потроху відпускаються, щоб буди гроші на виплати в лютому і далі березень.

НБУ за минулий тиждень продав всього 420 млн., це досить мало. Думаю далі буде також обмежено зливати.

Зранку за годину + 15 коп. 38,00 може бути сьогодні.

Готівка тухне з пятниці, не зважаючи на ріст міжбанку. Грошей немає, я писав раніше — січень мертвий. Думаю скоро готівка і міжбанк буде 15−30 коп різниця.

1,0835 євро до дол.

Тому поки НБУ вверх!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 лютого 2024, 13:22
#
ЄС погодив фінансування на 50 мільярдів євро для України

Це не спасіння, чекаємо ще США!
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
1 лютого 2024, 13:23
#
Заощадження населення та бізнесу за рік зросли майже на $12 млрд готівкою. Чи все так зі статистикою НБУ.

Національний банк повідомив про зростання обсягів готівкової валюти поза банками у 2023 році на $11,8 млрд. Це більше, ніжу у 2022 році ($10,1 млрд). Цей обсяг включає готівкову валюту як населення, так і бізнесу. Про це повідомляє РБК-Україна.

Цікаво, ммммм.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
5 лютого 2024, 12:40
#
Інфляція в Туреччині зафіксувала найбільший місячний стрибок із серпня, наближаючись до 65% у річному обчисленні. Про це пише CNBC.
+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
6 лютого 2024, 9:25
#
У січні дефіцит держбюджету зменшився майже у 20 разів.

Доходи державного бюджету у січні 2024 року становили 154,2 млрд грн. Видатки склали 169,3 млрд грн.
У підсумку, за січень державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 14,9 млрд грн, у грудні було 285 млрд грн та 145,1 млрд грн у листопаді.
+
+15
Alexeykiev
Alexeykiev
7 лютого 2024, 5:10
#
Хороший обзор.
Спасибо.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
7 лютого 2024, 14:48
#
Турецький виробник безпілотників Bayraktar планує виробляти в Україні по 120 дронів на рік.

Турецька оборонна компанія Baykar почала будівництво заводу під Києвом, де працюватиме близько 500 людей. Компанія буде виготовляти моделі безпілотників TB2 або TB3. Про це виконавчий директор компанії Халюк Байрактар повідомив Reuters.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
13 лютого 2024, 15:00
#
Сенат США у вівторок, 13 лютого, у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про іноземне фінансування, який передбачає $60,06 млрд на підтримку України, в тому числі $7,85 млрд на пряму бюджетну допомогу.

Тобто в сам Бюджет тільки 7,85 млрд.дол., все інше військова та інша допомога. Краще ніж нічого! Але ще треба остаточно погодити.

НБУ поки на негативний сценарій розраховує, дає курс зростати, щоб менше зливати, плюс більше надходжень. Останній 2 тижня НБУ зливав всього по 200−250 млн.дол., це досить мало, тобто почав берегти.

Готівковий вслід за міжбанком вверх.
+
+60
AleksandrBank
AleksandrBank
20 лютого 2024, 16:29
#
20.02.2024

Не хотілось мені довгий час «підливати масло в огонь», але якщо коротко, чому росте курс:

— затримка зі сторони США, і схоже взагалі великий ризик що питання не вирішать. Там знову подали який новий варіант, а гарантій поки мало що приймуть інший варіант.

— затримка і поставки в малой кількості боєприпасів для артилерії, вже дало про себе знати в Авдіївці та Запорізькому направленні. Нажаль велика кількість авіабомб + чисельність противника, дає про себе знати. Страхи ростуть. Це позначиться в т. ч. на інвестиціях деяких компаній всередині країни, особливо малі компанії

— допомога від ЄС, в плані фінансів не вирішує питання, перші транші з березня, а поки треба наповнювати Бюджет.

— закон про мобілізацію зробив рекордний відтік коштів фіз.осіб з Банків в січні 2024 і скоріше продовжиться в лютому 2024 р., звісно частина піде в валюту.

— всі бачимо ситуацію на кордоні з Польшею і тим цирком, що вони витворяють! Угорщина додає масла в огонь.


З плюсів:

— ми розблокували море для основного експорту
— ЄС прокинувся, особливо Німеччина, думаю буде активна робота в наданні озброєння, дронів, ракет.
— є допомога від Японії, Канади: фінанси, дрони.

Тому 39,00 чи 39,50 буде — це легкий переляк, головне в паніку це не перевести!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 лютого 2024, 9:25
#
НБУ вирішив посилити контроль за валютообмінними операціями на умовах «своп» та завершенням валютного нагляду після зарахування експортного виторгу.
На сьогодні для розрахунків у іноземній валюті бізнес має спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України. Також підприємствам доступні валютні операції на умовах «своп» із купівлі-продажу іноземної валюти, якщо перша частина операції передбачає купівлю банком у клієнта іноземної валюти.
Щоб відповідні операції не використовувалися для обходу діючих валютних обмежень, НБУ уточнює умови купівлі валюти підприємствами.
Так, з 21 лютого під час купівлі валюти бізнесом банки братимуть до уваги не лише кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнта, а й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах «своп», за якими здійснено першу частину операції (з продажу клієнтом іноземної валюти банку).
З цією метою на дату купівлі іноземної валюти юридичним особам потрібно буде надавати банку інформацію про продану ним іноземну валюту за першою частиною валютних операцій на умовах «своп» (валюта, строк операції) за незавершеними угодами з банками. Вона надаватиметься додатково, разом з інформацією про наявні кошти в іноземній валюті на поточних та депозитних рахунках.
+
+86
AleksandrBank
AleksandrBank
1 березня 2024, 11:29
#
01.03.2024

Поки прогноз даний від 17.01.2024 про тримання курсу 38−39 не змінюю.

Зараз чистий боковик, чекаємо грошей від ЄС в березні. Вже отримали 28.02.2024 гранти урядів Японії та Норвегії ($465 млн та $295 млн відповідно).

Нові податки для Банків дають уряду подушку безпеки.

Хоч і порти працюють, але ціна на зерно дуже низька на прийом. Аграрії рахують збитки, я про малі та середні підприємства. Великі - знаходять виходи. Плюс поляки з ума сходять, нам кордон перекривають, а з рф та рб торгують.

Якщо вирішеться питання наше в США, то буде значно краще як у фінансовому так і у військовій допомозі.

Шольц нажаль дає задню по ракетам 500 км. Макрон навпаки зробив сенсаційну заяву щодо можливої відправки свої війських.

Тому поки і далі готівковий ринок буде реагувати і слідувати туди, куди і міжбанк. 38,00−38,50 новий коридор.

Ми пройшли зиму без відключень світла! Тепла зима — повно газа, в ЄС впала ціна до 250 дол. Це вплине на багато що, в т. ч. добрива для аграріїв дешевші в 2,5 раза ніж рік тому. Можливо ще впадуть в ціні.

Всіх з першим днем Весни! Буде складно, але ми витримаємо.
+
+56
AleksandrBank
AleksandrBank
18 березня 2024, 18:29
#
18.03.2024

39,00 сьогодні пробили, що цікаво НБУ дав курсу вирости на 20 коп. Нажаль я писав про такий сценарій — коли не будуть давати грошей, ключове це домомога від США, а її немає. І все вказує на те, що шанси її отримати все далі вказують на цифру 0. Політична гра в США наберає обертів і поки гравцям з партії Трампа пофіг на нас.

Допомога від ЄС, яка прийде, не вирішує питання вцілому. Тому навіть при зливах валюти від НБУ, поки немає коррекції курсу, але вона буде, питання тільки на скільки суттева, як був відскок від 38,8, але потім повернення.

Держава підвищила пенсії та інші соц.виплати, коштів від податків Банків (50%) та інших на довго не хватить, тому курс вже почали відпускати, коли, повторюсь, немає від США коштів і скоріше не буде.

На даному єтапі це правильний шлях. В Турції вже давно інфляція та курс за 2023 взлетіли, у нас було відносно стабільно. Тому зараз зліт зрозумілий та виважений. Це вплине на інфляцію, думаю НБУ буде тормозити ріст курса після 39,50 більш сильніше, але чи на довго і якими методами. Не забуваємо про ріст зараз ціни на нафту, скоро це також додасть в цінниках на пальне, плюс курс — отримаємо суттевий ріст на квітень-травень.

У відкат до 38.00 зараз мало вірю, десь до 38,50 можливий. Те що я зараз бачу, скоріше курс буде ближче до 40, ніж до 37. ЄС дасть грошей в кінці березня, і потім знову на «сухпайку», було б тупо зливати по нижньому курс, краще вже зараз відпускати і десь стабілізувати ближче до 40.

Хто що думає?! Хочу помилятись…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
20 березня 2024, 16:29
#
Україна отримала від ЄС перший транш макрофінансової допомоги на 4,5 мільярда євро.

Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро у межах перехідного фінансування Україна може отримати вже у квітні у разі задовільного виконання реформ та позитивної оцінки Європейської комісії. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 березня 2024, 9:35
#
Виконавча рада Міжнародного валютного фонду завершила третій перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF). Найближчим часом Україна отримає близько $880 млн. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
26 березня 2024, 10:38
#
Загальний обсяг експортних операцій, за якими було перевищено граничні строки розрахунків становив еквівалент $7,17 мільярда за останні 10 років. Про це повідомили у Національному банку, пише ЕП.

Там додали, що після 24 лютого 2022 року запровадили низку жорстких валютних обмежень. Водночас деякі винахідливі підприємці досить швидко навчилися обходити ці обмеження, на що НБУ був вимушений оперативно реагувати та вносити зміни до відповідної постанови.

Разом з цим, як повідомили у регуляторі, останнім часом там спостерігають покращення ситуації із поверненням валютного виторгу.

Зокрема, у лютому 2024 року обсяги надходжень та продажу виторгу від експортерів перевищили показники грудня, що не відповідає сезонним патернам.

Таке покращення у надходженні валюти від експортерів назад в Україну у Нацбанку пояснюють результатами своєї взаємодії з урядом. Зокрема, НБУ працює з Кабміном над формуванням критеріїв для переліку верифікованих суб'єктів АПК, які займаються експортом сільськогосподарської продукції.

І хоча ці зміни набудуть чинності лише з 1 червня, проте, як зазначають у Нацбанку, підприємці вже почали відповідальніше ставитися до повернення виторгу від експорту, аби не мати проблем у майбутньому.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
27 березня 2024, 10:52
#
Надходження в березні
$4,88 млрд від ЄС (Ukraine Facility)
$1,5 млрд від Світового банку (Development policy loan, DPL)
$1,47 млрд від Канади (на адміністративний рахунок МВФ)
$0,88 млрд четвертий транш від МВФ (EFF)
$0,23 млрд від Японії (проєкт Світового банку на підтримку відновлення с/г).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися