Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 травня 2023, 15:27

Виплати військовим по 30 тисяч: МВФ розкритикував законопроєкт

Постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян розкритикував ухвалений Верховною Радою законопроєкт про повернення виплат у 30 тисяч гривень військовослужбовцям, заявивши, що він не визначає джерела фінансування цих додаткових витрат.

Постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян розкритикував ухвалений Верховною Радою законопроєкт про повернення виплат у 30 тисяч гривень військовослужбовцям, заявивши, що він не визначає джерела фінансування цих додаткових витрат. ►Читайте «Мінфін» у Instagram: головні новини про інвестиції та фінансиВ інтерв'ю Інтерфакс-Україна він пояснив, що через це реалізація законопроєкту на цьому етапі може призвести до зростання бюджетного дефіциту у 2023 році.
Фото: informator.ua

►Читайте «Мінфін» у Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

В інтерв'ю Інтерфакс-Україна він пояснив, що через це реалізація законопроєкту на цьому етапі може призвести до зростання бюджетного дефіциту у 2023 році.

«Пошук ресурсів такого масштабу, ймовірно, передбачатиме різкі короткострокові податкові заходи чи суттєві запозичення на внутрішньому фінансовому ринку, проте такі заходи практично неможливі без негативного впливу на економіку та фінансовий ринок», — зазначив Степанян.

Представник МВФ додав, що позики для фінансування таких витрат можуть поставити під ще більшу загрозу стійкості боргу України, який вже перебуває під тиском.

Читайте: Виплати військовим по 30 тисяч. У Раді заблокували закон

Степанян також визнав, що потреби у фінансуванні бюджету під час війни великі та нестабільні. Однак він наголосив, що Україна прагне забезпечити фіскальну стійкість і передбачуваність бюджетної політики, зміненої дією пандемії COVID-19 і війною.

«У цьому контексті влада зобов’язалася відновити та посилити дію статті 52 Бюджетного кодексу, яка визначає та регулює нормативно-правову базу та обставини, за яких до бюджету можуть вноситись зміни як у частині доходів, так і в частині видатків», — резюмував він.

Військові за наказом президента України з 2022 року отримували 30 тисяч гривень доплати після мобілізації, проте з лютого 2023 року їх було вирішено скасувати в тилу.

Нагадаємо

10 квітня Верховна Рада затвердила новий законопроєкт із поправкою, що дає змогу повернути доплату в 30 тисяч гривень українським військовим незалежно від того, чи перебувають вони в тилу.

12 квітня у Верховну Раду внесли проєкт постанови, який тимчасово блокує повернення виплат військовим у тилу в розмірі 30 000 грн.

Коментарі - 8

+
+42
preyvanamor
preyvanamor
1 травня 2023, 20:51
#
Я би послухав, яку пісню заспівав мвф, якби бомби з ракетами падали на мвф, а не на Україну…
+
+15
Kaleso
Kaleso
1 травня 2023, 21:21
#
Хватить думати що хтось буде бомбити Європу вони розумні люди бистро сядуть ідоговоряттся з ним санкції знімуть і далі будуть купувати газ і так далі вони цього і тільки ждуть
+
+252
Козак UA
Козак UA
1 травня 2023, 21:11
#
МВФ дивиться з реалістичного боку, а не як наші теперішні популісти у владних кабінетах — проголосували і не знають де взяти гроші, тому вони все вірно сказали!
До того ж, на мою думку, підтримку потрібно збільшувати захисникам України на передовій, а не тиловим щурам з ТЦК!
+
+72
bonv
bonv
1 травня 2023, 21:40
#
Респект ЗСУ!
+
+15
Artem Sh
Artem Sh
2 травня 2023, 12:35
#
Про те, що «підтримку потрібно збільшувати захисникам України на передовій» — це є теж некоректним підходом. Бо є ті ж таки хлопці з ППО, які далеко від передової, але ризикують своїм життям захищаючи критичну інфраструктуру та цивільне населення від ракетних обстрілів. Тут також має бути зважений підхід, а не диванно-експертний.
+
+52
Козак UA
Козак UA
4 травня 2023, 9:01
#
Artem Sh, доводжу до вашого відома — зараз 30 тис. грн виплачуються українським військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі у боях із противником пропорційно до часу виконання, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні та бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання…
+
+55
56187340
56187340
1 травня 2023, 21:16
#
Зарплата в 20тысяч у солдата — это бред, хоть и в тылу. Пусть статистику посмотрят ,сколько при обстрелах в тылу их гибнет, не считая всего остального.
+
0
preyvanamor
preyvanamor
1 травня 2023, 22:28
#
Без жодного сарказму чи підколів, але повністю погоджуюсь, що зарплата в 20 тис. має бути СЕРЕДНЯ по Україні, а не тільки в солдат! і ЄС+США+РФ мають забезпечити таку зарплату, як три сторони, які прямо винні у війні в Україні і обвалі економіки!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися