Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 квітня 2023, 13:06

S&P знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з «CCC+» до «CCC» з негативними прогнозами. Про це повідомляє пресслужба S&P.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з «CCC+» до «CCC» з негативними прогнозами.
Фото: finclub.net

Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Рейтинг CCC означає, що емітент зазнає труднощів із виплатами за борговими зобов'язаннями та його можливості залежать від сприятливих економічних умов.

«Рейтингова дія відбулася слідом за офіційною заявою України про те, що вона реструктуризує свій зовнішній борг в іноземній валюті, щоб відновити стійкість державного боргу, у рамках нещодавно погодженої чотирирічної угоди про розширену кредитну лінію на суму $15,6 млрд із МВФ», — пояснило агентство.

Негативний прогноз за довгостроковим рейтингом в іноземній валюті відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України з огляду на план уряду щодо його реструктуризації.

Читайте також: S&P підвищило рейтинг Укрзалізниці до максимально можливого в умовах війни

Водночас агентство підтвердило рейтинги України в національній валюті на рівні «CCC+/C» і «uaBB» за національною шкалою, оскільки державний борг у гривні не входить до плану реструктуризації. Прогноз за рейтингом у національній валюті стабільний.

В S&P зазначили, що агентство може ще знизити рейтинги протягом наступних 12 місяців, якщо вважатиме майже напевно, що комерційні боргові зобов'язання буде включено до реструктуризації державного боргу.

Читайте також: Держборг перевищив $116 млрд: про що має говорити Україна з кредиторами

Крім того, агентство може підвищити рейтинг, якщо комерційний борг буде виключено із запропонованої реструктуризації, наприклад, завдяки значному покращенню економічних результатів та позитивній оцінці стійкості боргу МВФ.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 10

+
0
Sergio1963
Sergio1963
7 квітня 2023, 16:49
#
То ви ще борг Омерики не бачили!
+
+36
44200982
44200982
7 квітня 2023, 17:02
#
Нікого не цікавить борг країни в її національній валюті. Україна може надрукувати гривню щоб погасити борги. США можуть надрукувати долари.
+
0
Артем Сабуров
Артем Сабуров
7 квітня 2023, 17:37
#
Идеальная машина для нардепов и му$○р08, которые любят попадать в ДТП на пидпытку.
https://focus.ua/amp/auto/559397-kultovyy-toyota-land-cruiser-poluchil-idealnuyu-versiyu-dlya-ukrainskih-usloviy-foto
+
+89
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 18:12
#
З точки зору держави, валютна політика незрозуміла.
При нарощуванні зовнішнього боргу завалюють внутрішній ринок валютою.
Ну для населення це зараз звісно добре, але з точки зору держави це якийсь абсурд.
Так я розумію, що якщо фін.допомоги спрямовувати на погашення боргів, допомогу уріжуть,
але ревальвація в воюючій країні з падаючим ВВП це теж нонсенс.
+
0
44200982
44200982
7 квітня 2023, 19:52
#
НБУ треба зрівняти офіційний курс з налом. Щоб мати принаймні формальний привід повернутися до гнучкого курсу. МВФ дав часу до червня, якщо я все правильно зрозумів
+
+15
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 20:08
#
Ну зрівняли, далі що? Воно так не працює.
З точки зору держави, правильним було б «допомоги» тратити на критично важливий імпорт і потроху опускати гривню і відповідності до реального стану речей. Всі «допомоги» дають для допомоги, а не для того щоб її розтаскали під матраси за посередництва НБУ.
Ціни ростуть, внутрішні і зовнішні зобов'язання держави ростуть, росте гривня і валютні матраси українців. Утопія якась.
+
+15
penetrator1963
penetrator1963
7 квітня 2023, 20:09
#
Стандартная политика, в интересах узкой группы лиц. берут валютные долги, обесценивают их ревальвацией, чтобы ещё больше взять валютных долгов. такое впечатление, что кто-то сидит на проценте.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 20:14
#
Не думаю что кредиты кто-то дает под курс грн. Что мы тут «обесцениваем» мало кого интересует, возвращать то в валюте.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 квітня 2023, 21:51
#
Мінфіну долари не потрібні, потрібна гривня. Її або друкувати, що не єсть гуд, або долари скидати, що в принципі, мінфін може собі дозволити. Принаймні, поки що.
+
0
matroskin
matroskin
7 квітня 2023, 22:10
#
Ну початок гарний, згоден. Але опустивши курс скажімо до 50, мінфін матиме в 1,5 рази більше необхідної йому гривні. Продавати валюту своїм же це шлях в нікуди, да зараз її дають, але що далі, де її брати коли перестануть? Експортної металургії нема, натомість добавився імпорт палива+ой скільки всього на відбудову.
Ну якщо локально, то це десь так:
В людини згоріла хата, йому сусіди допомогли, дали 100 тисяч, він на 20 купив плівки й вкрив згарище, а 80 віддав дітям. Все наче й гарно, але прийде зима і що далі? «Діти» це мільйони українців, так вони з тими грошима, але ніхто їх повертати «батьку» державі не буде. В результаті нема ні хати ні допомоги.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися