Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2024, 16:24

Коливання гривні на міжбанку пов’язане з великими бюджетними вливаннями — експерт

Велика волатильність на міжбанку пов’язана зі значним надходженням бюджетних коштів, які, своєю чергою, впливають на об'єм купівлі валюти. Про це розповів начальник відділу валютно-фінансових операцій та операцій на грошовому ринку Sense Bank Дмитро Очеретяний.

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Тиждень, що минув видався дуже волатильним для гривні. Так, на початку минулого тижня можна було спостерігати укріплення національної валюти на міжбанківському валютному ринку до 39,20. Такого показника, до речі, гривня не бачила з початку квітня 2024 року. Та після зміцнення гривні долар суттєво подорожчав до показника 39,80 — 39,85.

«Значна волатильність на міжбанку пов’язана зі значним надходженням бюджетних коштів, які, своєю чергою, впливають на об'єм купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку України», — зазначив Очеретяний.

Це відбулось на тлі традиційної присутності на міжбанку НБУ, який протягом четвертого тижня поспіль продав понад $533 мільйони.

«Загалом — волатильність у межах 1% на міжбанку — це явище звичне та буде присутнє на ринку постійно. Головним ризиком для національної валюти натомість і надалі будуть великі бюджетні надходження в банківську ліквідність», — підкреслив експерт.

Попри все це Очеретяний прогнозує зміцнення гривні протягом наступного тижня.

«Ключові передумови для зміцнення національної валюти такі ж, як і минулого тижня, а саме: відчутна потреба в акумулюванні гривні для сплати квартальних податків та збільшення продажу експортерами валюти задля цього. У цьому світлі перспектива побачити гривню у діапазоні 39,00 — 39,20 виглядає реальною», — прогнозує він.

Що ж до готівкового курсу — то він не реагував на зміни минулого тижня і залишався на рівні 39,85 — 39,95, подібну тенденцію очікують і на цьому тижні.

Коментарі - 4

+
+86
Kankakee
Kankakee
13 травня 2024, 16:29
#
Гривня ослабляється вже навіть від вливань 🙀… що він нєсьот? 🤦‍♂️
+
0
viicore
viicore
13 травня 2024, 20:40
#
Усі бюджетні розрахунки в гривні, отримаувачі цих вливань купляють одразу баксес, все просто.
+
0
Genna Smatko
Genna Smatko
13 травня 2024, 17:36
#
Пі**інг збільщився коливання почалися. У нас так зажди.
+
0
Cheff spakuxa, Kiev
Cheff spakuxa, Kiev
14 травня 2024, 7:40
#
Плавная регулировка курса…40ка…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися