Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2024, 10:20

У ЄС домовилися направити 90% доходів з активів росії на зброю для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про досягнення в ЄС консенсусу щодо використання 90% доходів від заморожених у Європі російських активів на військові потреби Києва. Про це він заявив на пресконференції під час візиту до Латвії.

► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини

Що відомо

«Втім, у нас у Європі є консенсус щодо того, що ми хочемо використати непередбачені доходи із заморожених російських активів. Це значна сума, яка складає скільки мільярдів на рік. І там ми досягли домовленості, яка якраз фіналізується, про те, що близько 90% цих коштів ми хочемо використати для оборонних цілей України — і також без зобов'язання закуповувати зброю лише в Європі», — заявив Шольц.

Канцлер знову запевнив, що Німеччина має намір надавати Києву підтримку так довго, скільки потрібно, «і у великому обсязі».

Читайте також: У ЄС пропонують направити заморожені активи росії на виробництво зброї в Україні

Глава дипслужби ЄС Жозеп Боррель у березні повідомив, що передав країнам ЄС пропозицію використати 90% доходів від активів росії на закупівлю зброї та снарядів для України, а 10% передати до бюджету ЄС, щоб згодом інвестувати у військову промисловість в Україні. Цей план обговорювався на самітах ЄС у березні та квітні, але остаточного рішення ще не ухвалено.

Коментарі - 3

+
+45
bonv
bonv
7 травня 2024, 11:30
#
Але остаточного рішення ще не ухвалено. Пшик або дупель-пусто.
+
+30
bonv
bonv
7 травня 2024, 12:45
#
Так-так, я пам’ятаю, що якби не західна та американська зброя, то нас би не було. А нас і не мало бути.
Якби у лютому 2022 року українці, попри Омани та угруповання 95-го кварталу, ціною власних життів не зупинили заплановані паради на центральних вулицях наших міст. Західний світ лише у середині березня почав роздуплятися та обережно допускати, що Україна може витримати й встояти.
Ми вдячні, звісно. Тіла наших людей розслабили Захід. Подумаєш, проковтнуть Україну. Подумаєш, колишня колонія чинить спротив.
Західний світ почав витрачати безпрецедентну кількість ресурсів на переоснащення своїх армій. Свій металолом вони утилізують у нас. Він нам дуже помічний, звісно. Не все, що приходить, металолом, ми вдячні від душі. Але і металолом теж. Утилізація частіше коштує більше, аніж посилання в Україну.
Вже навіть і Трамп не такий страшний в умовах тотального триндецю. Бо не людям, які обрали Зеленського своїм президентом в умовах війни, перейматися за американців.
Тут можна ще і про Польщу написати, і про тотальні крадіжки з бюджету, і про відсторонення від управління на багатьох рівнях фахових людей, і про безпощадний і безглуздий піар керівників держави. Але не буду. Зоя Казанжи, журналістка.
+
+45
Strain
Strain
7 травня 2024, 14:20
#
Сначала Ф16 должны были быть в начале 2024. Потом к лету 2024. А теперь объявили что по плану не раньше осени 2024.
А потом по техническим причинам начало 2025 и так по кругу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися