Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2024, 14:43

Федоров: Мінцифри запустить е-резидентство за кілька днів

Міністерство цифрової трансформації за кілька днів запустить проєкт «Е-резидент», що дає змогу іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні. Про це заявив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Міністерство цифрової трансформації за кілька днів запустить проєкт «Е-резидент», що дає змогу іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні.
Фото: facebook.com/mykhailofedorov.com.ua

Читайте сторінку«Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

«За кілька днів запустимо електронне резидентство, як в Естонії, але з кращими умовами. Виходимо на ще один рівень конкуренції з країнами, на ІТ-арені будемо презентувати», — сказав він на форумі «Диригенти змін» у середу.

Федоров додав, що це навіть не послуга, а окрема екосистема, яка дає змогу підприємцям із різних країн відкривати власну справу онлайн в Україні, а також платити податки.

За його словами, держава також працює над організацією пілотного проєкту зі статичного інтернету та розвитку 5G в Україні.

Що дозволить проєкт

Запуск проєкту е-резидентства дозволить іноземцям:

  • у кілька кліків ставати підприємцями в Україні;
  • дистанційно управляти своєю справою за допомогою сучасних технологій;
  • підписувати документи електронним підписом;
  • дистанційно відкривати банківські рахунки та керувати ними;
  • сплачувати податки на пільгових умовах.

Хто не зможе отримати статус е-резидента

  • Громадяни країни-агресора РФ;
  • внесені в «чорний список» FATF (організація, яка бореться з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму);
  • особи, які мають дохід в Україні (окрім пасивного).

Нагадаємо

«Мінфін» писав, що з 1 квітня 2023 року в Україні набув чинності закон про е-резидентство, який дозволить іноземцям, зокрема, IT-спеціалістам, в онлайн-форматі ставати підприємцями в Україні та сплачувати податки в держбюджет.

Під час роботи «е-резидент» сплачуватиме 5%-й податок від доходів у межах ліміту ФОП 3-ї групи, а понад ліміт — 15%, але тільки за зовнішніми контрактами з експорту послуг.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 20

+
+60
Явам Нелох
Явам Нелох
25 вересня 2024, 15:08
#
А кому воно потрібно у воюючий країні з беззаконням та свавіллям влади?. Черговий розпил бюджета.
+
+45
nitrolog
nitrolog
25 вересня 2024, 15:09
#
Кверті, ваш вихід, тут зрада якась, 5% для іноземців як для фопів 3 групи
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 17:27
#
А в чому зрада?
+
0
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 17:46
#
Ты далек как этот министр от ит и что с ним происходит в других странах просто … хотели намекнуть что у своих ит спецов условия хуже чем тех кого хотят заманить … и то непонятно зачем оно нужно европейцу …
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 18:11
#
Ты далек как этот министр от ит…

Дядьку, оскільки я на відміну від тебе працюю в українському айті то чудово знаю що у українських ІТ спецов умови такі самі.

хотели намекнуть что у своих ит спецов условия хуже чем тех кого хотят заманить

Мало де знайдеш настільки привабливі умови для роботи іт як в Україні. Саме тому українські айтішники навіть виїхавши за кордон прагнуть залишитися на українській 5% схемі сплати податку. Хоча зазвичай це не дуже легально з точки зору місцевого законодавства не кажучи вже про те що абсолютно всюди платити податків доведеться більше.
+
+15
nitrolog
nitrolog
25 вересня 2024, 18:05
#
Літровий, Кверті завжди катить бочку на своїх айтівців що вони платять 5%, а тут он іноземцям також таке роблять і не тільки айтівцям, і взагалі ти занадто серйозний, знаєш що таке сарказм?
+
+15
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 18:11
#
Кверті завжди катить бочку на своїх айтівців що вони платять 5%, а тут он іноземцям також таке роблять і не тільки айтівцям,

А, в цьому сенсі. Ну так, тоді дійсно зрада
+
+30
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 16:37
#
Ну, а своих ит специалистов душим … отличная идея , пять балов !!! Свои откроют ерезиденство в Португалии или хорватии (там 1% вроде первый год, второй год можно в другой стране и качевать так …). Но есть один момент как налоговое резидентво и ЕС считает восновном где ты прописан и живешь более 183 дня , не один европеец не захочет иметь проблемы с налоговой … тупо не понимаю для кого это создано и почему такое отношение к своим ит специалистам…
+
+30
Riojas
Riojas
25 вересня 2024, 16:52
#
Правильно, для своих — дия.сити, военный сбор и повестки укрпочтой
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 17:28
#
Но есть один момент как налоговое резидентво и ЕС считает восновном где ты прописан и живешь более 183 дня

Це не податкове резиденство, читай хоча б про таку сами ініціативу в Естонії де вона працює вже не один рік.
+
+15
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 17:43
#
Да , а кто сказал что это налоговое резидентство ??? Я сказал что если кто-то из ЕС зарегестрируется так то всеравно заплатит по полной там где он живет и за этот доход тоже. А еще Украина передает данные не резидентов в страны резиденства, так что даже кто захочет скрыть доходы в других странах не получится и не один адекватный человек не будет оформлять это , просто смысла НЕТ !!!
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 17:47
#
Я сказал что если кто-то из ЕС зарегестрируется так то всеравно заплатит по полной там где он живет

Так і португальське і хорватьське податкове резиденство не позбавить таку людину від обов’язку сплатити податки у себе вдома. Як і естонське е-резиденство не позбавить від обов’язку сплатити податок на дівіденти. В українське е-резиденство працює так само як і естонське, різниця лише в тому що опадатковується при самій бізнес-діяльності.
+
0
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 18:07
#
Так в Португалию или Хорватию если переехать физически то первые года будут минимальные налоги и я думаю лучше чем у нас .
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 18:13
#
Е-резидент не може мешкати в Україні — тому він і є-резидент
все так само як в Естонії

а якщо переїде то зможе зареєструватись ФОП-ом, хоча зараз дійсно не кращій момент для того щоб приїзжати в Україну
однак десь в Ужгороді чи Чернівцях чи на Гуцульщіні він дуже добре може себе почувати і сплачувати лише 5% податку
+
+15
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 19:14
#
Так , давайте определимся и хоть одну причину найдем зачем это нужно людям извне? Какие привилегии давать это будет и вообще зачем это нужно тогда кому-то ???
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 19:33
#
Нащо це людям ззовні — мені так само важко сказати. Я теж не бачу великих бенефітів в порівнянні з відкриттям локальної фірми. Але я сперечаюсь не з цим, а з твоїми аргументами.

1. Своїх душим, а іншим дозволяев
Це брехня, у айтішників умови саме такі, принаймі зараз. Якщо навіть додадуть їм 1% військового це не робить великої різниці — айтішники точно не платять податок на дівіденти ци дохід як це будуть змушені платити е-резиденти в себе вдома.

2. Десь в інших резиденціях це вигідніше
Ну тут треба дивитись на кожну. В Естонії вцілому може бути вигідніше по початку якщо це хоч якийсь стартап з командою бо там податок на виведений капітал. Але 20% віж прибутку для фрілансера це 20% від доходу, а в Україні це лише 5% — тож для одинака з апворка тут мабуть краще ніж в Естонії плюс немає витрати на аренду віртуальної адреси, на реєстрацію естонського ТОВ і відкриття рахунку буде точно легше ніж так як з цим зараз в Естонії де більшість банків е-резидентів розвертують на вході.
Я б наприклад краще б обрав Велику Британію де можно зареєструвати фірму за копійкі, за копійки арендувати віртуальну адресу і платити податок з прибутку який як на мене для стартапа не гірше за податок на капітал.
+
+90
antey718
antey718
25 вересня 2024, 17:01
#
Хз кому воно треба. Я ще можу зрозуміти коли реєструють естонське е-резиденство, там ти не сплачуєш податків поки не розподіляєш прибуток, і бізнес зареєстрований в європейській юрисдикції. А тут мінімум 5% в Україні треба буде заплатити, а потім при виплаті коштів на власний рахунок треба буде все одно сплатити податок на прибуток в країні податкового резиденства і сплачені 5% не вдасться зарахувати скоріше за все.
Краще б Мінцифри думало що робити щоб українське IT не йшло з країни.
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 17:29
#
Главное процес! Результат не має значення. Роль кібербезпеки перевищена.
+
+15
financialGenius
financialGenius
25 вересня 2024, 17:30
#
Я про тоже и говорю … просто думают тем местом на чем сидят и далеки от ит бизнеса походу …
+
0
Три літри
Три літри
25 вересня 2024, 17:26
#
Найкращій момент для запуску :D
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися